rosół - 7682 przepisów (strona:393/513)

Pieczona polędwiczka wieprzowa z sosem ogórkowym i puree ziemniaczano-chrzanowym 153

niebanalne puree. Nic dodać, nic ująć. Tylko wcinać :) Składniki: 250 gram polędwiczki wieprzowej sól, pieprz 2 ogórki konserwowe 1/2 lampki białego, wytrawnego wina 1/2 szklanki bulionu warzywnego lub rosołu 1/2 kg młodych ziemniaków 1-2 łyżki tartego chrzanu koperek 6-7 młodych marchewek 150 gram zielonej fasolki szparagowej 3 łyżki masła 1 łyżka oliwy z oliwek 1 szalotka

Mango Papaja
Rosół drobiowy 168

dużego garnka i zalać zimną wodą. Całość zagotować. Powstałe szumowiny (szara piana pływająca na powierzchni) zdjąć łyżką cedzakową. Zmniejszyć ogień tak aby wywar tylko "mrugał" (jeśli tego dopilnujemy wtedy rosół nam nie zmętnieje). Włoszczyznę w międzyczasie obrać i umyć a następnie dodać do wywaru wraz z przyprawami (oprócz soli). Całość gotować powoli pod przykryciem około 1,5 godziny. Na koniec

Qchnia po prostu
Kapuśniak 207

sosie po pieczeniu Soczystego udźca z indyka , który zawierał już przyprawy i tylko pod koniec gotowania posoliłam. Do kapuśniaku z młodej kapusty pasuje dowolny wywar mięsny, świetnie sprawdza się rosół po gotowaniu udka z kurczaka. Produkty: średnia główka młodej kapusty 3 średnie ziemniaki 2 średnie marchewki 1 papryka pęczek koperku 2 ząbki czosnku wywar mięsny 1 łyżeczka kminku w ziarenkach

Kuchcik gotuje
Spaghetti z kurczakiem, szpinakiem i serem gorgonzola 194

dania użyłam Kurczaka Zagrodowego z Podlasia . Cechuje go wyjątkowe zdrowie i wygląd - jest w 100% naturalny, bez konserwantów i sztucznych dodatków, bez GMO. Zagrodowy zaspokoi podniebienia kochających tradycyjny, domowy rosół oraz kruche, aromatyczne mięso. Idealny dla całej rodziny! Więcej informacji znajdziecie na stronie   zagrodowy.pl Spaghetti z kurczakiem,szpinakiem i gorgonzolą Składniki: 400 g makaronu spaghetti podwójny filet z Kurczaka

Moja smaczna kuchnia
Botwina 182

koperku. Botwina sama w sobie zawiera dużo witamin, żelaza i wapnia. Zupa pobudza apetyt, odkwasza i odtruwa organizm.  Składniki: 2 pęczki botwiny 0,5 pęczka koperku 1 litr rosołu lub wywaru warzywnego słodka śmietana cukier sól ocet Botwinę i koperek myjemy i siekamy. Do gorącego wywaru dodajemy posiekaną botwinę i gotujemy na małym ogniu. Zupę doprawiamy solą i cukrem

Salonik smaków
PULPETY W SOSIE PIECZARKOWYM 386

dałam rady, żeby zrobić zdjęcia krok po kroku, ale poniższe pomysły-inspiracje je posiadają. Inne przepisy z pulpetami: Pulpety w sosie koperkowym Sulu Köfte, turecka zupa z pulpetami Rosół z serowo-mięsnymi pulpecikami Spaghetti z pulpetami w sosie neapolitańskim Zapiekanka makaronowa z pulpecikami Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com

Przepisy Aleksandry
Grzyby leśne na maśle uduszone 143

duże kawałki. Nie obgotowywać, dzięki czemu będą lekko chrupiące. Cebulę pokroić w grube plastry i poddusić na oleju. Dorzucić grzyby, jałowiec i liście laurowe. Często mieszać i podlewać rosołem. Dodać sól i pieprz do smaku. Ok 10 min przed końcem duszenia dodać drobno pokrojony czosnek i ćwiartkę masła.  Danie powinno być gotowe w przeciągu 45 minut. Były pyszne. Śmietany

