rogaliki - 2436 przepisów (strona:29/163)

Czeskie rogaliki - czerwcowa piekarnia 167

długiej przerwie udało mi się znów dołączyć do piekarni Ani z bloga Kuchennymi Drzwiami . Tym razem zaproponowała wspólne pieczenie czeskich rogalików. Nie pamiętam ich smaku, jadłam je lata temu, tym chętniej przystąpiłam do pieczenia. Największą trudność sprawiło mi formowanie rogali - zupełnie nie mam w tym wprawy. Tak więc co do formy moich wypieków można mieć wiele zastrzeżeń. Natomiast w smaku(...)znakomite. Chrupiąca skórka i puszysty środek! Cytuję przepis Amber: České rohlíky przepis z bloga – kilk! Składniki na 16 rogalików: 500 g mąki pszennej typ 550 (można zamienić na orkiszową) 300 ml mleka 25 g masła 10 g soli 6 g drożdży  1 żółtko jaja 1 jajko (do posmarowania) Sezam, mak, kminek lub gruboziarnista sól do posypania Doprowadź mleko

Stare Gary
Rogaliki - České rohlíky 174

Wybrałam zły moment na pieczenie rogalików..ale skąd mogłam wiedzieć , że będę miała jeszcze co innego do roboty a mianowicie miałam do przeróbki dwa spore wiaderka truskawek i wiaderko czereśni..no, a ciasto na rogaliki już w lodówce rosło i trza było jakoś w międzyczasie wszystko robić..no i rogaliki na szybko były zawijane i wyszły jak widać..ale udało(...)zrobienia zakwasu,który był potrzebny do wypiekania..No, ale tym razem jest bez zakwasu, więc jestem i ja. České rohlíky przepis z bloga –  kilk! Składniki na 16 rogalików: 500 g mąki pszennej typ 550 (można zamienić na orkiszową) 300 ml mleka 25 g masła 10 g soli 6 g drożdży 1 żółtko jaja 1 jajko sezam, mak, kminek

Moje domowe kucharzenie
Chrupiące, maślane i rumiane croissanty. 155

Pierwszy raz piekłam takie rogaliki i na pewno nie ostatni, chociaż pracy przy nich dużo to warto je przygotować. Wyszły mi niezwykle chrupiące i rumiane, może nie tak ładne jak je sobie wyobraziłam, ale niezwykle pyszne. Bardzo polecam je upiec i zjeść z rodziną na podwieczorek. Do tego filiżanka ulubionej kawy...po prostu coś pysznego. Rogaliki można podać z ulubioną(...)gotowy do krojenia i pozostawiamy na stolnicy na około 10 minut. 10. Po tym czasie ciasto kroimy w trójkąty i formujemy rogale, takiej wielkości jakie chcemy mieć. 11. Gotowe rogaliki za pomocą pędzelka dokładnie smarujemy roztrzepanym żółtkiem. 12. Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 13. Rogaliki pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut do zrumienienia. Czas

Izabelawkuchni
ROGALIKI PIZZA z ciasta francuskiego – szybka przekąska na imprezę! 307

Potrzebujesz pomysłu na imprezową przekąskę? Mam dla Ciebie świetny przepis – rogaliki pizza z ciasta francuskiego z sosami Folwark . Jest to alternatywa dla pizzy, która na pewno sprawdzi się na każdej imprezie, również sylwestrowej. Rogaliki są podzielne, można je szybko zjeść i bawić się dalej Smakują zarówno dobrze na ciepło, jak i na zimno. Zapraszam Składniki: ciasto francuskie sos Folwark(...)kebab – gyros (ostry) szynka pomidor ser żółty ketchup Folwark Sposób przygotowania: Ciasto francuskie pokrój na trójkąty, z których będziesz formować rogaliki. Każdy trójkąt posmaruj sosem kebab – gyros, następnie ułóż nadzienie – trochę pokrojonej w kostkę szynki, pomidora oraz ser żółty. Teraz uformuj rogaliki – ciasto zacznij zwijać od boku, kończąc na rogu trójkąta. Następnie zawiń rogi do środka

Via Gusto
Kruche rogaliki z budyniem 1782

Przepis na te pyszne rogaliki znalazłam na blogu Izabela w kuchni . Z racji tego, że bardzo lubię je robić, a z budyniem nie robiłam, to wypróbowaliśmy. Wyszły pyszne, kruche, no rewelacyjne :-) Polecam, zróbcie, bo warto. na pewno wszystkim posmakują. Rogalików wyszło około 50 sztuk. Ja robiłam takie mniejsze (na dwa gryzy ;-)). Miłego dnia Wam życzę :-) Budyń: 2 budynie waniliowe(...)cukru trzcinowego (w oryginale 4 łyżki cukru) Ciasto: 4 szklanki mąki tortowej 250 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 1 niepełna szklanka gęstej śmietany 18% cukier puder do posypania rogalików 1. Połowę mleka wlewamy do większego garnka, musimy go zagotować razem z cukrem. W pozostałym rozpuszczamy dwa budynie. Jak mleko zacznie się gotować wlewamy rozrobione budynie i gotujemy, żeby powstał

kruche babeczki
Rogaliki ,,topielce'' z marmoladą. 150

rogaliki są niezwykle pyszne, ciasto jest trochę inne niż tradycyjne drożdżowe, moim zdaniem jest bardziej wilgotne. Przepis mam od wielu lat, gdzieś tam od kogoś odpisany, dawno ich nie piekłam, a dzisiaj przyszedł czas na przypomnienie. Do nadzienia użyłam marmolady twardej wieloowocowej, którą otrzymałam w ramach  współpracy od  JAMAR . Marmolada spełniła moje oczekiwania, idealnie twarda, więc dobrze się(...)ciasto i nie wypływała podczas pieczenia, odpowiada mi również jej smak i zapach. Ogólnie jestem z niej bardzo zadowolona i bardzo ją polecam. A teraz zapraszam na pyszne rogaliki. Smacznego:) Składniki: Ciasto: 50 dag mąki tortowej 5 dag świeżych drożdży 12,5 dag masła lub margaryny 4 łyżki cukru pół szklanki śmietany 12 % 1 cukier waniliowy 1 jajko pół małej

Izabelawkuchni
Maślane rogaliki drożdżowe 149

uwielbiamy takie maślane wypieki. Same, z mlekiem, na kolację, śniadanie.. czasem jeszcze ciepłe. Tak wiem, że niezdrowe Albo przesmarowane domową konfiturą z czarnej porzeczki…niebo Te rogaliki są bardzo maślane. Masło mamy w środku ciasta. Dodatkowo, masłem ciasto smarujemy przed pieczeniem. To dzięki tej tłuściutkiej powłoczce, w środku rogalika robią się warstwy tak, jak ciasto było zwijane. Rogale(...)bardzo puszyste i doskonale nadają się do nadziewania czy to marmoladą (część moich tak właśnie potraktowałam), czy to czekoladą. Rogaliki możecie upiec solo, oddzielnie na dużej blaszce. Ja część z nadzieniem tak piekłam. Za to te bez nadzienia, ułożyłam dość ściśle na blaszce tak, aby się delikatnie zeszły w pieczeniu i można je potem było odłamywać. U nas znikały

Mieszam w Garnku
Rogaliki 3 składnikowe z marmoladą 242

Takie rogaliki ostatnio wszędzie krążą z 3 składników. Moi panowie nie chcieli ciasta, ale rogaliki chętnie, więc z młodym robiliśmy w sobotę wieczorem. Rogaliki pyszne, kruche, przepis prosty, do środka marmolada, nutella lub coś innego, co kto lubi. Inspirację znalazłam tutaj - klik . Rogalików z podanego przepisu wychodzi około 60 sztuk, ale znikają ekspresowo, więc można zrobić podwójną porcję :-). Udanego poniedziałku(...)być tortownica). Koło dzielimy na 8 części, tak aby powstało 8 trójkątów. Na podstawie każdego trójkąta umieścić marmoladę i zwinąć od szerszej krawędzi (podstawy) do węższej (wierzchołka trójkąta) formując rogalik. Tak postępowałam z każdą częścią ciasta. Ciasto, które odkrawałam przy wykrawaniu koła wkładałam do lodówki i na końcu  złączyłam wszystkie części, rozwałkowałam i wykroiłam koło.  Rogaliki układamy

kruche babeczki
Rogaliki z parówką i serem 299

Rogaliki z parówką i serem (Croissants Crazy) to idealne pieczywo na śniadanie, na kolację, na każdą chwilę. Nie wymagają już dodatków, obkładania czymkolwiek gdyż wszystko jest ukryte w środku. Jako „cudowna” gospodyni i jeszcze „cudowniejsza” żona postanowiłam parówkę (może być inna ulubiona kiełbasa” i ser ukryć w pysznym cieście drożdżowym. Upiekłam więc pyszne wytrawne rogale, które znikają(...)mgnieniu, nie pozwolono by ostygły. Rogaliki z parówką i serem (crescent rolls) są oczywiście z ciasta „ Crazy Dough for Everything ”! A tak swoją drogą nazbierało się już tych „zwariowanych przepisów”, zarówno słodkich I wytrawnych! Wszystko o tym przepisie znajdziecie we wpisie na domowe pieczywo – Bułki pszenne . To ciasto sprawdza się w każdym drożdżowym wypieku. Muszę jeszcze zrobić Crazy pizza. Surowe

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Rogaliki z makiem i kruszonką 164

gość w dom, to jedzenia nie może zabraknąć :) Były wspólne pizze, sushi, ciasto marchewkowe i tiramisu. Było głośno, wesoło i tak zwyczajnie dobrze. Na drugi dzień odkryłam, że rogaliki smakują wyśmienicie, odgrzane lekko w piekarniku lub jak kto woli - w mikrofali. Tu pewnie ktoś powie: a jak w mikrofali? Niezdrowe, niedobre, ja nie mam mikrofali! A ja mam i czasami(...)używam :) O! I ciasto drożdżowe, które zawsze bardzo lubiłam, też jem od czasu do czasu. Już nie tyle co kiedyś. Bo kiedyś takie dwa rogaliki to ciągle było mało. Teraz wystarczy pół, a następnym razem drugie pół. Zostawiam więc dziś na blogu rogaliki z makiem i kruszonką. Były przepyszne. Pewnie dlatego, że z makiem :) Składniki na ciasto drożdżowe

bistro mama
Rogaliki Drożdżowe z Konfiturą 301

Rogaliki drożdżowe z konfiturą – dawno ich u nas nie było. A przecież tak lubimy wszystko co drożdżowe. Mięciutkie, rogaliki drożdżowe z konfiturą powstały u nas na weekend. I mimo, że dopadło mnie okrutne przeziębienie, tak dawno go nie było, że zdążyłam zapomnieć jak bardzo bywa uciążliwe, męczące, tak między jednym lekarstwem a drugim, w chwilach napływu energii przygotowałam naprędce(...)rogaliki. Wyszły mięciutkie, puszyste, idealne na drugie śniadanie lub podwieczorek. Smak dzieciństwa gwarantowany. U nas z nadzieniem z konfitury różanej, która została mi jeszcze po pączusiach. Możecie dodać kostkę czekolady, nutellę, w zależności na co macie ochotę. Bardzo Wam polecam. Przygotujecie je w dość szybkim czasie a dzieci i pozostali domownicy będę bardzo zadowoleni i ucieszeni. Składniki: 1 kg mąki

Made By Mom And Son
Rogaliki drożdżowe 174

Puszyste, delikatne, cudownie pachnące, a w smaku obłędne. Nie sposób powstrzymać się przed zjedzeniem kilku za jednym posiedzeniem. Znikają więc błyskawicznie. Ciasto drożdżowe do rogalików przygotowałam w nieco inny sposób niż zwykle. Zaczęłam od ubijania jajek z cukrem, co sprawiło, że ciasto jest jeszcze lżejsze i jeszcze bardziej delikatne. Wychodzi nieco luźne, czym nie należy się przejmować, bo im luźniejsze(...)przed wyrastaniem, tym delikatniejsze i dłużej świeże po upieczeniu. Składniki: Zaczyn: 80 g świeżych drożdży 1 płaska łyżka cukru pudru 2 łyżki mąki pszennej 6 łyżek mleka Ciasto na rogaliki: przygotowany zaczyn 2 jajka 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 120 g roztopionego masła 180 ml mleka szczypta soli 3,5 szklanki mąki pszennej Dodatkowo: dżem

Smakowity Blog Kulinarny
Świąteczne rogaliki 207

każde Święta u mnie w domu oprócz pierników robiliśmy malutkie drożdżowe rogaliki. To ten rodzaj słodyczy, które można zrobić wcześniej, zamknąć w pudełku i podjadać przez całe Święta :) Lubię nadziewać je gęstym babcinym dżemem wiśniowym, albo wiśniami ze słoika, równie dobrze pasować będzie jednak czekolada, masło orzechowe, migdały w karmelu lub nadzienie takie jak w tych rogalikach . Składniki(...)kwadraty o boku około 7-8 cm. Na rogu każdego kwadratu kładziemy łyżeczkę dżemu lub kilka wiśni i zwijamy kwadrat na ukos zaczynając od rogu z nadzieniem. Brzegi rogalika zagniatamy i łaczymy razem. Przekładamy rogaliki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na około 15 min. Z cukru pudru i cytryny robimy lukier

Ciastkozercy
Rogaliki drożdżowe - wersja szybsza 34

Rogaliki drożdżowe - wersja szybsza Rogaliki drożdżowe - wersja szybsza Dziś jest Dzień Rogalika, więc zapraszam Cię na pyszne puchate drożdżowe rogaliki nadziane kwaskowatymi powidłami ze śliwek. Uwielbiam to połączenie, bo śliwki idealnie są komponują z takim ciastem. Ten dzisiejszy przepis na rogaliki, różni się nieco od tradycyjnego przepisu na ciasto drożdżowe. Klasycznie po wymieszaniu aktywnego zaczynu z pozostałymi składnikami, odstawiamy ciasto(...)wyrośnięcia na około godzinę lub półtorej. Mój przepis tego nie wymaga i dlatego nazwałam go wersją szybszą. To idealny przepis, gdy nie mamy zbyt dużo czasu, a rogaliki wychodzą równie pyszne. Przepisy na ciasta drożdżowe na blogu Na moim blogu znajdziesz także inne przepisy na pyszne drożdżowe wypieki. Odrywane bułeczki z kruszonką i borówkami amerykańskimi Roscon de Reyes Magos, czyli

Kulinarne przygody Gatity
Rogaliki trzyskładnikowe z marmoladą 38

względem kulinarnym kojarzy się głównie z gęsiną i rogalami świętomarcińskimi. U mnie co prawda dziś nie zagościły rogale z białym makiem, ale głównie smaczne i dużo łatwiejsze do zrobienia rogaliki trzyskładnikiwe z marmoladą wiśniową. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 3szkl. mąki pszennej tortowej  250g masła  1szkl. kwaśnej śmietany 12% Dodatkowo: Marmoladą wiśniowa  Cukier puder  Sposób(...)część rozwałkowałam na okrągły placek o grubości kilku milimetrów. Następnie placek pokroiłam na trójkąty. Na szerszym kawałku ciasta kładłam porcję marmolady i zwijałam trojkat w kierunku węższego końca, formując rogaliki. Gotowe rogaliki układałam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rogaliki piekłam ok. 35min w temp. 180 stopni. Czas pieczenia należy kontrolować, bo może on się różnić w zależności od wielkości

Waniliowe Improwizacje