rogaliki - 2450 przepisów (strona:16/164)

Kruche rogaliki bez jajek z powidłem 62

rogaliki są bardzo pyszne i bardzo, bardzo kruche. Do wykonania dosłownie w 20 minut. Zawsze się udają. Można je przygotować dla niespodziewanych gości. Zabrać na piknik, wycieczkę czy spotkanie w ogrodzie. Możecie je przygotować nawet wtedy gdy nie macie jajek w lodówce. Bardzo polecam. Upieczcie i dajcie znać czy smakowały. Udanych wypieków.     Potrzebujemy: Na ciasto: 3 szklanki mąki(...)pół szklanki gęstej śmietany 18 % 1 cukier waniliowy  20 dag masła 82 % ewentualnie margaryny Dodatkowo: 1 słoiczek powidła śliwkowego mąka pszenna do posypania stolnicy cukier puder do oprószenia rogalików     Wykonanie pysznych rogalików: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto.     2. Formowanie rogalików: Ciasto dzielimy na 4 części, każdą część wałkujemy na stolnicy oprószonej mąką pszenną

Izabelawkuchni
Błyskawiczne rogaliki bez drożdży 122

Błyskawiczne rogaliki bez drożdży są najlepsze na świecie! Zawołało dziecko mojej koleżanki Eli. A my zgodnie mu przytaknęłyśmy. Takie rogaliczki można jeść codziennie. Rumiane, chrupiące, a w środku mięciutkie jakby miały nadzienie z białego sera. Na twarożku?- zapytala Ela z zapchaną buzia.  Na jogurcie- odpowiedziałam- szybko połykając puszyste okruszki. Smakowite rogaliki i jak szybko gotowe! Bez długiego zagniatania(...)ciasto wyrośnie. Bez specjalnych procedur i składników. A nawet bez jajek, masła i drożdży. Znasz pewnie skomplikowane wypieki, z długim procesem przygotowania. A efekt jest niestety przeciętny. Dzisiejsze rogaliki to całkowite przeciwieństwo. Zachwycą nawet najwybredniejsze podniebienie. Można je upiec na śniadanie, wziąć ze sobą do pracy, na jesienny piknik, w podróż lub podać do popołudniowej kawy. Z przepisu wychodzi

dolcevitainmykitchen
Drożdżowe rogaliki z budyniem 104

Drożdżowe rogaliki z budyniem Drożdżowe rogaliki zawsze będą na topie. Te pyszne mięciutkie drożdżówki z nadzieniem uwielbia każdy. Sekretem idealnych rogalików drożdżowych jest odpowiednio przygotowane ciasto. Powinno być delikatne i mięciutkie. Dodatek stanowi nadzienie, które możemy dobrać wedle uznania. U mnie jest to czekoladowy budyń. Całość smakuje naprawdę świetnie. Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na pyszne drożdżówki(...)budyniem. Idealne na śniadanie, kolację, przekąskę do pracy czy piknik. PRZEPIS NA DROŻDŻOWE ROGALIKI Z BUDYNIEM Porcja na około 35 sztuk. Ciasto drożdżowe 550 g mąki pszennej typu 450 2 jajka rozmiar L 3 łyżki płynnego masła 250 ml mleka 2% 14 g drożdży instant 100 g cukru ½ łyżeczki soli Nadzienie 2 budynie czekoladowe bez cukru

Alle Dobre!
Szybkie rogaliki karnawałowe 120

Szybkie rogaliki karnawałowe to przepis, który podpił serca mojej rodziny Rogaliki mają wiele zalet. Przede wszystkim przygotujecie je naprawdę bardzo szybko, nie wymagają skomplikowanych składników i dużych umiejętności. W przeciwieństwie do pączków, przy rogalikach naprawdę się nie napracujesz, dlatego polecam je, jeśli ktoś pyta mnie co upiec na Tłusty Czwartek, aby było szybko i smacznie Ja swoje rogaliki nadziałam marmoladą(...)możesz zamienić ją na swoje ulubione nadzienie. Dobrze jeśli nie będzie ono płynne, ponieważ może wypłynąć podczas pieczenia. Eksperymentuj i ciesz się smakiem Szybkie rogaliki karnawałowe Składniki: 300 g mąki pszennej szczypta soli 300 g masła 300 g twarogu półtłustego płaska łyżeczka cynamonu + marmolada Sposób wykonania: Do miski przesiej mąkę, dodaj cynamon, masło pokrojone w kostkę oraz twaróg. Całość zagniataj

