rogaliki - 2436 przepisów (strona:54/163)

Rogale marcińskie 155

Rogaliki wykonałam z kilku przepisów i złączyłam w jeden. W trakcie robienia stwierdziłam, że można to wszystko wykonać naprawdę dużo szybciej... Nie chodzi o to, żeby robić byle jak, ale o to, żeby nie spędzić dwóch dni w kuchni. A i tak rogaliki wychodzą przepyszne! :) Składniki: na ciasto drożdżowo-francuskie 1/2 kg mąki tortowej  1 szklanka mleka 250 gramów(...)kandyzowanej skórki pomarańczowej 70 gramów rodzynek 2 jajka 8 okrągłch pokruszonych biszkoptów 3 szklanki mleka do gotowania maku dodatkowo jajko roztrzepane z wodą w proporcji 1:1 - do posmarowania rogalików przed włożeniem do piekarnika 2 szklanki cukru pudru, 5 łyżek gorącego mleka, 3 krople aromatu wanilii -  na lukier posiekane orzechy lub migdały - do posypania    Robimy ciasto: Drożdże

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
rogaliki 152

Inspiracja: addio pomidory. SKŁADNIKI: ILOŚĆ: ok. 2 blaszki rogalików 0,5 kg mąki pszennej 2 jajka, temp. pokojowa + 1 do posmarowania rogalików 3 łyżki oleju + 2 łyżki do posmarowania ciasta 3 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 1 szklanka ciepłego mleka 10 g suchych drożdży lub 20 g świeżych 50 g masła lub margaryny 5-6 łyżek maku(...)ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ( ok. 1-1,5 godz ). Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Każdą rozwałkowujemy na kształt koła i wycinamy dość duże rogaliki ( wielkość zależy od nas ). Zwijamy od szerszej strony do węższej, zbliżając do siebie dwa końce, aby powstał rogalik. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy

w mojej kuchni
ROGALIKI 165

SKŁADNIKI: ILOŚĆ: ok. 2 blaszki rogalików 0,5 kg mąki pszennej 2 jajka, temp. pokojowa + 1 do posmarowania rogalików 3 łyżki oleju + 2 łyżki do posmarowania ciasta 3 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 1 szklanka ciepłego mleka 10 g suchych drożdży lub 20 g świeżych 50 g masła lub margaryny 5-6 łyżek maku JEŚLI UŻYWAMY ŚWIEŻYCH DROŻDŻY: W ¾ szklance(...)ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ( ok. 1-1,5 godz ). Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Każdą rozwałkowujemy na kształt koła i wycinamy dość duże rogaliki ( wielkość zależy od nas ). Zwijamy od szerszej strony do węższej, zbliżając do siebie dwa końce, aby powstał rogalik. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy

w mojej kuchni
Rogaliki na smalcu 184

font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} Zostało mi dosyć dużo smalcu i nie wiedziałam co z nim zrobić. Podczas przeglądania jednego z blogów znalazłam przepis na rogaliki z dodatkiem smalcu. Początkowo obawiałam się, czy po upieczeniu nie wylądują w koszu, ale wyszły tak pyszne, że już na drugi dzień nie zostało po nich śladu. Smalec jest(...)szklanka gęstej kwaśnej śmietany 10% - 18% Szczypta soli Dodatkowo: Marmolada do nadzienia do posypania cukier puder Sposób wykonania: Z podanych składników zagnieść jednolite i gładkie ciasto. Gotowe ciasto na rogaliki podzielić na 3-4 części i każą rozwałkować na okrągły placek. Każdy okrąg podzielić na osiem części. U podstawy każdego trójkąta nałożyć łyżeczkę marmolady a następnie całość zawinąć, tworząc rogalik

Na słodko lub wytrawnie
FRANCUSKIE ROGALIKI - MOCNO POMARAŃCZOWE 103

Jestem zdania, że pomarańczy nigdy dość, dlatego dzisiaj zapraszam na pomarańczowe rogaliki. Tym bardziej, że dostałam od koleżanki domowej roboty skórkę pomarańczową ( Halinka -  dziękuję ) i co najważniejsze sama nauczyłam się ją przygotowywać.  :) Przepis zapewne zamieszczę niebawem, gdyż warto samemu się pokusić w jej produkcję w domu. Jest ona o niebo lepsza od tej, którą polecają nam supermarkety. SKŁADNIKI(...)żółtko skórka pomarańczowa 1 łyżka soku pomarańczowego 2 łyżki cukru pudru A jak to zrobić: Ciasto francuskie podzielić na trójkąty. Na każdy z nich nałożyć dżem i zawinąć w rogalik. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, poukładać rogaliki i posmarować je roztrzepanym żółtkiem. Piec w nagrzanym piekarniku 160 stopni około 20 minut. Z cukru pudru i soku pomarańczowego zrobić lukier. Polukrować

