rosół - 7682 przepisów (strona:395/513)

Conchiglioni z łopatką pod beszamelem 223

delikatnym beszamelem jest doskonałym daniem na obiad!  Składniki 26 sztuk conchiglioni 1 duży por 1/2 cukinii 1 czerwona papryka 3 łyżki oliwy 1/2 kg łopatki wieprzowej 200 ml rosołu lub bulionu warzywnego 80 g żółtego sera-goudy Przyprawy: pieprz syczuański pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim sól morska do smaku Sos Beszamelowy: 2 łyżki masła 1,5 łyżki mąki

Wanilia i Kardamon
Pierogi z mięsem i kapustą 226

czubate szklanki mąki pszennej 1 szklanka gorącej wody 1 jajko szczypta soli mąka do podsypania ciasta Farsz: 80 dag-1 kg gotowanego mięsa z kurczaka-u mnie mieszane z rosołu 1,5 kg kiszonej kapusty 3 cebule sól do smaku pieprz świeżo mielony do smaku jarzynka lux do smaku  Bella Bis przyprawa gajowego do smaku  Bella Bis słonina

Wanilia i Kardamon
Zupa z zielonych szparagów i dymki 117

prawdziwie wiosenna delikatna a zarazem kremowa, podana z grzankami z masełkiem, tworzy lekki i wykwintny obiad. Cały urok w prostocie tego dania. Dobry sposób na wykorzystanie do niej niedzielnego rosołu. Składniki: wiązka zielonych szparagów -40 dag 2-3 cebule dymki 3 łyżki masła 1 czubata łyżka mąki pszennej 100 g serka śmietankowego topionego 1 litr bulionu rosołowego szczypta białego pieprzu

Wanilia i Kardamon
Soczysty sojowy kurczak w towarzystwie kaszy jaglanej na sałatce z ziarnami słonecznika i bakłażanem 198

piersi z kurczaka mix sałat jedna czerwona papryka ok 10pomidorków koktajlowych 10 czarnych oliwek pół bakłażana pół cukinii garść ziaren słonecznika 100g kaszy jaglanej 3 łyżki oliwy kostka rosół z kury Knorr 2 łyżki sosu sojowego 2 ząbki czosnku   W miseczce łączymy ze sobą kostkę rosołową Knorr z oliwą. Na końcu dodając przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz

ChilliJemy
Pularda w złotem kolorze i kartoflane kulki z parzonem ciastem 177

jest po prostu na kawał porządnego, pieczonego pysznego kurczaka. ;) "Tam, bracie, zamawiasz nie z karty, ale z głowy: Kaczka faszerowana gęsią, gęś faszerowana kaczką. Kartofle nadziewane szpinakiem, szczupak w rosole..." 1 kura (lub po prostu spory kurczak ;) ) po 4 łyżki musztardy miodowej i miodu pszczelego po 3 łyżki oleju i przyprawy maggi 2 łyżki masła prawdziwego 2 kubki wody

Kuchenna Kontrrewolucya
Szybka papryka faszerowana 191

ostrej papryki łyżeczka kuminu rzymskiego łyżka koncentratu pomidorowego sol, pieprz Z papryk robimy miseczki (przekrajamy z góry strąk, w około 1/4 długości), wykrajamy pestki i wszystkie części gotujemy w rosole do miękkości. Należy uważać, by się nie rozgotowały. W czasie, gdy warzywa się gotują, na patelni podsmażamy mięso. Dokładamy rozmiażdżony czosnek, pokrojonego w kostkę pomidora oraz koncentrat pomidorowy. Kumin podprażamy

Kuchenna Kontrrewolucya
Rassolnik 168

Brzmi znajomo? Łatwo tutaj o wpadkę, bo rassolnik z naszym rosołem zbyt wiele wspólnego nie ma. Bardziej przypomina polską ogórkową, tyle, że... z kapustą. Bo, co fakt, to fakt -Rosjanie kapustę uwielbiają. Kapustę drobno szatkujemy. Ogórki kiszone kroimy w skośne plastry i zalane bulionem dusimy w rondelku do miękkości. Marchew i pietruszkę kroimy w niezbyt grube paski. Podsmażamy