Jemy Pijemy
Kluski lane mojej mamy 161

Bardzo lubię kluski lane wg przepisu mojej mamy.  Zwykle dodajemy je do rosołu i innych zup. A sam przepis jest bajecznie prosty ! ! ! Wszystko uzależnione jest jak dużo kluseczek chcemy ugotować. Tym razem użyłam: 5 jajek 5 kopiastych łyżek mąki Jajka i mąkę utrzeć na gładką masę. Wlewać cienkim strumieniem na osolony wrzątek lub wrzącą zupę, cały czas mieszając

Jemy Pijemy
Zupa pieczarkowa Prezydentowej 208

taka zupa domowa, robiona na obiady na przemian z pomidorową, ogórkową, krupnikiem, rosołem, barszczem... Przepis wypracowany od lat, od jakiegoś czasu niezmienny. Uważałam, że to taka zwykła zupa, którą raczej nie częstuje się gości. Nie to, żeby była niedobra, wręcz przeciwnie jest bardzo smaczna, delikatnie grzybowa, ale jednak nie wydawała się specjalnie reprezentacyjna - taka przaśna, zwykła, trochę szara

Kuchnia Prezydentowej
Risotto z gruszką i gorgonzolą 163

masło gruszkowe wlałam do ryżu. Następnie po jednej chochelce dolewałam gorący (!) bulion, za każdym razem czekając, aż ryż wchłonie prawie cały płyn ( 3 ). Kiedy uznałam, że dodam ostatnią porcję rosołu (ryż był prawie miękki z lekko wyczuwalną twardą "nitką" w ziarenkach, wsypałam rozdrobnione orzechy, podsmażoną gruszkę i wkruszyłam ser. Mieszałam delikatnie, aż risotto stało się aksamitne, doprawiłam do smaku solą

Kuchnia Prezydentowej
Zupa pomidorowa mojej Mamy 256

kulkami pieprzu i na średnim ogniu doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i pod przykryciem gotujemy ok. 1h (możemy zebrać szumowiny, ja jednak tego nie robię w innym przypadku niż rosół). 2. Warzywa kroimy w kostkę, marchew w ćwierćplasterki, wrzucamy do wywaru razem z łyżką masła i kostką rosołową, gotujemy 20 minut. 3. Dokładamy koncentrat pomidorowy, cukier, trochę soli i pieprzu

Kuchnia Prezydentowej
Phở bò 217

kości wkładamy do dużego garnka, zalewamy zimną wodą (4,5 l) dodajemy całe przyprawy, stawiamy na średnim ogniu, doprowadzamy do wrzenia, szumujemy i zmniejszamy ogień, jak w przypadku rosołu. Gotujemy tak ok. 45-60 minut i szumujemy w razie potrzeby. 3. Dodajemy warzywa i trawę cytrynową, sos sojowy, rybny i sól - gotujemy na bardzo małym ogniu ok. 10 h. UWAGA

Kuchnia Prezydentowej
Boeuf bourguignon ( Wołowina po burgundzku) 203

doznania smakowe, ale tylko pozytywne. Jestem tego pewna.  To taka pozycja kulinarna, którą każdy szanujący się kucharz po prostu musi umieć zrobić. I mieć swoją wersję, jak chociażby rosołu. A teraz zastanawiam się, jak smakowały "boeufy" koleżanek - Pyzy

Kuchnia Prezydentowej
Kotleciki mięsno gryczane z sosem pieczarkowo koperkowym 204

Jeśli mięso ugotowane z rosołu Wam pozostanie to stawiam  przed Wami zadanie, takie oto kotleciki z kaszy przygotować i sos pieczarkowy do nich ugotować. Ocenić ich nie będę miała jak, bo jak tu przez ekran poczuć smak. Jak  wykonacie  zadanie, to zapewne każdy od rodziny za pyszny obiad 6 dostanie.  Składniki: 250 g ugotowanego mięsa

Moniki Smakołyki
Przepis na… – Lasagne Verdi alla bolognese 364

gramów szpinaku 2 łyżki oliwy z oliwek farsz: 220 gramów mięsa mielonego 40 gramów boczku 40 gramów masła 1 łodyga selera naciowego 1 cebula 1 marchew 1 szklanka rosołu kilka goździków 3 łyżki passaty pomidorowej beszamel: 100 gramów mąki pszennej 100 gramów masła 1 litr mleka gałka muszkatołowa sól i pieprz + parmezan i świeże zioła Szpinak myjemy, gotujemy i siekamy

Bon Ton Italia