cebula 1 cukinia 1 duża marchewka 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego sól do smaku pieprz kolorowy do smaku chili do smaku 500 ml bulionu ( u mnie rosół ) 2 łyżki koncentratu pomidorowego z czosnkiem 1 płaska łyżka mąki 3 łyżki oleju Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniłopatki wieprzowej 1 spora cebula 2 łodygi selera naciowego 1,5 szk blanszowanych kurek ( mrożone ) 1/3 czerwonej papryki 1,5 szk dowolnego ryżu 4 szk bulionu drobiowego ( u mnie rosół ) 1/3 szk posiekanego koperku 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki groszku konserwowego 1/2 szk konserwowej marchewki 1/2 puszki czerwonej fasoli 2 szczypty cukru sól do smaku pieprz czarny do smaku chili
Ewa w kuchnipora ( zielona część ) 250 g pieczarek 4 łyżki oleju sól do smaku pieprz kolorowy do smaku 1 łyżka suszonego niedźwiedziego czosnku chili do smaku 500 ml bulionu ( u mnie rosół ) 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Żołądki dokładnie umyć i usunąć nieczystości a potem pokroić wzdłuż na pół. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić żołądki i podsmażyć je. Następnie cebulę i paprykę obrać
Ewa w kuchniparzonego ) boczku 2 solidne garście suszonych grzybów ( mogą być różne ) sól do smaku pieprz kolorowy do smaku czubryca ostra czerwona do smaku 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego rosół ( tyle aby zakrył kapustę ) ostra papryka Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnimałe porcyjki zup kremów, a Oni niech żałują bo ta była pyszna. 1 puszka kukurydzy 200 g żółtego sera ( u mnie morski i salami ) 1 mała cebula 1 szk rosołu sól morska do smaku pieprz kolorowy do smaku chili do smaku 2 łyżki słodkiej śmietanki 18% 1 łyżeczka masła Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnibyło z kim iść do lasu. Przywiozłam od Cioci więc ziemniaki i dużo gruszek oraz jabłek. A do tego załapałam się na wiejskie jajka i kurę. Niebawem będzie pyszny rosół z domowym makaronem. Ale przecież mowa tu o gruszkach i jabłkach. Część owoców pójdzie do słoików a część zostanie zjedzona na surowo i wyląduje w ciastach. Tak więc dziś gruszki
Ewa w kuchniosób, które nie jedzą mięsa, pasztet z fasoli i pieczarek czy pasztet z ciecierzycy i dyni. Zapraszam Pasztet z kurczaka z grzybami Składniki: 800g ugotowanych – z rosołu- udek z kurczaka (waga bez kości) 400g wątróbki drobiowej 1 cebula 1-2 garści suszonych grzybów 1 ugotowana marchewka 3 jajka (żółtka i białka oddzielnie) 2 łyżki majeranku 1 łyżka papryki słodkiej
UgotujmyTo.plcebulki sprawia , że są nie tylko smaczne , ale i bardziej sycące. Podane z ulubionymi sosami , np. czosnkowym i ketchupem zachwycą zarówno dzieci jak i dorosłych! Polecam! SKŁADNIKI : * zupa chińska ( rosół ) – 1 op * papryka – 1 szt * cebula – 1 szt * por – 1 szt * jajko – 1 szt * mąka – 2 łyżki * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
Ostra na Słodkopiękny odcień pomarańczy trzeba lekko zakłócić by oczy miały więcej do podziwiania - zaserwowałyśmy ją z ziarnami "Piekło niebo" i z pestkami dyni polskiej ciemnozielonej. SKŁADNIKI: - wywar mięsno warzywny (rosół) przecedzony 3 szklanki - ziemniaki 2 - marchew 1 duża lub 2-3 małe - cebula 4-5 - dynia hakkaido 1 średnia - serek mascarpone 150- 200g - pieprz czarny, do smaku. - domowa vegeta
Wypisz Wymalujjałowiec. Wszystko gotujemy na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec gotowania wkładamy do garnka wątróbkę. Wątróbka ma się tylko zaparzyć. Z ugotowanego mięsa odlewamy rosół i moczymy w nim bułki. Gdy bułki namokną odciskamy je lekko z wywaru, zmielimy je później razem z mięsem i warzywami. Mięso
Kulinarne przygody Gatitybiałej części pora posiekane w cienkie talarki - 1/2 dużej cebuli posiekanej w kosteczkę - 1/2 l. domowego przecieru pomidorowego - 1 łyżka koncentratu pomidorowego - 1 łyżeczka ostrej pasty paprykowej - włoszczyzna z rosołu (2 marchewki, pietruszka, kawałeczek selera, pokrojone w kostkę) - parmezan - kilka łyżek śmietany (opcjonalnie) Pora i cebulkę podsmażyłam na maśle, następnie zalałam małą ilością wody i poddusiłam. Dodałam pozostałe składniki, sól
Z butelką mleczka w tlearborio do risotto ( u mnie 300g) 1 cebula pokrojona w kosteczkę 1-2 ząbki czosnku (posiekane lub wyciśnięte) 1 średnia cukinia starta na grubych oczkach tarki 2 marchewki z rosołu ok 1,5 litra wywaru dowolnego (tylko błagam nie z kostki rosołowej) gorącego! kapka oliwy 1 łyżka masła 2 łyżki tartego parmezanu Do dużego i szerokiego garnka nalewamy trochę oliwy
Z butelką mleczka w tleprzytomna ode mnie i zwróciła uwagę, że to nie soczewica, a ciecierzyca ;) post został edytowany ;) wybaczcie mi to zakręcenie, to chyba magia świąt ;))))) Składniki: bulion warzywny lub rosół , 300 g suchej ciecierzycy , pęczek szczypioru lub dymki , awokado , sól , pieprz do smaku, szczypta ostrej papryki , garść ziaren dyni . Ciecierzycę namoczyć w zimnej wodzie na kilka godzin. Ugotować do miękkości
Codzienna kuchnia niecodziennaNiedzielny obiad statystycznemu Polakowi kojarzy się zapewne z rosołem i schabowymi z ziemniakami. Schab został chyba wyparty przez piersi z kurczaka i czasem słyszę określenie "schabowy z kurczaka" :D Ja na dzisiaj zaplanowałam rybkę, a dokładniej pstrąga. Miałam szczęście i trafiłam w sklepie na pstrąga łososiowego, którego mięso do złudzenia przypomina łososia. Rybka była świeża i wypatroszona, pozostało mi już
Codzienna kuchnia niecodziennaJako dziecko uwielbiałam wyjadać por z rosołu. Żałowałam wtedy, że mama tak mało go ugotowała ;) Kiedy poznałam smak porów zapiekanych w sosie beszamelowym, byłam zachwycona. Skusicie się? :) Potrzebujemy: pory (białe ich części, gdyż zielone są łykowate) - ilość wedle uznania ;) 3 łyżki masła, 1 czubata łyżka mąki około 1,5 - 2 szklanki mleka , sól , świeżo zmielony pieprz (najlepiej
Codzienna kuchnia niecodzienna