Rogaliki drożdżowe - wersja szybsza 78Rogaliki drożdżowe - wersja szybsza Rogaliki drożdżowe - wersja szybsza Dziś jest Dzień Rogalika, więc zapraszam Cię na pyszne puchate drożdżowe rogaliki nadziane kwaskowatymi powidłami ze śliwek. Uwielbiam to połączenie, bo śliwki idealnie są komponują z takim ciastem. Ten dzisiejszy przepis na rogaliki, różni się nieco od tradycyjnego przepisu na ciasto drożdżowe. Klasycznie po wymieszaniu aktywnego zaczynu z pozostałymi składnikami, odstawiamy ciasto(...)wyrośnięcia na około godzinę lub półtorej. Mój przepis tego nie wymaga i dlatego nazwałam go wersją szybszą. To idealny przepis, gdy nie mamy zbyt dużo czasu, a rogaliki wychodzą równie pyszne. Przepisy na ciasta drożdżowe na blogu Na moim blogu znajdziesz także inne przepisy na pyszne drożdżowe wypieki. Odrywane bułeczki z kruszonką i borówkami amerykańskimi Roscon de Reyes Magos, czyli
Kulinarne przygody Gatity
Rogaliki trzyskładnikowe z marmoladą 76względem kulinarnym kojarzy się głównie z gęsiną i rogalami świętomarcińskimi. U mnie co prawda dziś nie zagościły rogale z białym makiem, ale głównie smaczne i dużo łatwiejsze do zrobienia rogaliki trzyskładnikiwe z marmoladą wiśniową. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 3szkl. mąki pszennej tortowej 250g masła 1szkl. kwaśnej śmietany 12% Dodatkowo: Marmoladą wiśniowa Cukier puder Sposób(...)część rozwałkowałam na okrągły placek o grubości kilku milimetrów. Następnie placek pokroiłam na trójkąty. Na szerszym kawałku ciasta kładłam porcję marmolady i zwijałam trojkat w kierunku węższego końca, formując rogaliki. Gotowe rogaliki układałam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rogaliki piekłam ok. 35min w temp. 180 stopni. Czas pieczenia należy kontrolować, bo może on się różnić w zależności od wielkości
Waniliowe Improwizacje
Rogaliki z 2 składników. 106Dzisiaj sprawdzony przepis na pyszne kruche rogaliki. Rogaliki, które przygotujecie z 2 składników. Ciasto to tylko mąka i serek mascarpone. Z podanej ilości wychodzi około 32 pysznych rogalików. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Rogaliki z 2 składników Porcje 32 Składniki Składniki na ciasto : 250 g serka mascarpone 200 g mąki tortowej Dodatkowo : marmolada 1 jajko(...)części. Każdą z nich po kolei wałkujemy na koło o średnicy około 22-23 cm. Dzielimy na 8 trójkątów. Na każdym z nich kładziemy niewielką ilość marmolady. Zawijamy rogaliki i smarujemy rozbełtanym jajkiem. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 20-25 minut, aż się ładnie zezłocą. Artykuł Rogaliki
To co lubię - gotuję i polecam
Kruche rogaliki z białą czekoladą i borówkami 98Kruche rogaliki z białą czekoladą i borówkami Delikatne, maślane i ekstra kruche rogale, które w dodatku są bardzo szybkie i proste w przygotowaniu. Niebo w ustach! Składniki: Ciasto: 400g mąki pszennej + maka do podsypania 3 łyżki cukru pudru 250g zimnego masła 5 żółtek Dodatkowo: ok 20dkg borówek 1 tabliczka białej czekolady cukier puder do posypania(...)lodówki *** *** Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części *** *** Każdą część rozwałkowujemy na kształt koła i dzielimy na 8 lub 12 trójkątów – w zależności jak duże chcemy uzyskać rogaliki *** *** Na szerszej części każdego trójkąta układamy pół kawałka czekolady oraz 2-3 borówki *** *** Ciasto z nadzieniem zawijamy zaczynając od szerszej części tworząc rogaliki *** *** Gotowe rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem
Blog z Apetytem
Rogale z szynką i serem 118serem , to wypiek z ciasta drożdżowego , który rewelacyjnie sprawdza się podany na śniadanie , na kolację oraz jako przekąska . Te rogale śniadaniowe są mięciutkie, maślane i fantastyczne w smaku. Przygotowanie rogalików drożdżowych zaczynam od zrobienia ciasta, do którego to poza mlekiem, jajkami, mąką i masłem dodaję również jogurt grecki , który nadaje ciastu delikatnej konsystencji. Po połączeniu i kilkuminutowym wyrobieniu, ciasto odstawiam(...)drugiego wyrośnięcia. W międzyczasie przygotowuję nadzienie z szynki , sera oraz serka kremowego. Nadzienie urozmaicić można dodatkiem szczypiorku, czosnku czy natki pietruszki, jeśli macie ochotę na bardziej aromatyczne rogaliki. Pierwszą kulkę z ciasta drożdżowego wałkuję, pokrywam nadzieniem, na którym układam drugi placek z ciasta i kroję całość na części, które smaruję dwa razy jajkiem w 15-o minutowych odstępach. Na koniec
MeCooks
Rogaliki z szynką i serem 1187wyszukiwanych przystawek w internecie. W dzisiejszych czasach większość z nas ma zaplanowany dzień co do minuty, a szukając przepisów lubi stawiać na prostotę i szybkość wykonania. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Rogaliki z szynką i serem to fenomenalna przekąska, którą można przygotować w ekspresowym tempie. Wystarczy zaledwie 4 podstawowe składniki! Są bardzo smaczne, łatwe i szybkie do zrobienia i idealnie sprawdzą się(...)każdą okazję. Zapraszam na przepis! PRZEPIS NA ROGALIKI Z SZYNKĄ I SEREM Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 12 plastrów ulubionej szynki 12 plastrów żółtego sera ketchup 1 roztrzepane jajko czarnuszka do posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Ciasto francuskie dzielimy na pół, wzdłuż dłuższego boku. Następnie otrzymane części dzielimy na małe trójkąty (takie jak na rogaliki). Każdy z trójkątów smarujemy ketchupem
Przepiski.pl
Kruche rogaliki na cieście z piwem. 96trójkąty. Na każdy trójkąt nakładamy nadzienie, może to być twarda marmolada, powidło śliwkowe, gęsty dżem lub masa serowa lub makowa, w zależności co kto lubi. Zwijamy w kształt rogalika i układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Możemy układać dość ciasno, bo rogaliki nie wyrastają podczas pieczenia wiele. Przed pieczeniem możemy je pomalować roztrzepanym jajkiem, ale nie jest to konieczne(...)Pieczemy w 180 C przez około 25 minut. Wystudzone rogaliki możemy oprószyć cukrem pudrem, ale i bez niego są smaczne. Rogaliki te są kruche, przypominają rogaliki z ciasta półfrancuskiego. Z tej porcji wyszło mi 27 rogalików. Jeśli chcemy je przechować dłużej wkładamy je do woreczka foliowego i szczelnie zamykamy. Życzę smacznego
Przepisy i porady kulinarne
Rogaliki z białym makiem 109Rogale marcińskie z białym makiem Rogaliki drożdżowe z białym makiem czyli rogale marcińskie. Rogaliki z białym makiem to historia, która przetrwała do dziś. Tradycyjne ciasto drożdżowe i delikatne nadzienie z białego maku i bakalii. Takie pyszne rogale drożdżowe można przygotować z białym makiem jak i z makiem niebieskim. Jak zrobić biały mak do rogali? Rogale z białym makiem wzorowane(...)rogale świętomarcińskie? Marcińskie rogale z białym makiem Biały mak mielony znakomicie się sprawdzi jako baza do nadzienia. Możesz przygotować rogale z ciasta francuskiego, rogale kruche jak i te najpopularniejsze rogaliki drożdżowe. Jeżeli nie masz czasu lub warunków, równie dobrze możesz przygotować rogaliki z białym makiem z puszki. Kiedyś był on dostępny tylko w sprzedaży wysyłkowej. Dziś biały mak w puszcze
Dieta moja pasja
Top 10 najlepszych ciast na Wielkanoc 137czyli połączenie dwóch (moich ulubionych) ciast! Jest przepyszny, wilgotny, idealnie słodki, po prostu wspaniały. Co prawda wymaga trochę pracy, ale wykonanie idzie dość szybko i sprawnie. Polecam! 10. Rogaliki Twarogowe rogaliki z marmoladą Przepis tutaj (KLIK) Delikatne, bardzo kruche rogaliki z ciasta serowego, którego struktura przypomina warstwowe ciasto francuskie. Do ich przygotowania nie używamy w ogóle cukru(...)upieczeniu rogaliki możemy posypać cukrem pudrem, jednak dzięki słodkiemu nadzieniu nie jest to konieczne. Rogaliki maślane Przepis tutaj (KLIK) Są miękkie, puszyste i delikatne, także na drugi dzień po upieczeniu. Mają rewelacyjnie maślany smak co sprawia, że rogaliki wprost rozpływają się w ustach. Koniecznie musicie je spróbować! POLECAM TAKŻE: PRZEPISY NA JAJKA I SAŁATKI WIELKANOCNE PRZEPISY TUTAJ IMPREZOWE
Blog z Apetytem
Razowe rogaliki z jabłkami 124mojprzepisna.pl | Razowe rogaliki z jabłkami Witam wszystkich, odpoczęliście trochę podczas długiego weekendu? My spędziliśmy weekend wyjazdowo tj. byliśmy w Lublinie aby odwiedzić moją mamę i przyjaciółkę. Na szczęście znalazłam trochę czasu aby przygotować jakieś drobne słodkości. Wszyscy pieką rogale Marcińskie, a ja się ich przestraszyłam i upiekłam rogaliki z jabłkami. Piekłam jeszcze babkę drożdżową z pesto więc jak widzicie(...)Postanowiłam zrobić coś drożdżowego, coś zdrowszego, z małą ilością cukru, z jabłkami i z dodatkiem mąki razowej i otrębów – chyba zdrowsze byłoby zjedzenie samego jabłka ;) W rogalikach nie ma jajek, masła, a mleko można zastąpić mlekiem roślinnym, więc przepis jak najbardziej nadaje się dla alergików. [:Listonic] Składniki na 12 małych rogalików: 100 gr mąki pszennej (u mnie
moj przepis na
Razowe rogaliki z jabłkami 122mojprzepisna.pl | Razowe rogaliki z jabłkami Witam wszystkich, odpoczęliście trochę podczas długiego weekendu? My spędziliśmy weekend wyjazdowo tj. byliśmy w Lublinie aby odwiedzić moją mamę i przyjaciółkę. Na szczęście znalazłam trochę czasu aby przygotować jakieś drobne słodkości. Wszyscy pieką rogale Marcińskie, a ja się ich przestraszyłam i upiekłam rogaliki z jabłkami. Piekłam jeszcze babkę drożdżową z pesto więc jak widzicie(...)Postanowiłam zrobić coś drożdżowego, coś zdrowszego, z małą ilością cukru, z jabłkami i z dodatkiem mąki razowej i otrębów – chyba zdrowsze byłoby zjedzenie samego jabłka ;) W rogalikach nie ma jajek, masła, a mleko można zastąpić mlekiem roślinnym, więc przepis jak najbardziej nadaje się dla alergików. [:Listonic] Składniki na 12 małych rogalików: 100 gr mąki pszennej (u mnie
moj przepis na
Rogaliki na wodzie gazowanej. 147Wczoraj rano przy kawce, przeglądałam Facebooka i natknęłam się na bardzo ciekawe rogaliki. Do przygotowania ciasta wystarczy woda gazowana, olej i mąka. Byłam tak ciekawa smaku, że poszłam do kuchni i zaczęłam działać :) Ciasto fajnie się zagniotło i dobrze się z nim pracowało. Rogaliki wyszły smaczne, dlatego przepis podaję dalej. Oryginalny przepis znajdziecie u Asi na blogu(...)Składniki: 1/2 szklanki wody gazowanej 1/2 szklanki oleju 2 czubate szklanki mąki pszennej tortowej Dodatkowo: powidła, lub gęsty dżem (u mnie swojski dżem czereśniowy) cukier puder do posypania rogalików Wykonanie: Do miski wlać wodę gazowaną i olej. Dodać mąkę i wymieszać, a następnie zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez pół
Agusiowe smakołyki
Kruche rogaliki z piwem 142Pyszne, bardzo proste w przygotowaniu kruche, piwne rogaliki. Z nadzieniem z ulubionej marmolady smakują wyśmienicie. Idealne na święta i różne okazje jak i na co dzień. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 4 szklanki mąki pszennej ( składniki odmierzane szklanką o pojemności 250 ml) 1 szklanka piwa 250 gram margaryny lub masła ulubiona marmolada do nadziewania cukier puder do posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)Całość zagniatamy. zagniecione ciasto dzielimy na 4 części. Każdą część rozwałkowujemy na kształt koła i dzielimy na 8 trójkątów,. na każdy trójkąt ciasta kładziemy porcję marmolady i zwijamy tworząc rogaliki., gotowe rogaliki układamy na blasze od piekarnika wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. rogaliki wstawaimy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni grzanie (góra-dół) i pieczemy
Blog kulinarny S9.PL
SEROWE ROGALIKI Z 3 SKŁADNIKÓW NADZIEWANE MARMOLADĄ RÓŻANĄ 133Pomysł na te rogaliki podesłała mi kiedyś koleżanka i tak się do nich zamierzałam a potem uciekło z głowy. Ostatnio sobie przypomniałam o przepisie i od razu postanowiłam je przygotować. Samo ciasto zrobione jest z mąki, masła i twarogu, natomiast nadzienie to już kwestia kto co lubi i na co ma ochotę. Rogaliki przygotowuje się ekspresowo, są kruche z zewnątrz(...)słodkim środkiem. Polecam ten przepis, jeśli macie ochotę na coś słodkiego. Przygotowanie rogalików to również doskonała opcja na zabawę w kuchni z dzieckiem :) Składniki: * 200 g mąki pszennej * 200 g masła zimnego * 200 g twarogu z wiaderka Na nadzienie użyłam marmoladę o smaku róży Orzech . Wykonanie: Na stolnicę (lub do miski) wysypać mąkę, dodać zimne, pokrojone na kawałki
Zrób to smacznie
Kifli 199wrzesień Amber zaproponowała wypiek węgierskich rogalików Kifli według przepisu Małgosi z Akacjowego bloga. Jak napisała Amber w zaproszeniu do piekarni, receptura, według której mieliśmy piec Kifli, sięga czasów, kiedy broniono Budy przed oblegającymi ją Turkami. I właśnie rogaliki w kształcie półksiężyca miały być symbolem zwycięstwa nad turecką inwazją. W dniu wypiekania rogaliki są chrupiące i bardzo kuszą(...)sięgnąć. Na zdjęciu jest połowa tych, które wypiekałam 😉 i które zastałam po powrocie z grzybobrania, w czasie którego rogaliki miały stygnąć 😉 B. - dziękuję za wyrobienie ciasta w Twoim "wariacie" 😊 Składniki (na 10 sztuk): 400 g mąki pszennej chlebowej typ 650 (użyłam 500 g + mąka do podsypania) 270 ml mleka + do posmarowania 30 g rozpuszczonego masła 1 łyżeczka cukru
Weekendy w domu i ogrodzie