rogaliki - 2436 przepisów (strona:22/163)

Drożdżowe rogaliki dyniowe z pigwą, powidłami i makiem 184

Rogaliki drożdżowe z dodatkiem dynii są żółciutkie, mięciutkie i pyszne. Nadziewane dżemem pigwowym i powidłami śliwkowymi z własnej spiżarni, choć można je nadziać właściwie wszystkim. Bez nadzienia, posmarowane masłem lub ulubionym dżemem są również pyszne. Zaraz po upieczeniu można je zamrozić i mieć zawsze pod ręką świeże rogaliki na śniadanie lub podwieczorek. Z podanej porcji ciasta zrobisz 16 małych(...)rogalików lub 8 dużych - śniadaniowych

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Rogaliki krucho - drożdżowe 246

Czas nadrobić zaległości, więc postanowiłam coś upiec. Tym razem wybór padł na rogaliki krucho – drożdżowe. Już dawno nie jadłam tak wspaniałych rogalików. Delikatne i kruche, polane lukrem na wierzchu, mają tylko jedną wadę.. za szybko znikają. Ciasto należy przygotować dzień przed pieczeniem. Przepis znalazłam na tej stronie. Przepis na 40 rogalików. Składniki na rogaliki: 3 szklanki mąki pszennej(...)suchych drożdży 1 łyżka cukru pudru 8 g cukru waniliowego 250 g masła lub margaryny 1 szklanka kwaśnej gęstej śmietany 18% Nadzienie rogalików: Marmolada o dowolnym smaku Dodatkowo na glazurę : 1 szklanka cukru pudru 3 – 4 łyżki wody Sposób wykonania: Mąkę wymieszać z drożdżami i cukrami, dodać śmietanę i pokrojone drobno masło lub margarynę. Zagnieść ciasto, przykryć folią i wstawić

Na słodko lub wytrawnie
Rogale świętomarcińskie 211

wstajesz ze świadomością, że niczego nie musisz, nic cię nie goni, ani nie popędza, słońce też niedawno wstało i jest tak przyjemnie leniwie. W kuchni czekają wczoraj upieczone rogaliki, wystarczy tylko na chwilę włączyć młynek do kawy i nastawić kawiarkę, w czasie gdy kawa się parzy, chwila na pomizianie szczurka i wypuszczenie go z klatki na resztę dnia. Kawa przyjemnie(...)bulgocze, rogalik ląduje na talerzyku, a odpalony przed chwilą komputer posłusznie wyświetla ulubiony serial. Małż jeszcze smacznie śpi, więc by go nie budzić zakładam słuchawki na uszy i otulona kocem, z kawą w ręku i rogalikiem w zębach, zaczynam idealny sobotni poranek. Czasem szkoda, że nie może tak być codziennie, ale z drugiej strony nie byłby wtedy tak niezwykły, prawda

Przepysznik - BLW i nie tylko
Drożdżowe rogaliki z serem 149

Pyszne, puszyste, drożdżowe rogaliki z serem. Czego chcieć więcej? Jeśli chodzi o ich nadzienie, to możecie rogaliki nadziać praktycznie wszystkim na co macie ochotę :) U mnie ser, bo miałam ogromną ochotę na coś serowego :) Można też zrobić rogaliki bez nadzienia. Wtedy będą idealną podstawą np do nutelli czy konfitury np truskawkowej ( klik ).   'drożdżowe rogaliki z białym serem' Składniki(...)Odstawić do wyrośnięcia na ok.2h. Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części. Każdą rozwałkować na cienki placek. Podzielić go na 8 trójkątów. Następnie na brzegu ciasta ułożyć farsz i formować rogaliki. Uformowane rogaliki, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia na ok.20min.  W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180C. Wyrośnięte rogaliki nasmarować mlekiem ew. żółtkiem rozkłóconym z mlekiem. Piec

CookYourself
Dyniowe rogaliki drożdżowe 128

Uwielbiam rogaliki, co zresztą Wam już wspominałam. Z nimi jest inaczej niż z ciastem, zawsze mi się wydaje, że wzięłam tylko malutki kawałek Oczywiście na jednym nigdy się nie kończy. Przedstawiałam Wam już rogaliki z ziemniaków , rogaliki drożdżowo-kruche , a teraz kolej na rogaliki dyniowe. Przepis podpatrzyłam u Dorot y i od razu wiedziałam, że muszę ich spróbować. Powiem(...)Rozwałkujemy je na kształt koła i kroimy (najłatwiej najpierw na 4 części a później każdą część na pół). Na każdym kawałku od zewnętrznej strony układamy i rozsmarowujemy marmoladę. Zwijamy rogaliki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Można posypać płatkami migdałów. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 15 minut. Smacznego function load(url, callback

