Dzień dobry :-) Rogaliki z marmoladą lubi chyba każdy. U nas znikają szybciutko i zawsze robię od razu podwójną porcję. Tym razem znalazłam przepis (klik) na takie ekspresowe, z dosłownie trzech składników, no z marmoladą czterech. Rogaliki wychodzą pyszne, kruche i bardzo smaczne. Radzę od razu zrobić z podwójnych składników, bo znikają równie szybko, jak się je robi :-) Miłego poniedziałku :-) Składniki(...)pociąć na małę trójkąty, lub tak jak mi się lepiej robiło, najpierw pokroiłam ciasto na małe trójkąty, następnie łyżeczką nabierałam porcje marmolady, nakładałam na szerszą część trójkąta i zawijałam rogaliki. Tak samo robimy z dugą połową ciasta. 5. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej rogaliki. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni (góra - dół) i pieczemy około 30 minut
kruche babeczkiPyszne, mięciutkie rogaliki z mięsem są idealnym dodatkiem do czerwonego barszczu. Przed świętami najbardziej popularne są przepisy, które wymagają jak najmniej czasu na przygotowanie. I to jest jeden z takich przepisów! Ciasto drożdżowe przygotowuje się bez wyrastania, a gotowe rogaliki wstawia się od razu do piekarnika. Mięso na farsz możemy ugotować poprzedniego dnia, a ciasto zrobić tuż przed pieczeniem(...)rozwałkować na koło o grubości 3 mm. Koło podzielić na 12 równych części – powstanie nam 12 trójkątów. U podstawy każdego trójkąta ułożyć porcję farszu (fot.1) , a następnie kolejno zwijać rogaliki (fot.2) . Układać je blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując minimum 3 cm odstępy. Jajko roztrzepać z mlekiem i posmarować nim rogaliki tuż przed pieczeniem. Rogaliki piec około
Świat Domowej Kuchnidobry :-) Tym razem nie słodkości, ale szybkie przekąski na wytrawnie. Ciasto francuskie z pesto z bazylii, do tego szynka parmeńska, mozzarella i ja dałam kukurydzę, bo musiałam już wykorzystać. Rogaliki pyszne, polecam i życzę wszystkim miłej środy :-) Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego 1 - 2 opakowania szynki parmeńskiej 1 słoiczek pesto z bazylii starta mozzarella kukurydza (niekoniecznie) 1 jajko sezam(...)posypania rogalików 1. Ciasto dzielimy najpierw na prostokąty u mnie sześć, potem te prostokąty na trójkąty. Na każdym rozsmarowujemy pesto. 2. Szybkę przekrawamy na pół w pionie i nakładamy na szerszą część. Na koniec szerszej części nakładamy kukurydzę i startą mozzarelle. Zawijamy rogalika. 3. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (termoobieg). Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem. Pamiętajmy o odstępach
kruche babeczkiRogaliki 3 składnikowe Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 2 serki homogenizowane po 150 g 250g masła / margaryny Dodatkowo powidła śliwkowe/marmolada krem czekoladowy cukier puder Sposób wykonania: Mąkę przesiać przez sitko. Dodać masło pokrojone w kostkę oraz serek homogenizowany. Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę. Po tym czasie wyciągnąć(...)podstawę każdego trójkąta nałożyć ulubione nadzienie u mnie powidła śliwkowe i krem czekoladowy i zwinąć od szerszej krawędzi (podstawy trójkąta) do węższej (wierzchołka trójkąta), tworząc rogaliki. Rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. Włożyć rogaliki do piekarnik i piec przez ok. 15-20 minut (do zarumienia). Ostudzić. Oprószyć rogaliki cukrem
