Drożdżowe, delikatne w smaku rogaliki . Te są z marmoladą ale można przygotować je z nutellą lub zupełnie bez dodatków. Upiekłam je aby zabrać na jutrzejszy wyjazd w góry do podjadania w trakcie podróży. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband(...)czasie ciasto podzielić na 3 części, każdą z nich rozwałkować na okrągły placek, który następnie pociąć na 8 trójkątów. Na każdy trójkąt nałożyć po łyżeczce marmolady i zwinąć rogalik., następnie odstawić na kolejne 30 minut do napuszenia. Nagrzać piekarnik do 180 stopni, rogaliki posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w nagrzanym piekarniku 15-18 minut na rumiano
W garach u Gosisłabość do drożdżowych wypieków, a największą właśnie do rogalików. Przygotowuję je w różnych wersjach i z różnymi nadzieniami, owocami, dżemem, budyniem, a nawet czekoladą. Tym razem postawiłam na wersję bezmleczną, idealna będzie dla wszystkich którzy mają alergię na białko mleka krowiego lub nie trawią laktozy, gwarantuję, że pozostałym także posmakują. Składniki: 1 szklanka wody gazowanej 3/4 margaryny(...)ciasto dzielimy na mniejsze części. Każdą rozwałkowujemy na koło i kroimy na mniej więcej równe trójkąty. Przy podstawie każdego trójkąta kładziemy po łyżeczce nadzienia i zawijamy formując kształt rogalików. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 170 st. C i pieczemy ok 20 minut na złoty kolor
Cynamonowe szczęścieczegoś mi brakowało. Nie przystoi domowej konfiturze zostać zjedzoną ze zwykłym chlebem czy bułką. Dlatego, w ramach wynajdywania sobie dodatkowej roboty w kuchni stwierdziłem, że idealne będą miękkie, lekkosłodkie rogaliki maślane. Ich przygotowanie nie zajmuje wcale, aż tyle czasu. Kwestia wyrobienia, rozwałkowania i uformowania rogali. W piecu też siedzą zaledwie kilka minut, więc możemy je robić pomiędzy jedną potrawą(...)którą rozwałkowujemy na grubość około 4-5mm a następnie kroimy na 6-8 trójkątów. Każdy trójkąt zwijamy w kształt rogala i odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Rogaliki odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut, po czym smarujemy jajkiem rozkłóconym z mlekiem i pieczemy około 10-15 minut (do zbrązowienia) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego
Jacob Tastesdawna wiadomo, że najlepsze pieczywo to te zrobione samodzielnie w domu, tak więc oto są rogaliki. 0,5 kg mąki 1 szkl. mleka 50 g drożdży 5 łyżek oleju 2 łyżki cukru szczypta soli 2 jajka [ 1 jajko do ciasta +1 do posmarowania] Z drożdży , mleka, cukru i 2-3 łyżek mąki zrobić zaczyn, odstawić do wyrośnięcia(...)mąki dodać wyrośnięty zaczyn i resztę składników.Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Rozwałkować kawałki ciasta, podzielić na trójkąty i zwinąć rogaliki, odstawić do wyrośnięcia przez 45 minut. Ubić jajko i posmarować nim rogaliki. Piec w temperaturze 200 ° C przez około 20 minut
Moje domowe kucharzenieŚwięta już coraz bliżej... więc i przepis nieco świąteczny. Zapraszam na pyszne piernikowe rogaliki z makiem! Składniki na ciasto; 35 dag mąki pszennej pół szklanki trzcinowego cukru Skworcu 10 dag masła lub margaryny 2 dag świeżych drożdży 2 jajka 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżka kakao Skworcu 1 łyżka przyprawy do piernika Skworcu Polewa; pół(...)nich rozwałkowujemy na koło lekko podsypując mąką o grubości około 4-5 mm. Dzielimy na trójkąty, na każdy nakładamy porcje farszu makowego i zwijamy rogaliki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170C - 180C na około 15 min. Do garnuszka wkładamy połamaną czekoladę, śmietankę i masło. Podgrzewamy na bardzo małym płomieniu
Radość kipiąca uśmiechem.cały dzień przygotowywać domowe ciasto francuskie. Teraz kiedy mam ochotę na croissanta, kupuje dobre, sprawdzone ciasto francuskie, sięgam po ulubione sezonowe dodatki i mam croissanty w kilka chwil. Aby rogaliki były takie, jak ze sklepu musisz przestrzegać tylko kilku rzeczy, jakich? Ciasto francuskie musi być przechowywane w lodówce (to przecież świeże ciasto!), nie może być narażone na ciepło przed(...)pieczeniem. Zawsze gotowe rogaliki wstawiamy do mocno nagrzanego piekarnika, nigdy do zimnego! Pieczemy w wysokich temperaturach około 190 stopni dość szybko 12- 20 minut, w zależności od wielkości croissantów. PRZEPIS NA CROISSANTY SKŁADNIKI: - 2 arkusze ciasta francuskiego - 2-3 śliwki renklody fioletowe - 2-3 łyżki kremu czekoladowego Arkusz ciasta szybkim ruchem noża kroimy na spore trójkąty, na podstawie trójkąta układamy
SMYKWKUCHNIkostkę margaryny ścieramy na tarce na dużych oczkach. Wlewamy pół szklanki piwa i zaczynamy ugniatać ciasto do momentu aż osiągnie odpowiednią "plastyczną" konsystencję. Ciasto można wykorzystać zarówno na ciasteczka, rogaliki w wersji słodkiej jak i wytrawnej. Ja zrobiłam tym razem na słodko w formie rogalików z powidłami śliwkowymi mojej babci :) Pieczemy w temperaturze 180 stopni do momentu aż się zarumienią(...)mojej przyjaciółki i wyrobiłam się na styk :) Zapach unosił się w całym mieszkaniu i wygrywał znajomą nutę na naszych kubkach smakowych. Jak zapewne się domyślacie, świeżo wyciągnięte z piekarnika rogaliki znikały z talerza bardzo szybko! ...taki łasuch z tej mojej przyjaciółki, co by nie wspominać już o mnie samej ;) Tym akcentem życzę Wam smacznego
wege i kropkazapach drożdżówek, od razu czuję się głodna, a oczami wyobraźni widzę te jeszcze ciepłe bułeczki... Jeśli tak jak ja macie najlepsze skojarzenia z drożdżówkami, to z pewnością pokochacie te rogaliki. Mięciutkie ciasto z serowym nadzieniem w sam raz do szklanki mleka albo na drugie śniadanie. Zapakować?:) Składniki (na 24 sztuki): ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka mleka 0,5 szklanki(...)Ciasto wyłożyć na stolnicę, podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować na kształt koła o grubości 1cm, pokroić na 8 kawałków. Na każdy wyłożyć łyżkę masy serowej, zwinąć, uformować rogaliki. Rogaliki układać w sporej odległości od siebie na blaszce wyłożonej papierem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować rozmąconym białkiem, posypać cukrem. Wstawić do nagrzanego
Obiad gotowySmaczne i bardzo proste rogaliki z ciasta francuskiego z nadzieniem serowym. A wykonanie ich było banalnie proste, gdyż użyłam do tego gotowego ciasta francuskiego. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 150 g twarogu 2 łyżki serka homogenizowanego 2 łyżki cukru waniliowego 1 jajko Wykonanie: Twatóg rozdrabniamy widelcem, dodajemy serek homogenizowany (można zastąpić i dodać jogurt), cukier oraz żółtko(...)wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Ciasto wyłożyć na stolnicę, przekroić w zdłuż i powycinać trójkąty. Na każdy trójkąt nakładamy farsz twarogowy i zwijamy od szerszej części tworząc rogalik. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej rogaliki. Białko które nam zostało, wykorzystujemi i smarujemy nim każdy rogali. Piekarnik nagrzewamy do 220° C i pieczemy około 25 minut
magiczna kuchnia Kasilodówki ,podzielić na pół. Jedna część rozwałkować w kształcie koła ,pociąć na 16 równych części .Każdą część posmarować musztardą -u mnie Bawarska- położyć kawałek surowego kurczaka i zwinąć jak rogalik. Umieścić rogaliki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia .Każdy rogalik posmarować rozbełtanym żółtkiem z łyżeczka wody. Piec około 20 minut,do złotego koloru. Podawać na ciepło lub na zimno