dom-agi.pl
Rogaliki i słoneczka drożdżowe 177

Witam serdecznie i od razu się przyznaję, że zrobiłam swoje pierwsze w życiu rogaliki. Nigdy jakoś nie miałam okazji się zabrać. Ale Marzena  zrobiła mi swoim przepisem taką ochotę, że nie mogłam wytrzymać i zabrałam się za nie póznym popołudniem... Niestety , u mnie nie wyszly takie ładne, ani na pewno nie identyczne, bo nie mam niestety tej formy(...)rogalików. Jest to rzecz niesamowicie potrzebna, to już wiem, na 100 %. Duża pomoc i zero stresu. Ja w rogalach wprawy nie mam, absolutnie.Ale z efektu jestem zadowolona. Byłam również pewna , że mam wszystkie składniki. Otóż nie. Przepis na rogaliki nieznacznie zmodyfikowałam. Bo musiałam. Podjęte ryzyko opłaciło się, gdyż rogaliki oraz słoneczka są genialnie pyszne. Wyszły takie bardziej francusko-drożdżowe. Mięciusieńkie

Z Kuchni Do Kuchni
Rogaliki półfrancuskie z jabłkami 201

Rogaliki półfrancuskie z jabłkami Kruche i delikatne rogaliki z pysznym jabłkowym nadzieniem. Ciasto jest bardzo przyjemne w wyrabianiu, gładkie i aksamitne, nie trzeba odkładać go do wyrośnięcia, dzięki czemu rogaliki szybko się robi, wystarczy zagnieść wszystkie składniki i gotowe.     Składniki: Ciasto: 50g świeżych drożdży 300g śmietany 18% (kwaśnej) 4 szklanki mąki pszennej 200g masła 2 żółtka 1 pełna(...)łyżka cukru pudru szczypta soli Nadzienie: 4-5 jabłek 3 łyżki cukru Dodatkowo: 2 łyżki masła 1 jajko cukier puder do posypania rogalików     *** Przygotowujemy nadzienie. Jabłka obieramy, kroimy w kosteczkę, przekładamy do garnka i zasypujemy cukrem *** *** Jabłka z cukrem dusimy na średniej mocy palnika przez około 10 minut często mieszając. Odkładamy do wystudzenia *** *** Dwie łyżki masła roztapiamy

Blog z Apetytem
Ekspresowe rogaliki na słono 151

powiedział, że rogaliki muszą być jedynie na słodko? Dzisiaj mam dla Was propozycję na rogaliki w wersji na słono, które doskonale sprawdzą się na kolację, lub jako przekąska na imprezę. Przepis na rogaliki na słono jest bardzo prosty i szybki. Do ich przygotowania potrzebne będzie ciasto francuskie, szynka, ser i odrobina ketchupu. Tak nie wiele potrzeba, aby stworzyć coś smacznego(...)wieczór. Serdecznie polecam wypróbować! ROGALIKI NA SŁONO PRZEPIS Składniki 1 arkusz ciasta francuskiego 12 plastrów żółtego sera 12 plastrów szynki kilka łyżek ketchupu 1 jajko czarnuszka Przygotowanie 1. Ciasto francuskie rozwinąć na blacie i podzielić na pół, wzdłuż dłuższego boku. Następnie otrzymane kawałki podzielić na małe trójkąty (takie jak na rogaliki). 2. Każdy z trójkątów posmarować ketchupem, a następnie wyłożyć

Alle Dobre!
Migdałowe rogaliki 67

Migdałowe rogaliki z tradycyjnego, niemieckiego przepisu. A jak niemiecki przepis na świąteczne ciasteczka, to nie może zabraknąć marcepanu. A raczej masy marcepanowej. Słodkiej, pachnącej, przepysznej. I oczywiście migdałów: mielonych i w płatkach. I żeby to arcydzieło stało się doskonałe, zanurzamy końcówki chrupiących rogalików w kuwerturze. Ja lubię mleczną czekoladę. Prawdziwi schokoholicy wybiorą ciemną, gorzką, z dużą ilością kakao(...)takim aromatycznym rogalikiem w jednej ręce i kubkiem kawy w drugiej- zabrakło jednej ręki, żeby zrobić zdjęcie- chcę Wam złożyć Świąteczne Życzenia: Magicznych świąt Bożego Narodzenia, szczęścia, radości i dużo zdrówka. Pachnącej choinki, skrzypiącego śniegu, słodyczy na stole i spokoju w sercu... Migdałowe rogaliki: Składniki na okolo 12-13 sztuk 200 g masy marcepanowej 150 g mielonych migdałów 2 łyżki

dolcevitainmykitchen
Rogaliki z powidłami 87

Mój Niejadek idzie już do szkoły, a więc eksperymenty do lunchboxa czas zacząć, żeby oprócz kanapek coś tam jeszcze dorzucić 😊 na pierwszy rzut - drożdżowe rogaliki z powidłami. Doskonałe na podwieczorek, dobre też na drugie śniadanie, a ja lubię sobie je tak po prostu przegryźć w ciągu dnia aż zobaczę pusty talerz :)  Zachęcam do wypróbowania i dajcie znać, czy smakowało(...)Rogaliki z powidłami   Składniki: 1)      100 g masła  2)      3 żółtka  3)      1 jajko 4)      50 g mleka 5)      25 g drożdży  6)      300 g mąki pszennej