Kuchenna Kontrrewolucya
Pierś kurczaka w sosie z kardamonem 180

Uwielbiam kardamon, ale na długo o nim zapomniałam. Najczęściej... i właściwie głównie, używałam go do rosołu. Przez to zrodziła się myśl o wykorzystaniu go do innego  dania z drobiu i voila! Pycha. :) + olej do smażenia Pierś kroimy w niezbyt dużą, równą kostkę. Wrzucamy ją na rozgrzany tłuszcz i posypujemy z wierzchu równomiernie solą oraz pieprzem. Mieszamy, lekko podsmażamy

Kuchenna Kontrrewolucya
Bigos nad bigosami 161

Polska kuchnia tradycyjna zawsze była i będzie przeze mnie uwielbiana, stąd też za każdym razem, gdy przygotowuję świąteczny bigos, czy rosół wiem, że nie ma opcji, by gościom nie smakował. Sprawdzone przepisy podpatrzone u babci i mamy zawsze się sprawdzają..., ale ja również zawsze dodaję coś od siebie, by było jeszcze lepiej. I za każdym razem jestem niesamowicie dumna

Kuchenna Kontrrewolucya
Czysty barszcz czerwony na zakwasie 221

wrzenia. Dodajemy wywar z ugotowanych buraków i dobrze wszystko razem łączymy i gotujemy jeszcze około kwadransa. Na koniec barszcz posypujemy majerankiem i doprawiamy solą. Podobnie, jak w przypadku rosołu, do gotowania zupy nie zaleca się używania mielonego pieprzu. Stanie się mętna i gorzkawa w smaku. Ugotowane buraki warto zatrzymać i przygotować z nich sałatkę śledziową. :) Smacznego

Kuchenna Kontrrewolucya
Zupa pekińska na bogato, jak z restauracji 294

kurczaka i upiec w piekarniku przy okazji tworzenia innego dania. Następnie zalewamy je około 3 litrami wody, wrzucamy do niej także piersi i gotujemy całość z łyżką soli, jak rosół przez przynajmniej 2 godziny na bardzo wolnym ogniu. Wywar jest podstawą zupy, musi więc być esencjonalny. Gdy będzie gotowy przecedzamy go na durszlaku. By zminimalizować ilość tłuszczu można odstawić wywar

Kuchenna Kontrrewolucya
Rosół nieco egzotycznie (z selerem naciowym i bakłażanem) 201

Rosół gości u nas często, ale czasem nawet najsmaczniejszy staje się nudny. Kiedy macie ochotę na zupę z kurczakiem, niekoniecznie tę klasyczną, polecam nieco szybszy i bardziej kolorowy wariant. 4 pałki kurczaka 1/4 bakłażana 1 duża marchew 1 duża cebula 1 duża pietruszka 3 łodygi selera naciowego pół pęczka świeżej natki pietruszki sok z połowy cytryny lub limonki czarny pieprz

Kuchenna Kontrrewolucya
Wyróżnienia. I pierogi z dynią, orzechami i cebulką 183

nich czerpię swoje inspiracje :) 7. Czy lubisz zupy? Nie :) Za wyjątkiem tych kremowych, np. z cukinii, pomidorów czy z dyni. Zaraz pewnie rozpętam burzę z piorunami, ale nienawidzę rosołu :P 8. Pracujesz czy się jeszcze uczysz? Pracuję :) 9. Twój ulubiony deser? Zdecydowanie lody :) Truskawkowe i miętowe z kawałkami czekolady :) 10. Jaki wolisz smak łagodny czy pikantny? To zależy od potrawy

My simple kitchen
Zupa ze świeżych ogórków 173

ogórek 35 dag ziemniaków 1 średnia cebula 10 dag szynki 400 ml bulionu 1 łyżka jogurtu sól, pieprz, koperek Warzywa obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju. Dolać rosół i gotować wszytsko do miękkości. Następnie zmiksować na gładki krem. Doprawić solą, pieprzem i świeżo posiekanym koperkiem. Zdjać z ognia i dodać jogurt. Przed podaniem posypać pokrojoną w kawałki

My simple kitchen
Zupa klopsowa 295

przepisu na zupę klopsową i w praktyce każdy gotuje ją wg uznania. Przepis poniżej prezentuje szkołę, do której ja jestem przyzwyczajony, a który może niektórym przypominać flaki czy nawet rosół – w tym sensie, że stosuję lekki i dość klarowny wywar. Niektórzy wolą jednak coś bardziej konkretnego i np. zagęszczają zupę topionym serem, a klopsy obtaczają w mące. W każdym wypadku

Kulinarna Pokusa