rosół - 7627 przepisów (strona:397/509)

Inspiracje talerzowe #3 216

zrób to sam". Przepisy na produkty, które można kupić w gotowej postaci, ale i przygotować je samodzielnie.  Najczęściej z tego rodzaju  przepisów robię soki i makaron do rosołu. Ale zawsze przykłuwają moją uwagę przepisy na wyroby własne. Podaję kolejną dawkę inspiracji :) Polecam! Domowe koktajle 1. Jako pierwszy domowy jogurt. Jak ktoś szuka oszczędności i chce mieć swój własny

NA MOIM TALERZU
Zupa kremowa z kurek z naleśnikowym makaronem 201

wyrazista w smaku, ale bardzo smaczna. Podałam ją z naleśnikami pokrojonymi w grube paski, dzięki czemu zupa u moich synów zyskała dwa dodatkowe punkty. Naleśnikowy makaron proponuję także do rosołu lub niezabielanej pomidorowej.  Składniki: 250 g świeżych kurek 2-3 skrzydełka z kurczaka 1 mały seler 1 gałązka naci selera 1 pietruszka 2 gałązki natki pietruszki 2 marchewki

Czerwień i błękit
Szybka grochówka holenderska- lekkostrawna 220

ziemniaków pokrojonych w kostkę inne warzywa korzenne i nie tylko (np. brokuły, papryka czerwona i żółta, pietruszka, pasternak, skorzonera, itp. 1 cebula opalona nad ogniem (jak do rosołu) 1/2 pora pokrojonego w pół-krążki sól i pieprz do smaku szczypta gałki muszkatołowej Wykonanie: Namoczony przez noc i opłukany groszek nastawić w garnku z bulionem i boczkiem. Zagotować, zmniejszyć ogień

Sztuka gotowania w/g Samiry
Zupa ogórkowa 167

przeciwieństwie do Niego lubię zupy, szczególnie w chłodne dni. Dzisiaj miałam ochotę na zupę ogórkową. Szast prast i była gotowa. Zupy gotuję zawsze na wywarze z kości, rosole lub wywarze warzywnym. Składniki: 1 kość schabowa 2 średnie marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 1 słoik litrowy ogórków kiszonych 4 średnie ziemniaki 2 łyżki posiekanego koperku 200 ml kwaśnej śmietany

O kuchni z uczuciem
Lecho a może Leczo 134

Leczo... jak kto by tego nie nazwał, wszyscy wiemy o co chodzi, warzywny gulasz z mięsem. Co prawda odnośnie lecza, jest jedna niepisana zasada taka sama jak w sprawie rosołu, bigosu czy innych sosów. W każdym domu jest inny przepis, można zapytać 100 osób o przepis na jedno z tych dań, każdy zrobi je inaczej, w większym lub mniejszym stopniu

Kuba Gotuje
Forszmak lubelski 223

pół kg. wieprzowiny (np. szynka) 20 dag wędzonego boczku 3 duże ogórki kiszone 2 cebule 2 ząbki czosnku koncentrat pomidorowy kilka szklanek wody lub bulionu (u nas był  rosół z królika ) sól pieprz czarny słodka papryka liść laurowy kilka ziaren ziela angielskiego mąka olej natka pietruszki (do posypania) ser żółty (opcjonalnie) Wieprzowinę pokroić w kostkę,doprawić solą i pieprzem

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Rosół z mulicookera 129

Rosołek..robiony jakiś czas temu...niby mówi się, że rosół powinien gotować się długo i powoli, ale ja już kiedyś robiłam w szybkowarze i w wolnowarze [ wpisu na blogu niestety nie ma]..i też rosołki były pyszne...tym razem zrobiłam w multicookerze. podudzia lub skrzydełka z kurczaka 2-3 marchewki 1 pietruszka cebulka  ziele angielskie listek laurowy sól koperek

Moje domowe kucharzenie
Kaczka – porady 268

temperaturze (ok. 100 stopni). Częste jest też duszenie lub proces z pogranicza duszenia i pieczenia, czasami również po uprzednim obsmażeniu. Kaczkę można też skądinąd gotować, np. jako dodatek do rosołu. Z pozostałych z rozbioru kaczki skrzydeł czy grzbietu można wreszcie ugotować bardzo dobry bulion w charakterze bazy do innej zupy. Podobnie jak w przypadku kurczaka można się spodziewać, że nogi

Kulinarna Pokusa
Zupa serowa z brokulami 135

popularne zupy nam sie znudziły, mamy dość rosołu, pomidorowej, ogórkowej i zastanawiamy się co jeszcze można wymyślić to polecam zupę serowa. Zupa jest prosta, szybka w przygotowaniu i bardzo smaczna. Zupa serowa z brokułami się poleca na obiad. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Akademia CookUp - Potrawy mączne i makarony 206

robię i tu moglibyśmy podać naście argumentów dlaczego, ale po tych warsztatach z pewnością się to zmieni - chcę eksperymentować! W moim domu rodzinnym przygotowywało się domowy makaron do rosołu czy makiełek, ale pierogi i ze strony mojej mamy, jak i ze strony taty nie były przygotowywane, więc z pewnością każdy kto jak ja w temacie ciągle się doucza może wynieść

Plate of Joy
Kac morderca tnieeee najtwardesze sercaa.Instrukcja obsługi skacowanego organizmu wg. bloggerów 311

mamy średnie szanse chyba,że go ugotujemy sami/mamy cudownych współlokatorów) o ile się da - zjeść: jajecznice,pieczywo posmarowane masłem,ogórek kiszony bułkę z boczkiem zupkę chińską(najlepiej pomidorowa albo rosół) a najlepiej to normalną lekką domową zupę,ale... rosołek (wy)pić: kefirek sok pomidorowy/pomarańczowy napój izotoniczny/woda z miodem i cytryną litr coca-coli choć podobno fanta też spoko(odgazowane

Fiolka w kuchni
Pomidorówka na Indyku 132

makaronu - Ja dałam tym razem Muszelki Sposób Przygotowania:   Do dużego Garnka nalewam wody i wkładam Indyka  Gotuję ok 1 godzinę Obieram warzywa i dodaję w całości do Rosołu. Następnie dodaję wszystkie przyprawy i zioła.   Gotuje aż wszystko będzie miękkie.  Na koniec dodaję cały koncentrat po ok 5 minutach dodaję śmietankę   Gotuję ok3-4minut

Gotowanie Patki
Krokiety z kurczakiem 204

Dzisiaj na obiad zrobiłam krokiety z kurczakiem rosołowym. Jest to mój jeden z kilku sposobów na wykorzystanie mięsa ugotowanego w rosole. Wcześniej na blogu pojawił się przepis na kotleciki (przepis)  . Pojawiła się też zapiekanka (przepis) . A jakie Wy robicie dania z gotowanym kurczakiem . Ciasto naleśnikowe 250 g mąki 250 g wody gazowanej 250 ml mleka 2 jajka 1 łyżka

O kuchni z uczuciem
Kurczak a'la Stroganow 640

Składniki na 4 porcje: 2 piersi z kurczaka (ok. 500 g) 2 duże cebule 15 sporych pieczarek 250 ml passaty pomidorowej Cirio 250 ml rosołu drobiowego 1 łyżka słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki sól, pieprz olej rzepakowy opakowanie ciasta francuskiego (szukajcie takiego z prawdziwym z masłem) Sposób przygotowania: Cebulę pokroić w półkrążki i zeszklić na oleju

Kulinarne Inspiracje
Zupa gulaszowa z papryką 245

zupy podana była bagietka. Najlepsza Zupa gulaszowa z papryką: SKŁADNIKI: 50 dag łopatki wieprzowej 1 cebula 3 papryki kolorowe (czerwona, zielona, żółta) 250 ml wrzącej wody, 500ml bulionu lub rosołu, 3 ziemniaki, 1 płaska łyżeczka soli, Pieprz do smaku 1 łyżeczka tymianku lub majeranku 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki, szczypta pieprzu cayenne 100 g domowego ketchupu lub kupnego 1 łyżka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania