rosół - 7682 przepisów (strona:382/513)

Zupa ogórkowa 197

tania. 2 marchewki 2 małe pietruszki 3-4 ogórków kiszonych 3/4 szklanki kwasu z ogórków 1 duża łyżka śmietany 1,5l wody 1 kostka rosołku Winiary wołowego i 1/2 rosołu drobiowego dodatkowo; boczek + torebka ryżu Warzywa zetrzeć na tarce lub 0,2s zmiksować w tmx na obrocie 6. Ogórki kiszone tak samo. Gotować to w wodzie, z kostkami

Kuchcikowoasi...Kawałek mnie
Najlepsze na kaca powietrze z materaca ...a tak poważnie Rosół 233

opiekamy na palniku. Wrzucamy do wywaru. Gotujemy ok 1,5h Doprawiamy solą oraz pieprzem. Ewentualnie dla koloru można użyć odrobinę kurkumy, w małych ilościach ona nie zmieni smaku rosołu.   * szumy należy zebrać łyżką

Kuchcikowoasi...Kawałek mnie
Pierogi z indykiem i kaszą kuskus 353

Sposób na wykorzystanie mięsa, na którym gotował się rosół. Pierogi z takim farszem są delikatne i bardzo smaczne. Wystarczy polać masełkiem i można się zajadać :) CIASTO NA PIEROGI: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka ciepłego mleka szczypta soli 2 łyżki oleju FARSZ: 1 gotowana golonka z indyka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/3 szklanki bulionu drobiowego 1/2 szklanki kaszy kuskus

https:KKuchniaMniam
Potrawka z kurczaka, pęczaku i warzyw 461

Potrawka z kurczaka, pęczaku i warzyw (czy jak ktoś woli pęczotto) to pyszne danie jednogarnkowe, które można przygotować z bardzo prostych składników. Miałam resztkę domowego rosołu oraz pęczek włoszczyzny i postanowiłam je wykorzystać w nietypowy sposób. Wyszło danie idealne na jesień i zimę. Pęczak to kasza, która oprócz swoich walorów zdrowotnych doskonale syci, dlatego gdy przemarznięci wracamy do domu, talerz

Poezja smaku
Klopsy mięsno-twarogowe. 155

mieszamy i wyrabiamy za pomocą ręki. Z otrzymanego mięsa lepimy kulki średnicy 2-3 cm. W tym czasie stawiamy rondelek na palniku i wlewamy bulion [może być np. wczorajszy rosół]. Zagotowujemy. Wrzucamy kulki na wrzący bulion i gotujemy pod przykryciem około 15-20 minut w zależności od wielkości mięsa. Po upływie określonego czasu do małej miseczki przekładamy jogurt grecki, siekamy

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Pasta jajeczna z natką pietruszki 161

składzie natkę. Nie jestem co prawda w stanie zmusić się ani do jadania samej natki, ani do picia soku z natki pietruszki, a i Wielbłąd jada ją zazwyczaj do rosołu, ale….  od czego nasza pomysłowość :) Dziś zaczniemy od klasyki czyli pasty jajecznej z natką pietruszki, ale już niebawem pojawi się więcej ciekawych przepisów. Składniki - proporcje na dwie osoby

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Cukiniowa zupa krem 176

krem z cukinii jest moją propozycją nie tylko na co dzień ale i od święta. Podana z chrupiącymi, uprażonymi pestkami dyni świetnie sprawdzi się na uroczysty obiad zamiast tradycyjnego rosołu. Moją zupę podałam z pięknej bulionówce "Miranda" od Porcelany Bogucice. 1kg miąższu z cukinii (obranej ze skórki) 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju do smażenia 1l bulionu warzywnego

