naciowego szczypior kilka czarnych oliwek Przygotowanie: Do dwóch osolonych szklanek wody wsypać szklankę pęczaku i ugotować do miękkości ok 30 min. Udko kurczaka ugotować ( tak jak na rosół, z liściem laurowym, czosnkiem, ceb ulą i przyprawami ) . Pieczarki obrać i podsmażyć na niewielkie j ilości oleju ( dodać też olej spod pomidor ów ) . S elera umyć , obrać z nitek
Gaździnka warzypleśnią pęczek pietruszki sól, pieprz ły żeczka musztardy chrzanowej - Kamis łyżeczka majonezu - Kielecki 2 łyżeczki jogurtu naturalnego Przygotowanie: Kurczaka ugotować w wodzie z warzywami - tak jak na rosół. Po ostudzeniu drobniu tko posiekać. Ser zetrze ć na t arce z małymi oczkami. Natkę posiekać. Wszystkie składniki połączyć ze sob ą, przypra wić d o smaku
Gaździnka warzyziemniaków, a w to miejsce nasypać mąkę ziemniaczaną. Zagnieść. Mięso włożyć do wrzątku z przyprawami i opaloną cebulą. Ugotować do miękkości. Kiedy ostygnie zmielić. Do farszu dodać troszkę rosołu, żeby nie było zbyt suche. Z ziemniaków zrobić okrągłe placki, a do środka wkładać farsz mięsny. Skleić i formować kuleczki. Włożyć do wrzątku, kiedy wypłynąć gotować jeszcze kilka minut. Okrasić
Gaździnka warzySkładniki: 600 g zmielonej karkówki 3 ząbki czosnku pół marchewki i pietruszki z rosołu pęczek natki pietruszki 2 łyżki bułki tartej średnia cebula jajko sól, pieprz szczypta tymianku, ostrej papryki,kilka kropel sosu sojowego opakowanie szpinaku (liście) kilka kropel cytryny łyżka masła Przygotowanie: Do mięsa włożonego do większej miski dodać posiekaną natkę pietruszki, drobno pokrojoną cebulę, startą marchewkę i pietruszkę
Gaździnka warzymaśle topinamburem. Będzie to totalna wariacja, nigdy nie robiłem ani zupy z groszku, a tym bardziej z dodatkiem tej cudownej bulwy. Czego używam? -1,5 litra bulionu jak na rosół -puszka groszku zielonego -150 gram pokrojonego w kostkę topinamburu -łyżka masła -rozmaryn -ser pleśniowy -ząbek czosnku -garść orzechów włoskich Topinambur podsmażamy do miękkości na maśle z solą, pieprzem i ząbkiem
BaRepaswinu konsystencję gęstego syropu. Składniki: 1 łyżka oliwy z oliwek 2 posiekane małe szalotki 1 gałązka świeżego rozmarynu ½ łyżeczki soli koszernej ¼ łyżeczki pieprzu 2 kubki czerwonego wina 1 ½ kubka rosołu wołowego 2 łyżki masła w temperaturze pokojowej 1 łyżka mąki Przygotowanie: Oliwę rozgrzewamy w rondelku, dodajemy szalotkę, rozmaryn, sól i pieprz. Całość gotujemy aż szalotka zmięknie. Dodajemy wino i całość
naRuszcieSkładniki: 1 garść sałaty ( może być mix sałat ) 1 pałka kurczaka z rosołu 1 pomidor 1 łyżeczka tartego parmezanu 1/3 cebuli 1 łyżeczka majonezu sól Sposób przygotowania: 1. Sałatę umyć i porwać na mniejsze kawałki. 2. Kurczaka oddzielić od kości i podzielić na kawałki. 3. Pomidora przekroić na ćwiartki i pokroić na grubsze plastry. 4. Cebulę pokroić na krążki
A Ty Smakuj Mniejakiś czas mieszając. 4. Do zupy dodać koncentrat i wsypać ryż. Gotować do momentu aż ryż będzie gotowy. 5. Doprawić solą i pieprzem. ( Wywar z warzyw można zastąpić rosołem
A Ty Smakuj Mniegarnka. 2. Warzywa obrać i dokładnie umyć. Marchewkę pokroić w słupki, cebulkę obsmażyć na łyżce oleju. 3.Kurczaka i warzywa zalać ok. 4 litrami wody. Gotować NA JAK NAJMNIEJSZYM GAZIE! (rosół gotowany na większym gazie będzie mętny). Dodać niepokrojoną natkę i lubczyk 4. Gdy warzywa będą już miękkie dodać kostkę rosołową. Doprawić solą i pieprzem (opcjonalnie maggi w płynie
A Ty Smakuj Mnieniewielkim ogniu aż zgęstnieje. Przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz miodem. Na talerzu posypać zupę posiekanym szczypiorem oraz startym parmezanem. * W mojej wersji zupy, zamiast bulionu warzywnego użyłam rosołu gotowanego na drobiu. Smacznego
Moje Qulinariamożna je zstąpić rodzimymi zamiennikami lub samodzielnie wyhodować w zacienionym kącie garażu lub piwnicy (np. shitake), jeśli takim miejscem dysponujecie. Słowo na dziś: kreatywność! :D Azjatycki rosół na dorszu to wyjątkowa zupa, znakomite lekarstwo na przeziębienie, inspirowana kursem gotowania w Asia Scenic Thai Cooking School w Chiang Mai (www.asiascenic.com). Czas przygotowania: 1 godzina Porcje: 4 Składniki
SzczyptaSmaQpomogło zawijanie w białą ściereczkę butelki ze świeżo wyciśniętym sokiem - do czego w desperacji uciekała się Mama. Nie chodziło przecież o kolor, ale o smak MARCHEWKI ! Wyławiana z rosołu, wzgardzona w surówkach, dopiero po latach doczekała się należnego jej traktowania. Odkąd zaczęłam sama gotować dodatek marchewki tu i tam okazał się nieuchronny i tak naturalny, że dziś nie wyobrażam sobie
KUCHARNIAprzygotować, dziś miałabym do wyboru taki oto zestaw: "26 październik: Zupa grzybowa - Szczupak ze zrazowym sosem - Pierożki z powidłami - Ryby smażone lub polędwica z sałatą czerwoną - Blamanż czekoladowy Rosół z makaronem - Sztuka mięsa z chrzanem - Polędwica, sałata kartoflana" Szalenie podoba mi się słowa blamanż , choć musiałam się wesprzeć pomocą słownika, by wyobrazić sobie co to za deser
KUCHARNIApostem uda nam się się z Amber namówić Was do powrotu? Do prostych czynności, które jeszcze niedawno były tak samo powszechne, jak dzisiejsze wpisy na portalach internetowych i "domowy rosół" instant z gorącego kubka.... Mój list o szczęściu pisałam na grubych linijkach pappardelle i dużych płatach maltagliati . Do ciasta na makaron dodałam garść czosnku niedźwiedziego, którego zapas nadal znacznie podnosi
KUCHARNIAwidziałam, ani nie jadłam nigdy wcześniej! Są po prostu doskonałe! Pod czujnym okiem szefa kuchni, wszyscy uczestnicy wyjazdu wzięli udział w warsztatach kulinarnych, podczas których przygotowaliśmy doskonały rosół z karpiem oraz karpia z masłem czosnkowo-winnym. Organizatorzy zadbali o to, abyśmy mieli okazję do wykorzystania i wypróbowania niezwykle aromatycznego czosnku latowickiego (klik) , jednego z bardziej znanych produktów tradycyjnych Mazowsza
KUCHARNIA