rosół - 7682 przepisów (strona:432/513)

Ramen na kaczych kosciach z krewetkami i brokułami 301

razem po przygotowaniu sobie wywaru z kości kaczki postanowiłam przygotować ramen. Jest to wyjątkowe japońskie danie, popularne także w Chinach, bp stamtąd przywędrowało do Japonii. Ramen to po prostu rosół, ale inny do tego jaki gości na naszych stołach, tak naprawdę zawiera wszystko co tylko chcemy tam dać, makaron, mięso, grzyby, warzywa, ryby, owoce morza. Kompozycja zupy zależy tylko

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Singapurskie noodle 228

Smazyc ok 5 min . Wyciagnac mieso z woka- odstawiac . 2. Do oczyszczonego woka , wlewamy pozostaly olej- wrzucamy pokrojona cebule na ok 1-2 min. Dosypojemy curry , sol, cukier i rosol z kurczaka.- 2 min. Dodajemy papryke i sos sojowy.- 2 min. Na koniec dodajemy mieso z kurczaka, bean sprouts i prawns. ? 1 min. 3. Mieszamy z makaronem ryzowym- vermicelli. Smacznego

Smaki Edyty
Losos ze szparagami w sosie koperkowym 231

Zapraszam na lososia ze szparagami w sosie koperkowym: Sos koperkowy: Roztapiamy 3 łyżki masła, dodajemy ok 3 lyzek maki laczymy, na małym gazie. Zalewamy mąkę rosołem z kostki kurczakowej (250 ml)- łaczymy mieszając. Zciagamy z ognia dodajemy ok 300-400 ml smietany-miksujemy- blendujemy. Dodajemy pęczek świeżego lub suszonego koperku I pieprz do smaku. Stawiamy na ogniu

Smaki Edyty
kurczak feng shui 225

piersi z kurczaka 1 Papryka 2-3 marchewki op grzybów chińskich lub pieczarek 1 słoik bean sprouts- kiełek fasoli 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 100 ml rosołu z kurczaka- bulion sałata pak choi sól, pieprz, papryka olej sezamowy Piersi z kurczaka, pokrojone w kostke, doprawic przyprawami I odstawic na 10-15 min. Pokroic papryke, marchewke, grzyby chinski, bean sprouts

Smaki Edyty
Zupa Szczawiowa- krem 187

Zapraszam na szczawiowa-krem Przygotowanie. Ugotowalam rosol na udkach z kurczaka. Dodalam warzywa- ziemniaki, marchew, pietruszke, por. Na koniec dodalam przecier ze szczawiu, dodalam troche smietany, doprawilam I rozdrobnilam blenderem. Podalam z jajkiem. Smacznego I milego tygodnia. Pozdrawiam

Smaki Edyty
Risotto trochę inaczej z poskim akcentem 178

niewielkiej ilości oleju smażymy posiekaną cebulę I wyciśniety czosnek. Dodajemy ryż. Mieszmy by ziarnka obtoczyły się w tłuszczu.Dodajemy chochelka bulinon. Jedna chochelka I czekamy by ryż przyjąl rosól, mieszamy I od początku- chochelka bulionu, mieszamy ....Gdy ryż przyjmnie cały bulion dodajemy pieczarki. Mieszamy. W międzyczasie usmażyłam mini schabowe.Zciągamy z gazu- dodajemy masło, kukurydzę, groszek , natke pietruszki

Smaki Edyty
Sałatka z kurczaka i szparagów 341

Sałatka :) dzisiaj na obiad był rosół, zostało mi mięso z kurczaka- chcąc pysznie to wykorzystać podczas kolacji, postawiłam na sałatkę . Szybko I zdrowo :) Zaczynamy.  Składniki: ugotowany kurczak szparaki pomidory koktailowe szczypiorek dip koperkowy/ jogurt naturalny  Wykonanie: Obieramy kurczaka z kości, kroimy na mniejsze kawałki. Szparagi - odcinamy końcówki. Gotujemy w gorącej wodzie -3 min. Odcedzamy , odkładamy do ostudzenia. Pomidory

