rosół - 7682 przepisów (strona:403/513)

Zupa - krem z marchwi i ziemniaków 134

przy niewielkim nakładzie pracy.    składniki na 4 porcje 1kg marchwi 5 dużych ziemniaków 2 kostki rosołowe sól i pieprz natka pietruszki grzanki     przepis Przygotowujemy litr rosołu z kostek w którym gotujemy obraną i pokrojoną na kawałki marchew i ziemniaki. Warzywa gotujemy do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko miksujemy. Podajemy na talerzu, posypujemy świeżą natką pietruszki

Smakowite Dania
Sałatka z kurczakiem i ananasem 146

znajomymi. Ciekawe doznania smakowe zapewnia połączenie kurczaka z ananasem i kukurydzą , por natomiast dodaje tej sałatce wyrazistości i ostrości  . składniki na 4 porcje ugotowane mięso z  rosołu ( ja użyłam 2 udek z kurczaka ) 1 por 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasa mały słoiczek majonezu sól i pieprz przepis Ugotowane udka z kurczaka kroimy w drobne kawałki , dodajemy odsączoną

Smakowite Dania
Zupa cebulowa z pasztecikami z serem camembert + film 217

paszteciki gotowy arkusz ciasta francuskiego białko opakowanie sera camembert przepis Cebulę obieramy w  pół plasterki i rumienimy na maśle .Wrzucamy do gorącego rosołu i gotujemy około 15 minut.Zupę doprawiamy pieprzem , mieszamy. Ser camembert kroimy w  większą kostkę . Z ciasta francuskiego wykrawamy kwadraty i układamy na nich kawałki sera .Ciasto składamy w trójkąty, zlepiamy brzegi .Surowe paszteciki smarujemy

Smakowite Dania
Zupa ze świeżych ogórków + film 191

śmietankowe ( po 100 g) 50 g groszku ptysiowego pół pęczka koperku przepis Obrane i umyte ogórki ścieramy na tarce o  małych oczkach . Następnie do bulionu, może to być rosół z poprzedniego dnia lub bulion drobiowy z kostki , wrzucamy starte ogórki . Do gotującej się zupy dodajemy serki topione i całość dokładnie mieszamy. Zupę gotujemy do całkowitego rozpuszczenia się serków

Smakowite Dania
Paluchy z ziemniakami i bryndzą + film 175

proste w przygotowaniu paluchy z ziemniakami i bryndzą to oryginalny przysmak dla dużych i małych. Takie paluchy posypane kminkiem, sezamem czy makiem są świetnym dodatkiem do czerwonego barszczu lub rosołu, a dla dorosłych idealną przekąską do piwa.  składniki na około 30 sztuk 3 szklanki mąki pszennej 5 ziemniaków 200 g masła 150 g bryndzy 1 łyżeczka sody oczyszczonej duża

Smakowite Dania
Wielkanocna zupa chrzanowa 324

gotować cały czas na niewielkim ogniu do miękkości warzyw. Na końcu włożyć kiełbasę i parzyć ją przez około 10 minut - wywar powinien bardzo delikatnie wrzeć, podobnie jak gotujący się rosół. Biała kiełbasa nie powinna gotować się, lecz parzyć. Wtedy pozostanie soczysta i jednocześnie krucha. Po sparzeniu kiełbasy, wywar przecedzić. Śmietanę, żółtko i chrzan połączyć razem. Wlać do gotującego się wywaru

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kotlety z kurczaka rosołowego 172

Składniki: Mięso z kurczaka ugotowanego w rosole 1 łyżeczka musztardy 1 jajko 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżki bułki tartej 2 ogórki kiszone 1/2 pęczka koperku sól pieprz Panierka jajko bułka tarta olej do smażenia Wykonanie: Kurczaka oddzielić od kości i mięsko zmielić przez maszynkę. Ogórki zetrzeć na tarce. Wszystkie pozostałe składniki połączyć i wyrobić na jednolitą masę, doprawić solą

O kuchni z uczuciem
Galaretka drobiowa z warzywami 171

będzie miękkie i odchodzić od kości. Gdy podczas gotowania odparuje za dużo wody możecie jeszcze dolać , po ugotowaniu ma być 3 litry płynu . Ugotowaną marchew i mięso wyjąć z rosołu. Marchew pokroić w kostkę, mięso drobno posiekać. Na dno miseczek układać najpierw marchew z kukurydzą , potem mięso. Jeśli chcecie galaretkę w takim kształcie kwiatka to po prostu wytnijcie

Sama słodycz i szczypta chili
Kokosowa zupa z kurczakiem, batatem i fasolką szparagową 410

bulionu i go zamrozić by potem móc się cieszyć pyszną zupą, nie tracąc całego wieczoru na gotowanie. Do dzieła! Składniki: 500 ml bulionu drobiowego, warzywnego (u mnie podstawą jest rosół z kaczki) 200 gram piersi kurczaka 1/2 dużego batata 2 marchewki garść fasolki szparagowej sok z 1/2 limonki łyżka cukru trzcinowego 1/2 puszki mleka kokosowego cebula dymka, świeże zioła

Mango Papaja
Palcem po mapie: Kazimierz Dolny 169

tagliatelle z kurkami na danie główne - wyborne! Kurki super przyrządzone, makaron al dente - aż chciało się jeść! Kurki nie były mrożone, więc dodatkowy plus za świeże produkty! PanMąż zjadł rosół i był zachwycony makaronem - pysznym i domowym. Jako danie główne zamówił schabowego z ziemniakami i zasmażaną kapustą. Kapusta była bardzo dobra - wiem, bo sama mu ją podjadałam ;) Schabowy, który jest

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Frango na púcara – Prosty kurczak jednogarnkowy po portugalsku 385

podzielić na udo z kością i podudzie , piersi przekroić na pół). Otrzymamy części: 2 skrzydełka + 4 kawałki piersi + 2 uda + 2 podudzia (pozostały korpus zamrozić na później lub ugotować rosół). Każdą część z kurczaka owinąć w plaster szynki ( ja miałam 8 plasterków w paczce, więc owinęłam wszystkie części za wyjątkiem skrzydełek ) i zawiązać sznurkiem wędliniarskim. Przełożyć do dużego garnka glinianego

Moja Delicja
Zupa krem z batatów 191

próbując, więc podane ilości przypraw są orientacyjne, możecie je zmieniać według własnych upodobań) 500g batatów 1 litr bulionu  (przydadzą się też gotowana marchew, pietruszka i kawałek selera z rosołu) 1 por (biała i jasnozielona część) 3 duże ząbki czosnku Kawałek imbiru (wielkości 2 dużych kciuków) 200 ml mleka kokosowego 1 limonka (łyżka soku+skórka) 2 łyżki kurkumy 1 plaska

Zawsze głodna!
W Pałacu jak w rodzinnym domu! 228

szczęście zachowałam zdrowy rozsądek i krążąc wokół stołu skupiałam się jedynie na domowej produkcji, by poznać nowe smaki. Umiar wskazany, znam to z autopsji bufetowych śniadań :) Na obiad rosół z domowym makaronem, gulasz z ziemniaczkami i surówkami, a na deser ciepłe czekoladowe ciacho, z płynącym środkiem i kontrastującą gałką zimnego loda waniliowego, obłędne! :) A na kolację zaserwowano lekko sałatkę

Sajkofanka smaku
Gołąbki w kiszonej kapuście 231

środek każdego liścia nałożyć farsz, uformować gołąbki. Dno naczynia, w którym będziemy piekli, wyłożyć pozostałymi, odłożonymi liśćmi. Gołąbki ułożyć ciasno w garnku, jeden obok drugiego, zalać wrzącym rosołem, dodać sok z kapusty. Gotować na małym ogniu lub piec w piekarniku ogrzanym do temp. 200 st C  ok 2 godzin. Podawać z sosem z jogurtu wymieszanego z pastą paprykową

Stare Gary