rosołową i zielem angielskim i liściem laurowym(Jeśli nie mamy na czym ugotować bulionu po porstu do 1 lita wody dorzucamy kostkę rosołową). Ja mam dość zbierania szumowin z rosołu więc jestem za tym żeby całość przelać przez sito do miski a kości z mięsem przepłukać pod wodą. Cebulę kroimy w półksiężyce dość cienkie. W średniej wielkości garnku roztapiamy maslo
Piekielna Kuchnia PatiUwielbiamy zupę pomidorową. I chyba to na blogu widać, bo to własnie jej jest najwięcej różnych odmian. Dzisiaj kolejna jej wersja, tym razem z jarmużem. Zupa jest na bazie rosołu bezglutenowego, z dodatkiem pomidorów i jarmużu, który jest zarówno zmiksowany w zupie jak i w postaci chipsów. Takie chipsy bardzo lubimy i o tej porze roku są świetną przekąską. Czytaj
Bernika - moj kulinarny pamietniksuchej czerwonej soczewicy 4 małe marchewki 3 małe pietruszki mały por (biała cześć) pół małego selera szalotka ząbek czosnku (wszystkie warzywa ugotowane do miękkości, ja wykorzystałam warzywa z rosołu który gotowałam dzień wcześniej) 3-4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej łyżka sosu sojowego 3 łyżki oliwy 3 łyżki przecieru pomidorowego KROKUS łyżeczka majeranku łyżeczka lubczyku łyżeczka suszonej cebuli spora szczypta pieprzu
Mienta blogzrobić z mięsem z kaczki z rosołu? Pierogi! Pierogi u mnie goszczą dość rzadko, bo niestety wymagają dość sporo pracy. Ale z tymi uwinęłam się dość szybko. Pierogi były na prawdę wyśmienite, mięso ze swojskiej kaczki jest bardzo soczyste i treściwe. Polecam gorąco! SKŁADNIKI: - mąka pszenna 2 kubki - 2 żółtka - łyżka oliwy - letnie mleko Na stolnicy wysypuję mąkę, robię
SMYKWKUCHNIprzekąskę, bo niby ciasteczko, ale na słono, a raczej z ziołowym posmakiem polecamy te ciasteczka, proste, szybkie uatrakcyjniające czyste zupy, rosoły, mogą zachwycić niejednego gościa, spróbujcie! prawda, że ślicznie wyglądają?!... Składniki: 30 dag mąki pszennej 1 kostka masła 25 dag sera żółtego tartego 2 żółtka 10 oliwek nadziewanych papryką po szczypcie bazylii i oregano Wykonanie: Do miski wsypujemy
kgwjanczewojedno na drugim. Zaczynamy od kapusty następnie pierś potem ser żółty i plastry szynki lub boczku i zwijamy ściśle.Do naczynia żaroodpornego wlewamy 150 mili litrów wody lub bulionu (rosołu) i układamy gołąbki w naczyniu.Naczynie żaroodporne przykrywamy. Piekarnik 180 stopni góra dół i pieczemy godzinę i 20-30 minut. I GOTOWE.Do tego na koniec gołąbki polewany ulubionym sosem może być
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Składniki: farsz 500 g mięsa gotowanego (z rosołu) 1 cebula 2 ząbki czosnku olej do smażenia sól, pieprz ciasto na pierogi tu Wykonanie: Na oleju zeszklić cebulę z czosnkiem. Mięso zmielić. Do miski przełożyć mięso, dodać cebulę, doprawić solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszać farsz. Ciasto rozwałkować, wykrawać szklanką krążki. Na środek każdego kółka nakładamy farsz i zlepiamy formując pierożki
magiczna kuchnia Kasipyszne. Krokiety mięsne z kapustą i grzybami Składniki: - naleśniki - 1/2 główki kapusty lub cała gdy jest młoda - 1 cebula - 2 garście suszonych grzybów lub 1/2 kg świeżych - mięso z rosołu - udko i kawałek wołowego lub 2 udka - olej - jajko - bułka tarta - sól - pieprz Przygotowanie: Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem, i odstawiamy na godzinę po tym czasie gotujemy w wodzie w której
Kulinarne życiedodać marchew i pietruszkę pokrojone w plasterki. Dorzucić ziele i liścia, gotować do miękkości. Pora pokroić w plasterki i podsmażyć na łyżce masła. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Kiedy rosół już mamy gotowy dodajemy ziemniaki oraz podsmażonego pora. Gdy ziemniaki będą na wpół miękkie wtedy wsypujemy soczewicę. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Doprawiamy do smaku. Zupę możemy zabielić śmietaną jednak
Radość kipiąca uśmiechem.Dawno temu taką kluski z kaszy przygotowywała moja Mama. Bez panierowania "robiły" za makaron do rosołu. Lubiłam je zajadać, ale z czasem zupełnie o nich zapomniałam. Przypomniałam sobie dopiero przeglądając ostatnio książkę Siostry Marii, którą otrzymałam w prezencie. Olusiowi jednak nie przypadły do gustu takie "bez niczego", więc według wskazówek zamieszczonych w przepisie obtoczyłam w jajku, bułce i usmażyłam
Kuchnia w czekoladziewiecie w czym leżą zdrowotne właściwości rosołu? Ja nie wiem (jako naukowiec), ale wiem, że ten rodzaj posiłku w trakcie przeziębienia rozgrzeje mnie i nasyci. Bo chyba o to chodzi
Szybko Tanio Smacznieszklanki czerwonej soczewicy 3 łyżki przecieru pomidorowego przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, curry, natka pietruszki Przygotowanie zupy jest banalnie proste! Sami zobaczcie! Bulion przygotowujemy wg tradycyjnego przepisu na rosół, możecie o tym przeczytać TUTAJ . Przygotowany wywar cedzimy otrzymując klarowny bulion o pięknym kolorze. Ugotowane w wywarze warzywa (marchewkę i pietruszkę) zgniatamy widelcem i dodajemy do zupy. Dodajemy także
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!czym kroimy je na drobne kawałki. 3. Pokrojoną w piórka cebulę podsmażamy na rozgrzanym oleju. Kiedy się zeszkli dodajemy wątróbkę, chwilę smażymy. Studzimy. 4. Bułki moczymy w rosole pozostałym z gotowania mięsa i warzyw. 5. Kurczaka wraz ze skórą (lub bez, wtedy pasztet będzie bardziej suchy), warzywa, wątrobkę, cebulę, kajzerki mielimy w maszynce. Do masy dodajemy surowe jajka, pokrojone
Szefowa kuchnivegeta do smaku pieprz do smaku 1 łyżka przyprawy Kurczak złocisty od Skworcu 1 łyżka Bazylii suszonej od Skworcu 1 l bulionu z kurczaka ( może być rosół z poprzedniego dnia ) 3 łyżki klarowanego masła 1 łyżeczka suszonego lubczyku 1 łyżka czerwonej słodkiej papryki szczypta chili 1/2 szklanki wody 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Wykonanie : Mięso umyć
Sama słodycz i szczypta chiliśmietaną i z pierożkiem gryczanym okazałą się niestety porażką – może dlatego, że zabrakło w niej zapowiadanych borowików, rydzów i kurek i dominował smak pieczarek. Lepiej prezentował się rosół z kołdunami, który był właśnie taki, jak powinien. Najlepiej wypadła solanka ( czy jak napisano w karcie „solanka” ) – byłą naprawdę pyszna, a nadzwyczajnie dobrze komponowała się w niej cytryna w plastrach. Następnie dania
Smaki Ewy