Drożdżowe rogaliki z budyniem Drożdżowe rogaliki zawsze będą na topie. Te pyszne mięciutkie drożdżówki z nadzieniem uwielbia każdy. Sekretem idealnych rogalików drożdżowych jest odpowiednio przygotowane ciasto. Powinno być delikatne i mięciutkie. Dodatek stanowi nadzienie, które możemy dobrać wedle uznania. U mnie jest to czekoladowy budyń. Całość smakuje naprawdę świetnie. Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na pyszne drożdżówki(...)budyniem. Idealne na śniadanie, kolację, przekąskę do pracy czy piknik. PRZEPIS NA DROŻDŻOWE ROGALIKI Z BUDYNIEM Porcja na około 35 sztuk. Ciasto drożdżowe 550 g mąki pszennej typu 450 2 jajka rozmiar L 3 łyżki płynnego masła 250 ml mleka 2% 14 g drożdży instant 100 g cukru ½ łyżeczki soli Nadzienie 2 budynie czekoladowe bez cukru
Alle Dobre!Szybkie rogaliki karnawałowe to przepis, który podpił serca mojej rodziny Rogaliki mają wiele zalet. Przede wszystkim przygotujecie je naprawdę bardzo szybko, nie wymagają skomplikowanych składników i dużych umiejętności. W przeciwieństwie do pączków, przy rogalikach naprawdę się nie napracujesz, dlatego polecam je, jeśli ktoś pyta mnie co upiec na Tłusty Czwartek, aby było szybko i smacznie Ja swoje rogaliki nadziałam marmoladą(...)możesz zamienić ją na swoje ulubione nadzienie. Dobrze jeśli nie będzie ono płynne, ponieważ może wypłynąć podczas pieczenia. Eksperymentuj i ciesz się smakiem Szybkie rogaliki karnawałowe Składniki: 300 g mąki pszennej szczypta soli 300 g masła 300 g twarogu półtłustego płaska łyżeczka cynamonu + marmolada Sposób wykonania: Do miski przesiej mąkę, dodaj cynamon, masło pokrojone w kostkę oraz twaróg. Całość zagniataj
365 dni dookoła kuchniSubskrybuj mój kanał - wystarczy kliknąć tutaj :) Click here to subscribe to my channel :) Rogaliki drożdżowe z jabłkami / Apple Crescent Rolls W dzisiejszym filmie nauczymy się, jak zrobić drożdżowe rogaliki z jabłkami . Pyszne, mięciutkie, nadziewane rogaliki to idealny deser na jesień, na pewno przypadną Wam do gustu! Z podanych w przepisie proporcji upieczecie 24 rogaliki drożdżowe z nadzieniem. Jeśli chcecie, możecie(...)dnia wystarczy napełnić ciastka dowolnym nadzieniem (owocami, twardą marmoladą, budyniem) i zawinąć. Pamiętajcie, że takie ciasto można również mrozić. Jeśli przygotujecie większą porcję, zawsze będziecie gotowi do upieczenia pysznych rogalików, które takim sposobem stają się szybkie i proste w przygotowaniu. Nie przejmujcie się, jeśli Wasze ciastka nie będą wyglądały idealnie jak z cukierni - na tym polega urok domowych wypieków. Otulone
Lekcje w kuchniRogaliki krucho – drożdżowe od dawna pojawiały się w moim w domu w okresie ferii i karnawału. To była taka słodka tradycja. Piekliśmy ich zawsze bardzo dużo, wymyślając różne nadzienia. I tak napełnialiśmy rogaliki marmoladą (wersja podstawowa), czekoladą, owocami, a nawet budyniem. Jedno było niezmienne – zawsze były mega smaczne i znikały bardzo szybko, szybciej niż wynosił czas ich przygotowania(...)Dziś wracam do tych smaków z dzieciństwa. Przypominam sobie ten zapach,ten smak i tę radość, która towarzyszyła przygotowaniu i pieczeniu rogalików. Jeśli znudziły Wam się t radycyjne pączki to zamiast nich zróbcie rogaliki na Tłusty Czwartek Gwarantuję Wam, że będzie bardzo smacznie Rogaliki krucho – drożdżowe Składniki na ok. 40 rogalików : 500 g mąki pszennej 40 g drożdży świeżych
