rosół - 7627 przepisów (strona:407/509)

Rosół nieco egzotycznie (z selerem naciowym i bakłażanem) 178

Rosół gości u nas często, ale czasem nawet najsmaczniejszy staje się nudny. Kiedy macie ochotę na zupę z kurczakiem, niekoniecznie tę klasyczną, polecam nieco szybszy i bardziej kolorowy wariant. 4 pałki kurczaka 1/4 bakłażana 1 duża marchew 1 duża cebula 1 duża pietruszka 3 łodygi selera naciowego pół pęczka świeżej natki pietruszki sok z połowy cytryny lub limonki czarny pieprz

Kuchenna Kontrrewolucya
Wyróżnienia. I pierogi z dynią, orzechami i cebulką 168

nich czerpię swoje inspiracje :) 7. Czy lubisz zupy? Nie :) Za wyjątkiem tych kremowych, np. z cukinii, pomidorów czy z dyni. Zaraz pewnie rozpętam burzę z piorunami, ale nienawidzę rosołu :P 8. Pracujesz czy się jeszcze uczysz? Pracuję :) 9. Twój ulubiony deser? Zdecydowanie lody :) Truskawkowe i miętowe z kawałkami czekolady :) 10. Jaki wolisz smak łagodny czy pikantny? To zależy od potrawy

My simple kitchen
Zupa ze świeżych ogórków 151

ogórek 35 dag ziemniaków 1 średnia cebula 10 dag szynki 400 ml bulionu 1 łyżka jogurtu sól, pieprz, koperek Warzywa obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju. Dolać rosół i gotować wszytsko do miękkości. Następnie zmiksować na gładki krem. Doprawić solą, pieprzem i świeżo posiekanym koperkiem. Zdjać z ognia i dodać jogurt. Przed podaniem posypać pokrojoną w kawałki

My simple kitchen
Zupa klopsowa 264

przepisu na zupę klopsową i w praktyce każdy gotuje ją wg uznania. Przepis poniżej prezentuje szkołę, do której ja jestem przyzwyczajony, a który może niektórym przypominać flaki czy nawet rosół – w tym sensie, że stosuję lekki i dość klarowny wywar. Niektórzy wolą jednak coś bardziej konkretnego i np. zagęszczają zupę topionym serem, a klopsy obtaczają w mące. W każdym wypadku

Kulinarna Pokusa
Pasztet wołowo wieprzowy z grzybami 194

wywaru odlać i   namoczyć w nim bułkę, kiedy zmięknie, lekko odcisnąć. Przestudzone mięsa zmielić trzy razy przez sitko z małymi oczkami ( 3,5) razem z bułką, warzywami z rosołu, cebulą. Grzyby posiekać i dodać do masy razem z pietruszką. Doprawić solą, pieprzem, zielem angielskim i  mielonym imbirem i czosnkiem. Dodać jajka *, dobrze wymieszać, rozrzedzić, jeśli trzeba, dodając wywar

Stare Gary
Wiosenny rubin czyli botwinka 138

połowy cytryny majeranek do smaku sól, pieprz do smaku Dodatkowo: 2-3 duże lub 5-6 małych, młodych ziemniaków Wykonanie: Z wody, mięsa, włoszczyzny oraz czosnku należy ugotować delikatny rosół.  Ziemniaki ugotować osobno w osolonej wodzie, z dodatkiem odrobiny masła, najlepiej w mundurkach. Odstawić do przestudzenia, następnie obrać i pokroić w kostkę lub przecisnąć przez kratkę.  Botwinę umyć

Garniec Magalie
Frytki z selera 129

Powiem szczerze, pietruszka i seler to chyba jedyne warzywa, których nie lubię, nie jadam szczególnie gotowanych, zawsze wyławiam je z rosołu jeśli ktoś mi poda pokrojone z marchewką i oblepiam nimi talerz. Nie lubię nawet ich zapachu. Tymczasem będąc na diecie zachciało nam się strasznie frytek. Wśród przepisów diety South Beach znalazł się przepis na frytki z selera. Córka mnie

