rogaliki - 2436 przepisów (strona:10/163)

Rogaliki francuskie - Croissants - wypiekanie na śniadanie 274

rogalików francuskich przymierzałam się niczym piec do jeża. Już dawno miałam ochotę je zrobić, ale obawiałam się porażki. Dość długi czas przygotowania ciasta i pracochłonność zniechęcały mnie. Myślałam, że samodzielne ich zrobienie jest bardzo trudne. Kiedy pierwszy raz mam już za sobą wiem, że niepotrzebnie się bałam. Rzeczywiście cały proces trwa wiele godzin, ale większość czasu to leżakowanie ciasta

Smaczna Pyza
Rogaliki krucho-drożdżowe 113

Rogaliki krucho-drożdżowe Proste i pyszne rogaliki, które wprost rozpływają się w ustach. Robi się je bardzo szybko, wystarczy zagnieść ciasto, nadziać dżemem, zawinąć i upiec – bez wyrastania!     Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 40g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 200g masła 2 jajka szczypta soli pół szklanki kwaśnej śmietany 18% dżem, powidła lub czekolada – do nadziania(...)części każdego trójkąta układamy łyżkę dżemu, powideł lub czekolady (u mnie dżem malinowy) *** *** Ciasto rolujemy zaczynając od szerszego końca z farszem ku węższemu, końcówka ciasta powinna znaleźć się pod rogalikiem. Gotowe rogaliki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Rogalików z wierzchu niczym nie smarujemy *** *** Rogaliki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 10-15 minut

Blog z Apetytem
Kruche rogaliki z nadzieniem z maku i marcepanu! 150

Rogaliki kruche nadziewane masą makową z migdałami, powstały przypadkiem, zaskoczyły mnie tak bardzo smakiem i teksturą ciasta kruchego. To chyba moje najlepsze kruche rogaliki, jakie do tej pory zrobiłam. Nie miałam ich w planie robić, jako świąteczny wypiek ale miałam zamrożoną masę z białego maku i marcepanu, którą musiałam już wykorzystać. Masa z białego maku z nieprzyzwoitą ilością migdałów(...)najlepsza masa makowa do wszelakich ciast, makowców czy właśnie rogalików.  Jak zrobiłam pierwszy raz masę makową na bazie białego maku i migdałów to moje kubki smakowe poszybowały w jakiś kosmos, dzisiaj wiem, że choćby nie wiem co, nie kupię żadnej puszki z gotową masą makową, no chyba że nie będę mieć po prostu czasu na jej przygotowanie, ale prawda

SMYKWKUCHNI
Rogaliki z budyniem i marmoladą 221

Rogaliki z budyniem i marmoladą Bardzo prosty i szybki przepis na pyszne, pulchne i kruche rogaliki drożdżowe nadziewane budyniem i marmoladą. Palce lizać…!     Składniki: Ciasto: 4 szklanki mąki 5 dkg drożdży 200 g masła lub margaryny (można też użyć pół na pół) 200 ml gęstego jogurtu naturalnego 3 żółtka 4 łyżki cukru Nadzienie: 2 budynie waniliowe(...)mleka 4 łyżki cukru marmolada lub dżem Dodatkowo: cukier puder do posypania rogalików     *** Przygotowujemy budyń: W połowie mleka rozpuszczamy budynie, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem (mleko musi zacząć kipieć!), następnie wlewamy rozpuszczone budynie i gotujemy cały czas mieszając, do zagęszczenia. Budyń studzimy *** *** Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru, dodajemy jogurt, mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Żółtka ucieramy

Blog z Apetytem
Maślane rogaliki z twarożkiem 145

Maślane rogaliki z twarożkiem Puszyste, mięciutkie i przepyszne maślane rogaliki z białym serkiem, idealne na drugie śniadanie, deser albo piknik. Polecam!     Składniki: 25g świeżych drożdży 650g mąki 250ml mleka 125g masła 3 jajka 7 łyżek cukru 3-4 łyżki roztopionego masła 400g twarogu (użyłam półtłustego, niemielonego) 2 żółtka 16g cukru waniliowego 4 łyżki cukru + cukier puder do posypania(...)rogalików     *** Do twarogu dodajemy cukry oraz żółtka *** *** Całość mieszamy widelcem tworząc jednolitą masę *** *** Do miseczki lub kubka wlewamy 1/4 szklanki ciepłego mleka, dodajemy 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki, pokruszone drożdże i mieszamy. Zaczyn odstawiamy do wyrośnięcia *** *** Resztę mleka wlewamy do garnuszka i zagotowujemy. Dodajemy masło oraz cukier i mieszamy. Odstawiamy z ognia i odkładamy do wystudzenia

