Z cyklu do plecaka: rogale czekoladowo-orzechowe 207osłodzić sobie pierwsze dni spędzone w szkole, dobrze jest mieć coś pysznego na drugie śniadanie. Moja propozycja na dziś to drożdżowe rogale z czekoladowo-orzechowym nadzieniem. Przypominają nieco popularne rogaliki, które można kupić w szkolnych sklepikach, z tą różnicą, że są lepsze - bo zrobione w domu :) Składniki: 2 szklanki mąki 2 jajka 30 g drożdży 100 g margaryny(...)grubości około 0,5 cm. Rozcinamy ciasto na podłużne trójkąty i nakładamy po łyżeczce nadzienia na szerszą część trójkąta. Brzegi trójkątów zwilżamy wodą, żeby lepiej się sklejały i zwijamy rogaliki zaczynając od części z nadzieniem. Zagniatamy końcówki rogalików i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercy
Rogaliki drożdżowe z budyniem kokosowym 261mówiłam, że nie lubię piec??? Tiaaa... Cofam co powiedziałam, przynajmniej na ten jeden raz. A może na 16 razów tzn. rogalików ;) Początkowo miałam ściśle trzymać się zapożyczonego przepisu i zrobić rogaliki z dżemem. Ale moja daleko posunięta ostatnio fantazja kulinarna podsunęła mi pomysł na Rogaliki drożdżowe z budyniem kokosowym Dziś nietypowo zaczynamy od końca... Budyń kokosowy(...)ciasta zgodnie z przepisem podwinęłam pod spód. Pominęłam motyw z roztrzepanym jajkiem i wstawiłam do rozgrzanego piekarnika (170 st. z termoobiegiem) na 15 min. Wyszły małe karykaturki rogalików :D :D :D Do ideału daleko, ale jak na pierwszy raz i tak nie jest źle. Po 1. n adzienie było zbyt miękkie i rogaliki przy zwijaniu spłaszczały się
bastalena
Mini rogaliki z marmoladą 270rogalomania poszła w ruch.. przyszykowałam ciasto drożdżowe..ciasto pięknie wyrosło...i na początek mini rogaliki..takie na jeden ...no może ..dwa lub trzy kęsy..ciasto rozwałkowałam , przełożyłam na rogalomanię..praktycznie jeden ruch wałkiem i już mamy gotowe wycięte ciasto na 16 małych rogalików..teraz tylko łyżeczka w dłoń..i zabieramy się do nadziewania..taką łyżeczką idealnie odmierza się ilość(...)farszu...u mnie była to marmolada..wyznaczone miejsce -specjalny otworek też ułatwia nam pracę..teraz wystarczy tylko rogaliki zwinąć..i odstawić do wyrośnięcia..a potem do piekarnika...a potem ..no cóż..tylko jeść... Używanie rogalomanii naprawdę sprawia przyjemność i ułatwia pracę ..Chcecie bez problemu przygotować i mieć idealne i równe rogaliki ? Nic trudnego..wystarczy zaopatrzyć się w rogalomię ..polecam
Moje domowe kucharzenie
Rogale śniadaniowe 230Zawieruszony przepis...te rogaliki piekłam chyba z miesiąc temu...bo mam zdjęcie rogalika razem z syropem z mniszka. Mam sporo takich przepisów...no i może pomału uda mi się je jakoś Wam pokazać..tzn..pokazać to można szybko..ale trzeba najpierw zrobić wpis, napisać przepis itd..Te rogale robiłam ciut inaczej niż w przepisie..chociaż też można tak jak podaję(...)godziny w ciepłe miejsce.Rozwałkować na okrąg i pociąć na trójkątów.Każdy kawałek zwinąć do środka, przełożyć na blaszkę. Zostawić do wyrośnięcia na około 30 minut.Posmarować rogaliki rozbełtanym jajkiem.Piec w temperaturze 200 stopniach przez 20 minut
Moje domowe kucharzenie
Co zrobić z ciasta francuskiego w 15 minut – te przekąski znikają pierwsze 21Ciasto francuskie ma w sobie coś magicznego. Wystarczy wyjąć je z lodówki, rozwinąć i… już czuć na podniebieniu zapowiedź czegoś wyjątkowego. Kiedyś, na rodzinnej kolacji
Gotuj z Prezesem
