szczęścia będzie brakować . Składniki żeberka wieprzowe 5 pieczarek 1 cebula 10 ziemniaków 1 łyżka majeranek sól ,pieprz oliwa 1 szklanka wody (lub bulionu,rosołu) Wykonanie 1 . Żeberka umyć i rozkroić między kostkami. Na rozgrzanej patelni obsmażyć każdy kawałek na brązowy kolor. Przełożyć do rondla. 2 . Umyte i osuszone pieczarki i cebule pokroić w paski . Podsmażyć
Eli Gotowaniejedna zupa... Jest to dziwne szczególnie dlatego, że jadamy sporo zup, przynajmniej raz w tygodniu zdarza mi się gotować coś wodnistego na obiad. Bardzo często gości na naszym stole rosół, pomidorowa, ogórkowa i zwykła warzywna, jesienią i zimą zdarza się fasolka po bretońsku, zalewajka i barszcz czerwony. Przypuszczam, że winę za taki stan rzeczy ponosi moje lenistwo, ponieważ zupę lubię
Przepysznik - BLW i nie tylkomięsa wieprzowego bądź wołowego 400g pomidorów z puszki bądź 5 sztuk świeżych w sezonie 4 ząbki czosnku 1 cebula 1 szkl. bulionu (ja zużyłam resztkę zupy pomidorowej na prawdziwym rosole) przyprawy: bazylia, sól, pieprz, ewentualnie papryka i zioła prowansalskie oliwki (jeśli ktoś lubi) 150g startego parmezanu Mięso podsmażyć na patelni i przerzucić do garnka, zaraz po nich podsmażyć poszatkowaną
Przepysznik - BLW i nie tylkodrodze do buzi trzymała się łyżki. Z czasem Tosia radziła sobie coraz lepiej, a zupa stawała się coraz rzadsza. W tej chwili młoda jest w stanie zjeść samodzielnie rosół (oczywiście nie mówię, że jest przy tym super czysto... ;) ), a ma 16 miesięcy, zatem sukces. Bibliografia: - Brokuły, właściwości i wartości odżywcze
Przepysznik - BLW i nie tylkopalniku włączonym na najmniejszą moc. Tak opalona cebula (10-15 minut na palniku), daje niesamowity aromat i pięknie zabarwia zupę na żółto, co jest bardzo cenne na przykład przy rosole. Kiedy baza rosołowa jest już gotowa, na garnek trzeba położyć sito i przetrzeć naszą pomidorową pulpę, żeby oddzielić miąższ od skórek i nasion. Zagotować i zaprawić mąką i śmietaną: mąkę
Przepysznik - BLW i nie tylkobladożółta) 1 czerwona papryka (dodatkowo) 3 średnie pomidory albo poza sezonem 500ml passaty zioła prowansalskie, bazylia, pieprz ziołowy, słodka i ostra papryka oliwa Ryż wsypać na gotujący się delikatny rosół (w proporcji 1:2). Gotować mniej więcej 15 minut, żeby był al dente. Wymieszać z mięsem i poszatkowaną oraz zeszkloną na łyżce oleju, cebulą. Wcisnąć dwa ząbki czosnku i doprawić
Przepysznik - BLW i nie tylkonajlepszym drobiem do grillowania. Ale to tylko moja opinia ;-) dlatego dziś zapraszam na skrzydełka! Skłądniki; skrzydełka (ja wybrałam tylko tą grubszą część, pozostałe odcięte uzyłam do rosołu) kilka posiekanych ząbków czosnku kilka łyzek oleju suszone pomidory (przyprawa) sól, pieprz czerwona papryka w proszku Mięso myjemy, osuszamy a następnie dokładnie nacieramy solą i pieprzem. W miseczce mieszamy olej
Radość kipiąca uśmiechem.ugotować al dente. Na talerze wykładamy porcje makaronu oraz sos z klopsami. Na wierzchu posypujemy natka i startym parmezanem. Klopsy można również podac z ziemniakami. Na rosole po ugotowaniu klopsów robię zupe, "recykling" kuchenny - uwielbiam! Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.sera - dla starszego dziecka. pół paczki dużych muszelek makaronowych ( u nas makaron żytni razowy) pół kg łopatki wieprzowej pół cebuli kawałek ugotowanego królika (opcjonalnie - ja użyłam mięsa z rosołu z królika ) puszka pokrojonych pomidorów kilka listków świeżej bazylii 2-3 ząbki czosnku kawałek żółtego sera sól pieprz czarny pieprz ziołowy Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odsączyć. Łopatkę
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieBywają dni u mnie w domu, że mam rosół, który kochają moje dzieci, a ja nie zawsze mam na niego ochotę. I wtedy muszę kombinować co by sobie smacznego zjeść :) Dziś uszczęśliwiłam się krokietami z chleba tostowego. Robi się je błyskawicznie. Składniki: (na 4 krokiety) 4 kromki chleba tostowego, 4 plasterki sera żółtego, 4 plasterki wędliny, 1 jajko, bułka tarta
W kuchni u Monikiznalazł:) Składniki na ok 45 sztuk: 3 szklanki mąki 1 kostka margaryny (250g) 1 szklanka śmietany 18% szczypta soli ok 0.5 kg mięsa mielonego drobiowego (najlepiej gotowane na rosół skrzydełka, udka) przyprawy jajko kminek Sposób przygotowania: 1. Mąkę przesiewamy i siekamy razem z margaryną i szczyptą soli. Robimy dołeczek i wlewamy po troszkę śmietany cały czas siekając. Kiedy składniki się
Kuchnia w czekoladzietakim wydaniu mi smakowały, w innych będę jeszcze próbować. Póki co częstujcie się pyszną zupką i mówcie czy Wam smakuje?! Składniki: Dla 4 osób: 2 litry delikatnego rosołu drobiowego 1 pęczek białych szparag 10 średniej wielkości pieczarek 2 ziemniaki 1 średnia cebula biała 1 łyżka jogurtu naturalnego sól, pieprz do smaku pęczek pietruszki Dodatkowo: 2 szklanki grzanek 2 łyżki margaryny
Kuchnia w czekoladziekostkę i dorzucamy do garnka- gotujemy ok. 5-6 minut, Doprawiamy vegetą ,lub solą i pieprzem wg uznania..Dodajemy szpinak i makaron surowy .Wlewamy kremówkę i 1,5l rosołu ,lub wywaru warzywny,a jak nie ma to letnia wodę -w razie potrzeby dolewamy reszte--( Płyn nie zakrywa calości makaronu). Zakrywamy garnek i gotujemy ok. 10-12 minut.Po ugotowaniu makaronu wszystko
w mojej kuchniKapusta włoska jest najdelikatniejsza ze wszystkich kapustnych. Szkoda, że tak rzadko po nią sięgamy. Najczęściej ląduje w rosole w pęczku włoszczyzny, ale potem już rzadko kto ma na nią ochotę. A jest genialna podgotowana w samej wodzie i podana później jako jarzynka polana masełkiem z tartą bułką, tak jak najczęściej podajemy kalafiora. Szczególnie polecana kobietom w ciąży, ze względu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dzisiaj kaczka w pomarańczach. Kupiłam całą kaczkę i podzieliłam ją na części. Wycięłam pierś, którą właśnie zrobiłam. Udka i skrzydełka osobno, a cały korpus został przeznaczony na rosół. Na moim blogu są już dwa przepisy na pierś z kaczki np kaczka na pieczonych buraczkach (przepis) . A teraz nowy sposób na pyszną kaczuszkę. Składniki: 2 pojedyncze piersi z kaczki
O kuchni z uczuciem