rosół - 7682 przepisów (strona:423/513)

PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI (kapusta kiszona & pieczarki) - wersja zwykła i bezglutenowa 218

SKŁADNIKI NA FARSZ: - pieczarki: 0,5 kg - kapusta kiszona: 1 litr, - cebula: 0,75 do 1 kg, - przyprawy: pieprz czarny, pieprz ziołowy, vegeta 1. Kapustę kiszoną gotujemy na rosole - u nas z indyka lub na wodzie (wywar możemy wykorzystać m.in do Zupy kwas - przepis tutaj ). Gdy kapusta jest miękka, odcedzamy ją, bardzo dokładnie wyciskając z niej wodę. Możemy ją drobno

Wypisz Wymaluj
GOŁĄBKI - INDYK Z WARZYWAMI I DWOMA RODZAJAMI RYŻU. 206

obsmażamy na tłuszczu. Gdy cebula jest uduszona, mieszamy w niej wszystkie przyprawy - na bogato! 1,5 opakowania pieprzu ziołowego, pieprz czarny do smaku. 4. Warzywa i mięso wyciągamy z rosołu i studzimy. Następnie kroimy - warzywa drobniej niż mięso. 5. Odmierzamy 6 szklanek wywaru i gotujemy na nim ryż. W pierwszej kolejności wrzucamy ryż ciemny. Po 10 minutach wrzucamy ryż paraboliczny

Wypisz Wymaluj
ŚMIETANKOWY MAKARON ZE SZPARAGAMI 205

zielonych szparagów pokrojonych na 3cm kawałki 1 szklanka mrożonego lub świeżego groszku 2 łyżeczki oliwy z oliwek 1  drobno posiekana cebula 1 łyżka mąki  1/4 szklanki chudego rosołu z kurczaka 1/2 szklanki chudego mleka 100g serka topionego śmietankowego 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu świeżo posiekany estragon Wykonanie: Zagotować wodę lekko osoloną. Na wrzątek wrzucić pokrojone

Walijskie Pichcenie
SAŁATKA Z GOTOWANYM KURCZAKIEM I CZERWONĄ FASOLĄ 267

ziaren słonecznika mała kapusta pekińska 2 łodygi selera naciowego majonez łyżka jogurtu greckiego sól, pieprz 1/2 ząbka czosnku koperek Wykonanie: Pierś gotujemy z przyprawami, lub wykorzystujemy mięsko od gotowania rosołu, studzimy, kroimy w sporą kostkę. Słonecznik prażymy na suchej patelni - studzimy. Fasolę i kukurydzę odcedzamy z zalewy. Pekinkę kroimy i seler naciowy kroimy w kostkę. Przygotowujemy sos: Jogurt mieszamy

Walijskie Pichcenie
MINI GALARETKI DROBIOWE 205

Galareta drobiowa to smaczny pomysł na wykorzystanie gotowanego mięsa  i warzyw z rosołu. Można również specjalnie ugotować 2-3 udka (mięso z udek kurczaka nie jest tak suche jak z piersi), kilka warzyw i nie licząc zastygania galarety - w krótkim czasie mieć smaczną przekąskę. Składniki:       3  udka kurczaka       2   marchewki

Walijskie Pichcenie
RYŻ Z WARZYWAMI 282

kolor i dokładnie "obkleją" się tłuszczem. Po tym czasie podlewamy ryż bulionem i dusimy go na małym ogniu pod przykryciem ok 20 minut. Ugotowana wcześniej marchewkę (ja miałam z rosołu z poprzedniego dnia)  kroimy w kostkę, groszek, kukurydzę odcedzamy. Warzywa wrzucamy do ryżu pod koniec gotowania, mieszamy, doprawiamy do smaku solą i gotujemy do momentu dokładnego odparowania wody

Walijskie Pichcenie
KRUPNIK Z GRUBEJ KASZY NA WĘDZONYM BOCZKU 200

pietruszki i całość doprawiamy do smaku solą oraz odrobiną czarnego pieprzu. Gdyby następnego dnia krupnik bardzo zgęstniał od kaszy (co jest więcej jak prawdopodobne) możemy rozcieńczyć go odrobiną rosołu/wywaru lub  przegotowaną wodą

