rogaliki - 2450 przepisów (strona:43/164)

181. Rogaliki drożdżowe wg. Kuchni Polskiej 186

Rogaliki według tego przepisu zawsze wychodzą niesamowicie pulchne, nigdy nie zawiodłam się na tej recepturze. Jeżeli tylko będziemy mieli świeże drożdże to sukces murowany.  Na ok. 16 rogalików: 500 mąki 50 g drożdży (1/2 kostki) 250 ml śmietany 1 jajko 2 żółtka 100 g cukru 80 g masła 1 słoik powideł, dżemu lub konfitury lukier, orzechy i bakalie(...)dwie równe części. Delikatnie uformować kule i rozwałkować na koło o grubości ok 1 cm. Następnie koło pociąć na 8 trójkątów na brzegu nałożyć łyżkę powideł i zwijać rogalik do środka koła. Gotowe rogaliki odstawić do wyrośnięcia na ok 20-30 minut. Piec w 170 stopniach przez 20 minut. Upieczone rogaliki polać lukrem posypać orzechami i bakaliami

Jadło i czytadło
Rogaliki ziemniaczane z dżemem pomarańczowym i czekoladą (pyszne!) 323

Przepyszne rogaliki z ugotowanych ziemniaków. W smaku - zaskakująco smaczne, coś pomiędzy drożdżowymi i kruchymi. Robiłam je bardziej z ciekawości, bez większego przekonania - a później, od pierwszego gryza po prostu zakochałam się w nich! Naprawdę warto wypróbować!  SKŁADNIKI: (mi wyszło 24 szt)   250 g ziemniaków (najlepiej z poprzedniego dnia) 125 g cukru pudru (niepełna szklanka) 2 jajka(...)pociąć na trójkąty.  5. Na szerszym brzegu trójkąta położyć dżem, zwinąć rurkę i zawinąć lekko końce, zlepiając je tak, aby dżem nie wypłynął. Rogaliki rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 6. Białko lekko ubić, posmarować nim każdego rogalika. 7. Piec do zrumienienia, ok 20 min w 160*C z termoobiegiem. Wystudzić. 8. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej

Kto ugości moich gości?
Rogale z maślanki 183

Przepis z facebooka. Już dawno miałam zrobić coś co nie jest ciastem, tylko coś co jest czymś do podjadania. I znalazłam na grupie kulinarnej przepis na rogaliki :)  Przepis trochę zmodyfikowałam.  W środku marmolada owocowa. Niektóre mają nadzienie z serka waniliowego, z wiaderka. A co! Jak tłusty czwartek, to tłusty czwartek!  A poza tym mamy karnawał przecież(...)gramów drożdży 2 łyżki stopionego, schłodzonego masła 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1/3 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia marmolada lub kawałki czekolady do nadziania rogalików 1 rozbełtane jajko 1 łyżka mleka Pamiętajcie najpierw o stopieniu masła i wystudzeniu go :) Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem, 1 łyżką cukru i 1 łyżką - taką od serca :)  - mąki. Wszystko

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kruche rogaliki migdałowe 143

Rogaliki są przepyszne. W oryginalnym przepisie są posypane cukrem pudrem, ale moim zdaniem powinno się je zostawić bez żadnych dodatków, bo odbierze im to ten pyszny smak :-) Przepis znalazłam TUTAJ . Nieco go zmieniłam i dodałam parę pomocnych informacji (takich jak czas pieczenia). SKŁADNIKI 100 g masła 50 g cukru pudru 180 g mąki 50 g mielonych migdałów 1 żółtko(...)sitko mąkę i cukier puder. Dodać zimne masło pokrojone nożem, migdały zmielone w blenderze, żółtko i wodę. Zagnieść ciasto. Jeżeli ciasto będzie za suche, to można dodać jeszcze wody. Rogaliki można wyciskać przez maszynkę lub formułować ręcznie. Ważne żeby były małe. Jeżeli ciasto jest zbyt lepkie, to można włożyć je na godzinę do lodówki. Rogaliki piec około 10-12 minut