365 dni dookoła kuchni
Rogaliki drożdżowe z jabłkami / Apple Crescent Rolls 106

Subskrybuj mój kanał - wystarczy kliknąć tutaj :) Click here to subscribe to my channel :) Rogaliki drożdżowe z jabłkami / Apple Crescent Rolls W dzisiejszym filmie nauczymy się, jak zrobić drożdżowe rogaliki z jabłkami . Pyszne, mięciutkie, nadziewane rogaliki to idealny deser na jesień, na pewno przypadną Wam do gustu! Z podanych w przepisie proporcji upieczecie 24 rogaliki drożdżowe z nadzieniem. Jeśli chcecie, możecie(...)dnia wystarczy napełnić ciastka dowolnym nadzieniem (owocami, twardą marmoladą, budyniem) i zawinąć. Pamiętajcie, że takie ciasto można również mrozić. Jeśli przygotujecie większą porcję, zawsze będziecie gotowi do upieczenia pysznych rogalików, które takim sposobem stają się szybkie i proste w przygotowaniu. Nie przejmujcie się, jeśli Wasze ciastka nie będą wyglądały idealnie jak z cukierni - na tym polega urok domowych wypieków. Otulone

Lekcje w kuchni
Rogaliki krucho – drożdżowe 187

Rogaliki krucho – drożdżowe od dawna pojawiały się w moim w domu w okresie ferii i karnawału. To była taka słodka tradycja. Piekliśmy ich zawsze bardzo dużo, wymyślając różne nadzienia. I tak napełnialiśmy rogaliki marmoladą (wersja podstawowa), czekoladą, owocami, a nawet budyniem. Jedno było niezmienne – zawsze były mega smaczne i znikały bardzo szybko, szybciej niż wynosił czas ich przygotowania(...)Dziś wracam do tych smaków z dzieciństwa. Przypominam sobie ten zapach,ten smak i tę radość, która towarzyszyła przygotowaniu i pieczeniu rogalików. Jeśli znudziły Wam się t radycyjne pączki to zamiast nich zróbcie rogaliki na Tłusty Czwartek Gwarantuję Wam, że będzie bardzo smacznie Rogaliki krucho – drożdżowe Składniki na ok. 40 rogalików : 500 g mąki pszennej 40 g drożdży świeżych

365 dni dookoła kuchni
Rogaliki trzyskładnikowe 123

Przepisy Thermomix. Przepis na Thermomix TM31, Thermomix TM5, Thermomix TM6 ROGALIKI TRZYSKŁADNIKOWE Składniki: 450 g mąki pszennej 250 g zimnego masła 280 g gęstej śmietany (12%, 18%) dodatkowo: marmolada cukier puder Thermomix przepisy. Rogaliki trzyskładnikowe. Wykonanie: Do naczynia Thermomix wsypujemy mąkę, dodajemy zimne pokrojone na plastry masło. Mieszamy czas 15s/obr.4 . Dodajemy śmietanę i ponownie mieszamy czas 30s/obr.5. Wyciągamy ciasto, formujemy(...)części. Z każdej części wałkujemy okrąg. Wycinamy trójkąty. Na każdy trójkąt dajemy porcję marmolady (nie dżemu ponieważ dżem będzie za rzadki i nam w trakcie pieczenia wypłynie) i zawijamy. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przed ułożeniem rogalików na blachę warto schłodzić je w lodówce. Rogaliki pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni przez 20 minut. Zimne rogaliki posypujemy