Kuchnia w opałach
Nadziewane drożdżowe rogaliki 179

Bardzo lubię wypieki drożdżowe. Te rogaliki robiłam już nie raz. Świetnie się sprawdzą w okresie karnawału. Składniki: 500 g mąki 35-40 g świeżych drożdży 1/2 szklanki mleka (lub odrobinę więcej jeśli ciasto jest zbyt gęste) 2 łyżki cukru 100 g miękkiego masła (można go rozpuścić) 2 jajka szczypta soli nadzienie: marmolada, gęsty budyń, czekolada, słodki twaróg - wedle uznania(...)jajko do posmarowania rogalików cukier puder do posypania Sposób wykonania: 1. Robimy rozczyn: drożdże ucieramy z cukrem, aż zrobią się płynne, zalać letnim mlekiem, odstawiamy na kwadrans, aby zaczyn "ruszył". 2. Mąkę przesiewamy, dodajemy wyrośnięty rozczyn, jajka, sól i roztopione i przestudzone masło. Zagniatamy gładkie elastyczne ciasto. Odstawiamy na 5-10 minut. 3. Ciasto dzielimy na 4 części, każdą wałkujemy

Kuchnia domowa Ani
Kruche rogale z marmoladą 136

kilka ostatnich zabrakło i dałam powidła śliwkowe. Też smaczne wyszły, ale zdecydowanie lepsze są z marmoladą. W sezonie letnim można je nadziewać owocami :-) Z poniższego przepisu wychodzą dwie blaszki rogalików. SKŁADNIKI 3 szklanki mąki pszennej (najlepiej krupczatki)   1 szklanka kwaśnej śmietany 250 g masła szczypta soli 1 duże jajko na nadzienie: marmolada wieloowocowa lub inna do posypania cukier puder(...)Rozwałkowane ciasto pokroić w pasy o szerokości 10 cm, a następnie pociąć je na trójkąty. Przy podstawie trójkąta położyć marmoladę i zwijać w kierunku wierzchołka, tak żeby powstał kształt rogalika. Można też samemu ukształtować rogaliki swoją metodą.  Piekarnik nagrzać do temperatury 200 ° C, blaszkę obsypać lekko mąką. Każdy rogalik dobrze posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec około 20 minut

Passions hobbies life
Rogale maslane z sezamem czyli Niedzielne Sniadanie odc.53 332

Przeglądałam ostatnio rożne blogi. Jak zwykle w takich przypadkach tworzyła mi się lista co i kiedy przygotować, jak zaplanować posiłki, co kupić.  Rogaliki maślane w sam raz na dzisiejsze śniadanie znalazłam na blogu "Pora coś zjeść" .  Ostatnio Córcia bardzo ubolewała nad tym, że zaprzestaliśmy wspólnych niedzielnych śniadań z ciepłymi bułeczkami i kakao(...)postanowiłam je wskrzesić, choćby tyko na dziś. Ciasto łatwo współpracuje i szybko rośnie.  Rogaliki po upieczeniu są delikatne, puszyste i bardzo smaczne :) idealne by przygotować je raz ciach gdy domownicy powoli się budzą. Rogale maślane z sezamem 600 g mąki pszennej 2 jajka 250 ml letniego mleka 70 g roztopionego masła 1 łyżka oleju 2 łyżki cukru

Dzieje kuchennej Wiewióry
Rogale drożdżowe 133

tego, ze zawsze kupuję sobie na studia słodkie bułeczki albo rogale. Wyobraźcie więc sobie moje zdziwienie, gdy wchodząc jakiś czas temu do Lidla nie odnalazłam swoich ukochanych drożdżowych rogalików. Nie pozostało mi nic innego, jak wrócić tego dnia do domu i przygotować sobie własne, mięciutkie rogaliki, które mogą bić na głowę sklepowe słodkie bułki. Pomyślałam również, że może macie podobny(...)blat i sprawnie zagniatamy. Przygotowane ciasto rozwałkowujemy na grubość około 1 cm tworząc średniej wielkości koło, które następnie dzielimy na 12 równych części (12 trójkątów). Każdy kawałek zawijamy tworząc rogalik (od węższego do szerszego krańca) i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.  Gotowe rogaliki smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy szczyptą cukru i wstawiamy do rozgrzanego do 190`C piekarnika