Passions hobbies life
Rogaliki sezamowe z mąki pszennej pełnoziarnistej 155

sałatki z makreli wędzonej na zimno upiekłam rogaliki sezamowe, z mąki pszennej pełnoziarnistej i bułki. Przepis powstał dosłownie z potrzeby chwili, bo sałatka „potrzebowała” jakiegoś wyjątkowego pieczywa.   Składniki: - 1 kg mąki pszennej wieloziarnistej - 600ml serwatki - 21g drożdży instant - 3 łyżeczki soli - 2 łyżeczki cukru - 2 jajka - 3 łyżki oleju sezamowego - 1 łyżka oleju kokosowego - ok. 130g sezamu - dodatkowo(...)kulę, lekko posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy, przebijając pięścią i jeszcze chwilę wyrabiamy. Formujemy bułki i rogaliki. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Wyrośnięte smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy sezamem. Wstawiamy na piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 20 minut. Upieczone, studzimy na kratce. Rogaliki sezamowe

mojewypiekiinietylko
Rogaliki waniliowe 197

Składniki na rogaliki: 28 dag mąki 1 opakowanie cukru waniliowego 20 dag masła 10 dag zmielonych migdałów 5 dag cukru Do posypania: 15 dag cukru pudru 3 opakowania cukru waniliowego Przygotować na stolnicy mąkę, zmielone migdały, cukier, cukier waniliowy i pokrojone na małe kawałki zimne masło (fot.1) . Szybko zagnieść ciasto. Z ciasta uformować wałeczki o grubości ołówka a następnie podzielić(...)odcinki. Formować małe rogaliki i układać je na wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem dopieczenia blaszce (fot.2) . Piec w temp. 160ºC przez 15-20 minut. Ze względu na składniki rogaliki nie przybiorą złocistej barwy, wystarczy, że będą dobrze wypieczone. Do miski wsypać składniki do posypania rogalików. Wymieszać. Gorące rogaliki wkładać do miski i dokładnie obtoczyć je z każdej strony

Świat Ciasta
Rogaliki z marmoladą 260

Rogaliki z marmoladą Po krótkiej przerwie, wracam z rogalikami. Zrobiłem je na tłusty czwartek, a dziś jest idealna okazja na wstawienie przepisu. Z okazji Dnia Kobiet składam najserdeczniejsze życzenia wszystkim Paniom ;) Składniki: (na ok. 40 - 50 rogalików) Ciasto: - 3 szklanki mąki pszennej - pół kostki smalcu  - pół kostki masła - 3 jajka - 4 łyżki cukru - 50 g drożdży - 4 łyżki śmietany(...)szerokie trójkąty. Przy "podstawie trójkąta" kładziemy łyżkę marmolady i zawijamy ciasto w stronę wierzchołka UWAGA NA WYPŁYWAJĄCĄ MARMOLADĘ!!! Pierwsze mogą nie wyjść tak jak mi ale potem się wprawisz ;). Rogaliki można posmarować z wierzchu białkiem. Na blachę z papierem do pieczenia układamy rogaliki i pieczemy przez ok. 15 min do zarumienienia. I powtarzamy powyższe czynności do wyczerpania się

Gotuj Z Muzyką
Kruche rogaliki 210

przepis niejednokrotnie trafiałam na wielu blogach, wczoraj chciałam zrobić coś w miarę na szybko i padło właśnie na  rogaliki :) Kruche, z ulubionym nadzieniem, w moim przypadku jest to masa orzechowa, którą miałam zamrożoną jeszcze z piernika.  Pyszne i dodatkowo dziecinnie proste ! :) Składniki :  50g drożdży 4 szkl mąki 1 szkl śmietany 18% 200 g masła 2 żółtka(...)czubata łyżka cukru pudru szczypta soli dodatkowo : cukier puder mleko do posmarowania rogalików Przygotowanie : Drożdże bardzo dokładnie mieszamy ze śmietaną. Mąkę przesiewamy wraz z solą na stolnicę. Dodajemy posiekane masło, śmietanę, żółtka, cukier puder, a następnie krótko zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy całość na 3 części i rozwałkowujemy na kształt koła, a następnie dzielimy na 8 trójkątów. Kładziemy nadzienie i zwijamy

charlotte gotuje
SZYBKIE ROGALIKI KRUCHO DROŻDŻOWE 258

Przepis na rogaliki znalazłam na blogu  TUTAJ . Dokonałam niewielkiej modyfikacji (zmniejszyłam ilość tłuszczu, dodałam odrobinę cukru).  Rogaliki robi się szybciutko, nie trzeba się do nich za bardzo przykładać... robiłam je kilka razy i zawsze wychodzą bardzo smaczne... mięciutkie, puszyste, takie nie za duże, na dwa kęsy...Polecam gorąco:-) Wstawcie wodę na kawę, a ani się nie obejrzycie(...)rogaliki do kawy będą gotowe! Składniki: 1/2kg mąki 200g tłuszczu cukier waniliowy 50g drożdży 3/4szkl. mleka 1 całe jajko 2 żółtka (1 białko zostawić do posmarowania rogalików) 2 łyżki cukru cukier puder do posypania powidła Wykonanie: Do miski wsypać mąkę, zrobić dołek wkruszyć drożdże,na to wsypać cukier i cukier waniliowy. Zalać ciepłym mlekiem i zasypać niewielką ilością mąki. Odstawić

Walijskie Pichcenie
Rogale marcińskie 1392

składamy tak jak poprzednio . Czynności te należy powtórzyć jeszcze 3 razy. Gdy wykonamy te powtórzenia , owijamy ciasto w folię i wstawiamy do lodówki na całą noc. Przed robieniem rogalików należy ciasto wyjąć ok. 30 minut wcześniej.  Składniki na nadzienie: 350 g białego maku ( miałam 200 g ) 100 g masy marcepanowej ( dałam 150 g ) 3/4 szklanki cukru pudru(...)Białka ubijamy na pianę i dodajemy do nadzienia.. Delikatnie mieszamy. Jeśli nadzienie będzie za bardzo zbite dodajemy 1 łyżkę śmietany. Dodatkowo : jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania rogalików 1 szklanka cukru pudru + 1 łyżeczka soku z cytryny + gorąca woda na lukier ( pominęłam ) zmielone orzechy włoskie Sposób wykonania rogalików: Ciasto rozwałkować na duży prostokąt u mnie wyszło

Słodkości i nie tylko
Rogaliki francuskie z różą 14

ciasta francuskiego nadzienie – konfitura z różą – 1 jajko – cukier puder do posypania Przygotowanie: Gotowe ciasto francuskie kroimy na średnie trójkąty. Dodajemy po łyżeczce konfitury. Zwijamy formując rogaliki. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wkładamy na blaszkę i pieczemy w piekarniku (180 stopni) przez kilka minut aż rogaliki się zarumienią. Posypujemy cukrem pudrem. Artykuł Rogaliki francuskie z różą pochodzi z serwisu

I LOVE LIFE
Nocne rogaliki z jabłkami 22

Nocne rogaliki z jabłkami Pyszny i aromatyczny wypiek, który zachwyca swoim wyglądem oraz smakiem. Prawdziwa uczta dla zmysłów, łącząca w sobie słodko kwaskowy smak jabłek z delikatnością i puszystością ciasta drożdżowego. Idealne na drugie śniadanie, deser lub przekąskę do kawki.     Składniki: 25g świeżych drożdży 1,5 szklanki mąki + mąka do podsypania 160g śmietany 18% 100g masła 2 łyżki(...)Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą część kolejno rozwałkowujemy na kształt koła i dzielimy na 8 trójkątów *** *** U podstawy każdego trójkąta układamy łyżkę nadzienia *** *** Trójkąty z nadzieniem rolujemy tworząc rogaliki. Gotowe rogale układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia *** *** Blaszkę przykrywamy ściereczką i odkładamy rogale na około pół godziny do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie rogaliki smarujemy z wierzchu roztrzepanym

Blog z Apetytem
Szybkie rogaliki z ciasta francuskiego 39

Rogaliki z ciasta francuskiego piekę dosyć często, kiedy potrzebuję szybkiego deseru na już. Są naprawdę proste w przygotowaniu i smakują rewelacyjnie. Czasami do środka dodaję czekoladę, czasami gęsty dżem, albo też od razu robię rogaliki z różnymi nadzieniami. Chyba szybciej nie da się upiec chrupiących rogalików, które wszystkim smakują. Rogaliki ładnie też wyglądają na imprezowym stole. Smacznego! Czytaj więcej

Di gotuje
Rogaliki zatapiane 78

Rogaliki zatapiane Kruche z wierzchu i mięciutkie, maślane w środku. Pyszne rogale nadziane ulubioną konfiturą lub kremem czekoladowym. Niebo!       Składniki: 25g świeżych drożdży 2,5 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypania 2 jajka 80ml mleka 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 120g masła 1/3 szklanki cukru Dodatkowo: gęsta konfitura lub krem czekoladowy do nadzienia 1 jajko + łyżka mleka(...)części *** *** Każdą część rozwałkowujemy na cienki prostokąt i kroimy na trójkąciki *** *** Na szerszym końcu każdego trójkąta układamy po około pół łyżeczki nadzienia *** *** Trójkąciki zwijamy od podstawy formując rogaliki. Gotowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odkładamy na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia *** *** Przed samym pieczeniem rogaliki smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem *** *** Pieczemy w piekarniku nagrzanym

Blog z Apetytem