rosół - 7682 przepisów (strona:433/513)

Gotowane kawałki kurczaka w ognistej panierce 397

posolić - obtaczać w panierce , jajku i ostatecznie w panierce nadając skrzydełkom owalny ścisły kształt.  Rozgrzać olej i na gorącym smażyć skrzydełka z obu stron. * Ponieważ był jeszcze przedtem rosół zdecydowałam , że podam usmażone kawałki kurczaka   tylko z mocno schłodzonym arbuzem i garstką sałaty bez dodatków typu ryż czy ziemniaki. I muszę stwierdzić , że było to dobry pomysł. Polecam

Buniabaje w kuchni
Gotowany kurczak w pikantnym sosie 404

cukier   i gotować 10 minut. Podawać z ryżem lub makaronem posypanego usiekaną natką pietruszki ( lub kolendry). *Podzielić bulion na porcje- do sosu, na galaretkę, wywar na zupę ( Imbirowy rosół z jajkiem w koszulce ) ** Zrobię z nich sałatkę . *** Część użyję na galaretkę podobną

Buniabaje w kuchni
Piegowate pierożki w bulionie 176

przy tym pracy jest ale jak się przyjrzeć to tylko pozory. Bulion gotuje się sam i można go zrobić dzień wcześniej ( lub nawet ugotować i zamrozić z mięsem z rosołu ).Farsz to moment. A lepienie pierożków z parzonego ciasta to na prawdę ,,pestka". Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Kalarepka z ,,wkładką,, 201

Upał -upałem , ale w końcu trzeba coś zjeść po za tartą marchewką :). Nie żebym od razu miała ochotę na gotowanie rosołu . Kupiłam trochę bez planu kalarepki ( nie mogę się opanować i w sezonie kupuję je co i raz zupełnie nie wiedząc co z nimi zrobię). Tym razem postanowiłam wykorzystać to co miałam zamrożone by zrobić nadzienie do kalarepek. Wykorzystałam ryż

Buniabaje w kuchni
Pierożki w ziołowym cieście 182

pierogi mam w zamrażarce zawsze - to skutek gotowania wywarów na zupy , galaretek drobiowych dla Mamy , ,,strzępków" mięsa gotowanego do innych dań np. potrawki czy sztuki mięsa z rosołu. Robiłam już szpinakowe ciasto na pierogi , buraczkowe i inne. Dziś pokusiło mnie na zmiksowane zioła w cieście do pierogów. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Drób gotowany i puree warzywne z tymiankiem 326

Mięso z rosołu zawsze wykorzystuję do zrobienia innych potraw. Drugiego dania, pierogów, krokietów itp. Warzywa też przydają się do zrobienia np. sałatki. Dziś zrobiłam puree z warzyw ugotowanych w zupie doprawionych tymiankiem i podałam z obsmażonym ugotowanym indykiem z zupy. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Papryka na parze z musem marchewkowo-ziemniaczanym 242

Nadmiar ugotowanej marchewki ( z rosołu) też może być inspirujący :).Potrzebowałam dodatek do kotlecików z gotowanego kurczaka ( też z zapasów zamrażarkowych). Od wczoraj zostały mi 2 malutkie ugotowane ziemniaczki. A w lodówce leżała sobie piękna czerwona papryka. Nie miałam wątpliwości , że po połączeniu wyjdzie coś dobrego. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Sałatka z białych warzyw i ziemniaków 241

Bardzo często po ugotowaniu rosołu potrzebuję marchewki z niego do innego dania ( np. marchewka z groszkiem do potrawki). Pozostałe warzywa nie bardzo dają sie same do czegoś użyć. Oczywiście nie wyrzucałam ich a odsączone i ostudzone mrożę by potem przetarte dodać do zupy by ją zagęścić . Wymyśliłam sobie , że można by z nich robić sałatkę podobną do klasycznej kartofelsalad

Buniabaje w kuchni
Porosołowy pasztecik gotowany na parze 186

znaczy mroziłam -ale to był pasztet mało dietetyczny - takiemu przemrożenie nie szkodziło ). No i tak już się porobiło, że nie pamiętam kiedy ostatnio robiłam pasztet. Obierałam mięso wyjęte z rosołu ( kurczak i indyk) .Odłożyłam większe kawałki na II Danie ( w jakiś sos) . Drobne miały iść jak zwykle do zmielenia na farsz do pierogów itp. Przypomniałam sobie , że mam zamrożone kilka

Buniabaje w kuchni
Kotleciki z kurczaka na marchewce z groszkiem 375

Pewnie nie ma domu w którym nie zostają co trochę kawałki gotowanego kurczaka z rosołu ( lub innej zupy gotowanej na kurczaku ).Oczywiście można je po prostu włożyć do zupy , dać komuś do zjedzenia w ramach dojadania lub najprościej - zrobić kurczaka w potrawce . Tylko ile można w kółko tak samo ? ,, Drobnicę" - czyli obrane od kości strzępki przerabiam na farsz

Buniabaje w kuchni
Gotowane pałki kurczaka - opieczone z imbirem i cytrusami 249

gotowanym kurczakiem z rosołu jest lekki problem. Jak ktoś tak jak ja bazuje w kuchni na wywarach drobiowych to w którymś momencie zaczyna ,, warczeć" na gotowanego kurczaka. No bo ileż można jeść potrawkę, kurczaka w sosie koperkowym , czy obsmażonego w panierce ? Oczywiście przesadzam -robię jeszcze wiele innych dań z takiego gotowanego drobiu , ale każdy nowy pomysł jest mile widziany

Buniabaje w kuchni
Krupnik jaglany na rumianym wywarze 176

gotują wieprzowinę ( golonka, szynka wieprzowa, łopatka, karkówka bez kości) na sztukamięs wieprzowy lub mięso w jakimś sosie by gotowali mięso z dodatkiem mocno obrumienionych warzyw i przyprawami jak do rosołu. Mięso dzięki temu jest smaczniejsze i pozostaje nam aromatyczny wywar na bazie którego można zrobić doskonały sos i zupę. Gotowałam w ten sposób łopatkę bez kości , którą podałam w sosie

Buniabaje w kuchni
Gęsi bigos ( z kiszonej kapusty ) 271

duże. Tak właśnie było z piersią z gęsi którą upiekłam na Wielkanoc (Gęsie piersi pieczone z jabłkami ). Mało, że przy luzowaniu odłożyłam kościec z przyległościami na rosół i kołduny ( będzie kiedyś potem) to jeszcze połówkę połówki zamroziłam na drugi obiad ( będzie Pierś z gęsi pieczona w sosie pieprzowo-wiśniowym), a połówkę przerobiłam na coś w rodzaju gęsiego bigosu. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Z kuchni mojej mamy ... 163

dwóch imprez. A teraz zapraszam jeszcze raz do Gdyni.  Ogórki się kiszą  Przetwory - buraki z papryką  Karkówka w przyprawach do sosu  Schnie makaron domowy do rosołu A co znajdziemy pod ta pokrywką ? Zgadnijcie

Magiczne Życie Marty