Ekspresowe rogaliki z masą makową 278mojprzepisna.pl | Ekspresowe rogaliki z masą makową Dziś mam dla was świetny przepis na ostatnią chwilę przed świętami. Gdy macie pełne ręce roboty, te rogaliki zrobicie w godzinkę. Są od razu gotowe do zjedzenia, na ciepło. Rogaliki są idealne na niedzielne śniadanie, są pożywne, lekko słodkie, pyszne nawet następnego dnia. Składniki 12 rogalików: Ciasto: 1 opakowanie ciasta francuskiego(...)podzielić na 6 trójkątów, prostokątnych. Na każdy trójkąt nałożyć farsz, dość grubą warstwę, równomiernie rozłożyć na powierzchni ciasta, zostawiając po kilka mm z każdego bolku wolnego miejsca. Zawijać każdy rogalik od podstawy, do wierzchołka. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20-25 min w 200 st. z termoobiegiem, lub 220 st bez termoobiegu. Wyjąć z piekarnika, polukrować. Lukier
moj przepis na
Rogale marcińskie na bogato, w wersji mini 218Zobacz jak formować rogaliki, pełen film, w którym przepis na rogaliki będzie pokazany krok po kroku już wkrótce. Jadane przeze mnie od dziecka, pieczone w domu od paru lat :) Nie ma jak domowe, a w tym roku w wersji mini, na dwa chapsiki. Przepis zaczerpnęłam z moich wypieków , moim zdaniem najlepszy, a próbowałam przez lata też kilku innych. Nadzienie zmieniłam(...)dość trudne Czas przygotowania: kilka godzin Ilość porcji: 24 małe rogaliki lub 12 pełnowymiarowych Wartość kaloryczna: lepiej nie wiedzieć Składniki: Na nadzienie (podana podwójna porcja) : 500g białego maku 12 łyżek miodu 100 g marcepanu (najlepiej domowy) 200 g migdałów (150 +50), podprażonych
Bazując na smaku
Rogaliki z różą mamy Majki 211Jest taki jeden przepis, z myślą o którym robiłam konfiturę z płatków róży. W zaplamionym zeszycie mojej mamy figuruje jako "Rogaliki z różą mamy Majki". Dziś zapraszam wszystkich właśnie na nie. Uwielbiałam obserwować, jak mama robi te rogaliki. Nie wiem dlaczego, ale najbardziej podobało mi się jak kładzie konfiturę na każdy kawałek ciasta, a dopiero potem zawija. To całe dzielenie(...)osiem, to było chyba moje pierwsze zetknięcie z tabliczką mnożenia (bo ciasto dzielimy na osiem a potem każdy kawałek na osiem- to ile zjemy rogalików?:)). Sama robiłam je po raz pierwszy jakoś w podstawówce- był taki zwyczaj przynoszenia cukierków na urodziny i coś mi świta, że kiedyś zamiast nich przyniosłam właśnie rogaliki z różą. Pychota- nie za słodkie, bardzo aromatyczne
les mirabelles
Rogaliki z ziemniaków 198Ogólnie uwielbiam rogaliki. Do tej pory moje ulubione to rogaliki drożdżowo- kruche , zastanawiałam się, czy szybko się moje upodobania zmienią, ale chyba jednak nie. Rogaliki z ziemniaków nie są złe, ale nie podbiły moich kubeczków smakowych do tego stopnia, żebym się nimi zachwycała, ale na pewno moja przygoda z różnymi rogalikami się na tym nie skończy. Dzieci zajadały się nimi(...)ciasto, podzielić na kilka części i cienko rozwałkować (na grubość około 2 – 3 mm) w kształcie okręgu. Podzielić na 8 trójkątów, na każdy nakładać ulubione nadzienie i zwijać. Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w temperaturze 170ºC, na złoty kolor. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined
dom-agi.pl
Rogaliki wodne z różą 174Przepis na te rogaliki znalazłam w starym domowym przepiśniku. Bardzo zaintrygowało mnie "moczenie" ciasta w zimnej wodzie w której to ciasto wyrasta. Ja dzisiaj zaproponowałam te oto rogaliki z nadzieniem różanym, bardzo je lubimy;) Myślę jednak, że inne nadzienie typu krem czekoladowy, dżem, biały ser będą idealnie do nich pasowały. Rogaliki są bardzo mięciutkie a przy tym delikatnie kruche(...)przerobić, kolejno rozwałkować. Ja wałkuję ciasto na kształt okręgu i dziele sobie je na trójkąciki, następnie na każdego nakładam porcję nadzienia i zwijam od tej najszerszej strony. Gotowe rogaliki wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Należy jednak pamiętać że końcówka rogalika powinna się znajdować pod spodem. Każdego rogalika posmarować roztrzepanym jajkiem i piec przez około 20-25 minut
Krakowskie smaki Ani
