Słodkie środy - Rogaliki z kandyzowanym aloesem, gruszką i suszonymi śliwkami 196Dziś jak co środę przepis na coś słodkiego. Padło tym razem na rogaliki drożdżowe. Tym bardziej, że już odczekały na swoją kolejkę w Naszej poczekalni. Pyszne, z ciekawym nadzieniem, idealne w smaku i ... nieidealne w wyglądzie. A czy Wam wychodzą idealne rogaliki? Moje zawsze są jakieś nierówne, jeden większy drugi mniejszy ale taki ich urok. Rogaliki(...)śliwki i obrana gruszkę miksujemy na masę, nie musi być całkiem gładka. Na każdy trójkąt ciasta nakładamy łyżeczkę farszu i zwijamy w rogalika. Układamy na blaszce, z wierzchu smarujemy żółtkiem jajka. Pieczemy ok 15 minut w piekarniku w 190 stopniach. Z cukru pudru i soku wyciśniętego z cytryny robimy lukier, dodajemy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
ROGALIKI Z WODY NA SŁODKO 180szklanki dowolnej, gęstej konfitury albo dżemu-u mnie z roży 2 roztrzepane jajka do posmarowania rogali przed pieczeniem cukier puder do oprószenia rogalików po upieczeniu(...)rozwałkować na koło o średnicy około 30 cm (placek nie musi być idealnie okrągły), podzielić na 8 trójkątnych części. Na podstawie każdego trójkąta ułożyć po łyżeczce konfitury i zwinąć rogaliki. Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia albo posmarowanej masłem – zachować spore odstępy, bo rogaliki rosną. Odstawić na 20 minut, posmarować rozkłóconym jajkiem, wstawić do piekarnika nagrzanego
w mojej kuchni
ROGALIKI  Z WODY 201szklanki dowolnej, gęstej konfitury albo dżemu-u mnie z roży 2 roztrzepane jajka do posmarowania rogali przed pieczeniem cukier puder do oprószenia rogalików po upieczeniu . WYKONANIE .. Mleko podgrzać, wsypać cukier, drożdże i dobrze rozetrzeć. Zostawić na 10 minut do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę, dodać jajka, jogurt naturalny i wlać rozpuszczone i ostudzone masło. Wszystko(...)rozwałkować na koło o średnicy około 30 cm (placek nie musi być idealnie okrągły), podzielić na 8 trójkątnych części. Na podstawie każdego trójkąta ułożyć po łyżeczce konfitury i zwinąć rogaliki. Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia albo posmarowanej masłem – zachować spore odstępy, bo rogaliki rosną. Odstawić na 20 minut, posmarować rozkłóconym jajkiem, wstawić do piekarnika nagrzanego
w mojej kuchni
Maślane rogaliki śniadaniowe 463Pyszne, chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku rogaliki śniadaniowe. Przepis znalazłam na stronie ' Moje Wypieki '. Rogaliki przed włożeniem do piekarnika możemy posypać makiem lub sezamem. Najlepiej smakują z domowym masełkiem . Zapraszam do pieczenia! Składniki na 6 maślanych rogalików: 10 g świeżych drożdży lub 5 g drożdży instant 1 łyżka cukru 1/2 szklanki mleka w temperaturze pokojowej(...)pokojowej 1/2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżki oleju słonecznikowego 30 g roztopionego masła w temperaturze pokojowej Dodatkowo: 20 g roztopionego masła w temperaturze pokojowej 1 jajko do smarowania rogalików CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. W misce rozdrabniamy drożdże, wsypujemy łyżkę cukru, łyżkę masła i łyżkę mleka. Rozcieramy i odstawiamy do wyrośnięcia na 10 minut. Roztrzepujemy jajko
My Culinary Art
Zatapiane rogaliki 198Zawładnęły nami zupełnie.. Najlepsze rogaliki, jakie dotychczas zrobiłam. Zniknęły tego samego dnia jeszcze ciepłe.. Polecam, naprawdę warte są zachodu J Przepis wzięłam z tej strony. . Z podanego przepisu wychodzi około 30 rogalików. Składniki na ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 10 g suszonych drożdży ¼ szklanki cukru 2 jajka 1/3 szklanki ciepłego mleka 2 łyżki kwaśnej śmietany(...)roztopionego schłodzonego 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g) Dodatkowo: Gęsta konfitura 1 rozmącone jajko 1 łyżka mleka ½ szklanki mąki do podsypania cukier puder do posypania upieczonych rogalików. Sposób wykonania: Ze wszystkich składników podanych na ciasto zagnieść gładkie i jednolite ciasto. Ja uprościłam sobie tą czynność wyrabiając ciasto w maszynie do chleba. Z wyrobionego ciasta uformować kulę, oprószyć mąką i owinąć
Na słodko lub wytrawnie
Kruche rogaliki drożdżowe 209family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} W poszukiwaniu inspiracji kulinarnych na blogach kulinarnych, trafiłam tutaj na ciekawy przepis na krucho – drożdżowe rogaliki. Postanowiłam je upiec i nie zawiodłam się, wyszły przepyszne. Polecam :-) Przepis na 24 rogaliki: 250 g mąki pszennej ¼ szklanki ciepłego mleka ½ kostki masła 12 g suchych drożdży 1 jajko(...)łyżki cukru pudru 1 łyżeczkę cukru 1 łyżeczka olejku waniliowego Dodatkowo: Marmolada, dżem lub czekolada jako nadzienie Cukier puder do posypania rogalików po upieczeniu. Sposób wykonania: Mleko lekko podgrzać, dodać do niego drożdże, 1 łyżeczkę cukru, wymieszać i pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie mąkę wymieszać z miękkim masłem. W oddzielnym naczyniu jajko ubić dobrze z cukrem
Na słodko lub wytrawnie
Rogaliki drożdżowe z marmoladą 342Pyszne puszyste drożdżowe rogaliki nadziane marmolada i polane białym śmietankowym lukrem, smakują nie tylko pierwszego dnia ale i na kolejny mogą stanowić słodką przekąskę. Przepis zaczerpnięty stąd (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto: pół kostki margaryny/masła 3 dag drożdży 1/4 szklanki ciepłego mleka 3 łyżki cukru szczypta soli 2 szklanki mąki 2 jajka Lukier(...)potem na ćwiartki, a każdą z ćwiartek jeszcze raz na pół. Nagrzać piekarnik do 180 stopni, ale wcześniej wyjąć z niego blachę i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Formowanie rogalików - nadzienie nakładamy tylko na szerokie końce trójkątów. Nie należy przesadzać z ilością nadzienia, dobrze by było to około 1 łyżeczki. Rogalika należy zwijać od szerokiego końca. Najpierw zalepiamy nadzienie
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Rogaliki drożdżowe 175dawna planowałam zrobić rogaliki drożdżowe i w końcu udało mi się jak spędzałam urlop z Rodzinką. Przepis stanowczo nie nadaje się dla dwuosobowej rodziny;)! Trzeba sporej ilości osób, żeby sobie poradzić z taką ilością rogalików, chyba że zmniejszymy proporcje… Ja je jednak robiłam w dwóch rozmiarach i z różnymi nadzieniami… i próbowanie ich było jak koło fortuny(...)człowiek nie wiedział na co trafi ;)! Rogaliki drożdżowe wyszły pyszne, mięciutkie i delikatne:)! Rogaliki drożdżowe – składniki: 1 kg mąki pszennej 3 jajka 2 żółtka 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mleka 12 g drożdży w proszku 1 kostka margaryny dodatkowo dżem, konfitura, owoce smażone, opcjonalnie mak, sezam, siekane orzechy 1. Do podgrzanego ciepłego mleka dodać cukier
UgotujmyTo.pl
ROGALIKI ŚNIADANIOWE 181właśnie jest z przepisami Joasi z KULINARNE SZALEŃSTWA MARGARYTKI . Dziś po raz kolejny skorzystałam z jej przepisu. Tym razem zachęciły mnie pięknie i apetycznie wyglądające maślane rogaliki (oryginalny przepis TUTAJ ). No i całkowity sukces kulinarny! Rogaliki wyszły re-we-la-cyjnie! Co prawda rogale Joasi mają piękniejszy splot i pokazowo zrobioną "falbankę", ale moim(...)równe części z każdej z nich formując kulkę. Każdą kulkę rozwałkowujemy na podłużny prostokąt i zwijamy krótszy bok do siebie, lekko naciągając przy tym ciasto. Chodzi o zwinięcie rogalika jak największą ilość razy, bo im więcej nawinięć tym rogalik bardziej puszysty. Instruktażowy filmik jak zwijać rogale znajdziemy TUTAJ . Po zwinięciu boki rogalika zaginamy do środka, zwracając jednocześnie uwagę
Walijskie Pichcenie
ciasto sowie oczka 42składniki na jeden biszkopt: (pieczemy dwa takie same biszkopty) 100 g mąki 80 g cukru 3 jajka (białka oddzielone od żółtek) 1 i 1/2 łyżki oleju
Domowy Smak Jedzenia
Rogaliki orzechowe z nadzieniem czekoladowym 79Rogaliki orzechowe z nadzieniem czekoladowym Kruche, delikatne i ekstra maślane rogaliki, panierowane w orzechach i wypełnione pysznym nadzieniem. Bardzo proste i wprost ekspresowe w wykonaniu. Składniki: 350g mąki pszennej (ok 2 szklanki) 200g zimnego masła 250g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 100g mieszanki orzechów (u mnie włoskie, ziemne, nerkowce i migdały) krem czekoladowy do nadziania (np nutella(...)wkleiły się one w ciasto *** *** Rozwałkowane ciasto dzielimy na 8 trójkątów *** *** Na podstawie każdego trójkąta układamy porcje kremu czekoladowego *** *** Trójkąciki z czekoladką zwijamy od dołu do góry tworząc rogaliki *** *** Gotowe rogaliki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170’C i pieczemy przez około 20 minut – do zrumienienia (piekłam z termoobiegiem) *** *** Po przestudzeniu przekładamy
Blog z Apetytem
Rogaliki Krucho Drożdżowe Z Pastą Orzechową 81razem w domu, wygrzewamy się i kurujemy, a apetytu brak także mało przepisów powstaje. Ten musiał powstać bo trzeba było zużyć pasty orzechowe i nie powiem zajadaliśmy się tymi rogalikami były pyszne, a że nie muszą wyrastać to szybciutko je wykonacie w domu z dowolnym nadzieniem ;) Składniki na około pół blaszki od piekarnika Ciasto: 150 g mąki 2 łyżki cukru(...)pudru 50 g zimnego masła 12 g drożdży 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 jajko kl M ( odłóżmy odrobinę do posmarowania rogalików ) kilka kropel esencji waniliowej Nadzienie : około 100 g pasty orzechowej 1. Mąkę, cukier puder i masło siekam "dziobie" łyżką w misce aby stworzyła się kruszonka. 2. Drożdże rozcieram ze śmietaną i dodaje do maki z masłem ( które są już
Gotowanie...to proste !
Rogaliki z budyniem 103pogodą jest tylko jedno lekarstwo - domowe ciasto drożdżowe. Przez chwilę pomyślałam, ze na taką aurę najlepsze byłyby aromatyczne cynamonki, ale córka szybko sprowadziła mnie na ziemię, że ona chce rogaliki i to z budyniem, a jeszcze lepiej gdy ten budyń był czekoladowy. Moje matczyne serce musiało spełnić tą zachciankę. Wróciłam do mojego sprawdzonego przepisu na rogaliki ale postanowiłam tym razem(...)ubić żółtka z cukrem, dzięki temu ciasto wyszło jeszcze bardziej puszyste i mięciutkie, także jeśli macie chwilę więcej czasu to polecam tą metodę. Mąż, który rogalików spróbował dopiero na 3 dzień uznał, że to najlepsze rogale jakie kiedykolwiek zrobiłam, także niech to będzie dla Was zachęta do ich upieczenia. Składniki (na ok 24 sztuk): 600g mąki pszennej
Cynamonowe szczęście
Szybkie rogaliki z białym makiem 193Nasze zeszłoroczne rogale na Świętego Marcina były przepyszne, ale na ich zrobienie trzeba było przeznaczyć dwa dni pracy. Dlatego też powstał pomysł, aby w tym roku zrobić szybkie rogaliki z białym makiem , wykorzystując gotowe ciasto francuskiego oraz gotową masę makową z białego maku. Do nadzienia dodaliśmy mielone orzechy i migdały, masę marcepanową i biszkopty, dzięki czemu elementy tradycyjnych rogali(...)Poznania zostały zachowane. Szybkie rogaliki z białym makiem – składniki 2 opakowania ciasta francuskiego 1 puszka masy makowej z białego maku (400 g) 200 g masy marcepanowej 50 g migdałów 50 g łuskanych orzechów włoskich 50 g łuskanych orzechów laskowych 100 g kandyzowanej skórki pomarańczy 100 g biszkoptów 1 jajko Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania rogali (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie
niecodziennikpary
Rogaliki krucho-drożdżowe 139zdoła się oprzeć takim rogalikom? Ostrzegam, że nie da się poprzestać na jednym. Więc dobrze radzę, jeśli jesteście na diecie, omijajcie ten przepis szerokim łukiem. A tak zupełnie serio, to chyba najlepsze rogaliki jakie do tej pory zrobiłam. Idealne ciasto krucho-drożdżowe, w środku marmolada różana, a w niektórych też "pijane" wiśnie wyłowione z wiśniówki. Do tego różany lukier, bardzo(...)koło o grubości około 3 mm i wykrawamy 8 trójkątów. Na każdym trójkącie kładziemy łyżeczkę marmolady (lub powideł, owoców) i zwijamy od podstawy trójkąta w kierunku wierzchołka. Gotowe rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia z zachowaniem odstępów ponieważ urosną. Odstawiamy na 20 minut. Przed pieczeniem rogaliki można przesmarować jajkiem. Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 25 minut
Smakowity Blog Kulinarny