Themo przepisy
Dietetyczne rogaliki z dżemem 151

Pozostając w temacie Tłustoczwartkowych wypieków, dziś przychodzę z przepisem na rogaliki. Choć rogaliki nie kojarzą się aż tak bardzo z Tłustym Czwartkiem, ale w często przygotowuje się je także z tej okazji. I tak jak do tej pory osoby na diecie, liczące kalorie i unikające słodyczy nie miały co wybrać dla siebie, tak dziś przepis dla nich: dietetyczne rogaliki(...)dżemem (choć tak naprawdę co do nich włożycie zależy już tylko od Was :). Czemu te rogaliki są wyjątkowe? Nie zawierają w sobie tłuszczu – nie znajdziecie tutaj masła, oleju ani innych tłuszczy. W zamian jest twaróg, który sprawia, że rogaliki wyglądają jak kruche, są sycące i mega smaczne nawet na drugi i trzeci dzień po przygotowaniu Dietetyczne rogaliki z dżemem

365 dni dookoła kuchni
Mini rogaliki drożdżowe 292

Rogaliki drożdżowe są bardzo proste do zrobienia. Jeśli potrzebujecie deseru na ostatnią chwilę to jest strzał w dziesiątkę. Świetnie pasują do popołudniowej kawy, sprawdzają się jako szybki deser i przekąska do zabrania do parku. Gdy piekłam je po raz pierwszy, zastanawiałam się, czy na trzeci dzień będą jeszcze świeże. Do tej pory nie miałam okazji się o tym przekonać. Rogaliki(...)odstawiamy na godzinę, by ciasto mogło wyrosnąć. Po godzinie dzielimy ciasto na 3 części. Na stolnicy wysypanej mąką rozwałkowujemy 1/3 ciasta w kształcie koła. Jeśli zależy wam, żeby rogaliki były idealnie równe możecie wyciąć koło przy pomocy dużej tortownicy. Jeśli chcecie mieć większe rogaliki koło przekrawamy nożem na 8 równych części. Na każdy kawałek ciasta kładziemy

Dieta bez mleka
Szybkie rogaliki z kremem orzechowo-nugatowym 163

Szybkie rogaliki z kremem orzechowo-nugatowym Proste, pyszne, idealne dla zabieganych. Przedświąteczna gorączka trwa…  Ale czas na dobrą kawę i coś słodkie musi być W końcu każdemu należy się odrobina odpoczynku i przyjemności A jak dobra kawa, to… Ja polecam Wam kawy marki DreamsCoffee W ofercie znajdziecie zarówno kawy ziarniste, mielone, jak i pyszne kawy rozpuszczalne. Polecam(...)był wyjątkowy dzień, więc nie mogło zabraknąć tak wyjątkowych kaw Kawy DreamsCoffe, to połączenie jakości, smaku, elegancji (spójrzcie na te opakowania) i dobrej ceny. Więcej pisałam Wam tutaj Szybkie rogaliki z kremem orzechowo-nugatowym Składniki: 250 g sera półtłustego 250 g masła 2 szklanki mąki pszennej kilka łyżeczek kremu orzechowo-nugatowego cukier puder do oprószenia rogalików (u mnie cukier puder

Słodkie okruszki
Kruche rogaliki (ciasto serowe) 190

Kruche rogaliki z ciasta serowego! Szybkie, kruche i przepyszne rogaliki. Robi się je łatwo i w zasadzie ekspresowo, gdyż ciasto nie wymaga wyrastania, wyrabiania ani chłodzenia. Jakby tego było mało to na drugi dzień smakują tak samo dobrze, jak nie jeszcze lepiej, jak w dzień pieczenia. Polecam! Składniki: 2,5 szklanki mąki pszennej 150g miękkiego masła 100g miękkiej margaryny 200g(...)mielonego białego sera 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego szczypta soli   Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania rogalików czekolada, marmolada lub ser do nadziania     *** Z podanych składników zagniatamy ciasto *** *** Ciasto dzielimy na trzy części i każdą z nich wałkujemy na podsypanym mąką blacie na kształt koła (niezbyt cienko) *** *** Każde koło dzielimy na osiem trójkątów. Na szerszej

