chleb - 26516 przepisów (strona:420/1768)

CHLEB RAZOWO -ORKISZOWY 137

Dzień przed pieczeniem chleba przygotuj: 3/4 szklanki mąki luksusowej (typ 550) 1/3 szklanki mąki  orkiszowej 2/3 szklanki wody 3 łyżki aktywnego zakwasu pszennego Wszystkie składniki mieszamy  w naczyniu. Owijamy szczelnie folią spożywczą i pozostawiamy  w ciepłym miejscu na całą(...)temperaturze pokojowej na ok. 2 – 3 godziny . Pieczemy  w 220 stopniach przez 20 minut, następnie zmniejszamy  temperaturę do 200 i dopiekamy  przez kolejne 20. Upieczony chleb studzimy  na kratce do pieczywa.. Kanapka z takim chlebem smakuje fantastycznie!! ...szklanka =250ml

w mojej kuchni
Chleb 136

Chleb z boczkiem, cebulką, czosnkiem i ziarenkami słonecznika zrodlo: www.saintbest.pl *przy tradycyjnym pieczeniu chleba trzeba pamiętać o zwilżeniu ścianek piekarnika/powierzchni ciasta wodą, niektórzy wstawiają na dno piekarnika talerzyk z wodą. Jeśli tego się nie zrobi, to chleb będzie miał grubość kilku cm i strasznie twardą, spieczoną skórkę. (na dużą formę, porcja na dwa Garnki Rzymskie) SKLADNIKI : - 1kg mąki pszennej

w mojej kuchni
Chleb pelnoziarnisty z maszyny 171

NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 350 ml wody 25 g masła 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 500 g mąki pełnoziarnistej ¾ kostki drożdży Wszystkie składniki wkładamy do maszyny do pieczenia chleba. Po ponad 3 h chleb jest gotowy

Humanistka w kuchni
Chleb żytni z ziarnami, żółtym serem i pomidorami 244

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Aromatyczny chleb z mąki żytniej z dodatkiem żółtego sera, pomidorów suszonych i ziarenek. Smakiem przypomina pizzę Taki chleb jest świetnym urozmaiceniem zwykłego pieczywa. Doskonały na kanapki z ulubionymi dodatkami. Polecam Post Chleb żytni z ziarnami, żółtym serem i pomidorami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Chleb z suszonymi pomidorami 188

diagnoza  lekarzy skutecznie mnie zniechęciła do czegokolwiek i napędziła mnóstwo strachu. Ale najważniejsze że wszystko się skończyło pozytywnie .  Dziękuję bardzo za pamięć i odwiedziny. Dzisiaj przepis na chleb z suszonymi pomidorami który obiecałam Małgosi.  Powiedziała, że jak nie wrócę na bloga to mi skórę przetrzepie.. ;-)  Więc zabieram się do uzupełniania przepisów.  Przepis(...)chleb  to moja  „radosna twórczość”  czyli zbiór kilku przepisów.  I powiem szczerze, że udany.  Nie przekroiłam go bo był zrobiony na zamówienie, więc tylko zdjęcie całych bochenków. :) Składniki na 2 małe bochenki 1 paczka suszonych drożdży granulowanych (7 g) lub 14 g świeżych 1/4 szklanki ciepłej wody (40 - 45 st.) 1 i ½  łyżki cukru

Na słodko lub wytrawnie
Chleb orkiszowy 193

zwłaszcza, gdy ma się mieszkanie ze wszystkimi oknami na zachód.. Więc jak wracam z pracy to skwar niemiłosierny i ani odrobiny cienia  :/ Dzisiaj  podam przepis na chleb orkiszowy.  Jest to jeden z łatwiejszych chlebów jaki robiłam. Bardzo ładnie wyrasta i się piecze.  A w dodatku jest bardzo zdrowy. Przepis wzięłam od Dorotus Składniki(...)godziny lub nawet dłużej - w miarę potrzeby. Przed pieczeniem wysmarować mlekiem, posypać sezamem,  słonecznikiem, lub dynią. Piec w temperaturze 200ºC przez około 40 - 50 minut, aż chleb będzie brązowy i będzie brzmiał głucho po uderzeniu od spodu. Bochenki wyjdą raczej płaskie niż wyrośnięte. Studzić na kratce. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Prosty chleb pszenny z prażoną cebulką i majerankiem 152

hotelu a co będzie później, zobaczymy :)  Będę pewnie trochę rzadziej bywać, ale na szczęście mam wiele zaległych przepisów. A teraz jeden z zaległych przepisów. przepis na wspaniały chleb :) Jeden z prostszych chlebów jakie robiłam.  Bardzo ładnie wyrasta i długo zachowuje świeżość  no i przede wszystkim ten zapach..:) Przepis wzięłam z  TEJ strony i trochę zmodyfikowałam dodając(...)nagrzanego piekarnika do temperatury 230 stopni i piec 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec kolejne 20 – 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika  chleb powinien być wyrośnięty, brązowy i brzmieć głucho po uderzeniu od spodu. Studzić na kratce. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Chleb z miodem i płatkami owsianymi 141

minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Kolejny przepis na chleb, tym razem coś dla tych którzy lubią lekko słodkawe pieczywo. Przepis wzięłam od Doroty Z podanego przepisu wychodzi jeden bochenek chleba na dużą keksówkę. Składniki: 550 g mąki pszennej(...)Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec początkowo 10 minut w temperaturze 230 stopni C, później temperaturę zmniejszyć do 200 stopni C i piec jeszcze 20 – 25 minut. Gotowy, upieczony chleb studzić na kratce. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Pszenno - orkiszowy chleb na jajach i miodzie 180

hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Wspaniały chleb o lekko słodkawym smaku z niesamowicie chrupiącą skórką. Polecam. Przepis wzięłam z tej strony z moimi modyfikacjami. W oryginale był to chleb pszenny, ja upiekłam pszenno orkiszowy. jest naprawdę pyszny(...)bochenków, każdy ponacinać, wysmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z łyżką mleka i posypać makiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 – 35 minut w temperaturze 190 stopni C. Po upieczeniu chleb studzić na kratce. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Pszenny chleb na jogurcie z ketchupem i suszonymi pomidorami 178

Jejku.. jak ten chleb pachnie.. i do tego jeszcze ta chrupiąca skórka..  Wspaniały chleb o wyraźnym zapachu i smaku pomidorów. Polecam, naprawdę jest pyszny. Przepis wzięłam z tej strony z dosyć dużymi moimi zmianami. Z podanego przepisy wyszedł mi  jeden duży bochenek chleba. Składniki: 4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki żytniej 1/3 szklanka ciepłej

Na słodko lub wytrawnie
Chleb pszenno - żytni na piwie 150

jeździmy na zastrzyki i lasery a gdy wracamy to jest już bardzo późno.. Mam nadzieję, że uda nam się uratować pieska.. A teraz na temat czyli o chlebie :-) Wspaniały pachnący, jedyny w swoim rodzaju, taki jest ten chleb.. Gorąco polecam. Z podanego przepisu wychodzi jeden duży bochenek chleba. Ja piekłam w dużej keksówce. Przepis wzięłam

Na słodko lub wytrawnie
Prosty pszenny chleb 167

Miał to być chleb serowy.. Gdy już wszystkie składniki przygotowałam, zajrzałam do lodówki po ser i okazało się, że wyparował.. No cóż.. musiałam zmienić część składników.. Z podanego przepisu wychodzi jeden średniej wielkości bochenek Ja piekłam w małej keksówce. Bazowałam na przepisie z tej strony ( dotyczy tylko podstawowych składników) Składniki: 400 g mąki pszennej 1 łyżeczka(...)pozostawić na 2 godziny. Po tym czasie ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy i  pozostawić na ok 1 godzinę do ponownego wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika chleb wysmarować rozmąconym jajkiem zmiesznym z  łyżką mleka i posypac ziarnami ( ja dałam ziarna słonecznika). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut w temperaturze 230 stopni C, a następnie temperaturę zmniejszyć

Na słodko lub wytrawnie
Pan Rustico czyli Styczniowa Piekarnia powraca do Wiewiory 256

Kuchnia Gucia Kuchennymi drzwiami Kuchenne wojowanie Kulinarne przygody Gatity Leśny zakątek Małe kulinaria Mozaika życia Nie tylko na słodko Nieład malutki Ogrody Babilonu Posadzone i zjedzone Proste potrawy Smakowity chleb Smakowe kubki Stare gary Sto kolorów kuchni W poszukiwaniu slowlife Ugotujmy to Zacisze kuchenne

Dzieje kuchennej Wiewióry
Drożdżowy chleb z dyni 203

Chleb piekę bardzo rzadko, chociaż po przygotowaniu chleba dyniowego postanowiłam robić to częściej. Chleb z tego przepisu jest cudownie mięciutki, delikatny w smaku i ma bardzo chrupiącą skórkę. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu - po wymieszaniu wszystkich składników pozostaje czekać aż wyrośnie i pilnować piekarnika. Przepis pochodzi z bloga Prawo do gotowania z pasją . Potrzebne nam: - 150 g puree z pieczonej

W poszukiwaniu inspiracji
Wariacja na temat najprostszego chleba na świecie 185

Uwielbiam domowe pieczywo. Dzisiejszy przepis jest wariacją najprostszego chleba na świecie. Przygotowany specjalnie dla mojej Babci, która musi uważać na swoją dietę. Skład banalny, smak fantastyczny. I ten zapach wydobywający się z piekarnika, cudo! Jeżeli ktoś nie próbował jeszcze nigdy przygotować domowego chleba, to polecam ten przepis. Mimo, że drożdżowe, to jest bardzo pyszne! " Składniki: szklanka maki pszenno(...)włączamy piekarnik na 250`C i wkładamy mosiężne, bądź odporne na wysoką temperaturę naczynie z pokrywką. W momencie gdy piekarnik nabierze odpowiedniej temperatury, wyjmujemy garnek w który przekładamy chleb. Pieczemy  25 minut w 230`C pod przykryciem. Następnie około 10 minut bez pokrywki, bądź do złotego koloru.  Smacznego

Słodkie Przyjemności

Proponowane wyszukiwania