rosół - 7682 przepisów (strona:412/513)

Zupa Krem Brokułowa 148

cebula, 1 por, 5 ząbków czosnku, pęczek lubczyku) przyprawy (sól morska, świeżo mielony pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, bazylia) Przygotowanie? Cóż tu pisać....? wywar robimy zwyczajnie jak na rosół z tym, że dodajemy do gotowanie brokuły :). Ja zupę ugotowałam na 2-2,5 litrach wody. Wszystkie składniki oprócz mięsa zmiksowałam na papkę- krem.  Do smaku: natka pietruszki jogurt naturalny

ClauditteMissCooking
Diabelska zupa krem z czerwonej papryki- Paliwo Rakietowe 205

laurowe czosnek (5 ząbków obrane) czubata łyżka ususzonych papryczek chilli 8 czerwonych papryk 3 duże cebule 1 łyżeczka masła Przygotowanie wywaru: Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Z tym, że ja wykorzystałam zamiast porcji rosołowej nową bulionetkę Knorr. Więcej o bulionetce na samym końcu posta. Wy oczywiście możecie zrobić tradycyjny wywar na porcji rosołowej lub dowolnym mięsie

ClauditteMissCooking
Zupa krem z kalafiora 167

marchewki 2 pietruszki 1/4 selera natka pietruszki ziele angielskie liście laurowe kawałek białej kapusty 1 główka kalafiora Przygotowanie wywaru: Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Z tym, że ja wykorzystałam zamiast porcji rosołowej nową bulionetkę Knorr (firma Knorr przysłała do mnie produkty w celu ich przetestowania stąd też pojawiają się w przepisach na zupy). Więcej

ClauditteMissCooking
Zupa krem ze szpinaku i orzechami włoskimi 183

pietruszki 1/4 selera natka pietruszki ziele angielskie liście laurowe kawałek białej kapusty 250 g szpinaku świeżego 4 ząbki czosnku Przygotowanie wywaru: Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Z tym, że ja wykorzystałam zamiast porcji rosołowej nową bulionetkę Knorr (firma Knorr przysłała do mnie produkty w celu ich przetestowania stąd też pojawiają się w przepisach na zupy). Więcej

ClauditteMissCooking
Wigilijny barszcz z uszkami po mojemu. 149

znalazły się te wszystkie warzywa. To mój przepis i mój sposób na barszcz wigilijny. Do dużego garnka dodajemy 3 litry wody. Wkładamy mięso i gotujemy w zasadzie jak na rosół. Dodajemy pokrojone warzywa i grzyby. Gdy warzywa zmiękną a mięso będzie ugotowane to wyjmujemy mięso. Dodajemy do zupy zakwas i zagotowujemy. Pod koniec dodajemy drobno posiekany czosnek i łyżeczkę majeranku

ClauditteMissCooking
Pęczak z kurczakiem, winogronami i Ricottą 165

naciowego szczypior kilka czarnych oliwek Przygotowanie:     Do dwóch osolonych szklanek wody wsypać szklankę pęczaku i ugotować do miękkości ok 30 min. Udko kurczaka ugotować ( tak jak na rosół, z liściem laurowym, czosnkiem, ceb ulą i przyprawami ) .   Pieczarki obrać i podsmażyć na niewielkie j ilości oleju ( dodać też olej spod pomidor ów ) . S elera umyć , obrać z nitek

Gaździnka warzy
Gotowana pierś kurczaka na kanapki 389

pleśnią pęczek pietruszki sól, pieprz ły żeczka musztardy chrzanowej - Kamis łyżeczka majonezu - Kielecki  2 łyżeczki jogurtu naturalnego  Przygotowanie: Kurczaka ugotować w wodzie z warzywami - tak jak na rosół. Po ostudzeniu drobniu tko posiekać. Ser zetrze ć na t arce z małymi oczkami. Natkę posiekać. Wszystkie składniki połączyć ze sob ą, przypra wić d o smaku