Na kulinarnym poligonie
Rogaliki drożdżowe na szybko 120

Dzień dobry :-) Na pewno większość lubi rogaliki z marmoladą lub innym nadzieniem. U mnie dzieci co jakiś czas wołają żeby im właśnie takie zrobić. Tym razem szukałam czegoś tak na szybko, bo zawsze trzeba czekać, żeby ciasto wyrosło. Tak też znalazłam przepis ( kliK ) na rogaliki drożdżowe na szybko. Nie musimy czekać aż ciasto wyrośnie, tylko rogaliki robimy od razu(...)wyrobieniu ciasta. Po upieczeniu rogaliki są bardzo smaczne i puszyste. Nam posmakowały bardzo. Oczywiście nadzienie możecie dać swoje ulubione, może to być marmolada tak jak w naszym przypadku, lub nutella. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: 50 g świeżych drożdży 3 szklanki mąki pszennej u mnie typ 450 1/4 szklanki ciepłego mleka 250 g masła lub margaryny

kruche babeczki
Drożdżowe rogaliki na śmietance kremówce z powidłem 104

Upiekłam niezwykle pyszne rogaliki. Idealne na słodkie śniadanie, podwieczorek czy poczęstunek. Można je zabrać do pracy, do szkoły i na piknik. Długo zachowują świeżość. Bardzo lubię wypiekać drożdżowe na słodkiej śmietance kremówce. Kto ma ochotę to polecam. Słodkich wypieków.     Potrzebujemy:   Na rozczyn: 5 dag świeżych drożdży 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki cukru pół szklanki ciepłej śmietanki kremówki(...)łyżki oleju   Na nadzienie: 1 słoiczek powidła śliwkowego 2 kopiaste łyżki kakao 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 szklanka rodzynek Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy   Wykonanie pysznych rogalików drożdżowych: 1. Rozczyn i ciasto: Drożdże rozcieramy z cukrem, cukrem waniliowym, ciepłym mlekiem, śmietanką i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut aż rozczyn ,,ruszy

Izabelawkuchni
Kruche rogaliki jak u babci. Szybkie i proste! 884

Kruche rogaliki jak u babci. Szybkie i proste! Smakują rewelacyjnie. Są bardzo łatwe i wręcz ekspresowe w wykonaniu, a do tego niedrogie. Ciasto składa się zaledwie z trzech składników, które wystarczy razem zagnieść i gotowe. Zazwyczaj rogaliki robiłam na maśle, dlatego gdy zobaczyłam ten stary przepis z użyciem smalcu, zaczęłam zastanawiać się jak to może smakować. I powiem(...)Ciasto rozwałkowujemy na kształt koła i dzielimy na 6 trójkątów. Na brzegu każdego trójkąta układamy kawałek czekolady (każdy kawałek rozcięłam na pół i układam po dwie połówki na każdy rogalik) oraz łyżeczkę dżemu *** *** Zwijamy zaczynając od szerszego końca trójkąta i zaklejamy delikatnie rogi, aby podczas pieczenia nie wypłynęło nam nadzienie *** *** Zwinięte rogaliki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce

Blog z Apetytem
Drożdżowe rogale z budyniem i wiśniami 215

Sezon na wiśnie trwa, warto coś z nich przygotować, np. upiec pyszniutkie rogaliki drożdżowe z budyniem. Słodkie i kwaśne zarazem. Pyszne. Idealne na podwieczorek, poczęstunek, dla gości i na piknik. Uwielbiam piec ciasto drożdżowe, zawsze mi się udaje. Pysznie nadziane budyniem i wiśniami to coś obłędnie pysznego. Polecam upieczcie takie :) Potrzebujemy: Na rozczyn: 1 szklanka ciepłego mleka 5 dag świeżych(...)Nadzienie: 2 szklanki mleka 1 budyń waniliowy ( bez cukru i na pół litra mleka ) 1 cukier waniliowy 4 łyżki cukru 1 szklanka wydrylowanych wiśni Dodatkowo: mąka pszenna Wykonanie pysznych rogalików: 1. Ciasto: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. Do mąki dodajemy masło lub margarynę i rozcieramy

Izabelawkuchni