Blog z Apetytem
ROGALIKI KRUCHO- DROŻDŻOWE Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI 832

Rogaliki krucho- drożdżowe są pyszne, po prostu rozpływają się w ustach. Miękkie, ciasto samo w sobie nie jest za słodkie (słodkości nadaje im nadzienie). Łatwo się je przygotowuje. Idealne do kawki lub na podwieczorek. W moim domu rogaliki znikają błyskawicznie i już wiem, że zawsze muszę robić je z podwójnej porcji ;) Z przepisu korzystam już wiele lat i zawsze wychodzą(...)samo smaczne. Do nadzienia użyłam  powidła śliwkowe Jamar . Robiłam już te rogaliki z czekoladą, marmoladą, świeżymi truskawkami i jagodami. Polecam :) Składniki na około 26 rogalików: * 3 szklanki mąki pszennej * 125 g masła * 1 łyżka cukru  * 1/4 szklanka mleka * 1 jajko * 1 łyżeczka suszonych drożdży * szczypta soli * powidła śliwkowe do nadzienia * odrobina mleka do posmarowania rogalików * cukier puder

Zrób to smacznie
Ekspresowe rogaliki 214

Przepisów na rogaliki na blogu już trochę jest [klik] , na takie robione w ekspresowym tempie też..no i dołączy kolejny przepis..mam nadzieję, że takiego jeszcze na blogu nie ma.., a jak jest to będzie przypomnienie..Takie rogaliki robi się bardzo szybko, nie czekamy na wyrastanie ciasta, a potem rogalików.tylko ciasto zagniatamy, formujemy rogaliki i wstawiamy do piekarnika..Polecam.Przepis(...)znaleziony u  Danusi , moje rogaliki są z marmoladą.Rogaliki dodaję do akcji Błyskawiczne piątki . 2 szkl. mąki tortowej + do podsypania  1/2 szkl.gęstej kwaśnej śmietany    3-4 dkg świeżych drożdży  125 gram masła lub margaryny  1 płaska łyżeczka cukru dowolny dżem, marmolada lub owoce     Do śmietany wkruszyć drożdże, wsypać cukru i wymieszać

Moje domowe kucharzenie
Drożdżowe rogaliki z jabłkami 150

Cześć Dzisiaj będzie przepis na rogaliki drożdżowe. Piekłam je w sobotę według własnego pomysłu. Z góry przepraszam za mało dokładne proporcje składników, ale ja jak to ja – zapomniałam użyć wagi. Zresztą jak zwykle przy cieście drożdżowym wszystko przygotowywałam „na oko”.  Rogaliki drożdżowe z jabłkami Przygotuj miskę, którą można postawić na ogniu, lub garnek, łyżkę, szklankę, ściereczkę kuchenną, wałek, płaską(...)grubości mniej więcej pół centymetra. Tępą stroną noża wycinać z ciasta trójkąty. Na środku podstawy połóż kawałek lub kawałki jabłka i zwiń rulonik, a następnie nadaj mu kształt rogalika. Blachę wysmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia. Na blasze układaj rogaliki – pamiętaj o zachowaniu odstępów, ponieważ ciasto urośnie. Rogaliki wstaw do średnio nagrzanego piekarnika i piecz do momentu, gdy wierzch

blog.moje-pasje.info
Puszyste rogaliki jogurtowe 31

Puszyste rogaliki jogurtowe Delikatny, mięciutki i rumiany wypiek, który łączy w sobie słodycz malin oraz lekką nutkę jogurtu. Rogaliki są złociste i puszyste, a nadzienie z malin dodaje im soczystości i orzeźwiającego smaku. Pyszna przekąska do kawki lub herbatki.     Składniki: 4 szklanki mąki pszennej 7 dkg suchych drożdży (1 opakowanie) 200ml gęstego jogurtu naturalnego 200g zimnego masła(...)łyżki cukru 4 żółtka jaj Dodatkowo: konfitura lub powidła do nadziania rogalików 1 białko jajka do posmarowania rogali cukier puder do posypania     *** Jajka i jogurt muszą być w temperaturze pokojowej, należy wyjąć je z lodówki na około 1 godzinę przed robieniem ciasta. Drożdże wsypujemy do jogurtu, dodajemy łyżkę cukru i mieszamy *** *** Na blat wsypujemy mąkę, robimy wgłębienie

Blog z Apetytem
Rogaliki dwuskładnikowe 62

Rogaliki dwuskładnikowe Idealnie kruche, warstwowe ciasto, które składa się zaledwie z dwóch składników. Rogaliki są bardzo łatwe w przygotowaniu, szybkie, niedrogie, a przy tym przepyszne. Zdecydowanie do powtórzenia!     Składniki: 250 g serka mascarpone ok 200g mąki pszennej + mąka do podsypania Dodatkowo: Nadzienie np. konfitura, krem czekoladowy 1 jajko do posmarowania rogalików cukier puder do oprószenia   *** Do miski(...)trójkątów *** *** Na podstawie każdego trójkąta układamy porcje nadzienia (u mnie nutella) *** *** Zwijamy zaczynając od szerszego końca trójkąta i zaklejamy delikatnie rogi, aby podczas pieczenia nie wypłynęło nam nadzienie. Zwinięte rogaliki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce z wyposażenia piekarnika *** *** Rogaliki smarujemy roztrzepanym jajkiem *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 20 minut

Blog z Apetytem
Rogaliki drożdżowe z rabarbarem 64

Rogaliki drożdżowe z rabarbarem Puszyste i ekstra maślane rogaliki nadziewane aromatycznym rabarbarem. Świetne połączenia słodkiego i delikatnego ciasta z lekko kwaskowym owocem (choć rabarbar to chyba warzywo ;))     Składniki: 3 pełne szklanki mąki pszennej 7g suchych drożdży – 1 opakowanie 1 jajko pół szklanki cukru szczypta soli 130g masła 1 szklanka mleka Nadzienie: 5 łodyg rabarbaru 4 łyżki cukru Dodatkowo(...)jajko do posmarowania rogalików cukier puder do posypania     *** Rabarbar kroimy w kosteczkę, przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem *** *** Całość gotujemy przez około 2 minuty, aż rabarbar zmięknie *** *** Masło roztapiamy w garnuszku, zdejmujemy z ognia, wlewamy mleko i mieszamy *** *** Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami, dodajemy cukier, sól, jajko oraz jeszcze ciepłe masło z mlekiem. Mieszamy najlepiej za pomocą miksera

Blog z Apetytem
Szybkie rogaliki wytrawne 71

Wytrawne rogaliki drożdżowe z serem i ziołami Szybkie rogaliki wytrawne czyli, przekąski na plażę jak i szybkie i tanie przekąski na imprezę, na wagę złota o każdej porze roku. Podpowiem krok po kroku, jak zrobić ziołowe, słone rogaliki. W handlu są dostępne gotowe spody do pizzy i co dalej? Do czego można wykorzystać spód do pizzy? Przekąski z ciasta drożdżowego(...)dzieci jak i dla dorosłych. Rogaliki z serem i ziołami to tylko jeden z wielu pomysłów na gotowy spód. Pinsa Lidl czy spód do pizzy Biedronka lub innej sieci handlowej nadaje się tak samo. Nie jestem adwokat, co jest lepsze, zapewniam tylko, że tak jeden gotowy produkt jak i drugi nadaje się aby zrobić rogaliki na słono. Co można zrobić