Smakołyki Asi
Lubuskie potrawy regionalne, czyli czym się zajadamy w lubuskiem 216

zastanawiał się dość długo. Pierwszą reakcją wśród Gorzowian były bułeczki z pieczarkami, a po chwili wymieniali bliny, kartacze, pierogi z przeróżnymi farszami, kapustę z grochem czy też marynowane grzyby. Rosół z domowym makaronem lub lanymi kluseczkami, zupa grzybowa z lanymi kluseczkami, kotlet schabowy. Nikt nie potrafił jednoznacznie wskazać co jest najbardziej lubuskie. Myślę, że świadczy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Szpik – masło bogów 361

węglowodanów, przez co ma miejsce w dietach niskowęglowodanowej/LCHF , SCD , FODMAP , GAPS , a także protokole autoimmunologicznym . Nie wyrzucaj kości! W porach kości zostało jeszcze trochę szpiku, możesz teraz ugotować rosół . Przy następnej wizycie w dobrym sklepie mięsnym zapytaj o kości ze szpikiem. Potem je upiecz, zjedz szpik i poczuj się, jak prawdziwy jaskiniowiec! Smacznego! Szpik kostny Wartość energetyczna Węglowodany

PaleoSMAK
gulasz z kiełbasą i warzywami 206

domowego ketchupu o poj. 250 ml lub opakowania (250 g) krajanki warzywnej w koncentracie z przyprawami Winiary (nowość na rynku) papryka kolorowa mrożona 1 łyżka oleju 300 ml bulionu, rosołu lub ½ kostki warzywnej rozpuszczonej w 300 ml wody (np. bulion warzywny Winiary) Sól i pieprz młotkowany do smaku 1 łyżeczka ostrej papryki Przygotowanie: Kiełbaski pokrojone w grubsze plastry zostały podsmażone

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Domowy makaron orkiszowy 159

Domowy makaron, wiadomo - najlepszy. Pomimo sklepowej makaronowej obfitości, żaden nie dorówna smakowi temu samodzielnie przygotowanemu w domu. Rosół z domowym makaronem smakuje wyjątkowo. Samo przygotowanie makaronu jest bardzo proste, nie wymaga wiele czasu i specjalnych umiejętności, a tym bardziej maszynki do makaronu. Podstawowy przepis na makaron jest niezwykle prosty. Na 100 g mąki, obojętnie jakiej użyjesz weź 1 jajko

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Gulasz z żołądków drobiowych 255

niewielkich ilościch i na dodatek większość i tak zjadam ja. Od małego lubię żołądki i pamiętam, że zawsze w domu były kłótnie kto zjada żołądek od kury z rosołu. Więc gulasz z żołądków taka mała wielka uczta tylko dla mnie. składniki: 600 g żołądków, u mnie z kurczaka 1 duża cebula 3/4 l wody 2 marchewki 1 łyżka majeranku

Monia miesza i gotuje
O soli. Sól morska i kamienna, przepisy na sól smakową – wykańczającą 208

Sól powinna stać się sypka i błyszcząca, nie może być lepka. • SÓL SELEROWA – do potraw mlecznych – twarogu, jogurtu, śmietany w dressingach. Do sera feta, labneh, mozzarella, gotowanych jajek. Do rosołu i bulionu. Sól rozdrabniamy w młynku lub moździerzu, mieszamy z rozdrobnionymi w blenderze listkami selera naciowego – odcinamy same listki, bez łodyżek. Można też od razu całość zemleć razem blenderze

Karo in the Kitchen
Warsztaty z Drosed i kukurydzianym kurczakiem 233

sałatką coleslaw z  domowym majonezem Po przygotowaniu każdego z dań, jak to już jest tradycją, wszyscy wspólnie siadamy do degustacji naszych potraw. Mogliśmy też spróbować pysznego rosołu, który od początku warsztatów pyrkotał na kuchenkach. Na deser, w ramach niespodzianki Sebastian przygotował dla nas obłędny sernik z musem korzenno- śliwkowym. Pieczone dramstiki drobiowe z pikantnym sosem barbecue i sałatką coleslaw

Kulinarne przygody Gatity
Zupa rybna 199

papryka czerwona 1 pomidor 3 ogórki kiszone kilka kawałków papryki marynowanej 1 szklanka przecieru pomidorowego 1,2 szklanki śmietany 30% słodka i ostra papryka Pulpety: karp ugotowany z rosołu 1 jajko kilka łyżek bułki tartej sól,pieprz Sposób przygotowania: Karpia dokładnie oczyszczamy,z głowy usuwamy oczy i skrzela.Karpia kroimy na mniejsze kawałki,i wkładamy do dużego garnka ,dodajemy obrane warzywa

Bajeczna Kuchnia