365 dni dookoła kuchniPrzepisy Thermomix. Przepis na Thermomix TM31, Thermomix TM5, Thermomix TM6 ROGALIKI TRZYSKŁADNIKOWE Składniki: 450 g mąki pszennej 250 g zimnego masła 280 g gęstej śmietany (12%, 18%) dodatkowo: marmolada cukier puder Thermomix przepisy. Rogaliki trzyskładnikowe. Wykonanie: Do naczynia Thermomix wsypujemy mąkę, dodajemy zimne pokrojone na plastry masło. Mieszamy czas 15s/obr.4 . Dodajemy śmietanę i ponownie mieszamy czas 30s/obr.5. Wyciągamy ciasto, formujemy(...)części. Z każdej części wałkujemy okrąg. Wycinamy trójkąty. Na każdy trójkąt dajemy porcję marmolady (nie dżemu ponieważ dżem będzie za rzadki i nam w trakcie pieczenia wypłynie) i zawijamy. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przed ułożeniem rogalików na blachę warto schłodzić je w lodówce. Rogaliki pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni przez 20 minut. Zimne rogaliki posypujemy
Themo przepisyPozostając w temacie Tłustoczwartkowych wypieków, dziś przychodzę z przepisem na rogaliki. Choć rogaliki nie kojarzą się aż tak bardzo z Tłustym Czwartkiem, ale w często przygotowuje się je także z tej okazji. I tak jak do tej pory osoby na diecie, liczące kalorie i unikające słodyczy nie miały co wybrać dla siebie, tak dziś przepis dla nich: dietetyczne rogaliki(...)dżemem (choć tak naprawdę co do nich włożycie zależy już tylko od Was :). Czemu te rogaliki są wyjątkowe? Nie zawierają w sobie tłuszczu – nie znajdziecie tutaj masła, oleju ani innych tłuszczy. W zamian jest twaróg, który sprawia, że rogaliki wyglądają jak kruche, są sycące i mega smaczne nawet na drugi i trzeci dzień po przygotowaniu Dietetyczne rogaliki z dżemem
365 dni dookoła kuchniRogaliki drożdżowe są bardzo proste do zrobienia. Jeśli potrzebujecie deseru na ostatnią chwilę to jest strzał w dziesiątkę. Świetnie pasują do popołudniowej kawy, sprawdzają się jako szybki deser i przekąska do zabrania do parku. Gdy piekłam je po raz pierwszy, zastanawiałam się, czy na trzeci dzień będą jeszcze świeże. Do tej pory nie miałam okazji się o tym przekonać. Rogaliki(...)odstawiamy na godzinę, by ciasto mogło wyrosnąć. Po godzinie dzielimy ciasto na 3 części. Na stolnicy wysypanej mąką rozwałkowujemy 1/3 ciasta w kształcie koła. Jeśli zależy wam, żeby rogaliki były idealnie równe możecie wyciąć koło przy pomocy dużej tortownicy. Jeśli chcecie mieć większe rogaliki koło przekrawamy nożem na 8 równych części. Na każdy kawałek ciasta kładziemy
Dieta bez mlekaSzybkie rogaliki z kremem orzechowo-nugatowym Proste, pyszne, idealne dla zabieganych. Przedświąteczna gorączka trwa… Ale czas na dobrą kawę i coś słodkie musi być W końcu każdemu należy się odrobina odpoczynku i przyjemności A jak dobra kawa, to… Ja polecam Wam kawy marki DreamsCoffee W ofercie znajdziecie zarówno kawy ziarniste, mielone, jak i pyszne kawy rozpuszczalne. Polecam(...)był wyjątkowy dzień, więc nie mogło zabraknąć tak wyjątkowych kaw Kawy DreamsCoffe, to połączenie jakości, smaku, elegancji (spójrzcie na te opakowania) i dobrej ceny. Więcej pisałam Wam tutaj Szybkie rogaliki z kremem orzechowo-nugatowym Składniki: 250 g sera półtłustego 250 g masła 2 szklanki mąki pszennej kilka łyżeczek kremu orzechowo-nugatowego cukier puder do oprószenia rogalików (u mnie cukier puder
