rosół - 7627 przepisów (strona:393/509)

Placki ziemniaczano-jarmużowe z gulaszem dla leniwych 190

papryki, liście laurowe, ziele angielskie, łyżkę papryki słodkiej i łyżeczkę ostrej. Mięso pokrojone w kostkę bardzo mocno obsmażamy na oleju w szybkowarze, dodajemy drobno posiekaną cebulę, zalewamy wodą + sól / rosołem, minimalnie wymaganą ilością (oznaczenie ilości w szybkowarze), dorzucamy kilka listków laurowych i ziele angielskie, połowę papryki, paprykę słodką i ostrą w proszku. Zamykamy szybkowar i dusimy kilkanaście minut w szybkowarze

Right Behind The Kitchen
Krem z selera 120

ciśnienie. Jak widzicie to niepozorne warzywo ma wielką moc;) Ja jednak najbardziej lubię go za jego korzenny, ziemisty smak i zapach. Kojarzy mi się z dzieciństwem i prawdziwym, domowym rosołem. Sposobów na przygotowanie jest mnóstwo, ja jednak dziś zdecydowałam się przygotować z niego zupę - krem, ale z pewnością pojawi się wkrótce ponownie w innej odsłonie. Do tej pory przygotowałam nieco

Codzienne Gotowanie
Makaron na chandrę. Mój comfort food. 154

produkt lub potrawę, po który sięga, gdy jest mu smutno lub źle się czuje. Dla wielu osób (szczególnie damskiej części społeczeństwa) będzie to czekolada. Często właściwości poprawiające nastrój przypisujemy rosołowi czy makaronowi z serem. Dla mnie takim daniem-pocieszycielem jest spaghetti z oliwą, czosnkiem, chilli i dużą ilością świeżych ziół. To taka moja wersja aglio, olio e peperoncino, którą dawno

Chilli Czosnek i Oliwa
ZUPA KREM Z BROKUŁÓW 157

błonnika,żelaza, wapnia i są niskokaloryczne. Zatem jedzmy je jak najczęściej pod różnymi postaciami. Proponuję zupę krem brokułową. Obrałam dwie marchewki,pora,selera,pietruszkę. Warzywa gotowałam jak na rosół, można z dowolnym mięsem. Dodałam liść laurowy,ziele angielskie,sól i pieprz do smaku. Po ugotowaniu w garnku zostawiłam marchewkę  i dodałam różyczki brokuł,które ugotowałam w wywarze

potrawyregionalne
KROKIETY Z MIĘSEM I PIECZARKAMI 175

Farsz do krokietów można robić na wiele sposobów. W zależności od tego co mamy. Ja miałam ugotowane mięso z rosołu, które zmieliłam. Pokrojoną drobno cebulkę usmażyłam na patelni, dodałam do niej starte na grubej tarce pieczarki, wszystko wymieszałam i podsmażyłam z mięsem. Dodałam trochę czosnku,pieprz,sól do smaku..i farsz gotowy. Często dodaję jeszcze podgotowaną kapustę kiszoną, ale niestety

potrawyregionalne
FLAKI SOJOWE 123

małego selera 1 szt.cebuli por czosnek ziele angielskie liście laurowe papryka ostra papryka słodka imbir gałka muszkatołowa majeranek sól pieprz W garnku ugotowałam bulion na mięsie ( tak jak do rosołu )  z dodatkiem pora,liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Kostkę sojową wrzuciłam do gotującego bulionu na około 10 minut, żeby napęczniała i zmiękła. Wyłowiłam ją i pokroiłam na mniejsze części

potrawyregionalne
BIGOS NA CZERWONYM WINIE Z GRZYBAMI I SUSZONYMI ŚLIWKAMI 139

jest podstawą kuchni polskiej. Składniki: 2 kg.kwaśnej kiszonej kapusty garść suszonych grzybów i zmielonych kurek ok.10-15 suszonych śliwek około 2 szklanek czerwonego wytrawnego wina gotowane mięso np.z rosołu kiełbasa/chudy wędzony boczek kminek,pieprz,majeranek,sól ziele angielskie,liście laurowe 1 cebula łyżka koncentratu pomidorowego Kiszoną kapustę najlepiej kwaśną,pokroiłam na mniejsze części. Podlałam ją wodą, dodałam kurki, ziele

potrawyregionalne
Zupa z rzodkiewek 217

rozgrzane masło i delikatnie podsmażyć.  Do cebuli dodać rzodkiewki smażyć do momentu aż rzodkiewka straci biały kolor. Po tym czasie dodać ziemniaka, chwilkę razem podsmażyć i zalać gorącym rosołem.  Dodać białego pieprzu, wg smaku i gotować do miękkości warzyw, jakieś 25 minut.  Na koniec dodać śmietankę, doprawić do smaku, i zmiksować na krem.  Zupę podałam

Takie tam pichcenie
Makaron domowy 8 jajeczny. 181

Lubicie makaron? Ja bardzo! A taki domowy, żółciutki, jajeczny to już w ogóle bajka ;) Wystarczy dodać garść składników i obiad gotowy. No i niedzielny rosół to już koniecznie z takim makaronem! Polecam!!! Składniki na makaron domowy 8 jajeczny:  (8 jajeczny bo na 1 kg mąki dodaje się 8 jajek) 250 g mąki pszennej 1/3 łyżeczki soli 2 duże jajka

Rozpustne gotowanie
Jesienna zupa cukiniowa z ciecierzycą 145

Pyszna kremowa zupa z cukinii na pozostałym z niedzielnego obiadu rosole, z dodatkiem ostrej pasty chili, jogurtu i ciecierzycy to propozycja na jesienny, rozgrzewający obiad. Prosta zupa, kilka składników, pyszna odmiana od typowych polskich zupa. Smakuje każdemu i zawsze. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kulki z kaszy manny (z krakersami) wg Di 149

publikując je publicznie - wspomnijcie o źródle. https://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com  Przepis autorski (mój).   Dobra, przyznam się.. Pośpiech mnie zgubił.. Miały być kluski do rosołu, ale masa wyszła za rzadka. Jednak zawsze twierdzę: "Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło.." Dzięki temu kulek nie nadążyłam smażyć i szybciutko znikały jeszcze cieplutkie. W strukturze

Di gotuje
buraczki i barszczyk 2 w 1 166

buraczki, jednak rok temu dostałam ten przepis od przyjaciółki i od tego czasu robię tylko takie. Za jednym razem mamy buraczki i doskonały barszcz, który wystarczy potem wlać do rosołu. Przygotowanie jest trochę czasochłonne, ale naprawdę warto- barszczyk i buraczki wychodzą idealnie doprawione. Składniki: 5 kg buraczków 2 litry wody 1/2 litra octu 1/2 kg cukru 3 łyżeczki soli

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
zupa drobiowa 130

ząbki czosnku 1 łyżka octu 1 łyżka mąki Mięso opłukać, zalać zimną wodą. Dodać warzywa (oprócz ziemniaków), ziele angielskie, liście laurowe i ziarnisty pieprz. Gotować na małym ogniu jak rosół, aż mięso będzie miękkie. Wyjąć mięso i warzywa, wywar przecedzić i ponownie wstawić na ogień. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Mięso obrać z kości, pokroić. Z żołądków usunąć

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
flaczki po zamojsku 129

Flaczki  w mojej rodzinie jada się na trzy sposoby. Na sposób mojej mamy- czyli na rosole, z octem i majerankiem; na sposób mojej teściowej - ze śmietanką, ogórkiem kiszonym i mięsem z kurczaka; oraz na mój sposób- po zamojsku czyli z groszkiem, przecierem pomidorowym i dużą ilością marchewki. Wszystkie te trzy rodzaje są na swój sposób pyszne. Używam flaków kupionych

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
flaczki babci Cylki (zabielane z kurczakiem) 104

moim rodzinnym domu flaczki jada się na kwaśno- z octem i majerankiem, niezabielane, na rosole ale bez mięsa. Niedawno pokazywałam Wam flaczki po zamojsku (kilk) , dziś przedstawiam trzeci sposób na tę potrawę- takie jakie jada się w domu mojej teściowej. Delikatne, z dużą ilością mięsa z kurczaka, ogórkami kiszonymi, zabielone słodką śmietanką. Wiem, że może to wydaje się dziwne, sama

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia

Proponowane wyszukiwania