Smaki NataliiIdealne do niedzielnej kawusi wegańskie kruche rogaliki z powidłami śliwkowymi. Co tu dużo mówić, lepiej od razu przejść do rzeczy... Składniki (około 30-35 rogalików): - 200 g mąki pszennej - 60 g cukru pudru - szczypta soli - 120 g margaryny - 3 łyżki wody - 3-4 łyżki powideł śliwkowych - cukier puder (do posypania) Przygotowanie: 1) Do miski przesiewamy mąkę, mieszamy z cukrem(...)pizzę) na 8 w miarę równych części. Na każdym kawałku rozsmarowujemy około 1/3 łyżeczki powideł. Warstwa powideł nie powinna być zbyt gruba (oszczędnie przy samym 'wierzchołku' naszego trójkąta). Rogaliki formujemy zwijając pokryte powidłami trójkąty, zaczynając od 'podstawy' (tj. szerszej strony). Powtarzamy z pozostałym ciastem. 5) Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Rogaliki układamy na wyłożonej papierem blaszce i pieczemy przez około
Roślinożerni urlopowiczemojprzepisna.pl | Rogaliki 3 składnikowe – wegańskie Genialne w swojej prostocie, pyszne, kruchutkie, bez dodatkowego cukru, bez jajek, bez laktozy i białek mleka krowiego. Wszystkie składniki są pochodzenia roślinnego. Inspiracja Składniki na 48 malutkich rogalików lub 24 większych. 3 szklanki mąki pszennej u mnie chlebowa 1 szklanka mleka kokosowego, powyżej 20 % tłuszczu * 250 g oleju kokosowego, w postaci stałej(...)papierem do pieczenia. Piec 25-30 min w 180 st. do złotego koloru. Wyjąć lekko przestudzić, posypać cukrem pudrem, opcjonalnie. *można użyć śmietany 18% **można użyć zimnego masła Smacznego! Rogaliki 3 składnikowe – wegańskie Rogaliki 3 składnikowe – wegańskie Rogaliki 3 składnikowe – wegańskie
moj przepis naDzień dobry:) Co powiecie na pyszne, domowe rogaliki z masą makową i kukułkową Helio. Pyszne i proste w wykonaniu. Idealne do kawy czy herbaty. Produkty Helio polecają się na święta, idealne do słodkich wypieków. Składniki: 3 szklanki mąki tortowej + ewentualnie do podsypania stolnicy 3 jajka 2 łyżki kwaśnej śmietany 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 200 g miękkiego masła(...)masy krówkowej-kukułka Helio 300 g masy makowej np: Helio 1 jajko cukier puder do oprószenia Z podanej porcji wychodzi 2 duże blachy piekarnikowe malutkich rogalików. Wykonanie: Masę makową mieszamy z masą krówkowo-kukułkową i jajkiem. Mąkę przesiewamy z cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia, dodajemy masło, śmietanę i jajka, szybko zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na około
Sama słodycz i szczypta chiliROGALICZKI 🥐 Rogaliki bez drożdży? Proszę bardzo! Szybki przepis na pyszne, kruche rogaliki, bez zbędnego kombinowania. Uwaga! Ja dałam dżem, ale wyszedł w trakcie pieczenia 😂 na upartego można dać (jeżeli chcemy użyć takiego 100% owoców) natomiast lepiej sprawdzi się marmolada. Możecie z nich też zrobić rogaliki z nutellą, a co! Jak szaleć to szaleć. Jak zrobić rogaliki? Wszystkiego dowiesz się niżej(...)Składniki na rogaliki z ciasta kruchego : 250 g mąki 75 g masła 50 g jogurtu naturalnego 3 łyżki ksylitolu/erytrolu/cukru 1 jajko 1 słoik marmolady/dżemu 1 jajko do smarowania Przygotowanie : Z mąki, masła, jogurtu, jajka i słodzidła zagniatamy ciasto. Odstawiamy do lodówki na 1h. Po upływie czasu ciasto wałkujemy, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto
Czarnawisienkaciasta, ale staram się dodawać ciągle nowe propozycje. Mam nadzieję, że jakiś przepis przypadnie Wam do gustu i zrobicie na Święta :-) 1. Legnickie bomby piernikowe 2. Rogaliki 3 składnikowe z marmoladą 3. Ciasteczka z lemon curd 4. Ciasteczka kokosowe 5. Ciasteczka z masy krówkowej 6. Maślane serduszka 7. Szybkie pierniczki(...)Cynamonowe ciasteczka 10. Półksiężyce z lukrem 11. Wafle z masą z dodatkiem galaretki 12. C iasteczka budyniowe 13. Rogaliki z nutellą 14. Kruche ciasteczka z posypką orzechową 15. Budyniowe wersja II 16. Wafel z masą kajmakową i petitkami 17. Kulki mocy 18. Kruche ciasteczka
kruche babeczkiDzień dobry :) Zapraszam dzisiaj na pyszne i mięciutkie rogaliki z masą makową. Do popołudniowej kawki będą w sam raz :) Składniki: około 500 g mąki tortowej 1 szklanka mleka (200 ml) 80 g cukru 100 ml oleju 2 jajka 25 g drożdży 1 cukier waniliowy około 500 g gotowej masy makowej np: Helio Wykonanie: Do miski wlewamy ciepłe mleko(...)jeszcze raz przerabiamy ciasto. Rozwałkowujemy na 5 mm, od talerza wykrawamy koło i dzielimy je na trójkąty. Na każdym trójkącie układamy łyżeczkę masy makowej, od grubszej strony zwijamy rogalika, następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, rogaliki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180/190 stopni, pieczemy na złoty kolor tak około
Sama słodycz i szczypta chiliKruche rogaliki z marmolada, coś co lubią nie tylko dzieci :). Mój smak dzieciństwa który próbuję odtworzyć.. Smakują wyśmienicie same bądź z kubkiem gorącego kakao lub kawy… Prawdziwy raj dla łasuchów i fanów kruchego ciasta oraz marmolady.. :).. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej 200 gram masła bądź margaryny 2 żółtka 1 bardzo czubata łyżka(...)części rozwałkowujemy na grubość ok 3 mm, Przy pomocy większego talerza wycinamy z ciasta koło, ciasto dzielimy na trójkąty, na każdy nakładamy czubatą łyżeczkę marmolady, zawijając ku środkowi formujemy rogaliki, Rogaliki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy 15 min w temperaturze ok 190 stopni na słoty kolor, przed włożeniem do piekarnika rogaliki możemy posmarować białkiem które zostało
Blog kulinarny S9.PLjednak domownicy moi mają ochotę na coś słodkiego bez okazji. Wówczas przygotowuję coś słodkiego i nie musi to być ciasto, ale deser lub ciasteczka. Tym razem postawiłam na proste rogaliki drożdżowe z powidłami. Jest to łatwy sposób, ponieważ po wyrobieniu ciasta nie musimy czekać, aż ono wyrośnie, tylko od razu przystępujemy do wykonywania rogalików i wkładamy je do piekarnika. Każdemu(...)części, każdą z nich rozwałkować na okrągły placek i pokroić na 8 trójkątów (tak jak w tym przepisie ). Na dłuższym brzegu każdego trójkąta położyć łyżeczkę powideł i zwijać rogaliki. Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 220 st.C. przez 15-20 minut (do zrumienienia). Upieczone rogaliki polukrować lub posypać cukrem pudrem
Danka PichciSzybki przepis na kruche rogaliki, do których potrzebujemy tylko 3 składniki! Ostatnio w internecie natknęłam się na ten przepis i na pewno powrócę do niego jeszcze nie raz. Z ciastem bardzo fajnie się współpracuje, a rogaliki w smaku są naprawdę pyszne. Do nadzienia możecie użyć marmolady lub budyniu, w obu wersjach są smaczne. Zapraszam. Składniki (przepis na 24 rogaliki(...)każdą z części jeszcze na pół, tak aby powstało nam 8 trójkątów. Na każdy trójkąt nakładamy marmoladę i zwijamy zaczynając od szerszej części. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy rogaliki i pieczemy w 170 st.C przez 30 min. aż będą rumiane. Ostygnięte rogaliki posypujemy cukrem pudrem
kulinarne odsłony pati