kostkę i dorzucamy do garnka- gotujemy ok. 5-6 minut, Doprawiamy vegetą ,lub solą i pieprzem wg uznania..Dodajemy szpinak i makaron surowy .Wlewamy kremówkę i 1,5l rosołu ,lub wywaru warzywny,a jak nie ma to letnia wodę -w razie potrzeby dolewamy reszte--( Płyn nie zakrywa calości makaronu). Zakrywamy garnek i gotujemy ok. 10-12 minut.Po ugotowaniu makaronu wszystko
w mojej kuchniKapusta włoska jest najdelikatniejsza ze wszystkich kapustnych. Szkoda, że tak rzadko po nią sięgamy. Najczęściej ląduje w rosole w pęczku włoszczyzny, ale potem już rzadko kto ma na nią ochotę. A jest genialna podgotowana w samej wodzie i podana później jako jarzynka polana masełkiem z tartą bułką, tak jak najczęściej podajemy kalafiora. Szczególnie polecana kobietom w ciąży, ze względu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dzisiaj kaczka w pomarańczach. Kupiłam całą kaczkę i podzieliłam ją na części. Wycięłam pierś, którą właśnie zrobiłam. Udka i skrzydełka osobno, a cały korpus został przeznaczony na rosół. Na moim blogu są już dwa przepisy na pierś z kaczki np kaczka na pieczonych buraczkach (przepis) . A teraz nowy sposób na pyszną kaczuszkę. Składniki: 2 pojedyncze piersi z kaczki
O kuchni z uczuciemramen w Japonii to główny fast food, który możecie spotkać praktycznie na każdej ulicy. Pierwotna receptura ramenu zawiera charakterystyczny pszenny cienki makaron, a wywar- podobny do naszego polskiego rosołu- przyrządzany jest na wieprzowinie. Każdy region Japonii ma swój sposób przyrządzania wywaru zależny od najczęściej występujących tam produktów- można spotkać wywar na samym mięsie, na wieprzowych kościach, z dodatkiem
Karo in the Kitchenmięso w środku – żadnego. W dużej misce wymieszajcie dokładnie trzepaczką składniki marynaty – sos sojowy z przeciśniętymi przez praskę czosnkiem i imbirem, sosami Worchestershire i chili, masłem orzechowym, ciepłym rosołem, sokiem z wyciśniętym z limonki, cukrem, posiekaną kolendrą. Umyjcie mięso w chłodnej wodzie, wysuszcie papierowym ręcznikiem, pozbawcie dodatkowych zwałków tłuszczu i zanurzcie w marynacie. Najwygodniejsze do marynowania są torebki
Karo in the Kitchenwersji – całkiem fit! SKŁADNIKI 1 główka młodej kapusty ( u mnie stożkowa) 500g mielonego mięsa z indyka 2 woreczki brązowego ryżu, ugotowane wg przepisu na opakowaniu 750ml rosołu, może być z kostki 1 jajko 100g dobrego przecieru pomidorowego 1 płaska łyżeczka przyprawy warzywnej (np. Vegety Natur, Delikat Knorr’a) ½ łyżeczki pieprzu 2 pełne łyżki mąki pszennej duża cebula ząbek czosnku sól
Karo in the Kitchenwstawić do lodówki, a upiec dopiero następnego dnia. Pamiętajcie tylko, żeby przed wstawieniem do pieca ogrzać ją do temperatury pokojowej. SKŁADNIKI 3,5 szklanki bulionu z kurczaka – domowy rosół lub bulion z kostki (na tą potrawę użyłam 1 kostkę z kurczaka i 0,5 kostki jarzynowej) 1 łyżka masła 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki mielonego pieprzu 2 piersi z kurczaka
