rosół - 7682 przepisów (strona:399/513)

Zupa z zielonych szparagów i cukinii 180

średnia białe cebule, obrane i posiekane  1 cukinia ze skórką 2 ząbki czosnku 1000 ml  bulionu z  kurczaka lub warzywnego ( użyłam domowego  rosołu ) sól morska  świeżo zmielony czarny pieprz  oliwa z oliwek  parmezan do podania przygotowanie Przygotować szparagi.  Umyć szparagi, osuszyć, a ich zdrewniałe końce obciąć lub odłamać. Zielonych szparagów

Stare Gary
Uszka z mięsem i grzybami 231

sporo cierpliwości. Choć zrobienie ich wymaga sporo czasu, to i tak warto. Składniki: ciasto: 200 g mąki 100 ml wody szczypta soli farsz: 200 g ugotowanego mięsa np. z rosołu 1 cebula garść grzybów bulion sól pieprz szczypta mięty otartej olej Wykonanie: Ciasto: Mąkę wysypać na stolnicę i dodać sól. W mące zrobić wgłębienie, wlać większość wody i wymieszać nożem

Mama Gotuje
Pierogi z mięsem - wersja dla dzieci. 197

cedzakową burzyny z mięsa i dalej gotujemy na wolnym ogniu. W tym czasie dodajemy także pora pokrojonego na mniejsze kawałki i przyprawy. Gotujemy około 1.5 h. Pierś wyjmujemy z rosołu, por również. Mielimy mięso wraz z porem. Do farszu dodajemy około pół chochelki wody i mieszamy. Farsz nie może być za suchy, wtedy będzie trudno zamknąć go w cieście

MamaOskarka
dania z gęsi 132

gulasz z gęsich żołądków pasztet z gęsi z żurawiną pasztet z wątróbki gęsiej gołąbki z gęsi ze śliwkami pierogi z gęsi z nutą pomarańczy wątróbka z gęsi z jabłkami rosół z gęsi z pierożkami z gęsi zupa z gęsi z zacierkami zupa grzybowa na gęsinie gęś kocha wino wino do gęsi

królestwo garów
Pierś z gęsi z figami 122

family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} pasztet z gęsi z żurawiną rosół z gęsi z pierożkami z gęsi   zastawa

królestwo garów
Cannelloni z pora z mięsem 108

duży por, 500 g mięsa z rosołu, 3 ząbki czosnku, 1 chilli, 30 ml sosu sojowego Kikkoman, cukier, pieprz, 150 g pęczaku, 100 ml białego wytrawnego wina, bulion – około 600-700 ml beszamel: 40 g masła, 40 g mąki, 0,5 l mleka, sól, gałka muszkatołowa, 2 łyżki startego parmezanu Pora oczyścić, odciąć białą część. Delikatnie po kolei zsuwać kolejne

królestwo garów
Pierogi z mięsem 120

mięsa z rosołu, 3 cebule, tłuszcz do smażenia, sól, pieprz, bulion,   Ciasto na pierogi: 450 ml mąki, 250 ml ciepłej wody, szczypta soli Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 250 ml ciepłej wody. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło. Mięso zemleć. Cebule pokroić

królestwo garów
ABC Gotowania - Marieta Marecka w akcji 153

trudno dostępne, ale proste podstawy dla każdego.    Pokazuje jak radzić sobie z podstawowymi produktami, jak przygotować potrawy uznane za klasyczne. Czyli jak usmażyć kotleta schabowego, jak ugotować rosół... Inauguracyjny odcinek całej serii traktował o jajkach: jajka na miękko, jajka sadzone, jajecznica.... Niby proste, niby banalne, ale czy aby na pewno każdy wie, jak je przyrządzić... Marieta właśnie

królestwo garów
Tort naleśnikowy z mięsem 165

mięsa z rosołu, 2 cebule, 3 czerwone papryki, oliwa, sól, cukier, ostra papryka, pieprz, 300 g mozzarelli, 7 naleśników , 1 jajko, 2 łyżki śmietany Ja do naleśników zamiast mleka użyłam piwo. Cebule pokroić w półplasterki. Paprykę oczyścić, pokroić w kawałki wielkości około 2:3 cm. Mięso drobno pokroić, nie mielić. Cebule lekko poddusić ze szczyptą soli i cukru, dodać paprykę

królestwo garów
Rosół z perliczki 139

ziarnisty, ziele angielskie, 2 grzyby suszone, Mięso zalać wodą, dodać obrane warzywa, przypaloną cebulę, przyprawy, grzyby. Gotować na niewielkim ogniu aż mięso będzie miękkie. Można dodać 2 jagody jałowca. Rosół przecedzić, można klarować ale nie trzeba. Podawać z kluskami lub pierogami z mięsa z perliczki. Z mięsa z perliczki można przygotować Vol-au-vent . zastawa

królestwo garów
Vol-au-vent z perliczką / kurczakiem 137

mąką, zasmażyć nie rumieniąc. Dodać śmietankę, mieszając zagotować, zdjąć z ognia, wymieszać z żółtkami. Doprawić sokiem z cytryny, solą i cukrem. Ja dodałam troszkę chrzanu. Mięso podgrzać najlepiej w rosole. Złożyć Vol-au-vent: Ciasto powinno być ciepłe (podgrzać w piekarniku o ile jest zimne). Ułożyć krążek ciasta na nim dwa pierścienie, do środka włożyć mięso i polać sosem. Podawać

królestwo garów
inne ptactwo 189

lawendą indyk pieczony z pomarańczami kapłon na dziko kuropatwa pieczona perliczka faszerowana pęczakiem perliczka nadziewana kaszą gryczaną perliczka pieczona perliczka w winie pierś perliczki z grzybami pierogi z perliczką rosół z perliczki vol- au-vent z perliczką przepiórki faszerowane przepiórki pieczone przepiórki w ziołach przepiórki z foie gras

królestwo garów
Paluchy francuskie nadziane jarmużem z serkiem kozim i mięsem z indyka 209

roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnuszką. Paluchy pieczemy ok. 20 min w rozgrzanym piekarniku do 200°C. Rada: jeśli chcecie przygotować paluchy z mięsa z indyka to ugotujcie na nim rosół, a będziecie mieć dwa dania. Smacznego

Moniki Smakołyki
Zupa ziemniaczana z wędzonym łososiem 153

mojego bloga, prawda? :) taka codzienna niecodzienna ;) Składniki (na podstawie przepisu Marty Gessler): 2 większe cebule , 1 łyżka masła , 1,5 kg ziemniaków ,  ok. 1 litr bulionu lub chudego rosołu , 150 ml śmietany 36% , 150 ml mleka , sól, świeżo zmielony pieprz - do smaku, plastry wędzonego łososia (po 1 na porcję), rozmaryn do posypania - najlepiej świeży. Cebulę obrać i pokroić

Codzienna kuchnia niecodzienna
Francuskie sakiewki z pomidorkami i kurczakiem 154

Bardzo często, po ugotowaniu rosołu czy innej zupy zostają nam kawałki mięsa, z którym nie wiemy co zrobić. Ja nie lubię go smażyć do obiadu, dlatego ostatnio wykorzystałam mięso do przygotowania sakiewek z ciasta francuskiego. Super przekąska i pomysł na zagospodarowanie składników z lodówki :) Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego mięsko gotowane np. z kurczaka starty ser żółty  pomidorki koktajlowe

Mój Smak na Życie