Dieta moja pasja
Francuskie rogaliki z batonikami Kinder 78

Macie ochotę na fajną przekąskę do kawusi?? Dziś proponuję świetny i prosty przepis na mini rogaliki.Doskonałe łakocie na niespodziewane przyjęcia z rodziną i znajomymi. Rogaliki są tak pyszne,że same rozpływają się w ustach. To chyba najprostsze i najszybsze ciasteczka, kiedykolwiek robiłam. Zachęcam do wypróbowania. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Rogaliki z batonikami – składniki: 8 batoników Kinder czekolada 1 opakowanie(...)francuskiego ciasta 1 żółtko 50 g czekolady mlecznej 30 ml śmietanki 30% (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Rogaliki – przepis: Arkusz ciasta francuskiego pokroić na kształt prostokątów. Następnie każdy prostokąt przekrój pod skosem na 2 trójkąty. ( tak jak na zdjęciu ). Na każdym trójkącie ułożyć po 1 batoniku Kinder. Następnie zwijać w rulonik, tworząc w ten sposób rogalik. Aby czekolada nie wypływała należy

Olcia gotuje!
Kruche rogaliki z jabłkami jak u babci 206

Kruche rogaliki z jabłkami jak u babci Delikatne, mięciutkie i mega kruche domowe rogaliki. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Polecam!       Składniki: Ciasto: 350g mąki pszennej 200g zimnego masła – 1 kostka 2 łyżki cukru pudru 4 żółtka Nadzienie: 2 jabłka 2 łyżki cukru waniliowego Dodatkowo: Cukier puder do posypania rogalików     *** Wszystkie składniki na ciasto(...)Każdą część ciasta rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie, na kształt koła *** *** Koło dzielimy na osiem trójkątów. Na szerszej części każdego trójkąta kładziemy 1 łyżkę pokrojonych jabłek *** *** Trójkąciki zwijamy w rogaliki i dobrze sklejamy *** *** Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia *** *** Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 15 -20 minut – do mocnego zrumienienia *** *** Po upieczeniu rogaliki

Blog z Apetytem
Ekspresowe rogaliki z masą makową 101

mojprzepisna.pl | Ekspresowe rogaliki z masą makową Dziś mam dla was świetny przepis na ostatnią chwilę przed świętami. Gdy macie pełne ręce roboty, te rogaliki zrobicie w godzinkę. Są od razu gotowe do zjedzenia, na ciepło. Rogaliki są idealne na niedzielne śniadanie, są pożywne, lekko słodkie, pyszne nawet następnego dnia. Składniki 12 rogalików: Ciasto: 1 opakowanie ciasta francuskiego(...)podzielić na 6 trójkątów, prostokątnych. Na każdy trójkąt nałożyć farsz, dość grubą warstwę, równomiernie rozłożyć na powierzchni ciasta, zostawiając po kilka mm z każdego bolku wolnego miejsca. Zawijać każdy rogalik od podstawy, do wierzchołka. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20-25 min w 200 st. z termoobiegiem, lub 220 st bez termoobiegu. Wyjąć z piekarnika, polukrować. Lukier

moj przepis na
Ekspresowe rogaliki z masą makową 97

mojprzepisna.pl | Ekspresowe rogaliki z masą makową Dziś mam dla was świetny przepis na ostatnią chwilę przed świętami. Gdy macie pełne ręce roboty, te rogaliki zrobicie w godzinkę. Są od razu gotowe do zjedzenia, na ciepło. Rogaliki są idealne na niedzielne śniadanie, są pożywne, lekko słodkie, pyszne nawet następnego dnia. Składniki 12 rogalików: Ciasto: 1 opakowanie ciasta francuskiego(...)podzielić na 6 trójkątów, prostokątnych. Na każdy trójkąt nałożyć farsz, dość grubą warstwę, równomiernie rozłożyć na powierzchni ciasta, zostawiając po kilka mm z każdego bolku wolnego miejsca. Zawijać każdy rogalik od podstawy, do wierzchołka. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20-25 min w 200 st. z termoobiegiem, lub 220 st bez termoobiegu. Wyjąć z piekarnika, polukrować. Lukier

