rogaliki - 2468 przepisów (strona:45/165)

Kruche rogaliki drożdżowe z dowolnym nadzieniem + filmik 222

się męczyć, jak mamy gotową w puszce , która okazała się całkiem udana i smaczna . Do przepisu został dołączony filmik -> na końcu posta. * * * Składniki na dwie blachy rogalików: 2 szklanki mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru do drożdży 3 łyżki cukru do ciasta 1 całe jajko 1 żółtko 1 białko do smarowania rogali przed pieczeniem 1 paczka(...)Pozostałą część wałkujemy na omączonym blacie na dość cienki prostokąt, który dzielimy na pół, a następnie wycinamy trójkąty. 3. Na szerszą część trójkąta nakładamy porcję nadzienia. 4. Następnie zwijamy rogaliki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 5. Rogaliki smarujemy białkiem i posypujemy sezamem. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni C. 6. Wkładamy blachę do nagrzanego piekarnika na najwyższe

Kawa z mlekiem
Rogaliki francuskie z nutellą 209

Rogaliki robi się wyjątkowo szybko i przyjemnie. Do ich przygotowania potrzeba tylko kilku składników. Chrupiące ciasto i czekoladowe wnętrze... nie znam osoby, która by ich nie lubiła :) Warto mieć w lodówce mały zapas gotowego ciasta aby w każdej chwili, gdy tylko najdzie nas ochota na słodkie, móc upiec te pyszne rogaliki :)    2 opakowania ciasta francuskiego słoiczek nutelli jajko(...)cukier puder do posypania Ciasto francuskie rozwinąć, przeciąć wzdłuż na pól i pociąć na trójkąty. Na każdym ułożyć łyżeczkę nutelli, zwinąć rogaliki. Rogaliki ułożyć na blaszce na papierze do pieczenia, posmarować rozmąconym jajkiem i piec do zarumienienia przez ok 15-20 minut w 200 stopniach.  Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem

Smakołyki Asi
Rogaliki drożdżowe z nadzieniem karmelowym. 226

Rogaliki drożdżowe mogłaby jeść każdego dnia! Rogalik , kawa i jestem w siódmym niebie. Bardzo często je przygotowuje, jednak za każdym razem staram się aby nadzienie było inne.  Składniki na ciasto;   50 dag mąki pszennej   15 g  świeżych drożdży   ok 1 szkl. mleka   2 jajka   3 łyżki cukru trzcinowego  Skworcu(...)masła   Nadzienie; słoik kremu karmelowego  Skworcu dodatkowo; 1 jajko do posmarowania rogalików Przygotowanie; Mleko podgrzewamy, do miski przesiewamy mąkę, w środku robimy wgłębienie, wsypujemy do niego cukier a także kruszymy drożdże. Zalewamy ciepłym mlekiem. Delikatnie po wierzchu oprószamy mąką. Odstawiamy aż drożdże urosną. Następnie mieszamy łyżką, dodajemy jajka a także rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie

Radość kipiąca uśmiechem.
Rogaliki z nutellą 235

Pyszne rogaliki z nutellą.Oczywiście nadzienie może być dowolne, ale skoro dziś   Światowy Dzień Nutelli  to i rogaliki są z nutellą. 50 g świeżych drożdży 50 dkg mąki 1 łyżka cukru 1 szkl. ciepłego mleka 1 jajko 3 łyżki cukru pudru 100 g masła nutella Do pół szklanki mleka dodać drożdże i 1 łyżkę cukru. Całość wymieszać(...)jednolitą masę i pozostawić do wyrośnięcia. Następnie ciasto rozwałkować na okrąg i przekrawać po linii średnicy tworząc trójkąty. Na szeroką część trójkąta kłaść nadzienie i zwinąć w rogal . Rogaliki układać na blaszce wyłożonej pergaminem, odstawić na kilka minut do wyrośnięcia.Rogaliki piec na złoty kolor w temperaturze 180 stopni

Moje domowe kucharzenie
Rogaliki krucho-drożdżowe 239

znów słodko..narobiło się trochę zaległych wpisów i trza jakoś teraz to nadrobić.Rogaliki -u mnie takie nie zakręcone te rogaliki ale to nieważne. 50 dkg mąki  40 g drożdży  20 dkg miękkiego masła 225 ml ciepłego mleka 5-6 łyżek cukru  1 jajko 1 żółtko 1/2 szkl. oleju szczypta soli dowolne nadzienie [ u mnie krem czekoladowy(...)zostawić złożone [ nie rozwałkowane].Odstawić na 15-20 minut, aby ciasto odpoczęło.Następnie ciasto rozwałkować na kształt koła,pociąć na trójkąty.Na końcu trójkąta nałożyć dowolne nadzienie i zwijać rogaliki. Uformowane rogaliki przykryć i odstawić na około 20 – 30 minut .Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (termoobieg) i piec około 20 minut

Moje domowe kucharzenie
CIASTO 7 DAYS – Z ROGALIKAMI 394

słodkości! Ostatnio nawet śmiała się do mnie, że powinnam Jej zrobić osobny dział na blogu ;) Dziś mam dla Was przepis na pyszne ciasto z dodatkiem znanych i lubianych rogalików 7 days. Delikatny kakaowy biszkopt z dodatkiem śmietankowej i czekoladowej masy oraz szampańskich rogalików tworzy fantastyczną całość, której żaden łasuch się nie oprze! Ciasto smakuje niesamowicie! Jest świetnym pomysłem(...)łyżki * cukier puder – 2 łyżki * wrząca woda – 1/3 szkl POLEWA CZEKOLADOWA: * czekolada mleczna – 150 g * mleko – 3 łyżki * masło min. 82% – 100 g DODATKOWO: * rogaliki 7 days mini szampańskie – 2 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT KAKAOWY: Białka ubijamy na sztywno, partiami wsypujemy cukier, dodajemy po jednym żółtku. Wsypujemy mąkę przesianą z kakao i proszkiem

Ostra na Słodko
KRUCHE ROGALIKI BUDYNIOWE 180

cukru 5 g cukru waniliowego lub ziarenka z ½ laski wanilii 1 opakowanie budyniu waniliowego (40g) bez cukru 110g miękkiego masła 2 żółtka 2 łyżki mleka dodatkowo do posypania gotowych rogalików potrzebujemy cukier puder z dodatkiem cynamonu   Wykonanie: ze wszystkich składników czyli   mąki, cukru, cukru waniliowego lub ziarenek z laski wanilii, proszku budyniowego, masła, żółtek oraz mleka zagniatamy ciasto(...)które zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1 godzinę ze schłodzonego ciasta , odrywamy kawałeczki ciasta( u mnie 17-19g) i formujemy rogaliki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy około 12-15 minut z   funkcją termoobiegu   w temperaturze 180°C gotowe rogaliki studzimy i dopiero zimne posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem

Słodkie zapomnienie
Rogaliki francuskie z czekoladą 349

masło (50g) miksując wszystko do uzyskania gładkiej masy. Następnie przygotowujemy ciasto: Wersja szybka i łatwa: Gotowe ciasto francuskie kroimy na średnie kwadraty. Dodajemy po łyżeczce nadzienia. Zwijamy formując rogaliki. Wkładamy na blaszkę i pieczemy kilka minut w piekarniku aż rogaliki się zarumienią. Wersja trudniejsza: Wyrobić ciasto francuskie. Mąkę i sól wsyp do miski. Dodaj rozdrobnione masło. Rozcieraj palcami aż składniki(...)poprzednio, owiń folią spożywczą i odłóż do lodówki. Po godzinie powtórz wszystkie czynności 3 razy. Na koniec wyłóż ciasto na formę do pieczenia mocno dociskając boki   Artykuł Rogaliki francuskie z czekoladą pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
Rogaliki z 3 składników 1156

Przepis już od dawna czekał u mnie w kolejce do wypróbowania i w końcu się doczekał ;)))) Razem z Oliwką upiekłyśmy je na niedzielę do kawki ;) Rogaliki są przyjemnie kruche a zarazem bardzo delikatne. Nawet bez takiej małej pomocnicy przygotujecie je dość szybko i sprawnie. Najdłużej oczekujemy na schłodzenie się ciasta a potem upieczenie rogalików. Ciasto: 3 szkl mąki pszennej(...)cienki placek. Od dużego talerza wyciąć koło, które podzielić na 8 części. W ten sposób otrzymamy równej wielkości rogaliczki. Na każdy trójkąt nakładamy po łyżeczce marmolady i zwijamy rogalika od szerszej strony. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy ok 25-30 minut do zarumienienia w 180 stopniach. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem

Smakołyki Asi
Rogaliki z powidłem i orzechami 236

Witajcie :-) Już piętek i kolejny weekend :-) Znowu tydzień zleciał szybciutko. Ja mam dla Was dzisiaj przepis na pyszne rogaliki z powidłem śliwkowym i orzechami. Rogaliki super, bardzo kruche, znikają szybciutko :-) Przepis znalazłam w książce "Opowiadania drewnianego stołu" Moniki Waleckiej. Polecam Wam zrobienie, bo nie są trudne, a efekt jak widać :-) W oryginalnym przepisie zamiast powidła śliwkowego jest dżem porzeczkowy(...)ciasto podzieliłam na ćwiartki i każdą z nich na 3 części. Najpierw nakładałam powidło, rozsmarowałam, zostawiając trochę suchego ciasta po bokach, następnie posypywałam mieszanką orzechów, cynamonu i kakao. Zwijałam rogaliki i przekładałam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.  5. Rogaliki pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem :-) Smacznego

kruche babeczki
Rogaliki wodne 163

dniu dzisiejszym chciałabym podzielić się z Wami przepisem na kruche rogaliki z powidłami :) Przepis pochodzi zeszytu rodzinnego :) Rogaliki sa szybkie w przygotowaniu i nie zawierają cukru. Bardzo polecam. Temp. pieczenia : 150 C Czas pieczenia : 30 min Składniki : 3 szkl. mąki kostka margaryny 5 dkg drożdży 2 jaja 2 łyżki śmietany cukier waniliowy marmolada lub dżem Wszystkie składniki(...)Kroimy kule na kawałki.Odrywamy część ciasta i wałkiem rozwałkowałam na kształt koła i kroimy trójkąty tak jak tort :) Można przed wsadzeniem do pieca posmarować białkiem i posypać każdy rogalik cukrem kryształ. Piec w temp.150 do czasu jak rogaliki zrobią się smakowicie złociste :) SMACZNEGO

Różne smaki w kuchni
Rogaliki z ziemniaków 166

Mięliście taką sytuację , że ugotowaliście za dużo ziemniaków? Mi się zdarza to dość często ;) Zatem trzeba było pomyśleć co z tym fantem zrobić? Moja propozycja na rogaliki z marmoladką to strzał w dziesiątkę. Czas pieczenia : ok. 25 minut Temp. pieczenia : 180 st. Ilość rogalików: ok.30 szt. Składniki: 450 g ziemniaków ugotowanych i przeciśniętych przez praskę 450 g mąki(...)kroimy trójkąty (tak jak kroimy tort) i na każdy trójkąt nakładamy na całą powierzchnię dżem lub marmoladę i zwijamy od najszerszej części w rulonik i na końcu zwijamy w rogalik. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. Na dużej prostokątnej blaszce rozkładamy papier do pieczenia i układamy rogaliki. Pieczemy ok. 25 minut do momentu ich zarumienienia. Następnie całość posypujemy cukrem pudrem

Różne smaki w kuchni
Rogale marcińskie 204

jednak warto się poświęcić..ja jednego dnia [ czwartek] przyszykowałam i ciasto i masę makową , a w piątek rano 11 listopada już pięknie pachniało i mogliśmy zajadać się pysznymi rogalikami..Oryginalnych marcińskich nie jadłam i nie mam porównania, ale te moje zrobione i upieczone własnoręcznie smakowały..oj ..pyszne były..polecam..Razem ze mną rogale na św.Marcina piekły: Ciasto: 1 szkl(...)wałkowaniami przez godzinę. Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu ciasto dobrze zawinąć w folię i włożyć do lodówki na na całą noc. Wyjąć z lodówki na 20 minut przed robieniem rogalików. Nadzienie: Mak, figi i orzechy sparzyć gorącą wodą (każde w osobnym naczyniu). Zostawić na 30 minut, odcedzić i dobrze odsączyć (na drobnym sicie). Mak, orzechy, figi, daktyle i migdały dwukrotnie

Moje domowe kucharzenie
rogaliki wiedeńskie 230

Bardzo kruche i delikatne rogaliki o przyjemnym, migdałowym aromacie. Trochę inna wersja rogalików migdałowych . Uwierzcie, ich smak Was urzecze mimo, że wyglądają zwyczajnie i niepozornie. Łatwo je wykonać, choć formowanie rogalików wymaga nieco czasu. Rogaliki wiedeńskie od lat są w mojej rodzinie jednym z ulubionych, zwłaszcza przez dzieci, wypieków. składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki masy marcepanowej 1/2 szklanki

babka w formie
Rogaliki z makiem 206

Dawno nie piekłam rogalików..Miały być upieczone wcześniej, ale nie udało się ich upiec w ramach akcji wspólnego pieczenia..Takie rogaliki można zrobić z dowolnym nadzieniem, u mnie z masą makową.Przepis na rogaliki pochodzi stąd . 1/2 kostki margaryny 5 dag drożdży 1/8 szkl.mleka 4 łyżeczki cukru 2 szkl.mąki 1 jajko szczypta soli marmolada [ masa makowa] Mleko podgrzać,dodać(...)stolnicę podsypując mąką. Z gotowego ciasta wałkować koło, podzielić nożem do pizzy na 12 części - 12 trójkątów. Na każdy trójkąt nakładać nadzienie. Następnie delikatnie zwinąć i nagiąć rogi. Rogaliki ułożyć na blasze w pewnej odległości od siebie, bo będą jeszcze rosły podczas pieczenia. Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni

Moje domowe kucharzenie