Walijskie Pichcenie
KAPUŚNIAK Z MŁODEJ KAPUSTY 248

obraną włoszczyznę, ziele i liść laurowy i sól. Całość przykryć i gotować razem, aż warzywa i mięso będą miękkie. Następnie mięso i  włoszczyznę wyjąć z bulionu a na rosół wrzucić poszatkowaną drobno kapustę,ziemniaki pokrojone w kostkę oraz ugotowaną wcześniej i pokrojoną marchewkę. Teraz już nie przykrywamy garnka, aby zachować piękny, zielony kolor zupy. Gotujemy, aż ziemniaki i kapusta

Walijskie Pichcenie
STEKI Z INDYKA W ŚMIETANOWYM SOSIE 212

podkręcamy smak steków pysznym, śmietanowym sosem.  Polecam gorąco! Składniki: p ierś z indyka sól pieprz oregano czosnek olej do smażenia Na sos: 1 szkl. bulionu (u mnie rosół z poprzedniego dnia) 1 łyżka mąki 1 łyżka śmietany 18% koperek 1 ugotowana i pokrojona marchewka Wykonanie: Piersi indyka kroimy na plastry o grubości 1,5-2 cm. Oprószamy ulubionymi ziołami

Walijskie Pichcenie
Zupa krem z porów 300

cebulę siekamy i razem dusimy na maśle , często mieszając i nie dopuszczając do zrumienienia. W połowie duszenia dodajemy pokruszone pieczywo i przez 3 minuty zasmażamy razem , przekładamy do ciepłego rosołu i gotujemy ok. 20 minut . Następnie zupę miksujemy , doprawiamy do smaku . Dodajemy śmietankę i posypujemy serem

Gorący kąsek
Gęsi udziec, faszerowany pasztetem i suszonymi śliwkami 224

pietruszką , suszonymi owocami to też nie byle co!  Może też być duszona w jarzynach, grzybach  w winie czy piwie. Z gęsiny robi się też niewyobrażalnie pyszny rosół, a brukiew na gęsinie ,czy czernina to klasyka kaszubska. Ósmy cud świata to szmalec, czyli smalczyk z cebulką ,jabłuszkiem, czosnkiem , majerankiem. Okrasa kaszubska to ewenement kulinarny, pisałem już

Kulinarny karnet Christophera
Kurczak tandoori. 359

Niedzielne błogie lenistwo, rosół delikatnie podryguje w garnku uwalniając swój cudowny aromat. Makaron czeka ugotowany. Dzieci dokazują, kurczak do obiadu czeka zamarynowany w lodówce... A ja siedzę z kubkiem kawy przegryzając kruche wafelki, oglądam z dziećmi i mężem bajki.  Ot dość rzadkie niedzielne południe. Ale odbiegłam od tematu. Jakiś czas temu stałam się posiadaczką hiszpańskich, glinianych naczyń do zapiekania

Malinowe Pocałunki
Frittata z mięsem i rukolą 272

zrobić, jak je wykorzystać. Dzisiaj pomysł na jajeczną Frittatę z dodatkiem mięsa, odrobiny warzyw i rukoli. Składniki (resztki znalezione w lodówce): kawałek mielonego kotleta ugotowana marchew (np. z rosołu / bulionu na zupę) papryczka chilli pomidory w puszce jajka zielenina - u mnie koperek i zioła prowansalskie przyprawy: sól, pieprz Wykonanie: Mięso i chilli rozdrabniamy, podsmażamy na małej ilości oleju. Następnie dodajemy

Taste Of My Day
Zupa PHO z kurczakiem 457

podołał, dlatego trochę wystaje :) Kurczaka gotujemy, a w wolnym czasie opalamy imbir oraz cebulę. Pamiętam, że gdy byłam małą dziewczynką babcia w ten sposób opalała cebulę do rosołu. Dla ułatwienia wpierw nabijam kolejno cebule na widelec i trzymając ją nad ogniem opalam. Gdy wierzchnia warstwa jest zwęglona, układam ją na palniku i kontynuuję ten proces już bez użycia widelca

Taste Of My Day
Bulionówka domowa warzywno - drobiowa 221

czarnego kilka ziaren ziela angielskiego liść laurowy 1.5 łyżki soli gruboziarnistej morskiej lub Himalajskiej woda Przyprawy i dobrą sól znajdziecie na stronie  www.Skworcu.com.pl 1. Nastawiamy wywar jak na rosół, gotujemy na małym ogniu ok. godziny, po tym czasie wyciągamy z wywaru mięso i dokładnie obieramy je z kości. Nadal gotujemy razem z obranym mięsem, woda powinna odparować do poziomu

Apetyczna babeczka