Kruche rogaliki z marmoladą 284grupie kulinarnej na FB, na której również się udzielam znalazłam przepis na te trzyskładnikowe rogaliki. Przepis ten cieszy się dużym powodzeniem więc i ja postanowiłam go wypróbować. Rogalików jeszcze nigdy nie robiłam więc taki prosty przepis jak na pierwszy raz wydawał mi się idealny. Przepis wypróbowałam i rogaliki zrobiłam. Potwierdzam, że rogaliki są przepyszne. Bardzo zasmakowały mojej córeczce(...)zabrała nawet kilka do szkoły. Rogaliki można zrobić z różnym nadzieniem i pomimo, że w cieście nie ma cukru to są one słodkie głównie właśnie za sprawą słodkiego nadzienia. składniki: 3 szklanki mąki, użyłam pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 1 szklanka śmietany 18% 250 g masła lub margaryny oraz marmolada do nadziewania cukier puder do posypania Składniki odmierzam szklanką
Monia miesza i gotuje
Rogale drożdżowe z z Lemon Curd i cytrynowym lukrem 73Dzisiaj mam dla Was recepturę na pyszne rogaliki. Bardzo mięciutkie i puszyste z obłędnym cytrynowym kremem. Wymyśliłam je tak na szybko i jestem z nich bardzo zadowolona. Zapach który roznosił się po całym domu podczas pieczenia był cudowny. Słodko-kwaśne połączenie jest najlepsze. Musicie takie zrobić. Potrzebujemy: Na rozczyn: 2 dag świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru pół szklanki(...)około pół szklanki ) sok z cytryny Dodatkowo: dowolna posypka ( u mnie siekane orzeszki ziemne ) otarta skórka z cytryny mąka tortowa do podsypania stolnicy Wykonanie pysznych rogalików: 1. Drożdże rozcieramy z cukrem i ciepłym mlekiem, następnie wsypujemy mąkę i przykrywamy czystą ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby rozczyn ,, ruszył ". Mąkę przesiewany do miski
Izabelawkuchni
Rogaliki zatapiane z budyniem i rabarbarem 92Rogaliki zatapiane z budyniem i rabarbarem Bardzo lubię ten stary przepis na rogaliki zatapiane, wychodzą one kruche i rumiane z zewnątrz oraz mięciutkie i puszyste w środku. Nadzienie budyniowe z rabarbarem, to prawdziwe niebo w ustach. Polecam wypróbować! Składniki: 25g świeżych drożdży 2,5 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypania 2 jajka 80ml mleka 2 łyżki kwaśnej śmietany(...)szklanki cukru Budyń: 1 budyń waniliowy lub śmietankowy (40g) 400ml mleka 4 łyżki cukru 1 łyżeczka masła Dodatkowo: 4-5 łodyg rabarbaru 3 łyżki cukru 1 jajko do posmarowania rogalików cukier puder do posypania *** W pierwszej kolejności gotujemy budyń, ponieważ musi on ostygnąć. Z mleka odlewamy pół szklanki, a resztę zagotowujemy razem z cukrem i masłem. W odlanym
Blog z Apetytem
Rogaliki drożdżowe z budyniem, wiśniami i kruszonką 102tego ciasta, do wyrabiania, zagniatania i takie tam. Ktoś mnie ostatnio nazwał mistrzynią drożdżowego, nie wiem czy to prawda, ale nawet, nawet to drożdżowe mi wychodzi. Tym razem upiekłam rogaliki z nadzieniem budyniowym, dodałam trochę wiśni i mnóstwo kruszonki, oczywiście takiej maślanej, bo jak kruszonka to obowiązkowo na maśle 82 %. Macie ochotę na takie rogaliki? Upieczcie i koniecznie dajcie znać(...)cukru Dodatkowo: mąka do podsypania stolnicy około 1 szklanka wydrylowanych wiśni ( mogą być świeże, mrożone lub ze słoika ) 1 jajko Wykonanie pysznych rogalików: 1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem i ciepłym mlekiem, następnie wsypujemy mąkę i przykrywamy czystą ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby rozczyn ,, ruszył ". 2. Ciasto: Mąkę przesiewany
Izabelawkuchni
Przepis na rogaliki krucho-drożdżowe 118Rogaliki krucho-drożdżowe z masą makową Rogaliki to rozumiem, ale rogaliki krucho-drożdżowe? Co te kobiety nie wymyślą! Niedługo będą keto rogaliki z koników polnych nadziewane pieczarkami i papryką. 👉Jak zrobić rogaliki krucho-drożdżowe❓ Robimy ciasto, a jak wyrośnie dzielimy i robimy trójkąciki. Najbardziej istotny fakt, to jak zwinąć rogaliki by się nie rozwinęły(...)Resztę zrobi za nas piekarnik. Zapraszamy na przepis na rogaliki krucho-drożdżowe z masą makową. Link do filmu z przepisem Przepis na ROGALIKI krucho drożdżowe z masą MAKOWĄ posypane pudrem z ksylitolu -419 Składniki: 500g mąki (u mnie orkiszowa jasna typ 630) 30g drożdży 1 łyżka cukru 180g gęstej kwaśnej śmietany 200g masła Przygotowanie: Smacznego
Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Kruche mini rogaliki 126Kruche mini rogaliki Dziś mam dla Was przepis na urocze, kruche mini rogaliki. Będą idealne na deser, zbliżające się święta czy sylwestrową domówkę. Po takie słodkie maleństwa chętnie sięgają dorośli i dzieci Spróbujcie, polecam. Jak przygotować mini rogaliki? Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki gęstej śmietany 18% 125 g masła lub margaryny 0,5 łyżeczki cukru wanilinowego(...)Ciasto dzielimy na dwie części i każdą rozwałkujemy cienko na kształt koła. Dzielimy wszystko na 16 części (16 trójkątów). Na każdą część nakładamy wybrane nadzienie i zwijamy na kształt rogalika zaczynając od szerszej części. Uwagi: Jeśli wybieramy sam miód to należy nałożyć go grubiej, ja dałam około 1/3 łyżeczki, pamiętając że część miodu może nam wypłynąć podczas pieczenia
Słodkie okruszki
Paszteciki-rogaliki z mięsem, idealne do barszczyku! 616Paszteciki-rogaliki z mięsem, idealne do barszczyku! Świetne jako dodatek do zupki albo sałatki, a także fajna opcja na imprezową przekąskę. Pyszne i łatwe w przygotowaniu paszteciki o uroczym kształcie małych rogalików, z pewnością zauroczą wszystkich gości. Polecam! Jako farsz najlepiej użyć mięsa gotowanego, ale z pieczonym lub duszonym także wyjdzie, tylko trzeba będzie dać więcej bulionu(...)mąki pszennej 1 łyżeczka soli pół łyżeczki cukru 50g świeżych drożdży 125g zimnego masła 4 żółtka jaj 2 całe jajka 1 jajko + 2 łyżki mleka – do posmarowania rogalików Farsz: 0,5 kg mięsa, najlepiej gotowanego (ale może być także pieczone lub duszone), mieszanego + trochę gotowanych warzyw typu marchewka, pietruszka, por 1 cebula 1 łyżeczka masła klarowanego 1 ząbek czosnku
Blog z Apetytem
Rogaliki z kajmakiem i solonymi orzeszkami 123Rogaliki z kajmakiem i solonymi orzeszkami Bardzo prosty przepis na mega kruche i delikatne rogaliki z pysznym nadzieniem. Polecam! Składniki: Ciasto: 250g białego sera mielonego- twarogu (może by ser z wiaderka) 250g masła 350g mąki pszennej Nadzienia: puszka kajmaku 1 szklanka orzeszków ziemnych solonych *** Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy ser oraz masło *** *** Wszystko razem(...)część ciasta rozwałkowujemy na kształt dużego koła *** *** Każde koło dzielimy na 8 części *** *** Na każdym trójkącie rozsmarowujemy łyżeczkę kajmaku *** *** Następnie posypujemy drobno posiekanymi orzeszkami *** *** Trójkąciki z nadzieniem zwijamy w rogaliki i dobrze sklejamy końcówki *** *** Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia *** *** Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 25 minut – do zrumienienia (przy użyciu termoobiegu możemy piec
Blog z Apetytem
Rogaliki z marmoladą 127Rogaliki z marmoladą - pyszne, słodkie maleństwa do ręki. W środek można włożyć ulubioną marmoladę lub dżem, ja najbardziej lubię powidła śliwkowe albo smażone jabłka. Z wierzchu posypane cukrem brązowym. Jednak ich największym sekretem jest ciasto - pomiędzy ciastem drożdżowym i francuskim, jest lekki, ślicznie wyrasta i lekko się warstwuje. Dobrze też zachowuje świeżość i rogaliki są równie pyszne następnego dnia(...)chodziło jeszcze do szkoły (przed ponownym przejściem do trybu nauki zdalnej) piekłam je na zapas, mroziłam i wieczorem wyjmowałam z zamrażarki, żeby mogła następnego dnia spakować do szkoły. Rogaliki z marmoladą 1/2 kg mąki 200 g miękkiego masła 1/4 szklanki kwaśnej śmietany 50 g drożdży 2 jajka 3 łyżki cukru 1/4 szklanki mleka ok 150 ml ulubionego dżemu
Smaczny zeszyt
Rogaliki drożdżowe z serem 147Jeśli zastanawiacie się co zrobić dzisiaj, pysznego na podwieczorek to ja Was zachęcam do zrobienie pysznych, delikatnych i puszystych rogalików drożdżowych z serem. Znikały jeszcze ciepłe, jeśli macie chwilę zróbcie je koniecznie. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Rogaliki drożdżowe z serem Składniki Składniki na ciasto: 550 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 2 jajka 70 g cukru 350 ml ciepłego(...)Bierzemy jedną porcję ciasta i rozwałkowujemy prostokąt, wykrawamy trójkąty. (najlepiej robić to radełkiem, ciasto do noża może się przyklejać). U podstawy trójkąta układamy po łyżeczce masy serowej, zwijamy tworząc rogalik. Delikatnie przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, robiąc odstępy między rogalikami (urosną), odstawiamy do wyrośnięcia na min 15 minut. Przed pieczeniem każdy rogalik smarujemy roztrzepanym jajkiem, rogaliki wstawiamy
To co lubię - gotuję i polecam