rogaliki - 2450 przepisów (strona:45/164)

KRUCHE ROGALIKI BUDYNIOWE 159

cukru 5 g cukru waniliowego lub ziarenka z ½ laski wanilii 1 opakowanie budyniu waniliowego (40g) bez cukru 110g miękkiego masła 2 żółtka 2 łyżki mleka dodatkowo do posypania gotowych rogalików potrzebujemy cukier puder z dodatkiem cynamonu   Wykonanie: ze wszystkich składników czyli   mąki, cukru, cukru waniliowego lub ziarenek z laski wanilii, proszku budyniowego, masła, żółtek oraz mleka zagniatamy ciasto(...)które zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1 godzinę ze schłodzonego ciasta , odrywamy kawałeczki ciasta( u mnie 17-19g) i formujemy rogaliki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy około 12-15 minut z   funkcją termoobiegu   w temperaturze 180°C gotowe rogaliki studzimy i dopiero zimne posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem

Słodkie zapomnienie
Rogaliki francuskie z czekoladą 321

masło (50g) miksując wszystko do uzyskania gładkiej masy. Następnie przygotowujemy ciasto: Wersja szybka i łatwa: Gotowe ciasto francuskie kroimy na średnie kwadraty. Dodajemy po łyżeczce nadzienia. Zwijamy formując rogaliki. Wkładamy na blaszkę i pieczemy kilka minut w piekarniku aż rogaliki się zarumienią. Wersja trudniejsza: Wyrobić ciasto francuskie. Mąkę i sól wsyp do miski. Dodaj rozdrobnione masło. Rozcieraj palcami aż składniki(...)poprzednio, owiń folią spożywczą i odłóż do lodówki. Po godzinie powtórz wszystkie czynności 3 razy. Na koniec wyłóż ciasto na formę do pieczenia mocno dociskając boki   Artykuł Rogaliki francuskie z czekoladą pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
Rogaliki z 3 składników 1127

Przepis już od dawna czekał u mnie w kolejce do wypróbowania i w końcu się doczekał ;)))) Razem z Oliwką upiekłyśmy je na niedzielę do kawki ;) Rogaliki są przyjemnie kruche a zarazem bardzo delikatne. Nawet bez takiej małej pomocnicy przygotujecie je dość szybko i sprawnie. Najdłużej oczekujemy na schłodzenie się ciasta a potem upieczenie rogalików. Ciasto: 3 szkl mąki pszennej(...)cienki placek. Od dużego talerza wyciąć koło, które podzielić na 8 części. W ten sposób otrzymamy równej wielkości rogaliczki. Na każdy trójkąt nakładamy po łyżeczce marmolady i zwijamy rogalika od szerszej strony. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy ok 25-30 minut do zarumienienia w 180 stopniach. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem

Smakołyki Asi
Rogaliki z powidłem i orzechami 219

Witajcie :-) Już piętek i kolejny weekend :-) Znowu tydzień zleciał szybciutko. Ja mam dla Was dzisiaj przepis na pyszne rogaliki z powidłem śliwkowym i orzechami. Rogaliki super, bardzo kruche, znikają szybciutko :-) Przepis znalazłam w książce "Opowiadania drewnianego stołu" Moniki Waleckiej. Polecam Wam zrobienie, bo nie są trudne, a efekt jak widać :-) W oryginalnym przepisie zamiast powidła śliwkowego jest dżem porzeczkowy(...)ciasto podzieliłam na ćwiartki i każdą z nich na 3 części. Najpierw nakładałam powidło, rozsmarowałam, zostawiając trochę suchego ciasta po bokach, następnie posypywałam mieszanką orzechów, cynamonu i kakao. Zwijałam rogaliki i przekładałam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.  5. Rogaliki pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem :-) Smacznego

kruche babeczki
Rogaliki wodne 147

dniu dzisiejszym chciałabym podzielić się z Wami przepisem na kruche rogaliki z powidłami :) Przepis pochodzi zeszytu rodzinnego :) Rogaliki sa szybkie w przygotowaniu i nie zawierają cukru. Bardzo polecam. Temp. pieczenia : 150 C Czas pieczenia : 30 min Składniki : 3 szkl. mąki kostka margaryny 5 dkg drożdży 2 jaja 2 łyżki śmietany cukier waniliowy marmolada lub dżem Wszystkie składniki(...)Kroimy kule na kawałki.Odrywamy część ciasta i wałkiem rozwałkowałam na kształt koła i kroimy trójkąty tak jak tort :) Można przed wsadzeniem do pieca posmarować białkiem i posypać każdy rogalik cukrem kryształ. Piec w temp.150 do czasu jak rogaliki zrobią się smakowicie złociste :) SMACZNEGO

Różne smaki w kuchni
Rogaliki z ziemniaków 148

Mięliście taką sytuację , że ugotowaliście za dużo ziemniaków? Mi się zdarza to dość często ;) Zatem trzeba było pomyśleć co z tym fantem zrobić? Moja propozycja na rogaliki z marmoladką to strzał w dziesiątkę. Czas pieczenia : ok. 25 minut Temp. pieczenia : 180 st. Ilość rogalików: ok.30 szt. Składniki: 450 g ziemniaków ugotowanych i przeciśniętych przez praskę 450 g mąki(...)kroimy trójkąty (tak jak kroimy tort) i na każdy trójkąt nakładamy na całą powierzchnię dżem lub marmoladę i zwijamy od najszerszej części w rulonik i na końcu zwijamy w rogalik. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. Na dużej prostokątnej blaszce rozkładamy papier do pieczenia i układamy rogaliki. Pieczemy ok. 25 minut do momentu ich zarumienienia. Następnie całość posypujemy cukrem pudrem

Różne smaki w kuchni
Rogale marcińskie 185

jednak warto się poświęcić..ja jednego dnia [ czwartek] przyszykowałam i ciasto i masę makową , a w piątek rano 11 listopada już pięknie pachniało i mogliśmy zajadać się pysznymi rogalikami..Oryginalnych marcińskich nie jadłam i nie mam porównania, ale te moje zrobione i upieczone własnoręcznie smakowały..oj ..pyszne były..polecam..Razem ze mną rogale na św.Marcina piekły: Ciasto: 1 szkl(...)wałkowaniami przez godzinę. Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu ciasto dobrze zawinąć w folię i włożyć do lodówki na na całą noc. Wyjąć z lodówki na 20 minut przed robieniem rogalików. Nadzienie: Mak, figi i orzechy sparzyć gorącą wodą (każde w osobnym naczyniu). Zostawić na 30 minut, odcedzić i dobrze odsączyć (na drobnym sicie). Mak, orzechy, figi, daktyle i migdały dwukrotnie

Moje domowe kucharzenie
rogaliki wiedeńskie 208

Bardzo kruche i delikatne rogaliki o przyjemnym, migdałowym aromacie. Trochę inna wersja rogalików migdałowych . Uwierzcie, ich smak Was urzecze mimo, że wyglądają zwyczajnie i niepozornie. Łatwo je wykonać, choć formowanie rogalików wymaga nieco czasu. Rogaliki wiedeńskie od lat są w mojej rodzinie jednym z ulubionych, zwłaszcza przez dzieci, wypieków. składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki masy marcepanowej 1/2 szklanki

babka w formie
Rogaliki z makiem 186

Dawno nie piekłam rogalików..Miały być upieczone wcześniej, ale nie udało się ich upiec w ramach akcji wspólnego pieczenia..Takie rogaliki można zrobić z dowolnym nadzieniem, u mnie z masą makową.Przepis na rogaliki pochodzi stąd . 1/2 kostki margaryny 5 dag drożdży 1/8 szkl.mleka 4 łyżeczki cukru 2 szkl.mąki 1 jajko szczypta soli marmolada [ masa makowa] Mleko podgrzać,dodać(...)stolnicę podsypując mąką. Z gotowego ciasta wałkować koło, podzielić nożem do pizzy na 12 części - 12 trójkątów. Na każdy trójkąt nakładać nadzienie. Następnie delikatnie zwinąć i nagiąć rogi. Rogaliki ułożyć na blasze w pewnej odległości od siebie, bo będą jeszcze rosły podczas pieczenia. Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni

Moje domowe kucharzenie
Rogaliki z marmoladą 146

Dawno już nie brałam udziału w "Wypiekaniu na śniadanie". Ale w tym tygodniu udało mi się i rogaliki są :-) Pyszne, pachnące, ciasto robi się bardzo szybko i bardzo łatwo formuje się rogaliki... Pochodzą one jak zwykle z przepisu zaproponowanego przez organizatorów akcji (KLIK) i mam nadzieję, że Wam też będą smakowały :-) SKŁADNIKI 2 szklanki mąki 1/8 szklanki mleka 4 łyżeczki(...)minut do wyrośnięcia. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto w kształt okręgu i dzielimy go na 12 trójkątów (tak jak pizzę). Na każdym kawałku kładziemy marmoladę, zwijamy i formujemy rogaliki. Układamy na blaszce (w odległości od siebie, bo rosną) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.   Razem ze mną rogaliki piekły: tu będę uzupełniać w miarę

Czary - gary w kuchni
Rogaliki trzyskładnikowe 189

Naszła mnie ochota na coś słodkiego - ale nie za bardzo słodkiego i obowiązkowo szybkiego w przygotowaniu. No i przypomniałam sobie przepis na błyskawiczne wręcz rogaliki :-) trochę schodzi z czekaniem kiedy ciasto się schładza w lodówce, ale za to gotowe ciastka są delikatne, kruche i bardzo dobre... Ja robiłam je z dżemem wiśniowym, ale to co dacie do środka zależy tylko(...)posypać cukrem pudrem :-) SKŁADNIKI 3 szklanki mąki pszennej 250 g masła 1 szklanka gęstej śmietany 18% Dodatkowo: 1 białko cukier dżem, krem czekoladowy, jabłko - co tylko chcecie, ważne żeby rogaliki Wam smakowały Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy masło, śmietanę i zagniatamy gładkie ciasto. Wstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, dzielimy na 5 - 6 kulek i każdą

Czary - gary w kuchni
Mini rogaliki z czekoladą 197

rogaliki idealnie sprawdzą się jako przekąska do szkoły,do pracy lub na piknik. Małe, poręczne, na jeden, może dwa kęsy. Delikatne, drożdżowe i nadziane czekoladą, to idealna przekąska do popołudniowej kawy czy  herbaty w doborowym towarzystwie :) Składniki: 600 g mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 300 ml mleka 150 g cukru 100 g masła 4 żółtka 1 jajko cukier(...)rondelka i podgrzewam, aż połączą się ze sobą. Dodaję żelatynę i mieszam do jej rozpuszczenia . Studzę całkowicie, aż stężeje. Na każdy trójkąt nakładam po łyżeczce czekolady i zwijam rogaliki zaczynając od szerszego końca.  Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, układam na niej rogaliki i po raz kolejny odstawiam by podrosły.  Rozmąconym jajkiem smaruję wyrośnięte rogaliki i wstawiam do piekarnika

Ciasteczkowy Potwór
Kruche rogaliki z budyniem 160

Budyń i kruche ciasto to dla mnie połączenie idealne. Dlatego też powstały te rogaliki. Są pyszne, pachnące wanilią, po prostu idealne dz filiżanką herbaty lub kawy. Koniecznie wypróbujcie. Ciasto kruche: 250g mąki pszennej luksusowej Młynomag 200g mąki krupczatki Młynomag 200 g zimnej margaryny 100 g cukru pudru 2 jajka Budyń: 300 ml mleka 4 łyżki domowego cukru waniliowego 3 żółtka(...)razie potrzeby dodać odrobinę kwaśnej śmietany lub podsypać mąką. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą cienko rozwałkować na okrąg (aby rogaliki były równe odcinam sobie koło od dużego talerza). Każde koło podzielić na 8 części. Z szerszej strony kłaść łyżeczkę budyniu, zwijać rogaliki. końce zlepić aby budyń nie wypłynął podczas pieczenia

Smakołyki Asi
Mini rogaliki 174

Niedziela rano, wolny dzień od pracy, a spać jakoś się nie chciało i póki moi domownicy wstali pachniało już rogalikami..Przepis z jakiejś gazetki..ale jak to u mnie czasem  bywa, zakupy nie były zrobione, zabrakło ciut masła , mleka..więc pozmieniałam troszkę...ale to wyszło chyba na dobre..rogaliki wyszły pyszniutkie..Ja zrobiłam takie mini rogaliki wykorzystując rogalomanię(...)kilka części, rozwałkować na kształt koła .Przełożyć na   rogalomanię   , wyciąć trójkąty, nałożyć farsz i zwijać rogaliki.Układać na przygotowanej blasze.Piekarnik nagrzać do 250 stopni i piec rogaliki aż będą złocis

Moje domowe kucharzenie
Rogale marcińskie 144

praktycznie nigdzie nigdy nie znajdowałam prawdziwych Rogali Marcińskich, gdyż głównie była to buła z kropką w środku czytaj nadzieniem. Nie ma nic lepszego jak zrobione przez siebie  rogaliki z prawdziwą masą z białego maku, marcepanu i orzechów. Rogale są przepyszne choć pracochłonne.Czy warto...bez dwóch zdań...Zapraszam. (przepis zaciągnięty z Moich Wypieków) Składniki na ciasto drożdżowo - francuskie(...)rozwałkowaniu i złożeniu ciasto dobrze owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc. Wyjąć z lodówki na 20 minut przed robieniem rogalików. Nadzienie: 300 g białego maku 100 g masy marcepanowej 3/4 szklanki cukru pudru 100 g orzechów włoskich 100 g zblanszowanych migdałów 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki gęstej kwaśnej

Kubki smaku