Ponad 20 przepisów na szybkie i tanie przekąski na imprezę! 65kuskus Krążki cebulowe w cieście piwnym Babeczki z ciasta francuskiego z serkiem i łososiem Serowe rollsy z chleba tostowego Pieczona ciecierzyca w przyprawach Jajka faszerowane serem feta i pesto Rogaliki z ciasta francuskiego a’la pizza Zobacz również 20 przepisów na deserki w pojemniczkach – https://viagusto.pl/20-przepisow-na-deserki-w-pojemniczkach/ PRZEPISY – szybkie i tanie przekąski na imprezę Zapiekane pomidory(...)feta i pesto Jajka z farszem z sera feta i bazyliowego pesto to kolejny przepis na szybkie i tanie przekąski na imprezę. Taka przekąska zaskoczy niejedno podniebienie! ZOBACZ PRZEPIS Rogaliki z ciasta francuskiego a’la pizza Ostatni przepis na szybkie i tanie przekąski na imprezę to mini rogaliki z ciasta francuskiego z nadzieniem a’la pizza. Są pyszne
Via Gusto
ROGALIKI KRUCHO-DROŻDŻOWE. TYM RAZEM CZEKOLADOWE 60Przepisów na rogalików na moim blogu jest już całkiem sporo, ale jakoś tak wyszło, że te czekoladowe są moim debiutem 😀 I to jakim udanym! Bo wyszły pyszne! Mega mięciutkie, delikatne, a krem czekoladowy i orzechy w środku to strzał w przysłowiową dziesiątkę. Jak większość moich wypieków rogaliki są raczej mało słodkie, mimo nadzienia z kremu czekoladowego, więc łasuchom(...)polecam odrobinę zwiększyć ilość cukru albo polukrować czy polać je polewą całe. Wszystko zależy od Waszych upodobań smakowych 😀 Składniki na ciasto: (na ok 30 rogalików) 280 g mąki pszennej 120 g masła o temperaturze pokojowej 1 jajko + 1 żółtko 1 op. cukru waniliowego 16 g. 7 g drożdży suszonych
Walijskie Pichcenie
Rogalik maślany croissant – indeks glikemiczny, kcal oraz wartości odżywcze 83Croissant, znany także jako rogalik maślany, to popularny wypiek, który często znajduje się na naszych stołach śniadaniowych. Mimo że jego smak i maślany aromat są niepowtarzalne, warto dowiedzieć się więcej na temat jego indeksu glikemicznego, wartości odżywczych oraz wpływu na dietę. W artykule omówimy, co warto wiedzieć o croissantach i jak mogą one wpłynąć na glikemię po spożyciu. Indeks glikemiczny(...)szybko węglowodany zawarte w pożywieniu podnoszą poziom glukozy we krwi po spożyciu. Produkty z wysokim IG powodują szybki wzrost poziomu cukru, co może prowadzić do nagłych spadków energii. Rogalik croissant ma wysoki indeks glikemiczny, co oznacza, że spożywanie go może prowadzić do szybkiego wzrostu poziomu cukru. Wartość IG dla croissanta wynosi około 70, co klasyfikuje go jako produkt o średnim
ZGruntuFit
Śniadaniowe rogaliki z makiem 68metody, ona mają pachnieć i smakować masłem. Koniec. Kropka. Podaję przepis na połowę porcji ale jeśli macie prawdziwych łasuchów w domu, zróbcie z podwójnej. Bo co to 8 rogalików….Co nie ? Składniki na 8 sztuk: 45 dag mąki typ 650 5 dag masła 15 g świeżych drożdży 250 ml mleka 3,2% 1 białko jajka 1 pełna łyżka cukru(...)radełkiem lub nożem na 8 w miarę równych części. Każdą część rozwałkować na podłużny cienki placek, początek placka lekko naciąć nożem i zawijać rogala wywijając końce. Tak przygotowane rogaliki ułożyć w księżyce na blasze wyłożonej pergaminem. Odstawić na kolejne 30 minut aby dobrze wyrosły i podwoiły objętość. Piekarnik nagrzać do 200*na grzaniu góra dół. Rogaliki przed pieczeniem posmarować
Wanilia i Kardamon
EKSPRESOWE ROGALIKI SEROWE 145Małe, chrupiące serowe rogaliki są moimi ulubionymi 😍 Prościutkie do zrobienia, dosłownie ekspresowe w wykonaniu i baaaardzo smaczne. Miękkie, delikatne, nie mocno słodkie. Polecam gorąco! Składniki: (na około 30 szt) 250 g twarogu (może być mielony, ale nie musi) 250 g zimnego masła 250 g mąki pszennej 2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 2-3 łyżki cukru(...)czasie przekładamy je na oprószoną mąką stolnice, chwilę zagniatamy, a następnie wałkujemy tworząc koło. Kroimy je na wąskie, długie trójkąty (około 24-25 cm) i zwijamy rogaliki zaczynając od podstawy trójkąta. Każdy rogalik obtaczamy dokładnie w cukrze. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 st. C, aż będą lekko rumiane przez
Walijskie Pichcenie
EXPRESOWE ROGALIKI PODWÓJNIE SEROWE 94Uwielbiam je 😍 Pyszne, delikatne, mięciutkie rogaliki z ciasta serowego, wzbogacone o ... serowe nadzienie 😋 Robi się je naprawdę szybko z prostych składników, które praktycznie zawsze mamy dostepne w kuchni. Rogaliki nie są mocno słodkie, dlatego polukrowałam je. Cytrynowy lukier wzbogacił ich smak. Polecam gorąco! Składniki: (na ok 20 szt) 400 g mąki pszennej 2 jajka 1 cukier(...)pozostałe składniki i dłońmi wyrabiamy gładkie ciasto. Nie martwmy się, że drobinki sera są widoczne w cieście, one rozpuszczą się w trakcie pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy średniej wielkości rogaliki. Na środek każdego nakładamy niewielka ilość masy serowej, Zwijamy rozpoczynając od podstawy. Zwinięte układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st i pieczemy
Walijskie Pichcenie
EXPRESOWE ROGALIKI Z CUKREM 97Pewnie znacie wszyscy przepis na proste (ale pyszne) rogaliki tylko z 3 składników: mąki, masła i śmietany. Proste, szybkie do wykonania i nieziemsko pyszne! Delikatne, mięciutkie ... no i ta lekko chrupiąca, cukrowa skórka na zewnątrz 😍 Robi się je migusiem, nie potrzebujecie miksera, tylko stolnicę, matę albo blat stołu do wyrobienia ciasta. Można je robić bez nadzienia, albo do środka nałożyć(...)części. Każdą z części ciasta rozwałkowujemy cienko nadając mu kształt koła i dzielimy na 8 części (powstanie 8 trójkątów). Na podstawie każdego trójkąta nakładamy nasze nadzienie i zwijamy rogaliki. Każdy rogalik obtaczamy dookoła w cukrze. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st i pieczemy około 20-22 minuty, do lekkiego zezłocenia
Walijskie Pichcenie
NAJLEPSZY FARSZ GRZYBOWY DO USZEK I PIEROGÓW 99uszka to muszą być koniecznie z grzybowym farszem. Grzyby na farsz oczywiście sami zbieramy w lesie i potem suszymy. Farszem grzybowym można faszerować uszka, pierogi, krokiety, kulebiaki, paszteciki, rogaliki, które podamy do barszczu . Doskonale sprawdzi się jako wigilijne krokiety z kapustą i grzybami , mini Krokiecikach z grzybami , ale najlepszy jest do uszek , pasztecików drożdżowych, pasztecików z ciasta francuskiego. , kruche kapuśniaczki(...)kapustą i grzybami lub rogaliki , Jak ktoś nie lubi grzybów to proponuję przygotować grosz ek ptysiowy, albo inne dodatki, które można podać do zupy grzybowej. Dla mnie najlepszy farsz do uszek i pierogów to suszone grzyby, cebulka, sól i pieprz do smaku Tylko 4 składniki. Smaczny, aromatyczny, mocno grzybowy farsz, którym można również faszerować pierogi, paszteciki, rogaliki, kulebiak, ciasto francuskie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Plecionki z powidłami i orzechami 86Pamiętam rogaliki z powidłami, które piekła babcia. Spracowanymi rękami zagniatała puchate ciasto, a ja pomagałam jej zwijać rogaliki. Aromat drożdżowych zawijasów wypełniał cały dom i nie mogłam się doczekać, by sięgnąć po jeszcze gorący rogalik i zajadać go popijając mlekiem… Te wspomnienia zainspirowały mnie do upieczenia misternie zaplecionych bułeczek, a do nadzienia wykorzystałam powidła śliwkowe i mielone włoskie orzechy
Obiad gotowy
Półkruche rogaliki 77Bardzo proste i niesamowicie smaczne rogaliki z nadzieniem w postaci marmolady. Składniki 0,5 kg mąki pszennej kostka masła 1 jajko 2 żółtka łyżka cukru 1/4 kostki świeżych drożdży 1/4 szkl kwaśnej śmietany szczypta soli Przygotowanie Połączyć suche składniki, dodać połączone mokre. Wyrobić do momentu dokładnego połączenia składników. Do lodówki na godzinę. Podzielić ciasto, rozwałkować, wyciąć trójkąty i zawijać(...)marmoladą formując rogaliki. Piec w 180 st. 22-25 min. Posypać cukrem pudrem. Autor przepisu: Joanna Artykuł Półkruche rogaliki pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisy