rogaliki - 2468 przepisów (strona:21/165)

Rogaliki z marmoladą 150

Zapraszam do wypróbowania mojego przepisu na drożdżowe rogaliki z marmoladą – bardzo smaczne, mięciutkie, rozpływające się w ustach. PRZEPIS NA ROGALIKI Z MARMOLADĄ Składniki na rogaliki z marmoladą: 600g mąki pszennej 175g oleju kokosowego (lub masła) 2 jajka 0,5 szkl cukru trzcinowego 1 aromat waniliowy 5 dag drożdży świeżych 150 ml ciepłego mleka krowiego lub roślinnego szczypta soli marmolada syrop(...)klonowy do posmarowania Jak zrobić rogaliki z marmoladą: W ciepłym mleku z łyżką cukru rozkruszamy drożdże, mieszamy. Zaczyn zostawiamy do wyrośnięcia. Jajka wbijamy do miski i ubijamy z cukrem aż będą puszyste. Do jajek dodajemy mąkę, sól, zaczyn, olej, wszystkie pozostałe składniki. Mieszamy wszystko i wyrabiamy ciasto ręcznie lub w robocie kuchennym z hakiem. Miskę z ciastem przykrywamy talerzem

Dorota Smakuje
Proste Rogaliki z Dżemem 176

Proste Rogaliki z Dżemem – Dzisiaj zapraszam na proste w przygotowaniu, pyszne rogaliki. Wyglądają wspaniale, ładnie pachną i nie są zbyt słodkie. Nadają się jako dodatek do śniadania, są idealne do południowej herbaty lub kawy. Piekłam je z różnym nadzieniem, ale najbardziej smakowały mi z dżemem truskawkowym. Jeśli podczas pieczenia wypłynie trochę dżemu lub konfitury nie należy się przejmować, rogaliki(...)przepis z gazetki „Ciasta czytelników” 1/2015). Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Proste Rogaliki z Dżemem Składniki na około 24 sztuki: Ciasto: 50g świeżych drożdży 5 łyżek ciepłego mleka 8 łyżek cukru szczypta soli 2 jajka 500g mąki pszennej (użyłam tortowej) 250g miękkiego masła

Mała Cukierenka
DYNIOWE ROGALIKI Z MARMOLADĄ 167

Zapewne zgodzicie się ze mną, że na chłodne wieczory nie ma nic lepszego niż dobre drożdżowe rogaliki i szklanka ciepłego mleka lub kakao. Tym razem do drożdżowego ciasta dodałam puree z dyni. Rogaliki wyszły rewelacyjne, miękkie, puszyste. Dynia jest praktycznie niewyczuwalna, ale zabarwiła ciasto na żółto. Polecam :) Składniki na około 32 rogaliki: * 500 g mąki pszennej * 1,5 łyżeczki sypkich(...)szklanki cukru * 70 g rozpuszczonego masła * 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego * 3 łyżki puree z dyni * marmolada do nadzienia (użyłam  Orzech ) * cukier puder do posypania * odrobina mleka do przesmarowania rogalików Wykonanie: Do garnuszka wlać mleko, dodać masło, podgrzewać do momentu aż masło się rozpuści. W misce wymieszać żółtka  z cukrem, ekstraktem waniliowym i puree z dyni. Dodać letnie mleko

Zrób to smacznie
Drożdżowe rogaliki z ciasta topionego-leciutkie/topielce z czekoladą i orzechami 300

Witam Kochani, dziś zapraszam Was na pyszne, małe, drożdżowe  słodkości. Mowa o rogalikach. Jeśli szukacie idealnego przepisu na rogaliki i chcecie by wyszły leciutkie, puszyste, pulchne i pyszne to polecam ten :) Jest on wyjątkowy, ponieważ ciasto przygotowujemy trochę inaczej jak klasyczne drożdżowe. To ciasto wyrasta zanurzone w zimnej wodzie :) Gdy wypłynie można piec rogaliki.  Z ciastem pracuje się(...)rewelacyjnie :) Bardzo Wam je polecam, jest to jeden z najlepszych przepisów na rogaliki jaki posiadam :)  Rogaliki można nadziać wszystkim, ja gorąco polecam nadzienie takie jak w przepisie czyli czekoladowo-orzechowe :)  Zapraszam    SKŁADNIKI CIASTO -750 g mąki pszennej tortowej -250 g masła lub margaryny -100 g cukru -200 ml mleka -80 g drożdży świeżych -2 jajka -cukier

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Francuskie rogaliki z ricottą i czekoladą (Cornetti di pasta sfoglia con ricotta e cioccolato) 215

Wiecie, że dziś obchodzony jest "Dzień Rogalika"? Dowiedziałam się o tym przypadkiem z radia, przy śniadaniu,  przy gorącym cappuccino i przepysznym rogaliku, który wczoraj przygotowałam a przepis ten miałam zamieścić na blogu za kilka dni. Ale skoro dziś przypada święto tego zakręconego wypieku, to zmieniam plany i dziś dziel(...)Wami moim przepisem :) Rogaliki, które przygotowałam, są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Wystarcz ą  tylko 3 składniki: ciasto francuskie, ricotta, czekolada i w niecałe 30 minut mamy gotowe chrupiące rogaliki, które umil ą  nasze poranki.  Mi ł ego dnia ;):) SKŁADNIKI   (6 sztuk) 1 opakowanie ciasta francuskiego 200 g ricotty

La grande e la piccola cuoca
Rogaliki krucho drożdżowe z marmoladą 289

Dawno nie piekłam rogalików i ciasteczek. Pod koniec roku zawsze takich małych słodkości pojawia się u mnie coraz więcej. Te rogalik są pyszne, długo utrzymują świeżość a ciasto łatwe do zrobienia bo wystarczy wszystko zmiksować. W samym cieście jest bardzo mało cukru. Jednak my lubimy słodko więc je polukrowałam ale można również oprószyć cukrem pudrem. Porcelana Bogucice Miranda Platin(...)kawałku ciasta i rozwałkować na koło o średnicy 22-23 cm i grubości około 0,5 cm. Podzielić na 8 części, na szerszym końcu nałożyć marmoladę i zwijać rogaliki. Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ostudzić. Do mleka dodawać stopniowo cukier puder i ucierać. Lukier nie powinien być zbyt

Ala piecze i gotuje
Dyniowe rogaliki z różą 189

siedzieliśmy bawiąc się w najlepsze. Dziś z kolei od rana Oluś okupywał komputer i nijak nie pozwolił się matce zbliżyć. Ale w końcu się udało i to jest najważniejsze. Rogaliki miały być zwykłe, kruche, ale że w lodówce stał napoczęty słoiczek dyniowego puree, postanowiłam je wykorzystać. Co by się nic nie marnowało ;) Straciły przez to odrobinę na swojej kruchości(...)którą latem udało się zrobić. I najlepsze jest w niej to, że obawiałam się że będzie gorzka, bo nie obcinałam tak dokładnie tych białych końcówek, ale nic takiego! W rogalikach smakuje super i już żałuję, że zrobiłam jej tak mało, bo do pączków chyba jej braknie... Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable

Kuchnia w czekoladzie
Kruche rogaliki z dżemem z dyni 216

Kruche rogaliki z dżemem z dyni to pyszna słodka przekąska w jesienne dni. Przepis na rogaliki znam już od dłuższego czasu i najczęściej robię z czekoladą (przepis znajduje się też na blogu). Tym razem jednak postanowiłam użyć domowej konfitury z dyni. Rogaliki wyszły przepyszne! var metaslider_8618 = function($) { $('#metaslider(...)średnicy około 23 – 28 cm i grubości 5 mm. Następnie wyciąć trójkąty (patrz krok 6) i na każdy kawałek wyłożyć dżem dyniowy. Zawinąć ciasto tworząc małe rogaliki. Piec partiami po 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Krok po kroku: 1. Rozpuścić drożdże 2. Do drożdży wsypać mąkę 3. Dodać margarynę, jajko

KuchniaWeDwoje.pl
Krucho - drożdżowe rogaliki z jabłkami 185

Przesmaczne rogaliki z krucho - drożdżowego ciasta, napakowane soczystymi jabłuszkami z dodatkiem cynamonu :). Ciasto jest niebywale proste w wykonaniu, nie wymaga wyrastania ( ani po wyrobieniu, ani po uformowaniu rogalików - wyrasta w piekarniku ), a do tego bardzo dobrze się z nim pracuje. Po upieczeniu rogaliki są mięciutkie i lekko chrupiące, utrzymują świeżość również do dnia następnego ( możliwe, że i do kolejnego, lecz(...)jabłka ( najlepiej kwaśne i twarde ) sok z połowy cytryny kilka łyżek płynnego miodu ( ilość zależy od kwasowości jabłek ) cynamon do smaku Dodatkowo: 1 jajko + odrobina mleka do posmarowania rogalików brązowy cukier do posypania  Wykonanie: Nadzienie jabłkowe: Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niegrubą kostkę. Skropić sokiem z cytryny, wymieszać. Przełożyć na dużą patelnię lub do rondla

Opowieści z piekarnika
Rogaliki trzyskładnikowe- palce lizać! 217

COŚ. Każdy z nas, dzieciaki też od czasu do czasu są łase na trochę słodkości. A że ja pichcić i eksperymentować uwielbiam (nie znaczy umiem), tak powstały te oto rogaliki. Zwykle opcja rogali była prosta- ciasto drożdżowe z odrobiną konfitury i sprawa załatwiona. Tym razem jednak w lodówce poza światłem było niewiele, a już na pewno brakowało niezbędnych do tego(...)cukru?! To nie może być dobre. Ale co mi tam- ryzyk-fizyk jak mawiają, jak nie spróbuję, to się nie dowiem. I spróbowałam. Nie, nie, wcale nie żałuję, bo rogaliki wyszły na tyle dobre, że…ledwo zrobiłam te zdjęcia, bo zniknęły w mgnieniu oka Świeże są mięciutkie i kruche- jednak co dzieje się z nimi na drugi dzień

Arbuziaki
Drożdżowe rogaliki a'la Snickers 169

Dziś zaproponuję przepyszne, drożdżowe i mięciutkie rogaliki z nadzieniem z kremu czekoladowego, masła orzechowego i masy kajmakowej, oblane polewą czekoladową i posypane solonymi orzeszkami. Przepis inspirowany był znanymi batonikami Snickers. Rogaliki można polać dowolną, swoją ulubioną polewą czekoladową. Ja zdecydowałam się na polewę w oparciu o dobrej jakości czekoladę mleczną. Z podanych składników otrzymamy 24 sztuki wyśmienitych rogalików, doskonałych(...)koło podzielić na 12 części, dzięki czemu uzyskamy 12 trójkątów  (fot.3) . Na każdym trójkącie ułożyć po pół łyżeczki kajmaku, masła orzechowego i kremu czekoladowego  (fot.4) . Zwinąć ciasno rogalika, dokładnie zlepiając brzegi, aby nadzienie nie wyciekło podczas pieczenia. Rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, złączeniem do dołu  (fot.5) . Piec około 15 minut w temp

Świat Ciasta
Domowe Rogaliki Drożdżowe z Marmoladą - Najlepsze 460

Rogaliki drożd żowe to klasyka wśród domowych łakoci . Pyszne, rozpływające się w ustach drożdżowe rogale , których serce tworzy nadzienie z aromatycznej konfitury , a z wierzchu finezyjnie spływa połyskujący lukier to prawdziwa rozkosz podniebienia ukryta w postaci tradycyjnych i prostych w przygotowaniu rogalików. Najlepsze Domowe Rogaliki Drożdżowe - Składniki: 600 g mąki pszennej 250 ml mleka 100 g masła 4 żółtka(...)drożdży pół łyżeczki soli ok. 250 g konfitury lub marmolady (najlepie j z róży) Lukier: szklanka cukru pudru ok. 4 łyżki ciepłej wody Najlepsze Domowe Rogaliki Drożdżowe - Sposób przygotowania: Mleko lekko podgrzewamy. Rozpuszczamy w nim drożdże, dodajemy łyżkę cukru, 3 łyżki mąki - dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut. Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Będzie ono miało

Słodka Strona
drożdżowe rogaliki na śmietanie-mięciutkie i puszyste 222

Witam kochani dziś przychodzę do Was z moimi ulubionymi rogalikami-idealne na śniadanie czy słodką przekąskę, zostają świeże na drugi dzień. Można zrobić rogaliki z czekoladą, dżemem, powidłami czy z borówkami. Wspaniałe, szybkie w przygotowaniu i bardzo puszyste i mięciutkie.  polecam gorąco  :-) SKŁADNIKI -3 szklanki  mąki tortowej -4 dag świeżych drożdży -250 ml kwaśnej śmietany -1 łyżka(...)cukru waniliowego -2 jajka -3/4 szkl cukru -4 łyżki roztopionego masła -dodatkowo 1 jajko do posmarowania rogalików i dowolne nadzienie-czekolada w kostkach, krem czekoladowy, powidła itp. drożdże zasypujemy cukrem i czekamy aż się rozpuszczą i będą płynne. Do płynnych drożdży dodajemy śmietanę i wszystko dokładnie mieszamy. Następnie w osobnej misce przesiewamy mąkę, dodajemy resztę składników i drożdże

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Rogaliki kruche! 291

Lekkie i kruche, o bardzo drobnej i malutkiej formie rogaliki maślane nadziewane marmoladą własnej roboty z mango i dyni piżmowej. Takie drobniutkie małe, słodkie co nieco ;-). Rogaliki kruche robi się dość szybko i przyjemnie, nie wymagają żadnych większych umiejętności. Jeśli nie czujecie się specami w pieczeniu, to przepis idealny dla Was, prosty, szybki w wykonaniu, a efekt zadowoli każdego. Rogaliki(...)możecie nadziać ulubioną marmoladą, jeśli chcielibyście użyć dżemu to wybierzcie taki aby był gęsty, zbyt rzadki będzie się rozlewał i wypływał z rogalików. Zapraszam! SKŁADNIKI: - 400 g mąki tortowej + do podsypywania - 2 jajka - 2 łyżki śmietany - 1/3 buteleczki aromatu cytrynowego - 120 g cukru - 1 masło (200 g) - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia W/w składniki zagniatamy na ciasto. Ciasto przekładamy

SMYKWKUCHNI
Rogaliki kokosowe 198

Małe rogaliki z nadzieniem kokosowym przygotowałam, a z tego przepisu aż 64 szt. otrzymałam. Nie za słodkie, trochę kokosanki mi przypominają i pomimo takiej ilości szybko znikają. Im są mniejsze tym fajniejsze. Polecam je przygotować, na pewno nie będziecie żałować.  Składniki: nadzienie: 350 g bardzo drobnych wiórek kokosowych, 50 ml syropu klonowego, 200 ml mleka(...)kokosową, równomiernie ją rozprowadzamy i dociskamy palcami do ciasta. Ciasto za pomocą noża do pizzy kroimy na 16 równych części. Każdy trójkącik, zaczynając od zewnętrznej części delikatnie zwijamy w rogalik. Ciasta nie dociskamy! Rogaliki przekładamy na blachę od piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Rogaliki układamy na łączeniu ciasta. Porcja z jednego krążka, zajmuje całą blachę. Odstawiamy

Moniki Smakołyki