pietruszki 1/4 selera natka pietruszki ziele angielskie liście laurowe kawałek białej kapusty 250 g szpinaku świeżego 4 ząbki czosnku Przygotowanie wywaru: Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Z tym, że ja wykorzystałam zamiast porcji rosołowej nową bulionetkę Knorr (firma Knorr przysłała do mnie produkty w celu ich przetestowania stąd też pojawiają się w przepisach na zupy). Więcej
ClauditteMissCookingznalazły się te wszystkie warzywa. To mój przepis i mój sposób na barszcz wigilijny. Do dużego garnka dodajemy 3 litry wody. Wkładamy mięso i gotujemy w zasadzie jak na rosół. Dodajemy pokrojone warzywa i grzyby. Gdy warzywa zmiękną a mięso będzie ugotowane to wyjmujemy mięso. Dodajemy do zupy zakwas i zagotowujemy. Pod koniec dodajemy drobno posiekany czosnek i łyżeczkę majeranku
ClauditteMissCookingnaciowego szczypior kilka czarnych oliwek Przygotowanie: Do dwóch osolonych szklanek wody wsypać szklankę pęczaku i ugotować do miękkości ok 30 min. Udko kurczaka ugotować ( tak jak na rosół, z liściem laurowym, czosnkiem, ceb ulą i przyprawami ) . Pieczarki obrać i podsmażyć na niewielkie j ilości oleju ( dodać też olej spod pomidor ów ) . S elera umyć , obrać z nitek
Gaździnka warzypleśnią pęczek pietruszki sól, pieprz ły żeczka musztardy chrzanowej - Kamis łyżeczka majonezu - Kielecki 2 łyżeczki jogurtu naturalnego Przygotowanie: Kurczaka ugotować w wodzie z warzywami - tak jak na rosół. Po ostudzeniu drobniu tko posiekać. Ser zetrze ć na t arce z małymi oczkami. Natkę posiekać. Wszystkie składniki połączyć ze sob ą, przypra wić d o smaku
Gaździnka warzyziemniaków, a w to miejsce nasypać mąkę ziemniaczaną. Zagnieść. Mięso włożyć do wrzątku z przyprawami i opaloną cebulą. Ugotować do miękkości. Kiedy ostygnie zmielić. Do farszu dodać troszkę rosołu, żeby nie było zbyt suche. Z ziemniaków zrobić okrągłe placki, a do środka wkładać farsz mięsny. Skleić i formować kuleczki. Włożyć do wrzątku, kiedy wypłynąć gotować jeszcze kilka minut. Okrasić
Gaździnka warzySkładniki: 600 g zmielonej karkówki 3 ząbki czosnku pół marchewki i pietruszki z rosołu pęczek natki pietruszki 2 łyżki bułki tartej średnia cebula jajko sól, pieprz szczypta tymianku, ostrej papryki,kilka kropel sosu sojowego opakowanie szpinaku (liście) kilka kropel cytryny łyżka masła Przygotowanie: Do mięsa włożonego do większej miski dodać posiekaną natkę pietruszki, drobno pokrojoną cebulę, startą marchewkę i pietruszkę
Gaździnka warzymaśle topinamburem. Będzie to totalna wariacja, nigdy nie robiłem ani zupy z groszku, a tym bardziej z dodatkiem tej cudownej bulwy. Czego używam? -1,5 litra bulionu jak na rosół -puszka groszku zielonego -150 gram pokrojonego w kostkę topinamburu -łyżka masła -rozmaryn -ser pleśniowy -ząbek czosnku -garść orzechów włoskich Topinambur podsmażamy do miękkości na maśle z solą, pieprzem i ząbkiem
BaRepaswinu konsystencję gęstego syropu. Składniki: 1 łyżka oliwy z oliwek 2 posiekane małe szalotki 1 gałązka świeżego rozmarynu ½ łyżeczki soli koszernej ¼ łyżeczki pieprzu 2 kubki czerwonego wina 1 ½ kubka rosołu wołowego 2 łyżki masła w temperaturze pokojowej 1 łyżka mąki Przygotowanie: Oliwę rozgrzewamy w rondelku, dodajemy szalotkę, rozmaryn, sól i pieprz. Całość gotujemy aż szalotka zmięknie. Dodajemy wino i całość
naRuszcieSkładniki: 1 garść sałaty ( może być mix sałat ) 1 pałka kurczaka z rosołu 1 pomidor 1 łyżeczka tartego parmezanu 1/3 cebuli 1 łyżeczka majonezu sól Sposób przygotowania: 1. Sałatę umyć i porwać na mniejsze kawałki. 2. Kurczaka oddzielić od kości i podzielić na kawałki. 3. Pomidora przekroić na ćwiartki i pokroić na grubsze plastry. 4. Cebulę pokroić na krążki
A Ty Smakuj Mniejakiś czas mieszając. 4. Do zupy dodać koncentrat i wsypać ryż. Gotować do momentu aż ryż będzie gotowy. 5. Doprawić solą i pieprzem. ( Wywar z warzyw można zastąpić rosołem
A Ty Smakuj Mniegarnka. 2. Warzywa obrać i dokładnie umyć. Marchewkę pokroić w słupki, cebulkę obsmażyć na łyżce oleju. 3.Kurczaka i warzywa zalać ok. 4 litrami wody. Gotować NA JAK NAJMNIEJSZYM GAZIE! (rosół gotowany na większym gazie będzie mętny). Dodać niepokrojoną natkę i lubczyk 4. Gdy warzywa będą już miękkie dodać kostkę rosołową. Doprawić solą i pieprzem (opcjonalnie maggi w płynie
A Ty Smakuj Mnieniewielkim ogniu aż zgęstnieje. Przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz miodem. Na talerzu posypać zupę posiekanym szczypiorem oraz startym parmezanem. * W mojej wersji zupy, zamiast bulionu warzywnego użyłam rosołu gotowanego na drobiu. Smacznego
Moje Qulinariamożna je zstąpić rodzimymi zamiennikami lub samodzielnie wyhodować w zacienionym kącie garażu lub piwnicy (np. shitake), jeśli takim miejscem dysponujecie. Słowo na dziś: kreatywność! :D Azjatycki rosół na dorszu to wyjątkowa zupa, znakomite lekarstwo na przeziębienie, inspirowana kursem gotowania w Asia Scenic Thai Cooking School w Chiang Mai (www.asiascenic.com). Czas przygotowania: 1 godzina Porcje: 4 Składniki
SzczyptaSmaQpomogło zawijanie w białą ściereczkę butelki ze świeżo wyciśniętym sokiem - do czego w desperacji uciekała się Mama. Nie chodziło przecież o kolor, ale o smak MARCHEWKI ! Wyławiana z rosołu, wzgardzona w surówkach, dopiero po latach doczekała się należnego jej traktowania. Odkąd zaczęłam sama gotować dodatek marchewki tu i tam okazał się nieuchronny i tak naturalny, że dziś nie wyobrażam sobie
KUCHARNIAprzygotować, dziś miałabym do wyboru taki oto zestaw: "26 październik: Zupa grzybowa - Szczupak ze zrazowym sosem - Pierożki z powidłami - Ryby smażone lub polędwica z sałatą czerwoną - Blamanż czekoladowy Rosół z makaronem - Sztuka mięsa z chrzanem - Polędwica, sałata kartoflana" Szalenie podoba mi się słowa blamanż , choć musiałam się wesprzeć pomocą słownika, by wyobrazić sobie co to za deser
KUCHARNIA