Blog z Apetytem
Rogaliki drożdżowe z czekoladą 203

Rogaliki drożdżowe z czekoladą Rogaliki te upiekłam na piknik nad jeziorem.Sprawdziły się rewelacyjnie, cieszyły się ogromnym powodzeniem i wszystkim bardzo smakowały. Są bowiem mięciutkie, puszyste i delikatne, i to także na drugi dzień po upieczeniu. Mają rewelacyjnie maślany smak co sprawia, że rogaliki wprost rozpływają się w ustach. Z pewnością zagoszczą u mnie jeszcze nie raz. Polecam spróbować(...)rozwałkowujemy na koło o średnicy około 30 cm. Ciasto smarujemy roztopionym masłem *** *** Koło dzielimy na 12 części *** *** Na szerszym końcu każdego trójkąta układamy łyżeczkę masy czekoladowej lub kostkę czekolady *** *** Rogaliki zwijamy zaczynając od szerszego końca. Końcówki rogalików delikatnie zlepiamy aby nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia *** *** Zwinięte rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy z wierzchu roztopionym masłem

Blog z Apetytem
ROGALIKI ŚNIADANIOWE MLECZNO-MAŚLANE 110

temu Jola z bloga Nasze życie od kuchni klik opublikowała wpis z przepysznie wyglądającymi rogalikami. swój post zaczęła bardzo zachęcająco: „Upiekłam wczoraj rogaliki …. nieśmiało powiem, że to najlepsze z rogalików, jakie upiekłam do tej pory …. to smak mojego dzieciństwa i rogali kupowanych przez Dziadka …. są po prostu genialne, puszyste, mięciutkie, takie delikatnie słodkawe …. przywołują wspaniałe(...)wspomnienia:).” Wiedziałam, że długo nie będę musiała czekać, żeby takie same znalazły się na moim blogu. No i są, rzeczywiście wszystko to, co napisała Jola jest prawdą i rogaliki zostały w ekspresowym tempie pochłonięte przez moją rodzinkę na dzisiejszą kolację. Zdecydowanie polecam i dziękuję Joli i Margarytce klik za podzielenie się fantastycznym przepisem. Rogaliki za pewno upiekę

Pieguskowa Kuchnia
Rogaliki z różą 160

Nasze rożki robi się szybko, znikają szybko...i zostaje po nich tylko słodkie wspomnienie...oraz pytanie " żono ma kiedy będą kolejne??";)))) Składniki; 1 kg mąki, 1/2

Anioły w kuchni
Kruche rogaliki z marcepanem i bakaliami 208

Kruche rogaliki z marcepanem i bakaliami przygotowałam w zastępstwie rogali marcińskich , których z lenistwa nie chciało mi się dla 2 osób przygotować. W zeszłym roku też sobie odpuściłam ich przygotowanie, kupiłam 1 rogala marcińskiego z certyfikatem i upiekłam swoje Serowe rogaliki z białym makiem i bakaliami . Bardzo mi smakują kruche rogaliki gdyż nie są zbyt słodkie, przygotowuje je się bardzo(...)zawsze w domu: mąkę, masło i jogurt, na farsz zawsze coś się znajdzie. Z tym przepisem poradzi sobie każdy, nawet laik, który ma dwie lewe ręce. Jedynie zwijanie rogalików, trzeba poćwiczyć. Do ciasta dodałam 1 łyżkę cukru, ale robiłam już rogaliki dietetyczne bez cukru . Rogaliki są na zewnątrz kruche i mięciutkie w środku, mają bardzo słodki farsz za sprawą marcepanu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Rogaliki drożdżowe z dżemem. 64

Rogaliki drożdżowe z dżemem. Te delikatne rogaliki z ciasta drożdżowego wypełnione owocowym dżemem , rozpływają się dosłownie w ustach. Rogaliki drożdżowe smakuje super pysznie i są znakomitym słodkim smakołykiem na święta, przyjęcia urodzinowe a nawet bez okazji możesz je śmiało przygotować. Przyznam szczerze, że to moje pierwsze rogaliki drożdżowe i jestem z siebie taka dumna, że wyszły takie smaczne. Dzieci(...)około godzinę. Wyrośnięte ciasto podziel na części i każdy kawałek rozwałkowuj na okrągły placek i podziel na 8 trójkątów. Na każdy z szerszej strony trójkąta kładź dżem. Zacznij zwijać rogalik. Gotowe rogaliki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rogale przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut. Przed pieczeniem posmaruj je rozkłóconym jajkiem. Piekarnik nastaw na 170°C i piecz

