Drożdżowe rogaliki z nadzieniem wykonane są z klasycznego ciasta drożdżowego, przygotowanego z dodatkiem żółtek, z dużą ilością masła i cukru. Ciasto wymaga dość długiego wyrabiania, ale dzięki tej czynności rogaliki są puszyste i ładnie wyrośnięte. Jako nadzienie może posłużyć Wam ulubiony składnik, np. twaróg, budyń czy marmolada. Ja swoje nadziałam powidłami śliwkowymi i to jedna z moich ulubionych wersji tych(...)rogali. Z poniższego przepisu przygotujecie około 25 sztuk . Drożdżowe rogaliki z nadzieniem Składniki: 380g mąki pszennej 180ml mleka 120g cukru 100g masła 3 żółtka 30g drożdży 3 łyżeczki domowego cukru waniliowego 150g powideł śliwkowych lub innego nadzienia 1-2 białka do posmarowania wierzchu rogalików Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - do miski przesiać mąkę, zrobić w niej dołek
Smakołyki BerenikiBardzo lubię robić rogaliki i przygotowuję je raz na jakiś czas zazwyczaj z zamysłem zabrania ich do pracy. Dzisiejszy przepis jest domowy i prosty. Bez kupowania gotowego ciasta o niezbyt korzystnym składzie. Wynik? Pysznie! Praktycznie nigdy nie korzystam z gotowych rozwiązań i staram się przygotowywać w domu wszystko sama. Dotyczy to zarówno tortilli jak i ciasta francuskiego. Dzięki temu(...)dodatkowe parę minut w kuchni i cieszyć się smakiem domowych wypieków. Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na rogaliki to kliknijcie tutaj -> klik ! Domowe Rogaliki Maślane 4 porcje (16 rogalików, 1 porcja to ok. 380 kcal) Składniki: mleko 100ml masło 30g ksylitol lub cukier 2 łyżki mąka 290g
rabarbarowoPrzepyszne rogaliki, mam ten przepis od kucharek z przedszkola. Dzieci testują za każdym razem jak są robione i się nimi zajadają. To chyba jest najlepsza recenzja Drożdże pokruszyć do garnuszka i wymieszać ze śmietaną. Dodać łyżkę mąki i łyżeczkę cukru i ponownie zamieszać. Przykryć czystym ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło z cukrem roztopić i przestudzić(...)swoją objętość to podzielić ciasto na mniejsze porcje. Każdą z nich rozwałkować formując okrągłe koło, wyciąć trójkąty.( tak jak kroi się pizzę ) Na każdym nałożyć marmoladę i zwinąć formując rogaliki. Rozłożyć rogaliki na blaszce i tak pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 C przez 15-20 minut lub jak rogaliki nabiorą złotego koloru. Ostudzić rogaliki
Kuchnia PokoleńDziś kolejna wersja bardzo uniwersalnych ciastek-rogalików. Można je upiec na podróż, na podkurek w czasie zabaw na świeżym powietrzu albo po prostu jako rodzaj deseru przy różnych okazjach. Wbrew pozorom nie ma przy nich tak dużo pracy, jak przy jakichkolwiek innych ciastkach, które trzeba wykrawać, a potem wyrabiać na nowo skrawki. Składniki : 440 g mąki pszennej + kilka łyżek(...)koło o grubości ok. 3 mm. Każde koło podzielić na 8 wycinków kołowych. Przy zaokrąglonym brzegu tych wycinków układać po łyżeczce-dwóch marmolady. Czubki "trójkątów" zwilżyć wodą. Zwijać rogaliki od szerszej części, chowając do środka marmoladę. Skleić końcówki rogalików. Odkładać je na blachę (ewentualnie wyłożoną papierem do pieczenia) sklejeniem do dołu. Odczekać ok. 20 minut, by rogaliki nieco
Weekendy w domu i ogrodzieRogaliki z wiśniami zawsze kojarzyły mi się z jedną z najlepszych lokalnych cukierni. Kruche ciasto i lekko kwaśne wiśnie. A na wierzchu gruba warstwa białego lukru. I chociaż zawsze byłem zwolennikiem zrobienia czegoś słodkiego w domu, a nie kupna gotowca w sklepie, to jednak zawsze w domu dominowały rogaliki drożdżowe. Aż do teraz. Do zrobienia tej wersji rogalików zainspirował mnie(...)ciasto podzielić na 4-5 części. Każdą część rozwałkować na blacie podsypanym mąką i przekroić na 8 trójkątów. Na krawędzi każdego kawałka nałożyć wiśnie i całość zwinąć w kształt rogalika. Przygotowane rogaliki piec na blaszce wysmarowanej tłuszczem, w temperaturze ok. 175 stopni przez 20-25 minut. Gotowe rogaliki oblać lukrem z cukru pudru i odrobiny wody
Jacob Tastesnecie nie znalazłam takiego doświadczenia więc zrobiłam:) hmmmm.....i wyszły rewelacyjne :) pachnące orzechami i wanilią a powidła śliwkowe przełamały smak :) najlepsze jeszcze letnie :) Składniki na 16 sztuk dużych rogalików : - 560 g mąki pszennej typ 550 lub 650 - 70 g cukru - 15 g świeżych drożdży - 1 jajko + 1 żółtko (białko do posmarowania rogalików) - 2,5 dużej łyżki jogurtu naturalnego(...)ostatni raz smarujemy masłem orzechowym , pamiętajmy że ma to być cienka warstwa masła ,składamy na trzy i wałkujemy na prostokąt ,kroimy ciasto na trójkąty , nakładamy powidła i rolujemy rogaliki ,pamiętajmy ,że ciasto na rogaliki wałkujemy dość cienko bo urosną mocno podczas pieczenia, uformowane rogaliki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20minut , z druga porcją ciasta postępujemy tak samo. Piekarnik
Wypieki ReneŚwiąteczne rogaliki z kapustą i grzybami doskonale będą pasowały do wigilijnego czerwonego barszczu i zastąpią uszka z grzybami, tradycyjne paszteciki , czy krokiety z kapustą i grzybami. Podstawą tych pysznych rogalików jest kruche, maślane ciasto, które zostało nadziane farszem z kapusty i grzybów. Polecam. Przepis na 16 rogalików z kapustą i grzybami: Z 1,5 szklanki mąki pszennej wymieszanej z ½ łyżeczki(...)cebulę, dodajemy posiekane pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ugotowaną kapustą i podsmażamy ok. 5 minut, studzimy. Na każdym trójkącie układamy u podstawy przestudzony farsz, zwijamy i formujemy zgrabne rogaliki. Rogaliki smarujemy rozkłóconym jakiem i posypujemy ziarnami sezamu. Rogaliki z kapustą i grzybami pieczemy ok. 25- 30 minut w 170 stopniach. Smacznego! The post Rogaliki z kapustą i grzybami appeared
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięRogaliki zrobione tylko z mąki i serka mascarpone. Dwa składniki, do tego ulubione nadzienie i pyszny deser gotowy. Moje rogaliki nadziałam czekoladą. Z podanych składników wychodzi 16 rogalików, dlatego lepiej zróbcie z podwójnej porcji :) Składniki: 200 g. mąki pszennej tortowej 250 g. serka mascarpone Dodatkowo: czekolada mleczna (16 kostek) jajko do posmarowania rogalików cukier puder(...)posypania rogalików Wykonanie: Mąkę wsypać do miski, dodać zimny serek mascarpone. Rozgnieść i wymieszać widelcem, a następnie szybko zagnieść na gładkie ciasto. Uformować kulę zawinąć ja w folię spożywczą i schłodzić w lodówce minimum godzinę. Schłodzone ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką i podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować na kształt koła, a następnie podzielić
Agusiowe smakołykiprawda już po Dniu Świętego Marcina, ale na pyszne rogaliki zawsze jest pora, więc dziś rogaliki krucho - drożdżowe z marmoladą. Już kiedyś wstawiłam przepis na podobny wypiek, a mianowicie smalcowki z serem. One też były z ciasta krucho - drożdżowego ale na smalcu. Dziś tradycyjnie, bez żadnych modyfikacji rogaliki. Można je zrobić z różnymi nadzieniami, ja akurat miałam pod ręką marmoladę(...)naturalnego najlepiej greckiego Ok. 500g mąki pszennej tortowej 2 opakowania cukru waniliowego 200g zimnego masła 2 jajka Marmolada do nadziewania Cukier puder do oproszenia Sposób przygotowania: Przygotowanie rogalików zaczęłam od zrobienia zaczynu drożdżowego. Śmietanę wstawiłam do miski z gorącą wodą, aby ją ogrzać. Do ciepłej śmietany wkruszyłam drożdże i dodałam łyżkę cukru. Wszystko dokładnie wymieszałam do uzyskania jednolitej
Waniliowe ImprowizacjeZawsze podziwiałam piękne zdjęcia rogalików zamieszczane przez moje koleżanki blogerki. Wszystkie były takie śliczne, perfekcyjne, zawinięte jak należy. Czego jak czego, ale ani dekorować tortów, ani przygotowywać rogalików nigdy nie potrafiłam. Moje rogaliki zawsze wychodziły koślawe, z wypływającym gdzieś z boku nadzieniem. Przyznaję, że trochę to frustrowało Zrobiłam więc sobie od ich przygotowywania dosyć długą przerwę. Obok przepisu na rogaliki(...)okrąg od miski). Za pomocą radełka dzielimy go na 8 trójkątów. Na szerszą część ciasta nakładamy po łyżeczce marmolady (lub innego nadzienia) i zwijamy dość ściśle ku wierzchołkowi. Gotowe rogaliki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia dużej blaszce z wyposażenia piekarnika. Pieczemy przez około 15-20 minut (do zezłocenia) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Smaki Na TalerzuDrożdżowe, puszyste rogaliki z nadzieniem orzechowym 🥐 Bardzo proste do zrobienia, bardzo delikatne i bardzo pyszne. Do popołudniowej kawy w sam raz! Super też np. jako drugie śniadanie do lunchboxów do szkoły, na uczelnie lub do pracy. Jak zrobić idealne rogaliki drożdżowe z nadzieniem orzechowym? Odpowiadam poniżej :) WSKAZÓWKI: Z podanego przepisu wychodzi 40 rogalików czyli dwie pełne blaszki. W razie(...)potrzeby zmniejsz lub zwiększ proporcje tak aby uzyskać satysfakcjonującą Cię liczbę rogalików. Orzechy włoskie możesz zastąpić orzechami laskowymi lub pistacjami. Ciasto na rogaliki po pierwszym wyrastaniu będzie bardzo delikatne. Podczas wałkowania podsypuj je mąką tylko na tyle aby dało się je rozwałkować. Ta jego luźna struktura odpowiada za delikatność rogalików. Zadbaj aby ciasto wyrastało w ciepłym miejscu
Czarnawisienkaświetnym sklepem VENOSA.pl . Sklep został stworzony przede wszystkim z pasji do kawy. Dlatego też każdy kawosz znajdzie tam dla siebie bogaty asortyment. Poniżej zapraszam również na pyszniutkie kruche rogaliki z różą. Jedne z lepszych rogalików jakie jadłam do tej pory. Są delikatne, kruche i maślane. Różana marmolada dodaje niesamowitego smaku. W ofercie sklepu możemy znaleźć kawy ziarniste, mielone(...)oraz syrop z derenia . Jeżeli szukasz nietuzinkowych smaków, uwielbiasz relaksować się przy pysznej kawie czy herbacie to koniecznie wybierz się na zakupy do sklepu internetowego Venosa! Przepis na rogaliki: Kruche rogaliki z różą 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej 0,5 szklanki cukru pudru 16 g cukru waniliowego 200g zimnego masła 2 żółtka 1,5 łyżki gęstej śmietany
VioletoweKucharzenieRogaliki serowe z marmoladą – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Sieniawa, gmina Sieniawa, powiat przeworski Rogaliki z marmoladą to niedzielna klasyka, ale zwykle przygotowuje się je z ciasta drożdżowego albo kruchego. W naszym regionie do wypieku rogalików albo ciastek z jabłkami wykorzystuje się czasami ciasto na bazie białego sera, mąki pszennej i masła. Te 3 składniki dodaje się w równych proporcjach(...)odmiany od innych rodzajów ciast, nie dodaje się do niego jajek. Ciasto serowe bardzo łatwo się przygotowuje, ale przed rozwałkowaniem wymaga schłodzenia. Po upieczeniu wierzch rogalików jest lekko przypieczony, a środek miękki. Ciasta przechowujemy w przykrytym pojemniku, żeby nadmiernie nie wyschły. Przepis Stowarzyszenia Aktywni w Sieniawie udostępniono w publikacji Powiatu Przeworskiego pt. „Śladami dawnych smaków Powiatu Przeworskiego”. Rogaliki serowe
Trzeci talerzRogaliki z ciasta francuskiego to super pyszne i proste, chrupiące rogaliki z dowolnym słodkim farszem. Przygotowanie jest banalnie proste i błyskawiczne. Zapraszam po sprawdzony i szybki przepis na rogaliki z dwóch składników, które sprawdzą się jako szybki deser do kawy lub kubka kakao. SKŁADNIKI: 1 płat ciasta francuskiego – 275 g marmolada, nutella lub kostki czekolady do oprószenia cukier puder(...)małe jajko do wysmarowania rogalików przed pieczeniem PRZYGOTOWANIE: Ciasto francuskie wyjmuję z lodówki i od razu zaczynam kroić je na trójkąty. Na każdy trójkąt nakładam łyżeczkę marmolady, nutelli lub kosteczkę czekolady. Zwijam w rulony ku węższemu końcowi, tworząc na końcu kształt rogalika (zawijam końce ku środkowi). Rogaliki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruję roztrzepanym jajkiem. Piekę
Zasmakuj KuchniDzisiaj polecam proste rogaliki krucho drożdżowe. Składniki : 200 g mąki pszennej 75 g masła 10 g cukru pudru jajko 20 g drożdży 25 g śmietany 18% marmolada (ok 150g średnio 7 gramów na jednego rogalika, łyżeczka od herbaty nie pełna) cukier puder do posypania Wykonanie Mąkę przesiać na stolnice dodać pokrojone w kostkę masło. Jajko ubić z cukrem pudrem, drożdże(...)ubite jajko z cukrem. Ze wszystkich składników zagnieść ciasto i uformować kulę. Gotowe ciasto wałkować na grubość ok 3 mm i pokroić na 16 jednakowych trójkątów lub 8 wtedy rogaliki będą większe. Na każdy trójkąt położyć niewielka ilość marmolady, zwijać od szerszej do węższej strony. Gotowe rogaliki poukładać na blasze wyłożonej papierem i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce
Pomysłowa kuchnia