Karo in the KitchenEdyta. Coby więcej nie zrzędzić, to niechaj zdjęcia mówią same za siebie. Poranek na farmie - widok z pokoju Suweniry nabyte w Brixen Bombardino na stoku Chmurne Dolomity Knedelki w rosole Zakręcone faworkowe ciacho Nauka wypieku bułeczek.. ..i rolowania strudla A to pychowy wynik poupieczeniowy Zamiast kota, można miziać kozę, albo dwie Cielę z knedlem i ziemniaczanymi "ciastkami" Śniadanko koszykowe
Karczma HonoriettyDodatkowo użyłam kilogram kaczych skrzydełek. I tak w wielkim garze wszystko się kitosiło do miękkości. Bulion przecedziłam. Następnie podsmażyłam na patelni pokrojony boczek, do którego stopniowo dorzucałam mięso z rosołu, poza kaczymi skrzydełkami. Bulion połączyłam z przecierem pomidorowym, skroiłam marchew i pietruchę z rosolnika. Następnie wrzucałam po kolei pozostałe składniki. Sok z ogórków jest opcjonalny, jak ktoś lubi bardziej kwaśne
Karczma Honoriettywody, aż będzie odchodzić od dłoni i stanie się elastyczne. Wkładamy je do pojemnika lub woreczka i odkładamy - niech odpocznie. Farsz: Mięso z kury i kawałek wołowiny prosto z rosołu, który perfekcyjna pani domu przygotowała na niedzielę. Przecież nic nie może się zmarnować! Zatem mięso mielimy dwukrotnie wraz z włoszczyzną, z którą się gotowało. Doprawiamy solą i pieprzem oraz
Karczma HonoriettyNajprostsza zupa na świecie. 15 (no góra 20) minut i gotowa. Smaczna i nieskomplikowana. Z nutą maślaną i świeżo mielonym pieprzem. Zaraz po pomidorowej i rosole jest to zupa, która bywa najczęściej na naszym stole. I trudno się temu dziwić bo kiedy coś tak prostego jest tak pyszne nie może być inaczej. Często przygotowuję ją kiedy nie mam czasu ani/lub
Pyry na Gazwodą, zagotowujemy i odlewamy wywar. Po ostudzeniu kroimy je w skośne, niezbyt cienkie plasterki. Osmażamy je na tłuszczu na mocno rozgrzanej patelni. Przekładamy nerki do rondla i zalewamy rosołem. Dodajemy pokrojoną w talarki cebulę oraz pozostały po smażeniu tłuszcz. Dusimy do miękkości, pod przykryciem, na wolnym ogniu. Następnie łączymy z zasmażką 3 stopnia (30 gram mąki podsmażamy/podpiekamy
Życie zamknięte w smakuskrajów naczynia i przykrywamy ściereczką. Składniki do omletu: - 60 mililitrów dashi instant - 1 łyżeczka cukru - 1 łyżeczka sosu sojowego - 6 jajek - olej z nasion - sól Przygotowanie omletu: Rosół przygotowujemy z cukrem i studzimy. Ubijamy jajka. Dodajemy do nich przestudzone dashi, sól oraz sos sojowy. Wylewamy jajka na lekko natłuszczoną i rozgrzaną patelnię. Nie wszystkie od razu, ale tyle
Życie zamknięte w smakua.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); ZUPA CYTRYNOWA Z KURCZAKIEM Składniki: - 500 gramów mięsa kurczaka (do rosołu - skrzydełka itp.) - 3-4 marchewki - 1 pietruszka - kawałek selera - nać selera - 1 cebula - 3-4 cytryny - 150 gramów ryżu - 5 łyżek śmietanki 18% - 1 łyżka mąki - 2 łyżki posiekanego koperku
Życie zamknięte w smakubłąd, podroby potrafią być bardzo smaczne a przy tym są tanie. Proponuję spróbować chociaż raz i wybrać przepis dla siebie. Składniki: Żołądki drobiowe ( ok 700 gram ) Przyprawa do rosołu ew. vegeta Sól, pieprz Śmietana 18% Mąka Chrzan tarty Wykonanie: Żołądki myjemy, kroimy ( na 4 części lub na 2 w zależności jakie są to żołądki – kurczak czy indyk ), gotujemy
Smaki Ewy