Zdrowy Styl Joanny
Rogaliki z 3 składników 74

Wyjątkowo kruche i pyszne rogaliki przygotowane z 3 składników, które zazwyczaj masz w domu. Prosty przepis, szybkie wykonanie i dowolne nadzienie do rogalików to atuty tego pomysłu na mini deser. Zapraszam po sprawdzony przepis na rogaliki ze słodkim twarogiem. Rogaliki z 3 składników SKŁADNIKI: 440 g mąki pszennej 250 g masła 200 g śmietany 18 % SKŁADNIKI NA NADZIENIE SEROWE(...)twarogu półtłustego 2 łyżki cukru z wanilią 1 żółtko Dodatkowo: 1 małe jajko do wysmarowania rogalików. Możesz zastąpić je 1 żółtkiem wymieszanym z niewielką ilością mleka. Porady do przepisu: Mąkę pszenną do przepisu wybierz uniwersalną lub tortową. Polecam prawdziwe masło bez zamienników typu margaryna, mixy tłuszczowe. Masło wyjmij z lodówki na 40 minut przed szykowaniem rogalików. Nadzienie serowe możesz zastąpić

Zasmakuj Kuchni
Z szafranem za Pan brat! 102

Szafranowe wypieki należą do moich ulubionych. Szafranowe bułeczki piekę przez cały adwent. W wigilijny poranek moje dzieci podjadają szafranowe lussekatter popijając gorącym kakao. W tym roku postawiłam na szafranowe rogaliki nadziewane nutellą. Mało tego! Do ciasta dodałam sok i otartą skórkę z pomarańczy. Rogaliki są przepysznie puszyste. Nie muszę dodawać, że szafran, pomarańcza i czekolada to świetne kombo. Uwielbiam naturalne(...)formy. Takie wypieki jak drożdżowy wieniec czy plecione szafranki przyciągają wzrok. Dzisiejszy wypiek powstał bardzo spontanicznie. Miałam ochotę na ciasto z szafranem ale dzieci przekonały mnie aby upiec drożdżowe rogaliki. Najpierw miałam zamiar nadziać je marcepanem ale zapomniałam kupić. Wybór padł na nutellę. Rogaliki wyszły w miarę równe. Raczej wolę rustykalne wypieki, niż takie odmierzone co do centymetra

codojedzenia
Rogaliki serowe 3-składnikowe 994

przepisy na różnego rodzaju desery do kawki. Idealnie sprawdzają się one w sytuacji, gdy nie mamy czasu na przygotowanie ciasta. Naszym numerem jeden wśród takich deserów są oczywiście niezastąpione rogaliki 3-składnikowe . Cieszą się one bardzo dużym uznaniem na moim blogu. Ja robiłam je już niezliczoną ilość razy. Dzisiaj mam dla was przepis na coś nowego, a mianowicie na rogaliki(...)ekspresowe do wykonania tak, jak te poprzednie. Ja do ciasta dodałam jeszcze opakowanie cukru wanilinowego (i teraz mamy 4 składniki;) ), jednak możecie go pominąć. Natomiast jako nadzienia do rogalików serowych 3-składnikowych użyłam powideł własnej roboty . Idealnie sprawdzi się również ulubiony dżem lub budyń. Ważne jest, aby nadzienie do rogalików serowych 3-składnikowych nie było zbyt rzadkie. Ja rogaliki serowe

Danka Pichci
Rogaliki śniadaniowe 80

Czas czytania: 2 min Kawa, domowe dżemy i świeżutkie pachnące własnoręcznie przygotowane rogaliki przyznacie, że to idealne śniadanie! Przygotowanie ciasta uprościłam do minimum, wszystkie składniki na ciasto należy włożyć do miski robota i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Nie ma potrzeby przygotowywania rozczynu nawet, jeśli użyjecie świeżych drożdży. Skórka rogalików po upieczeniu jest chrupiąca, a wnętrze puszyste i delikatne. Sposób(...)dzielenia i formowania rogalików pokazałam przy okazji przepisu na rogale marcińskie może to być pomocne dla tych, którzy będą przygotowywać rogaliki po raz pierwszy. Życzę miłego zwijania i smacznego! Print Rogaliki śniadaniowe .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Fantastyczne rogaliki! Course Pieczywo Cuisine Polska Keyword mak, mąka pszenna Prep Time 30 minutes Cook Time 25 minutes

SprawdzonaKuchnia.pl

Proponowane wyszukiwania