cukru. Część zwijamy później z białym serkiem, z ulubionym dżemem (nie pokazałam jeszcze dzieciom, że można też z nutellą...), a część wykorzystuję do krokietów z mięsem, które zostało z rosołu albo do mojej ulubionej wersji wytrawnej, czyli z żółtym serem, pieczarkami, szynką i ananasem. Czytaj więcej
bistro mamaprzygotowuję tylu dań, które kojarzą się z dzieciństwem. Gołąbki, pierogi, ryż na mleku, ryż z jabłkami, racuchy, szarlotki, placki ziemniaczane, mielone z buraczkami, zupy jarzynowe, krupnik i obowiązkowo rosół. Czytaj więcej
bistro mamaryżu 4 marchewki 1/2 selera 1 pietruszka 1 por 3 liście laurowe 4 ziela angielskie lubczyk koperek lub natka pietruszki śmietana sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: W pierwszej kolejności przygotowujemy rosół. Wstawiamy do gotowania pałki z kurczaka i pokrojone warzywa: marchewkę, selera, pietruszkę i pora. Doprawiamy liściem laurowym i zielem angielskim. Wszystkie składniki powinny się gotować
kulinarnyJajuż od jakiegoś czasu, ale mam zerowe doświadczenie w robieniu domowego makaronu. Pamiętam jak dawno temu, kiedy ciężko było cokolwiek dostać, moja mama robiła go sama. Główne przeznaczenie - do rosołu. Dziś, w czasach wypełnionych po brzegi supermarketów, domowa pasta jest dla mnie wyzwaniem. Najwyższy czas zasięgnąć porady kogoś, kto nie widzi w tym większej filozofii i cichutko, z pobłażliwości
W kuchni wieczoremPadano. Bardzo podobają mi się przepisy, które wykorzystują dobrze znane nam produkty w nowy, świeży sposób. Pietruszka, przyznam szczerze, kojarzyła mi się raczej z nudnym warzywem, które wrzucamy do rosołu i dodajemy do sałatki warzywnej, a i to bez przekonania, raczej z przyzwyczajenia. Była kopciuszkiem w mojej kuchni. Tym bardziej cieszy mnie ten przepis, bo na pewno stanie się
W kuchni wieczoremtakie przepisy, które każdy powinien znać. Dobry sernik, rosół niedzielny czy sposób na naleśniki. Do tych potraw dodałabym również przepis na idealny gulasz z szynki wieprzowej. Tradycyjny powinien zawierać marcewkę i cebulę, jednak mój tata dodaje zawsze zawsze jakieś dodatkowe warzywa, będąc grzeczną córeczką, nie mogę przecież być gorsza, prawda? Dlatego w mojej potrawie znajdziecie jeszcze paprykę, ogórka kiszonego
Słodkie Przyjemnościzalewamy wywarem aby je dokładnie przykryć i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania wrzucamy jabłko starte lub pokrojone w kawałeczki, chwilę gotujemy a następnie dorzucamy ugotowane i pokrojone (z rosołu) marchewkę, seler, pietruszkę, pora. Wszystko blendujemy i doprawiamy. Wlewamy kiszony barszcz, zabielamy śmietaną, dodajemy dip czosnkowy (2-3 łyżki). Wszystko dokładnie mieszamy - w razie konieczności jeszcze doprawiamy. W miseczce
Wypisz WymalujDzień pod tytułem porządki świąteczne dobiega końca i w końcu mogę, kolokwialnie pisząc, zasiąść przy garach. Rosół się robi-przepis w innym poście, makaron z pesto już zjedzony, więc przyszedł czas na deser. Crumble, czyli rewelacyjne zapiekane owoce z kruszonką. Do dzieła! Porzebujemy: -dwa jabłka -gruszka -wino białe wytrawne -imbir -mięta świeża -cukier brązowy dwie łyżki -50g masła
BaRepasZwijamy, zawijamy w folię. Odkładamy na minimum 4 godziny do lodówki. Gotowe :) Składniki na ogóreczki z kurczakiem : 1 zielony ogórek 1 mała pierś z kurczaka lub udko z ugotowanego rosołu przyprawa cajun serek typu philadelfia Wykonanie: Ogórek obieramy. Kroimy na 4 centymetrowe krążki. Krążki kroimy diagonalnie na pół. W krążku " wycinamy miąż " robiąc miejsce na serek i kurczaka
Smaki Edytyskładniki * ugotowane mięso z kurczaka pozostałe z rosołu (ilość taka jak z dwóch udek) * 2 jajka * 1 bułka * 4 łyżki kaszy manny * 1/2 - 1 ostra papryczka * 2 młode cebulki ze szczypiorem ewentualnie sam szczypior * 1 łyżka sosu teriyaki * 1 łyżka sosu sojowego * 2 łyżeczki pikantnego sosu piri-piri * 1/2 łyżeczki mielonego kminku * 1/4 łyżeczki mielonego imbiru * sól, pieprz * bułka tarta
Mix smakuoraz wapń, żelazo i fosfor. Samo zdrowie! Niektórzy uwielbiają chrupać ją na okrągło, a dla innych jest niemiłym wspomnieniem rozmemłanej, pomarańczowej kłody w przedszkolnym rosole (ble!) . Tymczasem ja mam dla Was przepis na marchewkę, którą z miejsca pokochacie! I będziecie chcieli ją dodawać do wszystkiego! Nawet mój luby, który obiad bez mięsa uważa za marnostrawstwo czasu, którego mama musiała przetrzymywać
Gotowanie to kochaniesobie też dużo potrzebnego akurat w naszym stanie cukru. Musi być schłodzona i świeża (dobrze nagazowana). 10. Porządne śniadanie - przy lżejszych odmianach kaca dobrze jest zjeść jajecznicę lub zupę (rosół, żurek, flaki). 11. Ważna jest też zasada "nie mieszania" alkoholi - pijemy jeden rodzaj trunku. Najlepiej czystą wódkę w rozsądnych ilościach. Kac po piwie i winie zwykle jest cięższy
Pasja Smakuczego nie lubiłaś jeść w dzieciństwie, a teraz się tym zajadasz? *Szpinak i jajka sadzone. Jajka sadzone – lubię. Szpinak – uwielbiam. 7. Co najczęściej gotujesz, kiedy nie masz pomysłu/czasu/natchnienia? *Rosół. 8. Jeśli przez miesiąc miałabyś jeść tylko jedną potrawę, co by to było? *Smażone ryby. 9. Gdybyś mogła przenieść się w czasie – jaki okres w dziejach by to był? *Lubię
mojewypiekiinietylkoprzeciw i w efekcie padło na… kartoflankę. Składniki: - ok. 3 l bulionu ( miałam drobiowy) - ok. 400g ugotowanych i potłuczonych ziemniaków - ziemniaki sałatkowe lub młode - marchew z rosołu (2-3) - 250g wędzonego boczku - 2 cebule - por - 2 średnie główki czosnku - sól, pieprz syczuański - papryka słodka i wędzona (w proszku) - liść laurowy, ziele angielskie - majeranek - świeżo starta gałka muszkatołowa - pęczek
mojewypiekiinietylko