rosół - 7627 przepisów (strona:385/509)

Zupa krem z pomidorow z chipsami z jarmuzu 113

Uwielbiamy zupę pomidorową. I chyba to na blogu widać, bo to własnie jej jest najwięcej różnych odmian. Dzisiaj kolejna jej wersja, tym razem z jarmużem. Zupa jest na bazie rosołu bezglutenowego, z dodatkiem pomidorów i jarmużu, który jest zarówno zmiksowany w zupie jak i w postaci chipsów. Takie chipsy bardzo lubimy i o tej porze roku są świetną przekąską. Czytaj

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Wegetariański pasztet pomidorowy – dwie wersje 208

suchej czerwonej soczewicy 4 małe marchewki 3 małe pietruszki mały por (biała cześć) pół małego selera szalotka ząbek czosnku (wszystkie warzywa ugotowane do miękkości, ja wykorzystałam warzywa z rosołu który gotowałam dzień wcześniej) 3-4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej łyżka sosu sojowego 3 łyżki oliwy 3 łyżki przecieru pomidorowego KROKUS łyżeczka majeranku łyżeczka lubczyku łyżeczka suszonej cebuli spora szczypta pieprzu

Mienta blog
PIEROGI Z MIĘSEM 139

zrobić z mięsem z kaczki z rosołu? Pierogi!  Pierogi u mnie goszczą dość rzadko, bo niestety wymagają dość sporo pracy. Ale z tymi uwinęłam się dość szybko. Pierogi były na prawdę wyśmienite, mięso ze swojskiej kaczki jest bardzo soczyste i treściwe. Polecam gorąco! SKŁADNIKI: - mąka pszenna 2 kubki - 2 żółtka - łyżka oliwy - letnie mleko Na stolnicy wysypuję mąkę, robię

SMYKWKUCHNI
Żabie oczko 109

przekąskę, bo niby ciasteczko, ale na słono, a raczej z ziołowym posmakiem polecamy te ciasteczka, proste, szybkie uatrakcyjniające czyste zupy, rosoły, mogą zachwycić niejednego gościa, spróbujcie! prawda, że ślicznie wyglądają?!... Składniki: 30 dag mąki pszennej 1 kostka masła 25 dag sera żółtego tartego 2 żółtka 10 oliwek nadziewanych papryką po szczypcie bazylii i oregano  Wykonanie: Do miski wsypujemy

kgwjanczewo
Gołąbki inaczej 209

jedno na drugim. Zaczynamy od kapusty następnie pierś potem ser żółty i plastry szynki lub boczku i zwijamy ściśle.Do naczynia żaroodpornego wlewamy 150 mili litrów wody lub bulionu (rosołu) i układamy gołąbki w naczyniu.Naczynie żaroodporne przykrywamy. Piekarnik 180 stopni góra dół i pieczemy godzinę i 20-30 minut. I GOTOWE.Do tego na koniec gołąbki polewany ulubionym sosem może być

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Pierogi z mięsem 157

Składniki: farsz 500 g mięsa gotowanego (z rosołu) 1 cebula 2 ząbki czosnku olej do smażenia sól, pieprz ciasto na pierogi  tu Wykonanie: Na oleju zeszklić cebulę z czosnkiem. Mięso zmielić. Do miski przełożyć mięso, dodać cebulę, doprawić solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszać farsz. Ciasto rozwałkować, wykrawać szklanką krążki. Na środek każdego kółka nakładamy farsz i zlepiamy formując pierożki

magiczna kuchnia Kasi
Krokiety mięsne z kapustą i grzybami 113

pyszne. Krokiety mięsne z kapustą i grzybami Składniki: - naleśniki - 1/2 główki kapusty lub cała gdy jest młoda - 1 cebula - 2 garście suszonych grzybów lub 1/2 kg świeżych - mięso z rosołu - udko i kawałek wołowego lub 2 udka - olej - jajko - bułka tarta - sól - pieprz Przygotowanie: Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem, i odstawiamy na godzinę po tym czasie gotujemy w wodzie w której

Kulinarne życie
Zupa z soczewicą i porem. 92

dodać marchew i pietruszkę pokrojone w plasterki. Dorzucić ziele i liścia, gotować do miękkości. Pora pokroić w plasterki i podsmażyć na łyżce masła. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Kiedy rosół już mamy gotowy dodajemy ziemniaki oraz podsmażonego pora. Gdy ziemniaki będą na wpół miękkie wtedy wsypujemy soczewicę. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Doprawiamy do smaku. Zupę możemy zabielić śmietaną jednak

Radość kipiąca uśmiechem.
Panierowane kluseczki z kaszy manny 539

Dawno temu taką kluski z kaszy przygotowywała moja Mama. Bez panierowania "robiły" za makaron do rosołu. Lubiłam je zajadać, ale z czasem zupełnie o nich zapomniałam. Przypomniałam sobie dopiero przeglądając ostatnio książkę Siostry Marii, którą otrzymałam w prezencie. Olusiowi jednak nie przypadły do gustu takie "bez niczego", więc według wskazówek zamieszczonych w przepisie obtoczyłam w jajku, bułce i usmażyłam

Kuchnia w czekoladzie
Zupa ryżowa z jogurtem i miętowym masłem- Yalya 174

polałam zupę na talerzu. Do tego czerwony akcent chili. SKŁADNIKI NA 4-6 porcji: 125 g ryżu gruboziarnistego (u mnie ryż na risotto 1 i 1/2 l bulionu lub rosołu z kurczaka (ostatecznie może być z kostki) 250 do 350 g gęstego jogurtu greckiego lub tureckiego 1-2 jajka 1,5 łyżki mąki kukurydzianej 50 g masła 2 łyżki suszonej

Sztuka gotowania w/g Samiry
Grecki rosół z cytryną 170

wiecie w czym leżą zdrowotne właściwości rosołu? Ja nie wiem (jako naukowiec), ale wiem, że ten rodzaj posiłku w trakcie przeziębienia rozgrzeje mnie i nasyci. Bo chyba o to chodzi

Szybko Tanio Smacznie
GULASZ Z KURZYCH ŻOŁĄDKÓW Z PAPRYKĄ 137

zaskoczysz swoją rodzinę  nawet wtedy gdy jesteś tylko niedzielnym kucharzem.Przepis tani , smaczny ,wart wypróbowania.Zapraszam.   800 ml.bulionu 1 op.kaszy palonej gryczanej 60 dAG .ugotowanego kurzego mięsa np.z rosołu 50 dag.żołądków drobiowych 1czerwona papryka 2 Cebule 2 ząbki czosnku olej 1 łyżka masła 2 łyżki mąki sól i pieprz ******************************************  Mięso ugotowane z kurczaka obskubać i pokroić drobno

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Pikantna zupa z soczewicą 135

szklanki czerwonej soczewicy 3 łyżki przecieru pomidorowego przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, curry, natka pietruszki  Przygotowanie zupy jest banalnie proste! Sami zobaczcie! Bulion przygotowujemy wg tradycyjnego przepisu na rosół, możecie o tym przeczytać TUTAJ .   Przygotowany wywar cedzimy otrzymując klarowny bulion o pięknym kolorze. Ugotowane w wywarze warzywa (marchewkę i pietruszkę) zgniatamy widelcem i dodajemy do zupy. Dodajemy także

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Pasztet drobiowy z suszonymi grzybami 196

czym kroimy je na drobne kawałki. 3. Pokrojoną w piórka cebulę podsmażamy na rozgrzanym oleju. Kiedy się zeszkli dodajemy wątróbkę, chwilę smażymy. Studzimy.  4. Bułki moczymy w rosole pozostałym z gotowania mięsa i warzyw. 5. Kurczaka wraz ze skórą (lub bez, wtedy pasztet będzie bardziej suchy), warzywa, wątrobkę, cebulę, kajzerki mielimy w maszynce. Do masy dodajemy surowe jajka, pokrojone

Szefowa kuchni
Rozgrzewający gulasz z indyka. 142

vegeta do smaku pieprz do smaku 1 łyżka przyprawy  Kurczak złocisty od Skworcu   1 łyżka  Bazylii suszonej od Skworcu 1 l bulionu z kurczaka ( może być rosół z poprzedniego dnia )  3 łyżki klarowanego masła 1 łyżeczka suszonego lubczyku 1 łyżka czerwonej słodkiej papryki  szczypta chili 1/2 szklanki wody 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Wykonanie : Mięso umyć

Sama słodycz i szczypta chili

Proponowane wyszukiwania