Słodkie okruszkiKruche rogaliki z ciasta serowego! Szybkie, kruche i przepyszne rogaliki. Robi się je łatwo i w zasadzie ekspresowo, gdyż ciasto nie wymaga wyrastania, wyrabiania ani chłodzenia. Jakby tego było mało to na drugi dzień smakują tak samo dobrze, jak nie jeszcze lepiej, jak w dzień pieczenia. Polecam! Składniki: 2,5 szklanki mąki pszennej 150g miękkiego masła 100g miękkiej margaryny 200g(...)mielonego białego sera 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego szczypta soli Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania rogalików czekolada, marmolada lub ser do nadziania *** Z podanych składników zagniatamy ciasto *** *** Ciasto dzielimy na trzy części i każdą z nich wałkujemy na podsypanym mąką blacie na kształt koła (niezbyt cienko) *** *** Każde koło dzielimy na osiem trójkątów. Na szerszej
Blog z ApetytemRogaliki krucho- drożdżowe są pyszne, po prostu rozpływają się w ustach. Miękkie, ciasto samo w sobie nie jest za słodkie (słodkości nadaje im nadzienie). Łatwo się je przygotowuje. Idealne do kawki lub na podwieczorek. W moim domu rogaliki znikają błyskawicznie i już wiem, że zawsze muszę robić je z podwójnej porcji ;) Z przepisu korzystam już wiele lat i zawsze wychodzą(...)samo smaczne. Do nadzienia użyłam powidła śliwkowe Jamar . Robiłam już te rogaliki z czekoladą, marmoladą, świeżymi truskawkami i jagodami. Polecam :) Składniki na około 26 rogalików: * 3 szklanki mąki pszennej * 125 g masła * 1 łyżka cukru * 1/4 szklanka mleka * 1 jajko * 1 łyżeczka suszonych drożdży * szczypta soli * powidła śliwkowe do nadzienia * odrobina mleka do posmarowania rogalików * cukier puder
Zrób to smaczniePrzepisów na rogaliki na blogu już trochę jest [klik] , na takie robione w ekspresowym tempie też..no i dołączy kolejny przepis..mam nadzieję, że takiego jeszcze na blogu nie ma.., a jak jest to będzie przypomnienie..Takie rogaliki robi się bardzo szybko, nie czekamy na wyrastanie ciasta, a potem rogalików.tylko ciasto zagniatamy, formujemy rogaliki i wstawiamy do piekarnika..Polecam.Przepis(...)znaleziony u Danusi , moje rogaliki są z marmoladą.Rogaliki dodaję do akcji Błyskawiczne piątki . 2 szkl. mąki tortowej + do podsypania 1/2 szkl.gęstej kwaśnej śmietany 3-4 dkg świeżych drożdży 125 gram masła lub margaryny 1 płaska łyżeczka cukru dowolny dżem, marmolada lub owoce Do śmietany wkruszyć drożdże, wsypać cukru i wymieszać
Moje domowe kucharzenieCześć Dzisiaj będzie przepis na rogaliki drożdżowe. Piekłam je w sobotę według własnego pomysłu. Z góry przepraszam za mało dokładne proporcje składników, ale ja jak to ja – zapomniałam użyć wagi. Zresztą jak zwykle przy cieście drożdżowym wszystko przygotowywałam „na oko”. Rogaliki drożdżowe z jabłkami Przygotuj miskę, którą można postawić na ogniu, lub garnek, łyżkę, szklankę, ściereczkę kuchenną, wałek, płaską(...)grubości mniej więcej pół centymetra. Tępą stroną noża wycinać z ciasta trójkąty. Na środku podstawy połóż kawałek lub kawałki jabłka i zwiń rulonik, a następnie nadaj mu kształt rogalika. Blachę wysmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia. Na blasze układaj rogaliki – pamiętaj o zachowaniu odstępów, ponieważ ciasto urośnie. Rogaliki wstaw do średnio nagrzanego piekarnika i piecz do momentu, gdy wierzch
blog.moje-pasje.infoPuszyste rogaliki jogurtowe Delikatny, mięciutki i rumiany wypiek, który łączy w sobie słodycz malin oraz lekką nutkę jogurtu. Rogaliki są złociste i puszyste, a nadzienie z malin dodaje im soczystości i orzeźwiającego smaku. Pyszna przekąska do kawki lub herbatki. Składniki: 4 szklanki mąki pszennej 7 dkg suchych drożdży (1 opakowanie) 200ml gęstego jogurtu naturalnego 200g zimnego masła(...)łyżki cukru 4 żółtka jaj Dodatkowo: konfitura lub powidła do nadziania rogalików 1 białko jajka do posmarowania rogali cukier puder do posypania *** Jajka i jogurt muszą być w temperaturze pokojowej, należy wyjąć je z lodówki na około 1 godzinę przed robieniem ciasta. Drożdże wsypujemy do jogurtu, dodajemy łyżkę cukru i mieszamy *** *** Na blat wsypujemy mąkę, robimy wgłębienie
Blog z ApetytemRogaliki dwuskładnikowe Idealnie kruche, warstwowe ciasto, które składa się zaledwie z dwóch składników. Rogaliki są bardzo łatwe w przygotowaniu, szybkie, niedrogie, a przy tym przepyszne. Zdecydowanie do powtórzenia! Składniki: 250 g serka mascarpone ok 200g mąki pszennej + mąka do podsypania Dodatkowo: Nadzienie np. konfitura, krem czekoladowy 1 jajko do posmarowania rogalików cukier puder do oprószenia *** Do miski(...)trójkątów *** *** Na podstawie każdego trójkąta układamy porcje nadzienia (u mnie nutella) *** *** Zwijamy zaczynając od szerszego końca trójkąta i zaklejamy delikatnie rogi, aby podczas pieczenia nie wypłynęło nam nadzienie. Zwinięte rogaliki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce z wyposażenia piekarnika *** *** Rogaliki smarujemy roztrzepanym jajkiem *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 20 minut
Blog z ApetytemRogaliki drożdżowe z rabarbarem Puszyste i ekstra maślane rogaliki nadziewane aromatycznym rabarbarem. Świetne połączenia słodkiego i delikatnego ciasta z lekko kwaskowym owocem (choć rabarbar to chyba warzywo ;)) Składniki: 3 pełne szklanki mąki pszennej 7g suchych drożdży – 1 opakowanie 1 jajko pół szklanki cukru szczypta soli 130g masła 1 szklanka mleka Nadzienie: 5 łodyg rabarbaru 4 łyżki cukru Dodatkowo(...)jajko do posmarowania rogalików cukier puder do posypania *** Rabarbar kroimy w kosteczkę, przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem *** *** Całość gotujemy przez około 2 minuty, aż rabarbar zmięknie *** *** Masło roztapiamy w garnuszku, zdejmujemy z ognia, wlewamy mleko i mieszamy *** *** Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami, dodajemy cukier, sól, jajko oraz jeszcze ciepłe masło z mlekiem. Mieszamy najlepiej za pomocą miksera
Blog z Apetytem