Gaździnka warzy
Kluski z mięsem 190

ziemniaków, a w to miejsce nasypać mąkę ziemniaczaną. Zagnieść.  Mięso włożyć do wrzątku z przyprawami i opaloną cebulą. Ugotować do miękkości. Kiedy ostygnie zmielić. Do farszu dodać troszkę rosołu, żeby nie było zbyt suche. Z ziemniaków zrobić okrągłe placki, a do środka wkładać farsz mięsny. Skleić i formować kuleczki. Włożyć do wrzątku, kiedy wypłynąć gotować jeszcze kilka minut. Okrasić

Gaździnka warzy
Mielona karkówka z pieca 166

Składniki: 600 g zmielonej karkówki 3 ząbki czosnku pół marchewki i pietruszki z rosołu pęczek natki pietruszki 2 łyżki bułki tartej średnia cebula jajko sól, pieprz szczypta tymianku, ostrej papryki,kilka kropel sosu sojowego opakowanie szpinaku (liście) kilka kropel cytryny łyżka masła Przygotowanie: Do mięsa włożonego do większej miski dodać posiekaną natkę pietruszki, drobno pokrojoną cebulę, startą marchewkę i pietruszkę

Gaździnka warzy
Zupa - krem z zielonego groszku ze smażonym topinamburem, serem pleśniowym i orzechami włoskimi. 202

maśle topinamburem. Będzie to totalna wariacja, nigdy nie robiłem ani zupy z groszku, a tym bardziej z dodatkiem tej cudownej bulwy. Czego używam? -1,5 litra bulionu jak na rosół -puszka groszku zielonego -150 gram pokrojonego w kostkę topinamburu -łyżka masła -rozmaryn -ser pleśniowy -ząbek czosnku -garść orzechów włoskich Topinambur podsmażamy do miękkości na maśle z solą, pieprzem i ząbkiem

BaRepas
Sosy i inne dodatki do steków 192

winu konsystencję gęstego syropu. Składniki: 1 łyżka oliwy z oliwek 2 posiekane małe szalotki 1 gałązka świeżego rozmarynu ½ łyżeczki soli koszernej ¼ łyżeczki pieprzu 2 kubki czerwonego wina 1 ½ kubka rosołu wołowego 2 łyżki masła w temperaturze pokojowej 1 łyżka mąki Przygotowanie: Oliwę rozgrzewamy w rondelku, dodajemy szalotkę, rozmaryn, sól i pieprz. Całość gotujemy aż szalotka zmięknie. Dodajemy wino i całość

naRuszcie
Sałata z gotowanym kurczakiem 136

Składniki: 1 garść sałaty ( może być mix sałat ) 1 pałka kurczaka z rosołu 1 pomidor 1 łyżeczka tartego parmezanu 1/3 cebuli 1 łyżeczka majonezu sól Sposób przygotowania: 1. Sałatę umyć i porwać na mniejsze kawałki. 2. Kurczaka oddzielić od kości i podzielić na kawałki. 3. Pomidora przekroić na ćwiartki i pokroić na grubsze plastry. 4. Cebulę pokroić na krążki

A Ty Smakuj Mnie
Pomidorowa z ryżem 204

jakiś czas mieszając. 4. Do zupy dodać koncentrat i wsypać ryż. Gotować do momentu aż ryż będzie gotowy. 5. Doprawić solą i pieprzem. ( Wywar z warzyw można zastąpić rosołem

A Ty Smakuj Mnie
Rosół 139

garnka. 2. Warzywa obrać i dokładnie umyć. Marchewkę pokroić w słupki, cebulkę obsmażyć na łyżce oleju. 3.Kurczaka i warzywa zalać ok. 4 litrami wody. Gotować NA JAK NAJMNIEJSZYM GAZIE! (rosół gotowany na większym gazie będzie mętny). Dodać niepokrojoną natkę i lubczyk 4. Gdy warzywa będą już miękkie dodać kostkę rosołową. Doprawić solą i pieprzem (opcjonalnie maggi w płynie

A Ty Smakuj Mnie
Zupa pomidorowa z ziołami śródziemnomorskimi 178

niewielkim ogniu aż zgęstnieje. Przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz miodem. Na talerzu posypać zupę posiekanym szczypiorem oraz startym parmezanem. * W mojej wersji zupy, zamiast bulionu warzywnego użyłam rosołu gotowanego na drobiu. Smacznego

Moje Qulinaria