w mojej kuchniRogaliki z ciasta kruchego z ulubionym nadzieniem chyba znają wszyscy. To taki klasyk który zawsze wychodzi a co najważniejsze mimo prostoty smakuje wyśmienicie! Zapraszam! Składniki; 50 dag mąki 15 dag masła 4 żółtka 3/4 szklanki śmietany 18% ( mały kubek) cukier puder do posypania dżem pomarańczowo imbirowy ok 3/4 szklanki lub inny Przygotowanie; Na stolnicę przesiać mąkę, dodać(...)czasie ciasto wałkujemy na grubość około 3-4 mm na kształt koła. Ciasto dzielimy na kilka trójkątów. Na każdym kładziemy ok. pół łyżeczki dżemu i zawijamy tworząc rogalik. Dżemu nie wkładamy zbyt dużo ponieważ podczas pieczenia jeśli rogalik nie będzie dobrze sklejony dżem wypłynie. Pieczemy w temp, 200C około 15- 20 min. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.najdzie Was ochota na coś słodkiego, polecam pyszne i ekspresowe rogaliki. Do ich zrobienia potrzeba tylko 3 składników+ nadzienie a gwarantuję Wam, że znikną z talerza tak samo szybko jak szybko się je przygotowuje :) Składniki: * 3 szklanki mąki * 250 g margaryny * 1 szklanka kwaśnej śmietany * cukier puder do posypania * nadzienie: marmolada, nutella... u mnie była marmolada różana Wykonanie(...)stolnicy podsypanej mąką na grubość około 6-7 mm. Wyciąć nożem trójkąty. Na brzegu każdego trójkąta położyć odrobinę nadzienia i zawijać w rulonik, formując kształt rogalika. Układać na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia, Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec około 20-25 minut. Schłodzić na kratce, zimne posypać cukrem
Zrób to smacznieKolejna wersja panującego w naszym domu szybkiego śniadania. Zwłaszcza gdy robi je mój mąż :) Szybko, prosto i na ciepło. Składniki: (6 rogalików) opakowanie ciasta francuskiego 12 plasterków szynki 6 plasterków sera żółtego gouda Ciasto francuskie dzielę na sześć trójkątów. Na każdym z nich układam plasterek szynki, złożony plaster sera i następnie drugi plasterek szynki. Zwijam ciasto na kształt(...)rogalika, zwracają uwagę, by dobrze docisnąć boki. Gotowe rogaliki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wkładam do nagrzanego do 200*C piekarnika i piekę przez 12 minut
Gotowanie i blogowaniePyszne rogaliki, które rozpływają się w ustach :) a konfitura różana (choć można ją zastąpić inną) idealnie wpasowuje się w karnawałowy czas pełen nadziewanych pączków i innych wypieków :) Piekłam je już z innymi dżemami, w tym ze śliwkowym i malinowym - smakują z każdym doskonale ;) przynajmniej dla nas ;) Poprzednio nie robiłam zdjęć, zawsze było za ciemno, a do rana nie postały(...)wałkujemy (lekko podsypując mąką) na okrągły placek (grubość od 0,5 do 1cm). Kroimy na równe trójkąty, na każdy trójkąt, bliżej szerszej strony, nakładamy łyżeczkę konfitury i zwijamy formując rogalika (trzeba lekko sklejać ciasto ze sobą, aby nie rozeszło się w czasie pieczenia). Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach od siebie (lekko urosną), smarujemy mlekiem
Kolorowy Przepisownikdzieci lubią najbardziej łakocie, a co za tym idzie czekoladę czyt. nutella;) Nic prostszego jak w ten dzień (i nie tylko w ten) poczęstować ich wspaniałymi krucho-drożdżowymi rogalikami z nadzieniem nutelli. Zapraszam... Skala smaku 10/10 są to moje ulubione rogaliki, do których najczęściej wracam, i o które często mam pytania o przepis więc proszę bardzo(co za skromność(...)lodówki na 20-30 min.,podzielić na 4 części, rozwałkować wyciąć trójkąty, nałożyć krem i zwijać rogaliki.Układać na przygotowanej blasze.Piekarnik nagrzać do 190 stopni i piec rogaliki aż będą złociste ok. 15 min.Po wystudzeniu polać lukrem lub dowolnie ozdobić
Kubki smaku