moj przepis na
Rogaliki drożdżowe – śniadaniowe. 107

Miękkie, puszyste, delikatne i wyjątkowo smaczne rogaliki drożdżowe. Można o nich pisać bez końca i same pozytywne rzeczy, chociaż mają jeden minus, zdecydowanie za szybko znikają. Idealnie smakują z dżemem, miodem, żółtym lub białym serem. Są doskonałe na leniwe niedzielne śniadanie, a także doskonale sprawdzą się jako drugie śniadanie do szkoły czy do pracy. Spróbujcie sami, a zapewniam(...)będziecie sięgać po nie często. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Rogaliki drożdżowe – śniadaniowe .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Składniki 450 g mąki pszennej typ 480 1 duże jajko 50 g masła rozpuszczone, przestudzone 20 g świeżych drożdży 250 ml mleka lekko ciepłe 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli płaska dodatkowo: 1 łyżeczka maku, sezamu

To co lubię - gotuję i polecam
Ekspresowe rogaliki z masą makową 161

mojprzepisna.pl | Ekspresowe rogaliki z masą makową Dziś mam dla was świetny przepis na ostatnią chwilę przed świętami. Gdy macie pełne ręce roboty, te rogaliki zrobicie w godzinkę. Są od razu gotowe do zjedzenia, na ciepło. Rogaliki są idealne na niedzielne śniadanie, są pożywne, lekko słodkie, pyszne nawet następnego dnia. Składniki 12 rogalików: Ciasto: 1 opakowanie ciasta francuskiego(...)podzielić na 6 trójkątów, prostokątnych. Na każdy trójkąt nałożyć farsz, dość grubą warstwę, równomiernie rozłożyć na powierzchni ciasta, zostawiając po kilka mm z każdego bolku wolnego miejsca. Zawijać każdy rogalik od podstawy, do wierzchołka. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20-25 min w 200 st. z termoobiegiem, lub 220 st bez termoobiegu. Wyjąć z piekarnika, polukrować. Lukier

moj przepis na
Najlepsze KRUCHE ROGALIKI z konfiturą 168

Najlepsze KRUCHE ROGALIKI z konfiturą – Zapraszam na pyszne, aromatyczne rogaliki. Maślane, troszkę waniliowe, pachną cudownie i wspaniale smakują! W przygotowaniu są proste i szybkie. Na nadzienie rogalików możemy użyć ulubionej konfitury. Wyglądają uroczo i są idealnym dodatkiem do kawy czy popołudniowej herbaty. Bardzo polecam! Zniknęły u mnie błyskawicznie (inspiracja z gazety „Dobre Rady”). Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka(...)YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Najlepsze KRUCHE ROGALIKI z konfiturą Składniki na około 24 rogaliki: Ciasto: 400g mąki pszennej (użyłam tortowej) 60g cukru pudru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g lub opakowanie cukru z prawdziwą wanilią szczypta soli 200g schłodzonego masła 2 żółtka 1 łyżka kwaśnej śmietany 12% lub 18% około

Mała Cukierenka
Rogaliki cynamonowe 145

Pyszne rogaliki, idealne na śniadanie z szklanką mleka, czy nawet do kawy zamiast ciasta. Ja lubię je zabierać na śniadanie do pracy, bo są smaczne i nie wymagają już żadnych dodatków tj. dżem. Mój syn zaś uwielbia je za to, że są posypane makiem. SKŁADNIKI Rogaliki: 250 ml ciepłego mleka 25 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 3 łyżki mleka(...)celu jego odpowietrzenia. Ciasto podzielić na dwie równe części. Każdą rozwałkować na placki. Każdy placek posmarować cienko nadzieniem, po czym podzielić nożem na 8 części (jak pizzę). Każdy rogalik ciasno zawinąć zaczynając od podstawy trójkąta w stronę jego wierzchołka (wierzchołek należy dobrze skleić w przeciwnym razie może się otworzyć w trakcie pieczenia), po czym uformować w kształt rogalika i ułożyć