Smaki Edyty
Pilaw z mięsa mielonego 256

mięsa mielonego 100 gr fasolki szparagowej 100 gr kukurydzy ( baby ) 200 gr pieczarek 1 kiełbasa - podwędzana 1-2 łyżek pasty curry 1 cebula 2 łyżki oleju 400 ml rosołu z kostki kurczakowej  Wykonanie: Cebule kroimy w kostkę I wrzucamy na gorący olej. Smażymy ok 2 min. Dodajemy kiełbasę pokrojoną w półtalarki- smażymy następne 2 min. Dodajemy mielone- obsmażamy

Smaki Edyty
Zupa warzywna 271

marchewki 1 pietruszki 1 seler 3-4 ziemniaki 1 mały kalafior 1 mała główka kapusty 100 gr pieczarek sól, pieprz, paprika , 2-3 liście laurowe Wykonanie: Na rosół z bulionu, lub z kurczaka lub też z innego mięsa( gotujemy z liściem laurowym )- wrzucamy pokrojoną w kostkę marchew, ziemniaki , seler I pietruszkę. Gotujemy ok 10 min. Dodajemy kalafior, kapustę I pieczarki

Smaki Edyty
Wermiszelowe placuszki 318

robicie jak zostanie Wam drobnego makaronu wermiszel od rosołu ? U mnie różnie . Albo zjadamy z inną zupą , albo robię zapiekankę z jabłkami , albo po prostu wyjadam z białym serem i śmietaną na kolację ( mniam). Kiedyś wypatrzyłam w jakimś programie o kuchni chyba wietnamskiej jak kucharz robił placuszki z użyciem makaronu. Oczywiście makaron był inny , dodatki i przyprawy zupełnie inne

Buniabaje w kuchni
Gotowane kawałki kurczaka w ognistej panierce 414

posolić - obtaczać w panierce , jajku i ostatecznie w panierce nadając skrzydełkom owalny ścisły kształt.  Rozgrzać olej i na gorącym smażyć skrzydełka z obu stron. * Ponieważ był jeszcze przedtem rosół zdecydowałam , że podam usmażone kawałki kurczaka   tylko z mocno schłodzonym arbuzem i garstką sałaty bez dodatków typu ryż czy ziemniaki. I muszę stwierdzić , że było to dobry pomysł. Polecam

Buniabaje w kuchni
Gotowany kurczak w pikantnym sosie 417

cukier   i gotować 10 minut. Podawać z ryżem lub makaronem posypanego usiekaną natką pietruszki ( lub kolendry). *Podzielić bulion na porcje- do sosu, na galaretkę, wywar na zupę ( Imbirowy rosół z jajkiem w koszulce ) ** Zrobię z nich sałatkę . *** Część użyję na galaretkę podobną

Buniabaje w kuchni
Piegowate pierożki w bulionie 194

przy tym pracy jest ale jak się przyjrzeć to tylko pozory. Bulion gotuje się sam i można go zrobić dzień wcześniej ( lub nawet ugotować i zamrozić z mięsem z rosołu ).Farsz to moment. A lepienie pierożków z parzonego ciasta to na prawdę ,,pestka". Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Kalarepka z ,,wkładką,, 214

Upał -upałem , ale w końcu trzeba coś zjeść po za tartą marchewką :). Nie żebym od razu miała ochotę na gotowanie rosołu . Kupiłam trochę bez planu kalarepki ( nie mogę się opanować i w sezonie kupuję je co i raz zupełnie nie wiedząc co z nimi zrobię). Tym razem postanowiłam wykorzystać to co miałam zamrożone by zrobić nadzienie do kalarepek. Wykorzystałam ryż

Buniabaje w kuchni
Pierożki w ziołowym cieście 198

pierogi mam w zamrażarce zawsze - to skutek gotowania wywarów na zupy , galaretek drobiowych dla Mamy , ,,strzępków" mięsa gotowanego do innych dań np. potrawki czy sztuki mięsa z rosołu. Robiłam już szpinakowe ciasto na pierogi , buraczkowe i inne. Dziś pokusiło mnie na zmiksowane zioła w cieście do pierogów. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni