rosół - 7627 przepisów (strona:402/509)

Schab w sosie camembert - przepis 199

dziś na obiad? - Schabowe! Znacie to? Typowy polski obiad czyli rosół i schabowy. Smaczne ale też trochę nudne. Czas lekką odmianę. Dziś polecam Wam kotlety schabowe w pyszniejszej wersji, czyli w sosie camembert z aromatyczną nutą tymianku.  Schab w sosie camembert Składniki na 4 porcje: 4 kotlety schabowe 2 łyżki masła lub oliwy 75 ml wody 200 śmietanki

Pyza i Surówka
Domowe bulionetki 154

Już dawno zrezygnowałam w swojej kuchni z kupnych kostek rosołowych. Do tej pory przygotowywałam je odparowując rosół, który potem mroziłam. Ostatnio jednak natrafiłam na rewelacyjny przepis na blogu Lepszy Smak na domowe warzywne bulionetki. Przepis jest prosty, polega na zmieleniu warzyw. Można go posolić, bądź też wykonać wersję bez soli. Idealna baza do zup i sosów. Warzywa oraz użyte zioła

Moja Galeria Smaku
EKSPRESOWA GROCHÓWKA 143

Dziś niedziela, w większości domów na obiad zapewne będzie rosół, ale nie u mnie. Dlaczego? Może dla tego, że za nim nie przepadam, bo w dzieciństwie co niedzielę, patrzyły na mnie "wielkie oczy" z talerza i mi się po prostu przejadł. A może dlatego, że brakuje mi czasu, aby "pyrkał" sobie 3-4 godziny na gazie. Dzisiaj przepis na pyszną

Kuchnia w opałach
Marchwianka i inne sposoby na kłopoty z małym brzuszkiem 193

przyrządzony bez jagód goji ) lub płatki / kleik ryżowy na wodzie. Z zup poleciłabym delikatny krupnik, marchwiankę, krem z dyni oraz łagodną zupę jarzynową z ryżem.  Sporną sprawą jest rosół - ja nie podaję. Dozwolonymi owocami są banany, mus z gotowanych jabłek i jagody np. domowy kisiel. U mnie dzieci podjadają również płatki kukurydziane, wafle ryżowe, krakersy. 4. Leczenie - pediatra poleca

Atlas Smaków
Paszteciki z ciasta francuskiego 150

Dziś przepis na kolejne wykorzystanie gotowanego mięsa np. wieprzowiny z rosołu lub szybki obiad. Jeśli mięso ugotujecie dzień wcześniej, przygotowanie pasztecików zajmie Wam chwilę! Polecam koniecznie z czerwonym barszczem! 137 g ciasta francuskiego ( zużywam pół płata gotowego opakowania 275 g) żółtko  350 g mięsa wieprzowego ( użyłam schabu ) ząbek czosnku 2-3 ziarenka ziela angielskiego jajko cebula pół puszki kukurydzy

Atlas Smaków
Sałatka z soczewicy 249

Alternatywa dla tradycyjnej sałatki jarzynowej. Recykling warzyw z rosołu. Na co dzień i od święta :) 3 marchewki pietruszka pół selera 1/3 szklanki czerwonej soczewicy 1/3 szklanki zielonej soczewicy 2 ogórki kiszone 3 łyżki majonezu 2 jajka ugotowane na twardo sól i pieprz szczypiorek  Marchew, pietruszkę i seler ugotować. Wystudzić, obrać i pokroić w drobną kostkę.Ogórki pokroić

Atlas Smaków
Zapiekanka z kaszy jęczmiennej/jaglanej 258

kawałek kiełbasy (wędliny, mięska, pieczarek – wg własnego wyboru) 2 średnie cebulki miseczka jarzynek świeżych (marchew, groszek, kalafior, brokuły, wg. uznania) 1 średni pomidorek łyżeczka mąki masło oliwa 2/3 szklanki rosołu 2/3 szklanki mleka Kaszę jęczmienną ugotować w woreczku w osolonej wodzie. Kiełbaskę (mięsko lub pieczarki) pokroić i podsmażyć na oliwie. W misce wymieszać kaszę jęczmienną z usmażoną wędlinką (mięsem

Tradycyjna kuchnia inaczej
Filled Pasta - makaronowe warsztaty w Jamie's Recipease 162

jesteśmy z Polski i na dodatek prowadzimy blogi kulinarne :) Przepisu na makaron oszczędzę Wam. Możecie podejrzeć go w jednym ze starszych moich wpisów, gdzie pojawił się w towarzystwie domowego rosołu klik Pokażę Wam natomiast nadzienie, z którym pracowaliśmy. Składniki na 1 porcję: około pół szklanki obgotowanego groszku (może być świeży lub mrożony), około pół szklanki serka ricotta (lub twarożku śmietankowego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa z kurkami 186

nich przyrządzić :) Zupę z kurkami przygotujecie w niecałe 30 minut. Świetnie smakuje podana z drobnym makaronem, np. nitkami.  Składniki na 2-3 porcje: 3 szklanki wywaru warzywnego lub rosołu 200 g kurek 1/2 białej cebuli 1/2 czerwonej cebuli 2 średniej wielkości ziemniaki 2 łyżki śmietany 12% lub 30% posiekana zielona pietruszka 1 łyżeczka masła olej do smażenia sól, pieprz

Ugotować
Wątrobiane kluski na rosole 230

Dziś przygotowałam nietypowe danie. Są to kluski z drobiowej wątróbki na rosole. Jadłam je u bratowej podczas wizyty u Niej i mojego brata. Dla mnie była to nowość ale danie zasmakowało nam i oczywiście nie byłabym sobą gdybym ich nie przyrządziła. Co prawda wątróbka wyszła mi za gruba bo nie mam wprawy tak jak Krysia ale następnym razem będzie lepiej

Ewa w kuchni
Paprykarz z kurczaka 254

umyciu rozciąłem lekko rozbiłem tłuczkiem. Zwiększyłem płomień, podsmażyłem filety po 2-3 minuty z każdej strony. Smażyłem je partiami i odkładałem na talerz. Na patelnię wlałem kieliszek wina i rosół. Gotowałem 2-3 minuty zeskrobując cebulę i sos z patelni. Dodałem śmietankę i gotowałem 2-3 minuty, aż sos lekko zgęstniał. Włożyłem filety i podgrzałem

R'n'G Kitchen
Zielone naleśniki z wołowiną, brokułami i sosem serowym 304

nawet Ci, którzy nie lubią szpinaku tak jak to się stało w naszym domu. Ale nie jedliśmy ich tak zupełnie gołych. Zawinęłam w nie ugotowane, wołowe mięso z rosołu z dodatkiem warzyw. Nie tylko wykorzystałam gotowaną wołowinę, która bywa wiórowata, ale zrobiłam pyszny, pożywny obiad i domownicy zjedli go bardzo chętnie. Takie naleśniki możecie nadziać czym tylko chcecie. Może

Smaczna Pyza
Sałatka z zupek chińskich z sosem czosnkowym. 372

makaronu z innymi dodatkami, bardziej w wersji fit. W gorące letnie dni  uciekamy w lekkie jedzenie, myślę że ta sałatka będzie w sam raz. SKŁADNIKI: 2 zupki np. rosół  1-2 ogórki świeże  kawałek papryki żółtej lub czerwonej 2-3 plastry sera żółtego 2-3 plastry szynki wędzonej 3 jajka cebula szalotka lub czerwona sos czosnkowy WYKONANIE

Kuchnia Beaty
Ryż z kurczakiem a'la risotto 292

Kremowy ryż z dużą ilością mięsa z kurczaka. Przygotowuje się go bardzo szybko. Ja wykorzystuje mięso z rosołu, z udek kurczaka z zupy, ale dobra będzie również pierś z kurczaka. Można dodać różne składniki np. paprykę, kukurydzę, marchewkę czy pora. Składniki: 1,5 szklanki ryżu + 3 szklanki wody duża cebula ząbek czosnku kilka pieczarek groszek zielony (mrożony lub z puszki

NA MOIM TALERZU
Pierogi z mięsem. 171

nalepię :-) Są mięciusie, soczyste, zniewalająco pachną i szybciutko znikają. Polecam!!! Składniki na pierogi z mięsem ciasto: około 500g mąki pszennej 350 ml ciepłego mleka farsz: 500g ugotowanego mięsa np.z rosołu lub z innej zupy(ja użyłam wieprzowiny, ale może być również drób) 2 duże cebule 2 jajka 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki majeranku 1/4 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki papryki słodkiej

Rozpustne gotowanie

Proponowane wyszukiwania