para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} Nie macie jajek i cukru? To nie problem. Polecam Wam wspaniałe kruche rogaliki z marmoladą. Ciasto składa się tylko z trzech składników: mąki, śmietany i tłuszczu. Z podanego przepisu wyszły mi trzy duże blachy rogalików. Przepis znalazłam na tej stronie. Polecam :-) Składniki(...)ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka śmietany 12%-18% 250g margaryny lub masła. Dodatkowo: Słoiczek marmolady lub powideł Cukier puder do oprószenia. Sposób wykonania rogalików: Z mąki, śmietany i tłuszczu zagnieść szybko jednolite ciasto, podzielić na 5 części. Każdą część rozwałkować podsypując mąką na cienki placek a następnie podzleć na osiem równych części. U podstawy każdego trójkąta nałożyć łyżeczkę
Na słodko lub wytrawniebędzie czym zapełnić tą tacę ;). W tym tygodniu na weekendowe śniadanie polecam przepyszne wege burgery z batatów i czerwonej fasoli (pokochają je także mięsożercy ;), zwłaszcza ci uprawiający sporty). Rogaliki z konfiturą czeremchową są tylko słodkim dodatkiem. Robi się je w kilka minut więc na pewno się przy nich nie napracujecie, idealny przepis na koniec męczącego tygodnia. Do nadzienia rogalików(...)drożdży, 4 łyżki letniego mleka, 5 łyżeczek cukru pudru, szczypta soli, 1 jajko, 2 łyżki mleka do posmarowania rogalików, konfitura do nadzienia, cukier puder do posypania. Przygotowanie: Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem i cukrem pudrem, odstawić ma kilka minut . Bardzo miękkie masło wymieszać z mąką, solą, jaj kiem i drożdżami
SzczyptaSmaQDrożdżowe rogaliki były inspiracją pewnego sobotniego popołudnia… Wszystko zaczęło się od tego, że miałam drożdże, ale nie było marmolady, no wiec jak zobaczyłam czekoladę i słonecznik to stwierdziłam, że robie inną wersję. No i wyszło pysznie :) Dodam może jeszcze, że rogaliki zrobiłam z podwójnej porcji, bo taka już jestem, że lubię zrobić dużo żeby potem rozdawać :) Ciasto: 2 ¼ szklanki mąki(...)cukru 3 dag drożdży (+1 łyżeczka cukru) ¾ szklanki mleka 1 jajko 1 żółtko* 1 łyżka oliwy 1 płaska łyżeczka soli 100g margaryny 1 łyżeczka cukru waniliowego *Białko do posmarowania rogalików Krem czekoladowo- słonecznikowy 100g czekolady 2 łyżki nutelli lub masła 75g słonecznika Mleko podgrzewamy by było lekko ciepłe. Drożdże rozpuszczamy w kubeczku z cukrem i dodajemy do nich część mleka
Smakowy RajWpis pochodzi z www.mgotuje.pl W weekend zrobiłam drożdżowe rogaliki z ciasta zatapianego, które po wyrobieniu wkłada się do zimnej wody, zawinięte szczelnie w ściereczkę. Po upieczeniu są kruche, delikatne i bardzo smaczne. Z podanej porcji wyszło mi baaardzo dużo, małych rogalików. Całą pracę ułatwiła mi forma o nazwie Rogalomania(...)firmy Tupperware, którą dostałam jakiś czas temu z portalu prowadzedom.com za uzbierane punkty. Forma jest świetna! Znacznie skróciła czas potrzebny do uformowania rogalików. Rogaliki wychodzą równiutkie o jednakowych kształtach. Polecam Post Rogaliki zatapiane pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeZrobiłam te rogaliki dla swoich maluchów, właściwie z przymusu, ponieważ byłam zmuszona rozmrażać lodówkę a w zamrażalce miałam ciasto kruche :). Wychodzi tego ciasta dość dużo i dlatego też zawsze połowę zamrażam. Polecam bo są mega kruche i smaczne. Składniki: 3 szklanki mąki 3/4 zimnego masła 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 całe jajko 2 żółtka 1 szklanka cukru pudru(...)folię. Jedną część wałkujemy na około 3-5mm w kształcie koła. Dzielimy na trójkątny, na szerszą część trójkąta kładziemy marmoladę lub czekoladę i zwijamy w rulonik. Końce rogalika zwijamy do siebie aby powstał rogalik. Robimy tak z pozostałym ciastem. Rogaliki kładziemy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Rogaliki smarujemy białkiem. Pieczemy na złoty kolor w 180 stopniach
Amatorka kuchennaochotę na pysznego rogalika do niedzielnej kawy lub herbatki, niech przygotuje moje krucho- drożdżowe rogaliki z makiem. Wspaniale smakują i wyglądają. SKŁADNIKI: Ciasto: 2,5 szklanki mąki, 150g masła, 4 łyżki cukru pudru, 3 żółtka, 1 jajko, 2 łyżki gęstej śmietany, 20g drożdży, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, Masa makowa: 250g maku, 1 jajko, 3 łyżki margaryny, 1 opakowanie cukru(...)cukier puder, proszek do pieczenia oraz drożdże wymieszane ze śmietaną. Zagniatam ciasto. 3. Ciasto cienko rozwałkowuję i kroję na trójkąty. Na każdy kawałek ciasta nakładam porcję masy makowej. Zwijam rogaliki. Rogaliki układam na blaszce i piekę 25 minut w temperaturze 180 stopni. 4. Czekoladę rozpuszczam nad kąpielą wodną i polewam nią rogaliki. Całość posypuję kolorowymi perełkami
Tradycyjna kuchnia KasiKażdą połowę przecinać na połowę, aż wyjdzie 16 równych trójkątów. Każdy trójkąt posmarować nadzieniem i zwijać począwszy od podstawy trójkąta. Tak samo zrobić z resztą ciasta. [ja do robienia rogalików wykorzystałam rogalomanię -ciasto podzieliłam na kilka części, rozwałkować na kształt koła , następnie przełożyłam na rogalomanię , wycięłam trójkąty, nałożyłam farsz i zwinęłam rogaliki] .Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć(...)rogaliki na blasze. Rogaliki piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym 200 stopni, aż do uzyskania złotego koloru. Wystudzone rogaliki dowolnie udekorować, np.posypać cukrem pudrem, polukrować lub polać rozpuszczoną czekoladą
Moje domowe kucharzeniepomysł na natychmiastową przekąskę z ciasta francuskiego. Doskonałe rozwiązanie na podanie smacznej zakąski gdy wpadną niezapowiedziani goście lub gdy po prostu mamy ochotę przekąsić coś dobrego, a mało pracochłonnego. Rogaliki świetnie smakują zarówno na ciepło jak i zimno. Francuskie Rogaliki z Szynką i Serem - Składniki: opakowanie ciasta francuskiego kilka plasterków szynki (można również użyć boczek, salami itp.) kilka plasterków żółtego(...)sera mleko do posmarowania ciasta Francuskie Rogaliki z Szynką i Serem - Sposób przygotowania: Schłodzone ciasto francuskie kroimy w trójkąty (podstawa powinna mieć ok. 14 cm a boki ok. 18 cm). Na środek każdego z nich wykładamy pokrojone na mniejsze kawałki ser i szynkę - zawijamy do góry jak rogaliki. Smarujemy wierzch mlekiem. Rogaliki przekładamy na blat wyłożony pergaminem i pieczemy
Słodka Stronazmiany? Tak więc, zgodnie z tradycją, którą same sobie (i innym) narzuciłyśmy... zapachniało w całym domu (i pod domem) orzechowym nadzieniem z lekką nutką korzenną. Mamy nadzieję, że te rogaliki uzmysłowią męskiej części rodziny jakie byłyśmy grzeczne i... uda nam się zapachem skusić Mikołaja! :)))) /Nie żebyśmy to tak specjalnie sobie wykombinowały. SKŁADNIKI: /CIASTO BEZGLUTENOWE i TRADYCYJNE(...)drożdże rozrobione z cukrem i solą. - Wyrobić ciasto i schłodzić kilka godzin w lodówce lub godzinę w zamrażalniku. - Porcje wałkować na koło, wycinać trójkąty (Gwiazda), nakładać powidło i zwijać rogaliki - Posmarować roztrzepanym białkiem, posypać cukrem i piec 15 minut w 160 st. z termoobiegiem, góra, dół. ZDROWIE W NADZIENIU: ORZECHY: są doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, a wiec regulują metabolizm
Wypisz Wymalujwiem dlaczego, ale tak się jakoś przyjęło, że rogaliki goszczą u nas najczęściej jesienią;) Ostatnio też upiekłam rogaliki:)) Najpierw nasze ulubione tradycyjne półfrancuskie, które znajdziecie tutaj . Tym razem jednak pokusiłam się na rogaliki z dodatkiem puree z dyni nadziane domową konfiturą. Wyszły całkiem smaczne i pięknie złociste! Składniki: 200g puree z dyni, 250g margaryny, 3 łyżki cukru(...)zmiksować na papkę). Zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie części. Rozwałkować na kształt koła. Podzielić na 8 trójkątów, na każdy trójkąt nałożyć po łyżeczce konfitury. Zwijać rogaliki do środka. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30-35 minut w temp. 180st. Z cukru pudru i cytryny zrobić lukier, w razie potrzeby dolać odrobinę
Z miłości do słodkościPodejście nr 2 do rogalików. Ciasto znowu drożdżowe, ale inna technika wyrastania, bo na tzw. topielca. I nadzienie malinowe... Niestety znowu nie udało mi się okiełznać dżemu w środku, ale cudownie miękkie ciasto rekompensuje jego nieznaczny brak Topielce z dżemem malinowym 2 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki cukru 1/3 szklanki mleka 50 g drożdży 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 jajko(...)stolnicy wyrobiłam ciasto, które podzieliłam na 4 części. Każdą rozwałkowałam na cienki placek i podzieliłam na 8 trójkątów. U podstawy każdego z trójkątów położyłam łyżeczką dżemu i zwinęłam, formując rogalika. Piekłam przez 15-20 min. w 180st. do zabrązowienia (pominęłam tylko etap 20-minutowego wyrastania przed pieczeniem, ale rogaliki i tak się udały ;)) Nie posmarowałam do pieczenia jajkiem, nie oprószyłam
bastalenaSzybkie do zrobienia...idealne na śniadanie lub kolację..mięciutkie... pyszne...pomysł na takie rogaliki podpatrzyłam u Klementyki ..na jej blogu są dwa takie przepisy [ tutaj i tutaj ]..Ja z połowy ciasta zrobiłam większe rogale posypane makiem, czarnuszką i mielonymi migdałami...a z reszty ciasta zrobiłam mniejsze rogaliki nadziane pyszną konfiturą z truskawek z cynamonem .. Młodsza córka już prosiła(...)rzadko kiedy korzystam dwa razy z tego samego przepisu mimo, że dany przepis jest świetny..ja lubię wyszukiwać nowe przepisy i eksperymentować .. Córka jednak zapowiedziała ,że rogaliki mają być z czekoladą ..taką do smarowania ..i ma być takie ciasto ..a nie inne.. nie z innego przepisu na rogaliki...tylko właśnie takie... 500 g mąki 2 łyżki
Moje domowe kucharzenierośnie. Nie tak szybko jak ciasta, ale staram się dodawać ciągle nowe propozycje. Mam nadzieję, że jakiś przepis przypadnie Wam do gustu :-) 1. Legnickie bomby piernikowe 2. Rogaliki 3 składnikowe z marmoladą 3. Ciasteczka z lemon curd 4. Ciasteczka kokosowe 5. Ciasteczka z masy krówkowej 6. Maślane serduszka 7. Szybkie(...)Cynamonowe ciasteczka 10. Półksiężyce z lukrem 11. Wafle z masą z dodatkiem galaretki 12. C iasteczka budyniowe 13. Rogaliki z nutellą 14. Kruche ciasteczka z posypką orzechową 15. Budyniowe wersja II 16. Wafel z masą kajmakową i petitkami 17. Kulki mocy 18. Kruche ciasteczka
kruche babeczkiskładniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego troszkę mleka do posmarowania rogalików opcjonalnie: cukier do posypania rogalików wykonanie: Ciasto francuskie rozwijamy. Wycinamy prostokąty na ok. 4 x 8,5 cm. Każdy prostokącik przecinamy po przekątnej tak aby otrzymać dwa trójkąty. Trójkąciki zwijamy w rogaliki zaczynając od podstawy. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy mlekiem i opcjonalnie posypujemy cukrem. Pieczemy
Domowy Smak Jedzenia