Słodkie Przyjemności
Rogaliki krucho-drozdzowe- najlepsze 163

Przepis na te kruche rogaliki z dodatkiem drozdzy jest ze mna od zawsze .Uwielbiam je nie tylko ja, smakuja wszystkich .Niezwykle kruche i delikatne w smaku .Dlatego znikaja blyskawicznie.Ciasto w swoim skladzie nie zawiera cukru.Slodyczy nadaje im nadzienie i cukier puder,ktorym sa posypane.Ciasto bardzo proste,nieklopotliwe do przygotowania.Jako nadzienia najlepiej uzyc marmolady,czy wlasnorecznie zrobionych powidel,poniewaz zwykly dzem(...)prostu wycieknie.Doskonale smakuja z dzemem z czarnej porzeczki, takze z nadzieniem serowym lub makowym. Uzylam powidel sliwkowych i marmolady z pigwy.Sama nie wiem ktore lepsze. Skladniki na 24 rogaliki: 250 g maki 150 g twardego masla 1 jajko + 1 zoltko,bialko pozostawic na pozniej do posmarowania 2 lyzki kwasnego mleka 2 dkg drozdzy ( szczypta) powidla,ser lub mak Wykonanie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zatapiane rogaliki 124

jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania cukier puder do posypania Już bardzo dawno nie robiłam drobnych ciastek. Przeglądając różne przepisy stwierdziłam, że najlepszym wyborem do niedzielnej kawki - będą rogaliki drożdżowe. Zatapiane rogaliki to stary przepis, który zaczerpnęłam z książki kucharskiej wydawnictwa PWN, jedynie posłuchałam słusznej sugestii na portalu mojewypieki.com  i zmniejszyłam ilość użytych w przepisie drożdży. Mają(...)następnie, podzielić na 8 trójkątów (w taki sam sposób, jak dzielimy pizzę). U podstawy trójkąta kłaść około 1/2 łyżeczki nadzienia (fot.3)  i zwijać od podstawy formując rogaliki (fot.4) .   Rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośniecia na 20-30 minut, przykryte ściereczką. Gdy już wyrosną posmarować je roztrzepanym jajkiem

Świat Ciasta
ROGALIKI KRUCHO-DROŻDŻOWE Z MAKIEM. 2884

chwilę graniczy z cudem - spóźniłam się po prostu. Głupia ja! Ale, ale, ciasto będzie takie, jakie być powinno, niestety nadzienie... Nieco nie świąteczne, ale niemniej pyszne. Taki mały substytut :) ROGALIKI KRUCHO-DROŻDŻOWE Z MAKIEM. /przepis z warsztatów kulinarnych z Janem Niezbędnym,; podaję już zmodyfikowany;/ na około 35-40 małych rogalików 0,7 kg mąki pszennej 300g prawdziwego masła(...)Wycinam duże koło (można pomóc sobie, obrysowując jakąś sporą miskę), które dzielę na 8 trójkątów. Na każdym z nich układam porcję nadzienia, zwilżam brzegi zimną wodą  i zwijam rogaliki. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Smaruję rogaliki roztrzepanym jajkiem i wstawiam do rozgrzanego piekarnika. Piekę około 17-20 minut w 180 stopniach do chwili, aż pięknie się

W kuchni Karmel-itki
Rogaliki z kruchego ciasta z marmoladą 239

jakiegoś czasu "chodziły" za mną rogaliki z marmoladą, smaczny i lekki słodki smakołyk :) Podzielę się z Wami przepisem na ten deser, którego sekretem i kluczową kwestią jest niesamowicie kruche ciasto, które rozpływa się w ustach. Składniki: 2 1/4 szklanka mąki 20 dag masła 2 żółtka 1 czubata łyżka gęstej śmietany 1/4 szklanki cukru szczypta soli Ze składników zagniatam ciasto... ...dzielę(...)rozwałkowuję na placek grubości ok 2mm... ...następnie nożem wykrajam trójkąty - wielkość wg uznania, boki moich trójkątów mają ok. 10cm. Na ciasto nakładamy marmoladę lub, np. jabłka i zawijamy formułując rogalik. Ponieważ ciasto nie rośnie, powstały rogalik po upieczeniu będzie miał niemal identyczne rozmiary, jak przed wstawieniem do piekarnika, dzięki czemu sami możecie zdecydować jaką wielkość ciastek preferujecie i wycinać odpowiedniej

Taste Of My Day
KRUCHE ROŻKI PIWNE Z POWIDŁAMI I NUTELLĄ 165

Rożki piwne z powidłami i nutellą, czyli dla każdego coś dobrego. Dla moich łasuchów rogaliki z nutellą, za którą przepadają (na szczęście mają dozowaną), dla pozostałych z własnej produkcji, gęstymi i przepysznymi powidełkami (uważam iż są smaczniejsze). Można oczywiście użyć także każdą inną, dowolną, gęstą konfiturę. Rogaliki są przepyszne, bardzo delikatne, kruche, wprost rozpływają się w ustach. Nic tylko zajadać(...)pierogi), ważne by brzegi były dokładnie sklejone. Gotowe rożki odkładamy na blaszkę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, tak by się nie dotykały. Ja schładzam jeszcze całą blaszkę z rogalikami w lodówce, w tym czasie zapełniam drugą. Gdy mam już wypełnione obydwie blaszki, tę schłodzoną wkładam do nagrzanego do 200*C piekarnika i piekę rożki ok.30 minut, do lekkiego przyrumienienia

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania