rosół - 7682 przepisów (strona:416/513)

Szaszłyki z marynowanej w winie wołowiny, papryki i boczku 222

niełatwo. Albo jest stara i twarda jak zelówka, albo droga jakby ze złota była. Ostatnio jednak udało mi się trafić na ładną i w przyzwoitej cenie. Część wykroiłam na rosół, a resztę postanowiłam zamarynować w zalewie z dodatkiem wina. Kiedyś, w początkach istnienia bloga, ta marynata się pojawiła. Uważam jednak, że zasługuje na przypomnienie. Do mnie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pasztet z żurawiną 222

pieczemy 40 minut. Większą porcje 60 minut. Smacznego :D *Można kurczaka z włoszczyzną ugotować razem. A wątróbkę, boczek, jałowca i ziele osobno. Wtedy będzie pyszny wywar z kurczaka na rosół

Moje pyszne gotowanie
Krokiety ziemniaczane z dodatkami czyli Srodowe Rybki odc.51 277

naprawdę to cudowna przekąska lub po prostu danie recyklingowe. Jeśli macie trochę ugotowanych ziemniaków z obiadu, marchewkę z rosołu, oprócz tego z pieczenia ciasta zostały Wam białka, to możecie śmiało brać się za te krokiety. Ich smak można wzbogacić pokrojoną szynką, kawałkami pieczonej ryby (bo przecież wczoraj nie zjedliście całej...) i tak kombinujecie, kombinujecie a na talerzu

Dzieje kuchennej Wiewióry
Tagliatelle z kurkami w sosie serowym aromatyzowane tymiankiem 197

mnie 2 duże garści tagliatelle albo inny makaron - ilość w zależności ile zjemy 2 serki topione o smaku śmietankowym 1 mała cebula plaster masła 1 ząbek czosnku 3/4 szklanki rosołu 50 ml wina białego, wytrawnego świeży tymianek świeżo mielony pieprz Makaron gotujemy w osolonym wrzątku. Kurki czyścimy (ja pod bieżącą wodą używając szczoteczki). Na maśle musimy najpierw zeszklić cebulę

Bon Appetit Małgorzaty
Zimne nóżki czyli seta i galareta :) 158

koniec gotowania (pół godziny przed końcem) dodajemy włoszczyznę. Gotujemy do całkowitej miękkości warzyw i mięsa. Odcedzamy  mięso i warzywa. Obieramy mięso z nóżek i kroimy na mniejsze kawałki. Rosół doprawiamy solą i pieprzem. Do miseczek wlewamy na dno część wywaru, dodajemy po gałązce natki pietruszki, pokrojoną ugotowaną marchewkę, mięso i zalewamy resztą wywaru. Odstawiamy do zastygnięcia.  Studzimy

Bon Appetit Małgorzaty
Pasztet z królika - tradycja mojej rodziny 212

czuję święta :) Składniki: mięso z 1 królika u mnie 1,5 kg pół kilograma surowego boczku pół kilograma słoniny pół kilograma drobiowej wątróbki plus podroby z królika włoszczyzna na rosół przypalona cebula 3- ziele angielskie 2 -liście laurowe sól, peiprz 2 jajka gałka muszotołowa majeranek suszony 2 ząbki czosnku Propozycja podania pasztetu z: rukola (koszyczek) suszone daktyle (tureckie) żurawina

Bon Appetit Małgorzaty
Czerwony, zabielany barszcz na zakwasie 196

około 0,5 litra naturalnego żytniego zakwasu (u mnie robiony przez moją mamę) 200 ml śmietanki na kleksy Cebulę obieramy, przekrawamy na połówki i przypalamy na palnikach jak do rosołu. Buraki myjemy, obieramy i kroimy w plastry. Dodajemy ziela, listki laurowe. Całość gotujemy w osolonej w wodzie aż do miękkości. Po ugotowaniu odcedzamy wywar. Wlewamy zakwas i zagotowujemy. Doprawiamy

Bon Appetit Małgorzaty
Pasztet z królika z marmoladą z czerwonej cebuli 218

czerwonej cebuli. Składniki: mięso z 1 królika u mnie 1,5 kg pół kilograma surowego boczku pół kilograma słoniny pół kilograma drobiowej wątróbki plus podroby z królika włoszczyzna na rosół przypalona cebula 3- ziele angielskie 2 -liście laurowe  sól, pieprz 2 jajka gałka muszkatołowa  majeranek suszony 2 ząbki czosnku Mięso z królika gotujemy. Gdy wypłyną szumowiny

Bon Appetit Małgorzaty
Calzone bolognese 285

pieczarkami. Smacznego! :) Składniki na ciasto: 400 g mąki 30 g drożdży 4 łyżki oliwy z oliwek 2/3 szklanki mleka rozcieńczonego z wodą (pół na pół) oryginalnie powinien być rosół pół łyżeczki soli jajko do posmarowania ciasta Składniki na farsz: 0,5 kg mielonej wołowiny 1 puszka pomidorów  2 łyżki przecieru pomidorowego ok. 10 pieczarek świeże oregano lub suszone sól

Bon Appetit Małgorzaty
Pizzerinki z wiejską kiełbasą i oliwkami 202

lodówce :-P Składniki na ciasto: 400 g mąki 30 g drożdży 4 łyżki oliwy z oliwek 2/3 szklanki mleka rozcieńczonego z wodą (pół na pół) oryginalnie powinien być rosół pół łyżeczki soli jajko do posmarowania ciasta Dodatki: 200 g wiejskiej kiełbasy 150 g żółtego sera 2 pomidory garść oliwek pół cebuli (można dodać pieczarki, ja nie miałam) świeże ulubione zioła

Bon Appetit Małgorzaty
Pulpety indycze w zupie kalafiorowej 216

zdrowa. Lubią ją dzieci :)  Składniki: 0,5 kg mięsa  mięsa z indyka  włoszczyzna: pół selera, 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 por 1 litr bulionu (u mnie rosół z poprzedniego dnia) 3 duże ziemniaki  1 cały dorodny kalafior 1 duża cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz,  2 liście laurowe,  3 ziele angielskie,  pęczek świeżego

Bon Appetit Małgorzaty
Aromatyczna ryba po grecku z goździkami 214

listopada to patetczyne święto, które spędzamy w gronie rodzinnym przy suto nastawionym stole z tradycyjnymi potrawami. Z mamą przygotowałyśmy: zimne nóżki, rosół, schab, sałatkę jarzynową, ciacho, bigos, oraz rybę po grecku. Pierwszy raz dodałam goździki i nie żałuję. Nadały bardziej wysublimowanego smaku. Idealna propozycja także na święta Bożego Narodzenia. Zdjęcia robiłam w pięknych promieniach listopadowego słońca.... Składniki

Bon Appetit Małgorzaty
Zupa z fasolą i kurczakiem 225

niedziele miał być rosół...ale w ostatniej chwili zmieniłam zdanie i zrobiłam zupę z kurczakiem i białą fasolą. Pycha! Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 puszka białej fasoli 4 ziemniaki 1 marchewka 1 pietruszka 1 papryka (może być mrożona) woda ziele angielskie liść laurowy majeranek przyprawa do dań z fasoli 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól,pieprz Sposób przygotowania: 1. Warzywa

Kuchnia domowa Ani
Pizza mięsna uczta 326

szczypta soli   30 g drożdży   3 łyżki oleju   1 łyżeczka suszonej bazylii Farsz:   150 g boczku wędzonego w plastrach mięso z udka z kurczaka z rosołu kawałek cienkiej kiełbasy 2-3 ogórki kiszone 1 cebula ser żółty koncentrat pomidorowy przyprawa do pizzy Sposób przygotowania: 1. Przygotowujemy najpierw składniki na wierzch pizzy. Boczek, kiełbasę kroimy i rumienimy

Kuchnia domowa Ani