Passions hobbies life
Rogaliki maślane z marmoladą 206

Rogaliki maślane z marmoladą są przepyszne – mięciutkie, puszyste i lekko słodkie. Idealne na śniadanie czy podwieczorek. Do ich nadziania można wykorzystać również krem czekoladowy czy budyń. [embed]https://youtu.be/lG9mDwkaeYk[/embed] Składniki na rogaliki maślane z marmoladą (około 32 sztuki): 50 g świeżych drożdży 250 ml (szklanka) mleka 600 g – 650 g mąki pszennej 100 g masła 150 g cukru(...)dzielimy je na 4 równe części. Rozwałkowujemy je na kształt koła średnicy około 30 cm i dzielimy na 8 trójkątów. Na szerszą część nakładamy marmoladę, ciasto zwijamy i formujemy rogaliki. Układamy je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie rogaliki nakrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie każdy rogalik smarujemy roztrzepanym jajkiem

e-PrzepisyKulinarne
Kruche rogaliki 132

Kruche rogaliki Rogaliki wprost rozpływają się w ustach, są kruche i bardzo mięciutkie, a do tego przepyszne. Robi się je łatwo i szybko. Polecam!   Składniki: 3 szklanki mąki 250g zimniej margaryny lub masła (użyłam pół na pół) 1 szklanka kwaśnej śmietany 12% lub 18% 2 łyżki cukru pudru   Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania rogali, marmolada, masa makowa albo(...)czekolada – do nadziewania, cukier puder do posypania lub polukrowania rogalików     *** Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy *** *** Ciasto umieszczamy w woreczku i wkładamy do lodówki na około 1 godziną. Po tym czasie dzielimy je na 4 części. Każdą rozwałkowujemy na kształt koła i kroimy na 8 trójkątów. Na szerszej części trójkątów nakładamy marmoladę lub inne wybrane nadzienie *** *** Trójkąciki

Blog z Apetytem
Drożdżowe mini rogaliki z marmoladą 253

Marmolada wieloowocowa,  długo   u mnie,  w lodówce  leżała, aż na swoje zastosowanie w końcu się doczekała. Trochę czasu dzisiaj wygospodarowałam i za pieczenie drożdżowych rogalików się zabrałam. Mleko z masłem i z cukrem podgrzałam, do drożdży dodałam, z mąką wymieszałam i chwilę na wyrośniecie poczekałam. Następnie jajko i   pozostałą  mąkę dodałam(...)ciasto pozagniatałam. Cisto na 6 części podzieliłam, wzięłam jedną, a pozostałe przykryłam. Na krążek rozwałkowałam, na 9 części pocięłam, marmolady dodałam i za zwijanie ciasta się wzięłam. Na mini rogaliki pozwijałam i roztrzepanym jajkiem pomalowałam. Piekłam 15 min, następnie ostudziłam i cukrem pudrem o smaku waniliowym oprószyłam. Taki rogalik na dwa, trzy kęsy jest zjadany, myślę, że mój  czas

Moniki Smakołyki
Proste rogaliki z marmoladą 352

Słodka alternatywa na Tłusty Czwartek dla osób, które nie przepadają za pączkami, czy faworkami. Idealne do kawy, kruchutkie, bardzo proste w przygotowaniu rogaliki z marmoladą z owoców leśnych i wiórkami kokosowymi. Przepis na rogaliki z marmoladą z owoców leśnych: Składniki Ciasto ( około 30 rogalików ): 300 g mąki pszennej 220 g masła 220 g kremowego serka 1 zółtko Cukier puder Wiórki(...)posypujemy wiórkami kokosowymi. Dzielimy ciasto na trójkąty i każdy z nich zwijamy, zaczynając od brzegu, a kończąc na środku. To samo robimy z drugim kawałkiem ciasta. Przenosimy przygotowane rogaliki z marmoladą na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, tak aby trójkątny koniuszek ciasta znalazł się pod rogalikiem. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i smarujemy rogaliki glazurą z żółtka. Pieczemy

ale Pysznie