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Rabarbarowe Ciasto Barbary :) 149

barze: "Żal nam, ale dziś kompotu nie ma wcale!" Jest barszczyk z uszkami i pieróg z rogami, jest sękacz z sękami i kołacz z kołkami, jest rosół z okami, zakalec na palec, lecz kompotu z rabarbaru dla Barbary nie ma wcale! A u mnie jak najbardziej rabarbar jest ! i to pod postacią smakowitego budyniowego ciasta ! :) Składniki: Ciasto: 4 szklanki mąki

Taste Therapy
Zupa z młodej kapusty z pomidorami 191

Zestawić z ognia. Ugotowaną zupę przyprawić solą i pieprzem do smaku. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 2,75 litra zupy. Zupę można także ugotować na rosole drobiowym czy na żeberkach. Pomidoy do zupy muszą być dojrzałe. Inaczej bardzo długo nie rozpadną się w zupie. Pomidory można zastąpić puszką pomidorów krojonych w zalewie (400 g) lub koncentratem

Gospodyni Miejska
Zupa szczawiowa 250

zrezygnować, a śmietanę zastąpić jogurtem naturalnym. Ilość szczawiu mocno się zmniejsza podczas smażenia. Po usmażeniu powinno go być około 1 szklanka. Szklanka = 250 ml. Bulion można zastąpić domowym rosołem z mięsa. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Jeżyki z macy 109

minut. Według tradycji maca spożywana jest podczas Paschy, zwanej Świętem Niekwaszonego Chleba (info. sonko.pl) Ja dziś nieco zmodyfikowałam te pyszne placuszki. W takiej formie (kulek) bardzo dobrze smakują z rosołem, zupą lub podane na słodko- polane masłem z konfiturą. Składniki: 20 dag macy 5 jaj 12 dag oliwy sól do smaku 1 szklanka wody Wykonanie: Drobno pokrojoną macę rozmieszać

Tradycyjna Kuchnia
Flaczki drobiowo- sojowe 136

łyżeczka majeranku Wykonie: Kotlety przyrządzić według opisu na opakowaniu. Mięso drobiowe z warzywami ugotować i doprawić do smaku. Zimne mięso drobiowe i sojowe pokroić na paski. Włożyć ponownie do rosołu i przyprawić do smaku

Tradycyjna Kuchnia
Prawdziwe pielmienie rosyjskie- rosyjskie pierogi 98

mięso zmielić, przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Nakładać na wcześniej przygotowane ciasto formując pielmienie (zlepiać jak pierogi). Gotować w osolonej wodzie około 10 minut. Pielmienie podawać np. z rosołem, sosem lub polane klarowanym masłem

Tradycyjna Kuchnia
Zupa dyniowa z pestkami z dynii 68

Kolejna zdrowa i dietetyczna zupa- tym razem z dyni.  Składniki: 70 dag dyni 1 cebula 4 łyżki oleju z pestek dyni 2 szklanki rosołu wołowego 2 ząbki czosnku 2 łyżki pestek z dyni 1 mały jogurt naturalny sól, pieprz mielony kminek Wykonanie: Dynię obrać, pokroić w kostkę, a cebulę posiekać. Na dyniowym oleju zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać pokrojoną

Tradycyjna Kuchnia
Kotlety z kaszy manny 120

żółtego wędzonego (startego) 1 kostka rosołowa drobiowa 10 dag masła 3 jajka Pęczek szczypiorku Sól Pieprz Bułka tarta Wykonanie: Zagotować 3 szklanki wody i wrzucić kostkę rosołową. Do wrzącego rosołu wsypywać powoli kaszę mannę (mieszając uważać aby nie powstały grudki). Garnek przykryć i na najmniejszym palniku podgotowywać 5 minut. Odstawić, dodać masło i zostawić do przestudzenia. Następnie dodać resztę składników

Tradycyjna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania