Rogaliki półfrancuskie z jabłkami Kruche i delikatne rogaliki z pysznym jabłkowym nadzieniem. Ciasto jest bardzo przyjemne w wyrabianiu, gładkie i aksamitne, nie trzeba odkładać go do wyrośnięcia, dzięki czemu rogaliki szybko się robi, wystarczy zagnieść wszystkie składniki i gotowe. Składniki: Ciasto: 50g świeżych drożdży 300g śmietany 18% (kwaśnej) 4 szklanki mąki pszennej 200g masła 2 żółtka 1 pełna(...)łyżka cukru pudru szczypta soli Nadzienie: 4-5 jabłek 3 łyżki cukru Dodatkowo: 2 łyżki masła 1 jajko cukier puder do posypania rogalików *** Przygotowujemy nadzienie. Jabłka obieramy, kroimy w kosteczkę, przekładamy do garnka i zasypujemy cukrem *** *** Jabłka z cukrem dusimy na średniej mocy palnika przez około 10 minut często mieszając. Odkładamy do wystudzenia *** *** Dwie łyżki masła roztapiamy
Blog z Apetytempowiedział, że rogaliki muszą być jedynie na słodko? Dzisiaj mam dla Was propozycję na rogaliki w wersji na słono, które doskonale sprawdzą się na kolację, lub jako przekąska na imprezę. Przepis na rogaliki na słono jest bardzo prosty i szybki. Do ich przygotowania potrzebne będzie ciasto francuskie, szynka, ser i odrobina ketchupu. Tak nie wiele potrzeba, aby stworzyć coś smacznego(...)wieczór. Serdecznie polecam wypróbować! ROGALIKI NA SŁONO PRZEPIS Składniki 1 arkusz ciasta francuskiego 12 plastrów żółtego sera 12 plastrów szynki kilka łyżek ketchupu 1 jajko czarnuszka Przygotowanie 1. Ciasto francuskie rozwinąć na blacie i podzielić na pół, wzdłuż dłuższego boku. Następnie otrzymane kawałki podzielić na małe trójkąty (takie jak na rogaliki). 2. Każdy z trójkątów posmarować ketchupem, a następnie wyłożyć
Alle Dobre!Migdałowe rogaliki z tradycyjnego, niemieckiego przepisu. A jak niemiecki przepis na świąteczne ciasteczka, to nie może zabraknąć marcepanu. A raczej masy marcepanowej. Słodkiej, pachnącej, przepysznej. I oczywiście migdałów: mielonych i w płatkach. I żeby to arcydzieło stało się doskonałe, zanurzamy końcówki chrupiących rogalików w kuwerturze. Ja lubię mleczną czekoladę. Prawdziwi schokoholicy wybiorą ciemną, gorzką, z dużą ilością kakao(...)takim aromatycznym rogalikiem w jednej ręce i kubkiem kawy w drugiej- zabrakło jednej ręki, żeby zrobić zdjęcie- chcę Wam złożyć Świąteczne Życzenia: Magicznych świąt Bożego Narodzenia, szczęścia, radości i dużo zdrówka. Pachnącej choinki, skrzypiącego śniegu, słodyczy na stole i spokoju w sercu... Migdałowe rogaliki: Składniki na okolo 12-13 sztuk 200 g masy marcepanowej 150 g mielonych migdałów 2 łyżki
dolcevitainmykitchenMój Niejadek idzie już do szkoły, a więc eksperymenty do lunchboxa czas zacząć, żeby oprócz kanapek coś tam jeszcze dorzucić 😊 na pierwszy rzut - drożdżowe rogaliki z powidłami. Doskonałe na podwieczorek, dobre też na drugie śniadanie, a ja lubię sobie je tak po prostu przegryźć w ciągu dnia aż zobaczę pusty talerz :) Zachęcam do wypróbowania i dajcie znać, czy smakowało(...)Rogaliki z powidłami Składniki: 1) 100 g masła 2) 3 żółtka 3) 1 jajko 4) 50 g mleka 5) 25 g drożdży 6) 300 g mąki pszennej
Na kulinarnym poligonieDzień dobry :-) Na pewno większość lubi rogaliki z marmoladą lub innym nadzieniem. U mnie dzieci co jakiś czas wołają żeby im właśnie takie zrobić. Tym razem szukałam czegoś tak na szybko, bo zawsze trzeba czekać, żeby ciasto wyrosło. Tak też znalazłam przepis ( kliK ) na rogaliki drożdżowe na szybko. Nie musimy czekać aż ciasto wyrośnie, tylko rogaliki robimy od razu(...)wyrobieniu ciasta. Po upieczeniu rogaliki są bardzo smaczne i puszyste. Nam posmakowały bardzo. Oczywiście nadzienie możecie dać swoje ulubione, może to być marmolada tak jak w naszym przypadku, lub nutella. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: 50 g świeżych drożdży 3 szklanki mąki pszennej u mnie typ 450 1/4 szklanki ciepłego mleka 250 g masła lub margaryny
kruche babeczkiUpiekłam niezwykle pyszne rogaliki. Idealne na słodkie śniadanie, podwieczorek czy poczęstunek. Można je zabrać do pracy, do szkoły i na piknik. Długo zachowują świeżość. Bardzo lubię wypiekać drożdżowe na słodkiej śmietance kremówce. Kto ma ochotę to polecam. Słodkich wypieków. Potrzebujemy: Na rozczyn: 5 dag świeżych drożdży 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki cukru pół szklanki ciepłej śmietanki kremówki(...)łyżki oleju Na nadzienie: 1 słoiczek powidła śliwkowego 2 kopiaste łyżki kakao 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 szklanka rodzynek Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie pysznych rogalików drożdżowych: 1. Rozczyn i ciasto: Drożdże rozcieramy z cukrem, cukrem waniliowym, ciepłym mlekiem, śmietanką i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut aż rozczyn ,,ruszy
IzabelawkuchniKruche rogaliki jak u babci. Szybkie i proste! Smakują rewelacyjnie. Są bardzo łatwe i wręcz ekspresowe w wykonaniu, a do tego niedrogie. Ciasto składa się zaledwie z trzech składników, które wystarczy razem zagnieść i gotowe. Zazwyczaj rogaliki robiłam na maśle, dlatego gdy zobaczyłam ten stary przepis z użyciem smalcu, zaczęłam zastanawiać się jak to może smakować. I powiem(...)Ciasto rozwałkowujemy na kształt koła i dzielimy na 6 trójkątów. Na brzegu każdego trójkąta układamy kawałek czekolady (każdy kawałek rozcięłam na pół i układam po dwie połówki na każdy rogalik) oraz łyżeczkę dżemu *** *** Zwijamy zaczynając od szerszego końca trójkąta i zaklejamy delikatnie rogi, aby podczas pieczenia nie wypłynęło nam nadzienie *** *** Zwinięte rogaliki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce
Blog z ApetytemSezon na wiśnie trwa, warto coś z nich przygotować, np. upiec pyszniutkie rogaliki drożdżowe z budyniem. Słodkie i kwaśne zarazem. Pyszne. Idealne na podwieczorek, poczęstunek, dla gości i na piknik. Uwielbiam piec ciasto drożdżowe, zawsze mi się udaje. Pysznie nadziane budyniem i wiśniami to coś obłędnie pysznego. Polecam upieczcie takie :) Potrzebujemy: Na rozczyn: 1 szklanka ciepłego mleka 5 dag świeżych(...)Nadzienie: 2 szklanki mleka 1 budyń waniliowy ( bez cukru i na pół litra mleka ) 1 cukier waniliowy 4 łyżki cukru 1 szklanka wydrylowanych wiśni Dodatkowo: mąka pszenna Wykonanie pysznych rogalików: 1. Ciasto: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. Do mąki dodajemy masło lub margarynę i rozcieramy
IzabelawkuchniDomowe rogale są najlepsze. Puszyste, delikatne i idealnie maślane. Tym razem przygotowałam wersję z nadzieniem czekoladowym. Wyszło pysznie. Czekolada nie jest sucha, tylko delikatnie wilgotna. Takie rogaliki można zabrać do pracy, czy na piknik, zaś dzieciaczkom dać do szkoły. U mnie obowiązkowo posypane makiem, bo mój syn Piotr kocha mak. SKŁADNIKI Ciasto drożdżowe: 250 ml ciepłego mleka(...)ciasno zawinąć zaczynając od podstawy trójkąta i kierując się do jego wierzchołka (wierzchołek trójkąta powinien się znaleźć na spodzie dobrze przyklejony do ciasta). Zawinięte ciasto uformować w kształt rogalika i ułożyć w dużych odstępach na blaszce posypanej mąką ziemniaczaną. Rogaliki przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić na 20-30 minut do ponownego wyrastania. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. W miseczce
Passions hobbies lifeDomowe rogaliki są puszyste i maślane, po prostu przepyszne! Koniecznie musicie kiedyś spróbować upiec, bo wbrew pozorom przygotowuje się je łatwo. Jak każdemu ciastu drożdżowemu, trzeba im poświęcić nieco czasu, ale wierzcie mi, że warto. SKŁADNIKI 250 ml ciepłego mleka 25 g drożdży 450 g mąki pszennej typ 500 3 łyżki mleka w proszku 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli(...)części (na krzyż). Każdą część ciasno zawinąć zaczynając od podstawy trójkąta i kierując się do jego wierzchołka (wierzchołek trójkąta powinien się znaleźć na spodzie). Zawinięte ciasto uformować w kształt rogalika i ułożyć w dużych odstępach na blaszce posypanej mąką ziemniaczaną. Rogaliki przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić na 15-30 minut do ponownego wyrastania. Piekarnik rozgrzać do temperatury
Passions hobbies lifeweekend pomysłodawczyni akcji Wypiekanie na śniadanie zaproponowała pieczenie rogalików serowych ze śliwkami z przepisu z bloga Oryginalny smak. Z zamieszczonego tam przepisu powstaje ciasto niezwykle tłuste, więc pierwsza próba okazała się fiaskiem. Zwiększyłam więc ilość mąki, zmieniłam temperaturę pieczenia, ale też musiałam zmienić farsz. I udało się 😊😋 Składniki (na 25 rogaliki): 250 g zmielonego twarogu 250 g miękkiego masła(...)części rozwałkować na blacie podsypanym mąką na koło grubości ok. 3 mm. Ciasto pokroić na 8 części. Na szerszej części umieścić łyżeczką marmolady. Zrolować i skleić końcówki, formując rogaliki. Piekarnik włączyć na 180 stopni C. na termoobieg. Rogaliki ułożyć na dwóch dużych blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Piec równolegle rogaliki na obu blachach 22-25 minut. Rogaliki odłożyć do ostygnięcia
Weekendy w domu i ogrodziebułki i rogale. Ja postanowiłam zrobić rogale i zastosować mały trik, jakiego nauczyłam się jakiś rok temu – otóż ciasto po rozwałkowaniu smarujemy warstwą masła. Potem ciasto rolujemy w rogaliki. Ten mega maślany smak, trochę przypominający nawet croissanta. W miejscu zwijania/smarowania masłem, rogal nam się pięknie rozwarstwia… Oczywiście, możecie spokojnie ominąć to dodatkowe smarowanie ciasta masłem, uzyskując bardziej klasyczny(...)smak. Polecam wam też poeksperymentować z różnymi czasami pieczenia, czy bardziej przypadną wam do gustu rogaliki maślane pieczone na kolor złoty, czy już bardziej brązowe. Bardziej brązowe są lepsze pierwszego dnia, za to kolejnego już nieco suchawe, te złote świetnie smakują kilka dni. Przepis pochodzi stąd , jednak ja nieco zmieniłam sposób wykonania. Samo ciasto jak zwykle wyrabiałam w misie
Mieszam w GarnkuBłyskawiczne w przygotowaniu rogaliki, pod warunkiem, że mamy gotowe ciasto francuskie, które uwielbiam. Te rogaliki, to doskonała przekąska zarówno na ciepło jak i na zimno. Zrobiłam je z nadzieniem serowym z dodatkiem kurkumy i czosnku, wyszły pyszne. Spróbujcie Składniki: – 1 opakowanie ciasta francuskiego – 200g delikatnego twarogu półtłustego – 100g sera feta – 100g twardego sera żółtego (u mnie(...)gouda) – 1 łyżeczka kurkumy – 2 ząbki czosnku – 2 jajka ( 1 jajko do masy serowej, drugie- do posmarowania rogalików) – ulubione ziarna do posypania ( u mnie czarnuszka) Ser żółty i fetę zetrzeć na tarce na dużych oczkach, dodać twaróg, jedno jajko, kurkumę i czosnek przeciśnięty przez praskę i wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto francuskie wyjąć z opakowania, rozwinąć, pokroić
Smaki ArmineRogaliki kruche z marmoladą tej jesieni robiłam już trzy razy, ale to ten ostatni był najbardziej spektakularny, ponieważ były rogaliki przygotowane przez blisko 20 par malutkich rączek. Nie ukrywam, że miałam trochę obaw... Mamy takie czasy, że ciasta wyrabiają za nas roboty i sama z tej opcji korzystam, bo szybciej, pewniej, czyściej. A teraz daj ciasto do wyrabiania(...)było to zagnieść! Przecież to jak zabawa jadalnym slime'm :) A jeśli nie wiesz co to "slime", to zapraszam do wpisu TUTAJ. Ze względu na ograniczony czas, nie robiliśmy rogalików drożdżowych. Ale te kruche, różnych kształtów i wielkości naprawdę dały radę. To rogaliki takie "na raz" :) Ale jeśli szukacie bardziej konkretnych, to zobaczcie również drożdzowe z makiem i kruszonką , rogaliki
bistro mamaszybkie. Polecam wypróbować! Składniki: Ciasto: 3 jajka szczypta soli 5 łyżeczek cukru 7g suchych drożdży 180g masła 180ml mleka 600g mąki Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania rogalików Nadzienie: 250ml mleka 1/2 szklanki cukru (najlepiej brązowego) 4 łyżki kaszy manny 10dkg migdałów (lub płatków migdałowych) 5dkg orzechów laskowych olejek migdałowy *** Przygotowujemy nadzienie: mleko zagotowujemy z cukrem(...)cienko) *** *** Koło dzielimy na osiem trójkątów. Na szerszej stronie każdego trójkąta układamy łyżeczkę nadzienia *** *** Trójkąciki zwijamy i wyginamy w kształt rogala. Końce delikatnie zlepiamy aby nadzienie nie wypłynęło *** *** Zwinięte rogaliki układamy na wyłożonej papierem blaszce. Rogaliki smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem *** *** Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 15 minut – do zrumienienia *** *** Upieczone rogale posypujemy cukrem
Blog z Apetytempowodu pernamentnego niedoczasu w jakim ostatnio żyję, wszystkie szybkie desery i ciasta są przeze mnie bardzo mile widziane A te rogaliki szykuje sie tak szybko, że rodzina pytała mnie po kilka razy “kiedy ja to piekłam”. Prawda jest taka, że rogaliki są przygotowane z półproduktu, bo ciasto francuskie właśnie takim jest. Ale nie oszukujmy się, własnoręczne przygotowanie ciasta(...)miał z tego powodu narzekać Jako nadzienie wykorzystałam nutellę i jabłka. Ale może to być jakikolwiek słodki krem i inne owoce lub np. dżem. Składniki na około 15-16 rogalików: – opakowanie ciasta francuskiego – łyżka kremu czekoladowego typu nutella – 2 jabłka (opcjonalnie cukier do smku) Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę (lub ścieramy na tarce z grubymi
RelaxtimeNajlepsze rogaliki drożdżowe jakie do tej pory robiłam i jadłam. Są tak puszyste i mięciutkie jak pierzynka ha ha :-) Tak, to prawda. Przepis znalazłam tutaj . Jak pisze najlepsze, to warto wypróbować, może rzeczywiście tak jest. W tym przypadku jest, polecam Wam je bardzo, ja na pewno z przepisu będę korzystać, bo rogaliki wszystkim smakowały, nawet moja młoda, jak nigdy(...)tylko mlaskała i wołała mama daj :-) Róbcie, bo warto :-) Ciasto jak je zarobimy jest dość luźne, ale takie ma być. Rogaliki dzięki temu są puszyste. Miłego piątku Wam życzę :-) Składniki: 3,5 szklanki mąki pszennej tortowej 120 g masła 200 ml mleka 2 jajka 2/3 szklanki cukru pudru 1/3 łyżeczki soli 80 g świeżych drożdży około 500 g marmolady
kruche babeczkiJedni pieką teraz makowce a ja upiekłam rogaliki drożdżowe z makiem :) Oczywiście skorzystałam z mojego niezawodnego przepisu na ciasto drożdżowe. Rogaliki wyszły przepyszne, pulchne, mięciutkie, pełne nadzienia makowego, polane lukrem. Przygotowanie rogalików może i jest trochę pracochłonne, ale są tego warte. Polecam :) Składniki na ciasto drożdżowe: (przepis tutaj) * 1/2 kg mąki * 1 jajko * 40 g świeżych drożdży bądź(...)koła o grubości około 4-5 mm. Podzielić je na 8 trójkątów. Przy brzegu każdego trójkąta układać nadzienie makowe. Zwijać w rulonik do węższej strony trójkąta. Ułożyć na kształt rogalika. Każdego rogalika przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować mlekiem. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170'C i piec rogaliki około 20 minut. Wystudzone rogaliki polewać lukrem
Zrób to smaczniezapisków mojej mamy, z kryzysowego PRL'u, gdy nic nie było, a jednak gospodynie w Polsce Ludowej potrafiły w swych kuchniach wyczarować cuda. I takim cudem są te rogaliki drożdżowe, zupełnie różniące się od typowych drożdżowych wypieków, nie trzeba robić zaczynu ani wyrastać ciasta. Rogaliki też nie czerstwieją na drugi dzień jak każdy drożdżowy wypiek, z każdym dniem jakby nabierały(...)szlachetności. To jest zupełnie wyjątkowe ciasto drożdżowe. Do tych rogalików polecam szczególnie margarynę palmę (z murzynkiem), co może wiele osób zaskoczyć, ale ten przepis najlepiej wychodzi na margarynie, chociaż masła też można użyć. Ja wybieram margarynę, ze względu na sentyment, ale też ze względu na cenę, bo masło jest teraz zdecydowanie za drogie. Bardzo polecam ten przepis * * * Składniki (proporcje
Kawa z mlekiemPyszne, mięciutkie, rozpływające się w ustach. Takie właśnie są kruche rogaliki. Wykonuje się je naprawdę szybko. Ale proponuję wykonać je od razu z podwójnej porcji, ponieważ znikają ze stołu jeszcze ciepłe. Doskonałe na chłodne, jesienne popołudnie z filiżanką herbaty lub kawy. Przechowywane w pudełku dość długo zachowują swoją kruchość :) Jako nadzienie do rogalików wykorzystałam przepyszny mus "śliwkowe czeko love(...)białe jabłuszko" od małe szczęścia . Mus okazał się strzałem w dziesiątkę, dodał lekkiej słodyczy rogalikom. "Śliwkowe czeko love" to śliwki zanurzone w czekoladzie w formie powideł, natomiast "białe jabłuszko" to mus jabłkowy z dodatkiem białej czekolady. Oj chciałoby się wyjadać takie łakocie prosto ze słoiczków :) Składniki na około 32 rogaliki: * 3 szklanki mąki pszennej * 200 g zimnego masła
Zrób to smacznieZapraszam na pyszne rogaliki, idealnie kruche. Do wykonania ciasta wystarczą tylko trzy składniki. Przepis dziecinnie prosty w wykonaniu, więc udadzą się każdemu. Polecam upiec na podwieczorek i podać z kawą lub herbatą. Zapraszam :) Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki tortowej 1 szklanka gęstej i kwaśnej śmietany 12 % 20 dag masła lub margaryny Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy cukier puder(...)oprószenia rogalików około 15 dag powidła śliwkowego Wykonanie: 1. Ciasto: Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy masło lub margarynę rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki, następnie dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy do lodówki na około 30 minut do schłodzenia. 2. Formowanie rogalików: Ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy, za pomocą talerza deserowego wycinamy
IzabelawkuchniNadziewane rogaliki twarogowe były pierwszymi rogalikami jakie zrobiłam będąc dzieckiem. Przepis jest tak banalnie prosty, że swoją naukę z pieczeniem można zacząć właśnie od niego 😉 Zajadałam się z nimi z moim ukochanym Bratem, co niejednokrotnie kończyło się bójką o ostatnie sztuki 💪😈 Odkąd pamiętam nadziewam je najczęściej powidłami śliwkowymi, bo w takiej wersji smakują mi najbardziej, ale moje Dzieci eksperymentują(...)różnymi dżemami lub marmoladą, a nawet Nutellą czy innym kremem czekoladowym. W każdym razie czym nie byłyby nadziane - smakują wyśmienicie 😋 Do przygotowania rogalików dobrze jest użyć twarogu w kostkach już zmielonego, ale bardzo często robię go ze zwykłego sera, który uprzednio rozgniatam trochę widelcem. Jeśli pominiecie ten krok, nic się nie stanie i rogaliki wyjdą równie przepyszne 😙 SKŁADNIKI
Słodko-Słony Świat IlonyDrożdżowe rogaliki z nadzieniem wykonane są z klasycznego ciasta drożdżowego, przygotowanego z dodatkiem żółtek, z dużą ilością masła i cukru. Ciasto wymaga dość długiego wyrabiania, ale dzięki tej czynności rogaliki są puszyste i ładnie wyrośnięte. Jako nadzienie może posłużyć Wam ulubiony składnik, np. twaróg, budyń czy marmolada. Ja swoje nadziałam powidłami śliwkowymi i to jedna z moich ulubionych wersji tych(...)rogali. Z poniższego przepisu przygotujecie około 25 sztuk . Drożdżowe rogaliki z nadzieniem Składniki: 380g mąki pszennej 180ml mleka 120g cukru 100g masła 3 żółtka 30g drożdży 3 łyżeczki domowego cukru waniliowego 150g powideł śliwkowych lub innego nadzienia 1-2 białka do posmarowania wierzchu rogalików Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - do miski przesiać mąkę, zrobić w niej dołek
Smakołyki BerenikiBardzo lubię robić rogaliki i przygotowuję je raz na jakiś czas zazwyczaj z zamysłem zabrania ich do pracy. Dzisiejszy przepis jest domowy i prosty. Bez kupowania gotowego ciasta o niezbyt korzystnym składzie. Wynik? Pysznie! Praktycznie nigdy nie korzystam z gotowych rozwiązań i staram się przygotowywać w domu wszystko sama. Dotyczy to zarówno tortilli jak i ciasta francuskiego. Dzięki temu(...)dodatkowe parę minut w kuchni i cieszyć się smakiem domowych wypieków. Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na rogaliki to kliknijcie tutaj -> klik ! Domowe Rogaliki Maślane 4 porcje (16 rogalików, 1 porcja to ok. 380 kcal) Składniki: mleko 100ml masło 30g ksylitol lub cukier 2 łyżki mąka 290g
rabarbarowoPrzepyszne rogaliki, mam ten przepis od kucharek z przedszkola. Dzieci testują za każdym razem jak są robione i się nimi zajadają. To chyba jest najlepsza recenzja Drożdże pokruszyć do garnuszka i wymieszać ze śmietaną. Dodać łyżkę mąki i łyżeczkę cukru i ponownie zamieszać. Przykryć czystym ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło z cukrem roztopić i przestudzić(...)swoją objętość to podzielić ciasto na mniejsze porcje. Każdą z nich rozwałkować formując okrągłe koło, wyciąć trójkąty.( tak jak kroi się pizzę ) Na każdym nałożyć marmoladę i zwinąć formując rogaliki. Rozłożyć rogaliki na blaszce i tak pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 C przez 15-20 minut lub jak rogaliki nabiorą złotego koloru. Ostudzić rogaliki
Kuchnia PokoleńDziś kolejna wersja bardzo uniwersalnych ciastek-rogalików. Można je upiec na podróż, na podkurek w czasie zabaw na świeżym powietrzu albo po prostu jako rodzaj deseru przy różnych okazjach. Wbrew pozorom nie ma przy nich tak dużo pracy, jak przy jakichkolwiek innych ciastkach, które trzeba wykrawać, a potem wyrabiać na nowo skrawki. Składniki : 440 g mąki pszennej + kilka łyżek(...)koło o grubości ok. 3 mm. Każde koło podzielić na 8 wycinków kołowych. Przy zaokrąglonym brzegu tych wycinków układać po łyżeczce-dwóch marmolady. Czubki "trójkątów" zwilżyć wodą. Zwijać rogaliki od szerszej części, chowając do środka marmoladę. Skleić końcówki rogalików. Odkładać je na blachę (ewentualnie wyłożoną papierem do pieczenia) sklejeniem do dołu. Odczekać ok. 20 minut, by rogaliki nieco
Weekendy w domu i ogrodzieRogaliki z wiśniami zawsze kojarzyły mi się z jedną z najlepszych lokalnych cukierni. Kruche ciasto i lekko kwaśne wiśnie. A na wierzchu gruba warstwa białego lukru. I chociaż zawsze byłem zwolennikiem zrobienia czegoś słodkiego w domu, a nie kupna gotowca w sklepie, to jednak zawsze w domu dominowały rogaliki drożdżowe. Aż do teraz. Do zrobienia tej wersji rogalików zainspirował mnie(...)ciasto podzielić na 4-5 części. Każdą część rozwałkować na blacie podsypanym mąką i przekroić na 8 trójkątów. Na krawędzi każdego kawałka nałożyć wiśnie i całość zwinąć w kształt rogalika. Przygotowane rogaliki piec na blaszce wysmarowanej tłuszczem, w temperaturze ok. 175 stopni przez 20-25 minut. Gotowe rogaliki oblać lukrem z cukru pudru i odrobiny wody
Jacob Tastesnecie nie znalazłam takiego doświadczenia więc zrobiłam:) hmmmm.....i wyszły rewelacyjne :) pachnące orzechami i wanilią a powidła śliwkowe przełamały smak :) najlepsze jeszcze letnie :) Składniki na 16 sztuk dużych rogalików : - 560 g mąki pszennej typ 550 lub 650 - 70 g cukru - 15 g świeżych drożdży - 1 jajko + 1 żółtko (białko do posmarowania rogalików) - 2,5 dużej łyżki jogurtu naturalnego(...)ostatni raz smarujemy masłem orzechowym , pamiętajmy że ma to być cienka warstwa masła ,składamy na trzy i wałkujemy na prostokąt ,kroimy ciasto na trójkąty , nakładamy powidła i rolujemy rogaliki ,pamiętajmy ,że ciasto na rogaliki wałkujemy dość cienko bo urosną mocno podczas pieczenia, uformowane rogaliki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20minut , z druga porcją ciasta postępujemy tak samo. Piekarnik
Wypieki ReneŚwiąteczne rogaliki z kapustą i grzybami doskonale będą pasowały do wigilijnego czerwonego barszczu i zastąpią uszka z grzybami, tradycyjne paszteciki , czy krokiety z kapustą i grzybami. Podstawą tych pysznych rogalików jest kruche, maślane ciasto, które zostało nadziane farszem z kapusty i grzybów. Polecam. Przepis na 16 rogalików z kapustą i grzybami: Z 1,5 szklanki mąki pszennej wymieszanej z ½ łyżeczki(...)cebulę, dodajemy posiekane pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ugotowaną kapustą i podsmażamy ok. 5 minut, studzimy. Na każdym trójkącie układamy u podstawy przestudzony farsz, zwijamy i formujemy zgrabne rogaliki. Rogaliki smarujemy rozkłóconym jakiem i posypujemy ziarnami sezamu. Rogaliki z kapustą i grzybami pieczemy ok. 25- 30 minut w 170 stopniach. Smacznego! The post Rogaliki z kapustą i grzybami appeared
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięRogaliki zrobione tylko z mąki i serka mascarpone. Dwa składniki, do tego ulubione nadzienie i pyszny deser gotowy. Moje rogaliki nadziałam czekoladą. Z podanych składników wychodzi 16 rogalików, dlatego lepiej zróbcie z podwójnej porcji :) Składniki: 200 g. mąki pszennej tortowej 250 g. serka mascarpone Dodatkowo: czekolada mleczna (16 kostek) jajko do posmarowania rogalików cukier puder(...)posypania rogalików Wykonanie: Mąkę wsypać do miski, dodać zimny serek mascarpone. Rozgnieść i wymieszać widelcem, a następnie szybko zagnieść na gładkie ciasto. Uformować kulę zawinąć ja w folię spożywczą i schłodzić w lodówce minimum godzinę. Schłodzone ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką i podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować na kształt koła, a następnie podzielić
Agusiowe smakołykiprawda już po Dniu Świętego Marcina, ale na pyszne rogaliki zawsze jest pora, więc dziś rogaliki krucho - drożdżowe z marmoladą. Już kiedyś wstawiłam przepis na podobny wypiek, a mianowicie smalcowki z serem. One też były z ciasta krucho - drożdżowego ale na smalcu. Dziś tradycyjnie, bez żadnych modyfikacji rogaliki. Można je zrobić z różnymi nadzieniami, ja akurat miałam pod ręką marmoladę(...)naturalnego najlepiej greckiego Ok. 500g mąki pszennej tortowej 2 opakowania cukru waniliowego 200g zimnego masła 2 jajka Marmolada do nadziewania Cukier puder do oproszenia Sposób przygotowania: Przygotowanie rogalików zaczęłam od zrobienia zaczynu drożdżowego. Śmietanę wstawiłam do miski z gorącą wodą, aby ją ogrzać. Do ciepłej śmietany wkruszyłam drożdże i dodałam łyżkę cukru. Wszystko dokładnie wymieszałam do uzyskania jednolitej
Waniliowe ImprowizacjeZawsze podziwiałam piękne zdjęcia rogalików zamieszczane przez moje koleżanki blogerki. Wszystkie były takie śliczne, perfekcyjne, zawinięte jak należy. Czego jak czego, ale ani dekorować tortów, ani przygotowywać rogalików nigdy nie potrafiłam. Moje rogaliki zawsze wychodziły koślawe, z wypływającym gdzieś z boku nadzieniem. Przyznaję, że trochę to frustrowało Zrobiłam więc sobie od ich przygotowywania dosyć długą przerwę. Obok przepisu na rogaliki(...)okrąg od miski). Za pomocą radełka dzielimy go na 8 trójkątów. Na szerszą część ciasta nakładamy po łyżeczce marmolady (lub innego nadzienia) i zwijamy dość ściśle ku wierzchołkowi. Gotowe rogaliki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia dużej blaszce z wyposażenia piekarnika. Pieczemy przez około 15-20 minut (do zezłocenia) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Smaki Na TalerzuDrożdżowe, puszyste rogaliki z nadzieniem orzechowym 🥐 Bardzo proste do zrobienia, bardzo delikatne i bardzo pyszne. Do popołudniowej kawy w sam raz! Super też np. jako drugie śniadanie do lunchboxów do szkoły, na uczelnie lub do pracy. Jak zrobić idealne rogaliki drożdżowe z nadzieniem orzechowym? Odpowiadam poniżej :) WSKAZÓWKI: Z podanego przepisu wychodzi 40 rogalików czyli dwie pełne blaszki. W razie(...)potrzeby zmniejsz lub zwiększ proporcje tak aby uzyskać satysfakcjonującą Cię liczbę rogalików. Orzechy włoskie możesz zastąpić orzechami laskowymi lub pistacjami. Ciasto na rogaliki po pierwszym wyrastaniu będzie bardzo delikatne. Podczas wałkowania podsypuj je mąką tylko na tyle aby dało się je rozwałkować. Ta jego luźna struktura odpowiada za delikatność rogalików. Zadbaj aby ciasto wyrastało w ciepłym miejscu
Czarnawisienkaświetnym sklepem VENOSA.pl . Sklep został stworzony przede wszystkim z pasji do kawy. Dlatego też każdy kawosz znajdzie tam dla siebie bogaty asortyment. Poniżej zapraszam również na pyszniutkie kruche rogaliki z różą. Jedne z lepszych rogalików jakie jadłam do tej pory. Są delikatne, kruche i maślane. Różana marmolada dodaje niesamowitego smaku. W ofercie sklepu możemy znaleźć kawy ziarniste, mielone(...)oraz syrop z derenia . Jeżeli szukasz nietuzinkowych smaków, uwielbiasz relaksować się przy pysznej kawie czy herbacie to koniecznie wybierz się na zakupy do sklepu internetowego Venosa! Przepis na rogaliki: Kruche rogaliki z różą 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej 0,5 szklanki cukru pudru 16 g cukru waniliowego 200g zimnego masła 2 żółtka 1,5 łyżki gęstej śmietany
VioletoweKucharzenieRogaliki serowe z marmoladą – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Sieniawa, gmina Sieniawa, powiat przeworski Rogaliki z marmoladą to niedzielna klasyka, ale zwykle przygotowuje się je z ciasta drożdżowego albo kruchego. W naszym regionie do wypieku rogalików albo ciastek z jabłkami wykorzystuje się czasami ciasto na bazie białego sera, mąki pszennej i masła. Te 3 składniki dodaje się w równych proporcjach(...)odmiany od innych rodzajów ciast, nie dodaje się do niego jajek. Ciasto serowe bardzo łatwo się przygotowuje, ale przed rozwałkowaniem wymaga schłodzenia. Po upieczeniu wierzch rogalików jest lekko przypieczony, a środek miękki. Ciasta przechowujemy w przykrytym pojemniku, żeby nadmiernie nie wyschły. Przepis Stowarzyszenia Aktywni w Sieniawie udostępniono w publikacji Powiatu Przeworskiego pt. „Śladami dawnych smaków Powiatu Przeworskiego”. Rogaliki serowe
Trzeci talerzRogaliki z ciasta francuskiego to super pyszne i proste, chrupiące rogaliki z dowolnym słodkim farszem. Przygotowanie jest banalnie proste i błyskawiczne. Zapraszam po sprawdzony i szybki przepis na rogaliki z dwóch składników, które sprawdzą się jako szybki deser do kawy lub kubka kakao. SKŁADNIKI: 1 płat ciasta francuskiego – 275 g marmolada, nutella lub kostki czekolady do oprószenia cukier puder(...)małe jajko do wysmarowania rogalików przed pieczeniem PRZYGOTOWANIE: Ciasto francuskie wyjmuję z lodówki i od razu zaczynam kroić je na trójkąty. Na każdy trójkąt nakładam łyżeczkę marmolady, nutelli lub kosteczkę czekolady. Zwijam w rulony ku węższemu końcowi, tworząc na końcu kształt rogalika (zawijam końce ku środkowi). Rogaliki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruję roztrzepanym jajkiem. Piekę
Zasmakuj KuchniDzisiaj polecam proste rogaliki krucho drożdżowe. Składniki : 200 g mąki pszennej 75 g masła 10 g cukru pudru jajko 20 g drożdży 25 g śmietany 18% marmolada (ok 150g średnio 7 gramów na jednego rogalika, łyżeczka od herbaty nie pełna) cukier puder do posypania Wykonanie Mąkę przesiać na stolnice dodać pokrojone w kostkę masło. Jajko ubić z cukrem pudrem, drożdże(...)ubite jajko z cukrem. Ze wszystkich składników zagnieść ciasto i uformować kulę. Gotowe ciasto wałkować na grubość ok 3 mm i pokroić na 16 jednakowych trójkątów lub 8 wtedy rogaliki będą większe. Na każdy trójkąt położyć niewielka ilość marmolady, zwijać od szerszej do węższej strony. Gotowe rogaliki poukładać na blasze wyłożonej papierem i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce
Pomysłowa kuchniaKruche rogaliki z czekoladą to kolejny przepis z zeszytu mojej mamy. Te kruche rogaliki z kremem czekoladowym są idealne na co dzień oraz na świąteczny stół. Czas wykonania: 1 h (+ 2 h oczekiwania) Ilość porcji: 48 sztuk Składniki: Ciasto: 500 g mąki 250 g margaryny (1 kostka) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g drożdży 5 łyżek mleka 2 jajka(...)rozwałkować tworząc koło o średnicy około 23 – 28 cm i grubości 5 mm. Następnie wyciąć trójkąty (patrz krok 5) i na każdy kawałek wyłożyć nadzienie. Zawinąć ciasto tworząc małe rogaliki. Piec partiami po 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Krok po kroku: 1. Drożdże rozmieszać w mleku i zasypać mąką 2. Dodać resztę składników 3. Zagnieść ciasto i odstawić
KuchniaWeDwoje.plDrożdżowe wypieki mają jeden minus – czas oczekiwania na wyrośnięcie ciasta. Wbrew pozorom, można je także przygotować pomijając etap czekania. Zapewniam, że efekt będzie tak samo pyszny, a rogaliki wyjdą idealne. Lista zakupów (na 12 sztuk) 250 g mąki pszennej 12 g drożdży świeżych 50 g masła 1 jajko 90 g jogurtu typu skyr 1 łyżka cukru 100 g marmolady(...)rozwałkowujemy na kształt koła, na grubość około 0,5 cm. Koło dzielimy nożem na 8, w miarę równych kawałków. Na każdy trójkąt nakładamy marmoladę, a następnie delikatnie zwijamy nasze rogaliki. Zaczynamy od najszerszego boku. Krok czwarty: rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi odstępy. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy roztrzepanym białkiem. Pieczemy około
Proste-przepisy.plmojprzepisna.pl | Drożdżowe rogaliki z serem Delikatne, puszyste, przepyszne i lekkie rogaliki nadziewane pysznym serkiem. Przepis pochodzi z tej strony . [:Listonic] Składniki na około 50 małych rogalików: 560 g mąki pszennej tortowej u mnie tortowa z Biedronki + około 50 gr na podsypanie 20 g drożdży świeżych 350 ml mleka 2 jajka 80 g masła, roztopionego 75 g cukru pół łyżeczki soli(...)wysypany mąką. Wyrabiać ciasto tak długo aż przestanie się kleić do rąk. Będzie to długo trwało (około 15-20 min intensywnego wyrabiania). Nie należy podsypywać mąką bo z rogalików zrobią się twarde gnieciuchy. Można wyrobić w robocie z hakiem do drożdżowego, wyrabiać do momentu aż ciasto przestanie się kleić do ścianek misy (około 10-20 min). Wyrobione ciasto przełożyć
moj przepis namojprzepisna.pl | Szybkie rogaliki z czekoladą Gdy goście pukają do drzwi taki przepis Wam się przyda. Proste i szybkie rogaliki z czekoladą. W przepisie wykorzystałam gotowe ciasto francuskie. Składniki na 8 rogalików: ciasto francuskie gotowe (około 275 gr) 16 kostek czekolady 1 białko do posmarowania 8 połówek orzechów włoskich Ciasto lekko rozwałkować, podzielić na 4 części wzdłuż krótszego boku. Każdą część(...)naciągając. Położyć na papierze do pieczenia. Posmarować białkiem, położyć połowę orzecha. Piec 25 min w 220 st. ostatnie 10 min przykryć folią aluminiową, żeby się zbytnio nie przyrumieniły. Smacznego! Rogaliki z czekoladą Rogaliki z czekoladą Rogaliki z czekoladą Rogaliki z czekoladą
moj przepis namojprzepisna.pl | Drożdżowe rogaliki z jabłuszkiem Dziś przepis na pyszne, bezproblemowe rogaliki drożdżowe. U mnie wersja z jabłkiem, ale możecie włożyć kostkę czekolady, gruby plasterek banana, kawałek śliwki, moreli czy ulubiony dżem czy twarożek. Puszyste, mięciutkie, świeże również następnego dnia. Zapraszam! Składniki na 32 rogaliki wielkości małego jabłka: 500 g mąki pszennej typ 650 dodatkowo do podsypania oraz obtaczania jabłek(...)odstępach od siebie. Przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrastania, około 30 min do 1 godziny w ciepłym miejscu. Po tym czasie w małej miseczce rozbełtać jajko. Każdego rogaliki delikatnie posmarować roztrzepanym jajkiem. Oprószyć migdałami. Piec w piekarniku (grzałka góra-dół) rozgrzanym do 200 st. przez 20 min, do rumianego koloru. Po całkowitym ostudzeniu można przełożyć do strunowego woreczka
moj przepis namojprzepisna.pl | Drożdżowe rogaliki z serem Delikatne, puszyste, przepyszne i lekkie rogaliki nadziewane pysznym serkiem. Przepis pochodzi z tej strony . [:Listonic] Składniki na około 50 małych rogalików: 560 g mąki pszennej tortowej u mnie tortowa z Biedronki + około 50 gr na podsypanie 20 g drożdży świeżych 350 ml mleka 2 jajka 80 g masła, roztopionego 75 g cukru pół łyżeczki soli(...)wysypany mąką. Wyrabiać ciasto tak długo aż przestanie się kleić do rąk. Będzie to długo trwało (około 15-20 min intensywnego wyrabiania). Nie należy podsypywać mąką bo z rogalików zrobią się twarde gnieciuchy. Można wyrobić w robocie z hakiem do drożdżowego, wyrabiać do momentu aż ciasto przestanie się kleić do ścianek misy (około 10-20 min). Wyrobione ciasto przełożyć
moj przepis namojprzepisna.pl | Szybkie rogaliki z czekoladą Gdy goście pukają do drzwi taki przepis Wam się przyda. Proste i szybkie rogaliki z czekoladą. W przepisie wykorzystałam gotowe ciasto francuskie. Składniki na 8 rogalików: ciasto francuskie gotowe (około 275 gr) 16 kostek czekolady 1 białko do posmarowania 8 połówek orzechów włoskich Ciasto lekko rozwałkować, podzielić na 4 części wzdłuż krótszego boku. Każdą część(...)naciągając. Położyć na papierze do pieczenia. Posmarować białkiem, położyć połowę orzecha. Piec 25 min w 220 st. ostatnie 10 min przykryć folią aluminiową, żeby się zbytnio nie przyrumieniły. Smacznego! Rogaliki z czekoladą Rogaliki z czekoladą Rogaliki z czekoladą Rogaliki z czekoladą .pf-button.pf-button-excerpt { display: none
moj przepis namojprzepisna.pl | Drożdżowe rogaliki z jabłuszkiem Dziś przepis na pyszne, bezproblemowe rogaliki drożdżowe. U mnie wersja z jabłkiem, ale możecie włożyć kostkę czekolady, gruby plasterek banana, kawałek śliwki, moreli czy ulubiony dżem czy twarożek. Puszyste, mięciutkie, świeże również następnego dnia. Zapraszam! Składniki na 32 rogaliki wielkości małego jabłka: 500 g mąki pszennej typ 650 dodatkowo do podsypania oraz obtaczania jabłek(...)odstępach od siebie. Przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrastania, około 30 min do 1 godziny w ciepłym miejscu. Po tym czasie w małej miseczce rozbełtać jajko. Każdego rogaliki delikatnie posmarować roztrzepanym jajkiem. Oprószyć migdałami. Piec w piekarniku (grzałka góra-dół) rozgrzanym do 200 st. przez 20 min, do rumianego koloru. Po całkowitym ostudzeniu można przełożyć do strunowego woreczka
moj przepis naRogale z białym makiem tradycyjnie wypiekane w Poznaniu 11 listopada z okazji dnia św. Marcina. Rogale świętomarcińskie to pękate rogaliki z listkującego ciasta półfrancuskiego, wypełnionego obficie po same brzegi białym makiem, bakaliami i marcepanem. Szczodrze oblane płynnym lukrem i obsypane grubymi kawałkami włoskich orzechów i migdałów. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Tradycyjne poznańskie rogale świętomarcińskie 5 od 1 osoby Autor: Paweł(...)oraz kwaśną śmietanę. Wymieszaj uzyskując zwartą masę. Masę z białym makiem rozsmaruj na każdym z trójkątów ciasta, zostawiając niewielki margines. Rogale zwijaj od podstawy trójkąta w kierunku wierzchołka. Zwinięte rogaliki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, okryj bawełnianą ścierką i odstaw na 60 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte rogale przesmaruj roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Rogale piecz
ProstePesto.plRogaliki drożdżowe z białym makiem Mięciutkie, delikatne i długo świeże rogaliki, wypełnione pysznym nadzieniem z białego maku. Ich wykonanie jest w miarę szybkie i niezbyt skomplikowane. Nadzienie możemy wykonać sami, według poniższego przepisu lub użyć gotowego z puszki. Polecam! Składniki: Ciasto: 600g mąki pszennej 30g świeżych drożdży 130g masła 250ml mleka 1/3 szklanki cukru 3 jajka + 1 jajko(...)równe części *** *** Każdą część ciasta rozwałkowujemy na okrągły placek o średnicy około 30 cm. Koło dzielimy na 6 trójkątów *** *** Na każdym trójkącie rozsmarowujemy łyżkę nadzienia i zwijamy *** *** Zwinięte rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem i odkładamy na około 10 minut do wyrośnięcia *** *** Rogaliki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180’C (z termoobiegiem
Blog z ApetytemCześć Kochani, dziś zapraszam Was na pyszne i łatwe w przygotowaniu rogaliki drożdżowe z białym serem. Są na prawdę wspaniałe, bardzo pulchne, leciutkie, mięciutkie, długo zachowują świeżość a przepis jest bardzo wydajny. Teraz większość z nas spędza czas w domu, więc zrobienie takich rogalików to fajny pomysł na spędzenie czasu. Bardzo polecam i zapraszam. Tradycyjnie zapraszam na film(...)SKŁADNIKI *z podanych proporcji wyszło mi około 35 rogalików -800g mąki pszennej tortowej + trochę do podsypania -3 jajka -50g świeżych drożdży -300ml ciepłego mleka -3/4 szkl cukru -cukier waniliowy -100g rozpuszczonego i ostudzonego masła lub margaryny NADZIENIE -350g sera białego -1 żółtko -1/3 szkl cukru -cukier waniliowy DODATKOWO -1 jajko
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuogaliki jagodzianki piekłem po raz pierwszy, ale tak mi posmakowały, że teraz będę je piekł częściej. Rogaliki są puszyste, nie za słodkie, długo są świeże, nie czerstwieją szybko. Zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu. Zamiast borówek możemy zrobić rogaliki z innym nadzieniem np. twardą marmoladą lub gęstym dżemem borówkowym. Składniki : Składniki na ciasto : 1 szklanka ciepłego mleka(...)owoców dajemy po dwie łyżki cukru oraz kaszy manny, mieszamy delikatnie by nie rozgnieść borówek. Na każdy trójkąt dajemy łyżkę borówek ( bliżej szerszej części ) i zwijamy w kształt rogalika. Rogaliki układamy na posmarowanej tłuszczem blaszce do pieczenia lub wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na około 30-40 minut do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki na kruszonkę dajemy
Przepisy i porady kulinarneadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Chyba każdy lubi słodkości. Szybkie rogaliki z nutellą, na które przepis znajdziecie poniżej, są bardzo łatwe w przygotowaniu. Świetnie sprawdzą się gdy mamy mało czasu, np. podczas niezapowiedzianych gości. ROGALIKI Z NUTELLĄ Sposób przygotowania jest bardzo prosty. Do wykonania rogalików wystarczą 2 produkty a konkretnie: gotowe ciasto francuskie (dostępne w prawie każdym markecie) nutella. Ciasto kroimy(...)trójkąciki, tak jak na załączonym obrazku. Za pomocą łyżeczki nakładamy nutellę na każdy trójkącik. Rogaliki zwijamy dość ciasno by podczas pieczenia nutella nie wylała się na zewnątrz. .elast { width: 300px; height: 250px; } @media(min-width: 500px) { .elast { width: 720px; height: 180px; } } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pieczemy zgodnie z etykietą na cieście francuskim. Zwykle 12-15 min w temperaturze 200-220 stopni
Przepiski.plmojprzepisna.pl | Drożdżowe rogaliki z serem Delikatne, puszyste, przepyszne i lekkie rogaliki nadziewane pysznym serkiem. Przepis pochodzi z tej strony . [:Listonic] Składniki na około 50 małych rogalików: 560 g mąki pszennej tortowej u mnie tortowa z Biedronki + około 50 gr na podsypanie 20 g drożdży świeżych 350 ml mleka 2 jajka 80 g masła, roztopionego 75 g cukru pół łyżeczki soli(...)wysypany mąką. Wyrabiać ciasto tak długo aż przestanie się kleić do rąk. Będzie to długo trwało (około 15-20 min intensywnego wyrabiania). Nie należy podsypywać mąką bo z rogalików zrobią się twarde gnieciuchy. Można wyrobić w robocie z hakiem do drożdżowego, wyrabiać do momentu aż ciasto przestanie się kleić do ścianek misy (około 10-20 min). Wyrobione ciasto przełożyć
moj przepis namojprzepisna.pl | Szybkie rogaliki z czekoladą Gdy goście pukają do drzwi taki przepis Wam się przyda. Proste i szybkie rogaliki z czekoladą. W przepisie wykorzystałam gotowe ciasto francuskie. Składniki na 8 rogalików: ciasto francuskie gotowe (około 275 gr) 16 kostek czekolady 1 białko do posmarowania 8 połówek orzechów włoskich Ciasto lekko rozwałkować, podzielić na 4 części wzdłuż krótszego boku. Każdą część(...)naciągając. Położyć na papierze do pieczenia. Posmarować białkiem, położyć połowę orzecha. Piec 25 min w 220 st. ostatnie 10 min przykryć folią aluminiową, żeby się zbytnio nie przyrumieniły. Smacznego! Rogaliki z czekoladą Rogaliki z czekoladą Rogaliki z czekoladą Rogaliki z czekoladą
moj przepis namojprzepisna.pl | Drożdżowe rogaliki z jabłuszkiem Dziś przepis na pyszne, bezproblemowe rogaliki drożdżowe. U mnie wersja z jabłkiem, ale możecie włożyć kostkę czekolady, gruby plasterek banana, kawałek śliwki, moreli czy ulubiony dżem czy twarożek. Puszyste, mięciutkie, świeże również następnego dnia. Zapraszam! Składniki na 32 rogaliki wielkości małego jabłka: 500 g mąki pszennej typ 650 dodatkowo do podsypania oraz obtaczania jabłek(...)odstępach od siebie. Przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrastania, około 30 min do 1 godziny w ciepłym miejscu. Po tym czasie w małej miseczce rozbełtać jajko. Każdego rogaliki delikatnie posmarować roztrzepanym jajkiem. Oprószyć migdałami. Piec w piekarniku (grzałka góra-dół) rozgrzanym do 200 st. przez 20 min, do rumianego koloru. Po całkowitym ostudzeniu można przełożyć do strunowego woreczka
moj przepis naDziś znów coś na szybko, a na szybko często oznacza u mnie coś z ciasta francuskiego. Tym razem postawiłam na rogaliki z ciasta francuskiego z prażonymi jabłkami domowej roboty wymieszanymi z odrobiną cynamonu i budyniu. Rogaliki po upieczeniu posypałam cukrem pudrem. Wyszły z tego bardzo fajne ciasteczka, niezbyt słodkie, ładnie wyglądające. Takie ciastka będą idealne na wypadek niezapowiedzianych gości(...)wzdłuż na dwa pasy. Następnie każdy pas ciasta pokroiłam na równe trójkąty. Na każdym trójkącie u podstawy nałożyłam po około łyżeczce nadzienia jabłkowego i zwinęłam każdy kawałek ciasta w rogalik. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Rogaliki ułożyłam na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Z wierzchu posmarowałam je zimnym mlekiem. Można je też posypać cukrem. Blachę z rogalikami wstawiłam do piekarnika
Waniliowe ImprowizacjeKruche, delikatne rogaliki z domowymi powidłami śliwkowymi. Kruche rogaliki są idealną przekąską do szkoły, do pracy, do kawy, lub na świąteczny stół u boku innych ciast i słodkości. Składniki: 300g mąki pszennej 100g masła 3 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki cukru 1 słoiczek powideł śliwkowych bez cukru Przygotowanie: Wszystkie składniki oprócz powideł(...)nadając mu kształt dużego koła. Dzielimy koło na równych trójkątów, na każdy trójkąt, przy brzegu w najszerszym miejscu, nakładamy po 0.5-1 łyżeczki powideł śliwkowych, zwijamy trójkąt nadając kształt rogalika. Pozwijane rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy mniej więcej 10 minut, do momentu kiedy rogaliki się zarumienią. Po przestygnięciu, opcjonalnie rogaliki oprószamy lekko cukrem pudrem. Artykuł Kruche
NiePieprz.plroku 11 listopada świętujemy przygotowując rogaliki a’la marcińskie. Dlaczego a’la a nie zwykłe, tradycyjne? Dlatego, że ta wersja jest troszkę łatwiejsza niż tradycyjna, mniej czasochłonna, a co najważniejsze – przygotowałam ją troszkę pod swoją dietę, dlatego składniki różnią się troszkę od wersji tradycyjnej (jeśli chcecie zrobić jednak tradycyjne Rogale Świętomarcińskie to zapraszam po przepis tutaj ). Rogaliki(...)mogą spokojnie jeść osoby na diecie bez laktozy, a jeśli użyjecie bezglutenowej mąki orkiszowej to będą również dla osób, które nie mogą jeść glutenu Rogaliki a’la marcińskie przepis na 18 rogalików Składniki ciasto: 300 g mąki orkiszowej 20 g drożdży 60 g masła lub oleju kokosowego szklanka mleka migdałowego jajko 70 g cukru szczypta soli Składniki nadzienie
365 dni dookoła kuchniciasto robiłam też dawno temu i nie pamiętam ile zużyłam herbatników i rogalików,ale to oczywiście też zależy od wielkości blaszki.Do tego ciasta najlepiej nadają się mini rogaliki 7days,ale ja miałam akurat mini rogaliki francuskie i zrobiłam z takimi rogalikami. 5 00 ml śmietanki 30% 400 g serka homogenizowanego naturalnego 15 g żelatyny 50 ml wody 3 łyżki cukru(...)pudru sok z ½ limonki herbatniki rogaliki mini 7days lub mini rogaliki francuskie 2 galaretki 2 galaretki rozpuścić w 3 szkl.wrzącej wody, odstawić do przestygnięcia. Mocno schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem. Żelatynę namoczyć w wodzie, dodać do niej sok z limonki. Do ubitej śmietanki dodać serek homogenizowany i całość wymieszać Następnie dodać rozpuszczoną żelatynę i ponownie wymieszać
Moje domowe kucharzenieJeśli uwielbiacie ciepłe, świeże pieczywo, to zachęcam do wypróbowania przepisu na rogaliki maślane. Są absolutnie wyjątkowe, dlatego świetnie sprawdzą się na śniadanie w większym gronie. Rogaliki są chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku. Rogaliki maślane 250 g mąki pszennej 7 g drożdży suchych 75 ml mleka 50 ml wody 50 g masła 1 łyżeczka soli 1 żółtko jajka Mąkę(...)czasie wyłóż wyrośnięte ciasto na blat lub stolnicę i rozwałkuj. Uformuj okrąg z ciasta i podziel je na 8 części (tak jak kawałki pizzy). Jeśli chcesz mieć większe rogaliki, to podziel ciasto na 4 części. Następnie każdy kawałek zawijaj od brzegu do środka (zobacz zdjęcie poniżej). Tak zawinięte rogaliki przełóż na blaszkę posmarowaną oliwą lub masłem. Żółtko jajka wymieszaj
Przepisy na widelcuKolejny przepis od mojej siostrzyczki. Rogaliki pyszne, znikają w mgnieniu oka. Dziękuję. Wykonanie ciasta – drożdże pokruszyć do kubka zalać małą ilością letniego mleka, dodać łyżeczkę mąki i cukru. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypać mąkę i dodać pozostałe składniki oraz wyrośnięte drożdże. Wyrobić ciasto na gładką sprężystą masę. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia. Przygotowanie(...)każdej porcji ciasta rozwałkować ciasto w kształcie koła i pokroić na trójkąty. Na każdym trójkącie położyć uprażone wiśnie i zawinąć zaczynając od szerszej strony. Tworząc w ten sposób rogaliki. Pieczenie – na blaszce rozłożyć papier do pieczenia i rozłożyć rogaliki. Piekarnik nagrzać do 180 C i piec każdą blaszkę 20-25 minut. Jak już rogaliki będą zimne polać je lukrem
Kuchnia PokoleńMiałam wielką przyjemność wziąć udział we wspólnym pieczeniu blogerów w Czerwcowej Piekarni Amber . Tym razem piekliśmy fantastycznie chrupiące czeskie rogaliki. Upiekły się wyśmienicie i tak samo smakowały. Trudno było się oprzeć, żeby nie sięgnąć po kolejnego rogalika. Rogaliki najczęściej kojarzą się ze słodkim smakiem, te jednak takie nie są. Doskonale nadają się do posmarowania konfiturą, ale zdecydowanie najlepiej smakują(...)twarożkiem smakowym. Składniki na 16 rogalików: 500 g mąki pszennej typ 550 (można zamienić na orkiszową) 300 ml mleka 25 g masła 10 g soli 6 g drożdży 1 żółtko jaja 1 jajko sezam do posypania Sposób wykonania: Doprowadź mleko do wrzenia i pozostaw do wystygnięcia. Zagnieć mąkę, mleko, masło, sól, drożdże i żółtko jaja przez około 15 minut
Codziennik KuchennyPyszne rogaliki drożdżowe tym razem z nutellą. Najlepiej smakują od razu jak wystygną :-) Długo zachowują świeżość, miękkie, delikatne i smaczne. Można zrobić z marmoladą, którą ja osobiście wolę, ale te były z nutellą na prośbę syna :-) Ciasto po wyrobieniu będzie lepiące, jeśli bardzo, to możemy dodać odrobinę mąki, ale nie dużo, bo rogaliki szybciej będą robić się twarde. Miłego dnia(...)Składniki: 3,5 szklanki mąki pszennej tortowej 200 ml ciepłego mleka 120 g masła (roztopionego) 2 jajka L + 1 do posmarowania rogalików 2/3 szklanki cukru pudru 80 g świeżych drożdży 1/3 łyżeczka soli nutella lub marmolada 1. Mleko podgrzewamy. Do miseczki wkruszamy drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru pudru, 2 łyżki mąki i 5 łyżek ciepłego mleka, mieszamy i odstawiamy
kruche babeczkiPyszne, drożdżowe rogaliki przeplecione słodką kruszonką i domowym dżemem z jeżyn. Rogaliki są na dwa, trzy kęsy i idealnie sprawdzą się na śniadanie lub jako przekąska. CIASTO DROŻDŻOWE (ok 16 szt): 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki wody 25 g drożdży 2 łyżki cukru 1/4 szklanki mleka w proszku 1 jajko 1 żółtko 1 łyżka mleka 50 g masła szczypta(...)gorącą wodą. Odstawić na 10 min, aby drożdże się spieniły. Mąkę przesiać z mlekiem w proszku i wlać zaczyn. Jajko z żółtkiem rozmącić i odlać 1 łyżkę do posmarowania rogalików. Resztę wlać do mąki z rozpuszczonym masłem i solą. Zagnieść gładkie i sprężyste ciasto, wyrabiając go przez około 10 min. Odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny, aż podwoi swoją
https:KKuchniaMniamRogaliki z nadzieniem makowo-marcepanowym skradną serce nie jednemu wielbicielowi maku. Są przepyszne! To zasługa w dużej mierze dodatku marcepanu do masy makowej ale nie tylko... Rogaliki piecze się z ciasta krucho-drożdżowego, swoistej hybrydy, która nadaje wypiekowi charakterystyczną kruchość i delikatność jednocześnie. Ciasta nie trzeba długo wyrabiać a rośnie głównie w ... lodówce. Bardzo polecam :-) Składniki: Ciasto(...)Podzielić je na 8 części (trójkątów). U podstawy każdego trójkąta kłaść czubatą łyżeczkę nadzienia (Można z nadzienia uformować palcami kulki). Zwijać każdą część w kierunku wierzchołka trójkąta, formując rogalika. Rogaliki układać na przygotowanych blachach. Przykryć je ściereczkami i odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na 30 minut lub dłużej. Rogaliki powinny podwoić swoją objętość. Piekarnik rozgrzać
maniapieczenianaturalne przetwory, ponieważ ma naturalną zawartość tłuszczu – taką jak w czasie dojenia (sezonowo waha się ona od 3,5-4%). I właśnie z takiego mleka wychodziły najlepsze, babcine wypieki. Rogaliki z serem (drożdżówki z serem) to przepis, który przeniesie każdego do smaków dzieciństwa. Ciasto drożdżowe pozwala przywołać magiczne wspomnienia. Drożdżówki z tego przepisu są miękkie i długo zachowują świeżość. Rogaliki(...)najczęściej w weekend, a w poniedziałek jeszcze przemycam je do pracy. Są niesamowicie aromatyczne i pachnące, a dodatek skórki cytryny do serowej masy czyni ją bardzo lekką i orzeźwiającą. Rogaliki z serem (drożdżówki z serem) – ciasto: 600 g mąki pszennej 300 ml ekologicznego mleka (użyłam z Piątnicy) 1/2 szklanki cukru 2 żółtka 120 g rozpuszczonego masła (min. 82% tłuszczu
Poezja smakujakiegoś czasu chodziły za mną rogaliki z czekoladą. Gdy tylko natknęłam się na ten przepis na stronie Leśny Zakątek od razu postanowiłam je upiec. Rogaliki są mięciutkie, puszyste, można je mrozić. Idealne do kawy, herbaty lub na drugie śniadanie. U mnie rogaliki nie były duże i wyszło ich około 12 sztuk. Mleczne rogaliki z czekoladą(...)soli szklanka mleka 3 jajka 20g świeżych drożdży Na nadzienie: pół tabliczki czekolady deserowej 200 g serka ricotta cukier do smaku Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania rogalików pół tabliczki czekolady deserowej do dekoracji Wykonanie: Ciasto: drożdże rozprowadzamy kilkoma łyżkami ciepłego mleka, dodajemy łyżkę cukru i tyle mąki, by powstał zaczyn o konsystencji gęstej śmietany. Zaczyn odstawiamy
Smak mojej kuchniRogaliki świętokrzyskie 2017-02-06 13:35:43 Porcje 40 Jest w moim domu taki stary zeszyt w którym jeszcze przed wyfrunięciem z gniazda notowałam przepisy z zeszytu mojej mamy. Przy wielu z nich na marginesie pojawiała się notatka: Mama. Krótka informacja o tym, że przepis pochodził od mamy, czyli od mojej babci. Z pokolenia na pokolenie, z rąk(...)zeszytu do zeszytu . Mam sentyment do tych przepisów. Przywołują niezwykle silne olfaktoryczne wspomnienia i dlatego lubię do nich powracać. Jednym z takich przepisów jest przepis na krucho - drożdżowe rogaliki świętokrzyskie. Małe, kruche, delikatne i pyszne rogaliki przeważnie nadziane były domowymi powidłami. Posypane koniecznie grubym cukrem, smakowały zawsze wyjątkowo. Zapraszam Was na degustację. Napisz recenzje Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania
Wędrówki po kuchniZapach piekących się rogalików drożdżowych z jabłkowo- cynamonowym nadzieniem dociera do każdego zakamarka w domu i sprawia że robi się jakby cieplej i milej... A długie ciemne wieczory, wiatr i deszcz za oknem wyostrzają apetyt na słodki "comfort food", który z kubkiem gorącej herbaty, ciepłym kocem i książką są nieodłącznym elementem jesiennego wypoczynku. Wspomniany termin "comfort food" ma dość(...)być inna potrawa dająca przyjemność i wprawiająca w lepszy nastrój. Dla jednych będzie to pomidorowa z domowym makaronem, dla innych budyń z sokiem malinowym, a dla mnie rogaliki pachnące cynamonem. Według zwolenników idei "comfort food" łatwe do przyrządzenia posiłki, których smak przypomina miłe chwile, to najskuteczniejszy sposób na chandrę, przygnębienie, a nawet poczucie samotności. I ja w 100% się
Smakowity Blog KulinarnyPowidła, czekolada, jabłko.. to wszystko możecie znaleźć w pysznych, miękkich rogalikach. Zależy to tylko od Waszych upodobań. Przepis naprawdę prosty, na bardzo dużą ilość rogalików :) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style(...)ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Rogaliki drożdżowe Składniki: 4 szklanki mąki 350g masła 2 jajka 250 ml kwaśnej śmietany
Smaki NataliiZapiekanka z rogalików, owoców i jajek, jest świetnym rozwiązaniem kiedy nie wiemy co zrobić z pozostałym, słodkim pieczywem. Tradycyjny przepis ma w składzie rodzynki i bakalie, ja zastąpiłam je owocami. Połączenia wyszło mega świetne. Pudding szybko zniknął(...)SKŁADNIKI : 2 duże, czerstwe rogaliki masło do posmarowania 1 szklanka mleka 2 jajka 1 cukier waniliowy 1 łyżka cukru 1 łyżka budyniu waniliowego ( bez cukru ) 100 g świeżych truskawek drzem truskawkowy opcjonalnie płatki migdałów cukier puder do posypania
Kulinarne Fantazje Mariolimojprzepisna.pl | Szybkie rogaliki z czekoladą Gdy goście pukają do drzwi taki przepis Wam się przyda. Proste i szybkie rogaliki z czekoladą. W przepisie wykorzystałam gotowe ciasto francuskie. Składniki na 8 rogalików: ciasto francuskie gotowe (około 275 gr) 16 kostek czekolady 1 białko do posmarowania 8 połówek orzechów włoskich Ciasto lekko rozwałkować, podzielić na 4 części wzdłuż krótszego boku. Każdą część(...)naciągając. Położyć na papierze do pieczenia. Posmarować białkiem, położyć połowę orzecha. Piec 25 min w 220 st. ostatnie 10 min przykryć folią aluminiową, żeby się zbytnio nie przyrumieniły. Smacznego! Rogaliki z czekoladą Rogaliki z czekoladą Rogaliki z czekoladą Rogaliki z czekoladą listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='ciasto francuskie gotowe (około 275 gr) 16 kostek czekolady białko
moj przepis naOstatnio miałam straszną ochotę na kruche, domowe rogaliki z dżemem. Szukałam w sieci prostego przepisu (ponieważ znowu debiutuję w dziedzinie rogalików) i udało się. Publikuję przepis na pyszne, aromatyczne, kruche rogaliki z dżemem. Rogaliki z dżemem Składniki: 2 i 1/4 szklanki mąki, 250 g margaryny, 1/3 szklanki cukru pudru, łyżka śmietany, 2 żółtka, jajko, słoik dżemu, + cukier puder do posypania(...)ciasto na 4 części. Każdą część cienko rozwałkowujemy i wycinamy duży okrąg (np. za pomocą talerza). Okrąg dzielimy na 8 trójkątów. Na każdy trójkąt nakładamy troszkę dżemu i zawijamy rogaliki. Rogaliki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 20-25 minut (do zrumienienia). Upieczone rogaliki posypujemy cukrem pudrem
paapilotkaaRogaliki z czekoladą chodziły za mną od jakiegoś czasu. Dziś szperając w przyprawach natknęłam się na proszek do pieczenia z obrazkiem rogalików. Obok obrazka można się domyślić, że znajdował się przepis na nie. Przepis był na rogaliki z marmoladą, także wystarczyło zmienić nadzienie i gotowe. Wyszły kruche i pyszne. Składniki: Ciasto: 250 g mąki (ja użyłam tortowej), 4 łyżki cukru(...)125g miękkiej margaryny, 1 jajo, 3 łyżki śmietany, 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 4g, Nadzienie: 18 kostek białej czekolady, 18 kostek mlecznej czekolady, Ponadto: cukier puder do posypania gotowych rogalików. Przygotowanie: Na stolnicę lub do miski przesiać przez sitko mąkę, dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Rozwałkować ciasto (pod spód podsypywać mąkę by się nie przykleiło). Starać się tak rozwałkować
W kuchni u MonikiOdkąd pamiętam co roku w okresie karnawału moja babcia piecze rogaliki z tego przepisu. Jej rogaliki są ładniejsze i zgrabniejsze, ale moje wyszły i tak nie najgorzej, a smakują równie dobrze co babcine. Do rogalików można dodać dowolny dżem lub marmoladę. Ja użyłam kakaowe powidła śliwkowe i dżem gruszkowo-bananowy, który dostałam od mojej teściowej. Składniki: 500 g mąki(...)rozwałkować w koło i podzielić na trójkąty. Na brzegu każdego z trójkątów ułożyć trochę marmolady i zwinąć w stronę środka ciasta. Brzegi skleić i ułożyć tak, by tworzyły rogaliki. Rogaliki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 o C przez 15 - 17 minut do momentu aż rogaliki się zarumienią. Rogaliki ostudzić i posypać
Mama Gotujepara-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} Zostało mi dużo marmolady jeszcze z karnawałowych wypieków. U Doroty zobaczyłam wspaniałe rogaliki z białym serem i postanowiłam upiec podobne rogaliki tyle, że z marmoladą. Rogaliki wyszły przepyszne. Nawet następnego dnia zachowały swoją puszystość i świeżość. Polecam :-) Ja zrobiłam nieco większe rogaliki(...)następnie podzielić na 8 równych części. W węższej podstawy każdego trójkąta nałożyć łyżeczkę marmolady a następnie całość zrolować, tak, aby wierzchołek znalazł się na końcu rogala pod spodem. Gotowe rogaliki układać w większych odstępach na wyłożonych papierem blachach do pieczenia i pozostawić jeszcze do wyrośnięcia 30 minut. Rogaliki nasmarować rozmąconym jajkiem mieszanym z mlekiem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec
Na słodko lub wytrawnieDostałam najlepszy kulinarny komplement na świecie. :-) Babcia powiedziała, że przeniosła się w czasie, bo takie same maślane rogaliki piekła jej mama. Przez dodatek ekologicznych produktów: mąki i truskawkowego dżemu odniosłam wrażenie, że jestem jeszcze bliżej tamtych czasów. Polecam, bo są pyszne, delikatne, maślane. Rozpływają się w ustach. Przepis znalazłam dawno temu tutaj: KLIK . (U mnie rogaliki powstały z 1/2 porcji(...)ciasta.) 4 i 1/2 szklanki ekologicznej mąki pszennej typ 500 Symbio 1 szklanka mleka 1/2 kostki masła + 1/2 kostki masła do smarowania rogalików 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki soli opakowanie suchych drożdży (7-8g) 3 duże jajka 240g ekologicznego dżemu niskosłodzonego Symbio 1. Drożdże wsypujemy do małego naczynia, dodajemy po łyżeczce mąki i cukru, zalewamy 1/4 szklanki ciepłego mleka
Szefowa kuchnidlatego raczej małe są szanse na wyleczenie mojego bzika..;) Co zajrzę na zaprzyjaźnione blogi, to wpadam na następne przepisy do wypróbowania… Tak, jak w przypadku tych boskich drożdżowych rogalików dyniowych z malinami i -u mnie- z białą czekoladą… które odkryłam na Cudach i cudeńkach . Czy można było przejść obok nich obojętnie..;)? Nie ja… Zrobiłam(...)oczywiście smakowały rewelacyjnie! Wbrew pozorom rogaliki nie są słodkie, więc dodatek marcepanu czy czekolady jest tu usprawiedliwiony…;) Dla lubiących słodsze wypieki polecam polać rogaliki lukrem. Zapraszam dzisiaj na puszyste rogaliki drożdżowe z dynią i z dodatkiem kwaskowych malin i białej czekolady… Dyniowe rogaliki drożdżowe Składniki: 700 g mąki 1 opakowanie drożdży instant 7g 1 szklanka mleka 2 łyżki
UgotujmyTo.plciasto: 150 g mąki pszennej 60 g cukru 2 żółtka 60 g mielonych migdałów 40 g mielonych orzechów laskowych 100 g miękkiego masła 1 laska wanilii Posypka do rogalików: 100 g cukru kryształu 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 łyżeczka startej laski cynamonu 1 laska wanilii Najwyższy czas na wyjątkowe aromaty świątecznej kuchni... a wśród nich zapach prawdziwej wanilii i cynamonu(...)Wystarczy tylko przygotować bardzo proste kruche ciasto i upiec wyjątkowo delikatne i aromatyczne rogaliki waniliowo-cynamonowe. Mąkę wymieszać ze zmielonymi migdałami i orzechami. Wysypać na deskę. Dodać miękkie masło, nasionka z laski wanilii, cukier oraz żółtka. Za pomocą noża posiekać i połączyć wszystkie składniki. Zagnieść ciasto. Następnie odrywając po kawałku, formować z niego wałeczek o średnicy około
Świat CiastaRogaliki z marmoladą to kruche, drożdżowe ciasteczka, które są idealne do kawy, herbaty i mleka. Są tanie, a tak bardzo smaczne, że trudno im się oprzeć. Od wielu lat piecze je moja teściowa, a ja zjadam wszystkie nie zostawiając mężowi nic, a nic. Myślę, że przypadną do gustu także Mikołajowi, jeśli położymy kilka na stole z kubkiem mleka… Kruche(...)rogaliki z marmoladą: 1/2 kg mąki pszennej (3,5 szklanki) 2 jajka (+ 1 do posmarowania) 250 g margaryny (1 kostka) 2 łyżki cukru 50 g świeżych drożdży marmolada (ewentualnie gęsty dżem lub konfitura różana) cukier puder do posypania listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Mąkę wsypujemy do dużej miski. Dodajemy rozkruszone drożdże, cukier, lekko roztrzepane dwa jajka
Poezja smaku