Rogaliki krucho drożdżowe to puszyste, pięknie wyglądające i jeszcze lepiej smakujące słodkości dla każdego wielbiciela deserów. Rogaliki można przygotować z dowolnie wybranym nadzieniem. Możemy je nadziać zarówno marmoladą, konfiturą różaną, nutellą, kajmakiem czy czekoladą. Będą równie dobrze smakować z jabłkiem czy śliwką. Rogaliki przygotujemy bez użycia jajek z dosłownie kilku składników, które każdy powinien mieć w domu. Rogaliki(...)chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku, tworząc z nadzieniem idealne połączenie. Długo zachowują swoją świeżość. Rogaliki drożdżowe możemy podać posypane cukrem pudrem, albo z jeszcze większą dawką słodyczy lukrem cytrynowym. Na moim blogu kulinarnym znajdziesz także inne przepisy na pyszne desery dla dzieci i nie tylko. Skoro tutaj robimy rogaliki krucho drożdżowe to warto znać przepis na klasyczne kruche
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Rogaliki z masą orzechową mogą być spokojnie wypiekiem świątecznym, chociaż jak ktoś lubi orzechy to będą smakowały cały rok. Przepis na te rogaliki już na blogu jest tylko z innymi dodatkami. Skorzystałam z niego zamiast szukać nowych inspiracji, ponieważ jest to przepis sprawdzony. Robiłam już te rogaliki wielokrotnie i zawsze wychodzą idealne. Chociaż z masą orzechową szykowałam pierwszy raz. Wcześniej(...)znakomite. Natomiast masę orzechową wykorzystywałam do drożdżowej strucli . Posmakowała mi ona wtedy tak bardzo, że w zasadzie już szukałam sposobu do czego by ją jeszcze wykorzystać Udało się znakomicie Rogaliki z masą orzechową, przepis na 24 sztuki: Ciasto półkruche: czubata szklanka mąki pszennej 140 g zimnego masła czubata łyżka cukru pudru 2 czubate łyżki gęstej śmietany 18% Do mąki dodajemy
RelaxtimeDOMOWE ROGALIKI Rogaliki towarzyszą nam od dzieciństwa, dzięki swemu wyglądowi mają charakterystyczny kształt i budzą zachwyt od dziecka. Dziś Agnieszka proponuje zrobić maślane rogaliki śniadaniowe. Rogaliki maślane lub rogaliki drożdżowe mają szeroki zakres zastosowań w naszym menu. Przepis na rogaliki drożdżowe jest bardzo prosty choć trochę trwa, bo trzeba(...)poczekać aż wyrośnie ciasto. Tylko nie stójcie i nie patrzcie się jak rosną, bo rogaliki śniadaniowe tego nie lubią... :) Link do filmu z przepisem: 226 - Przepis na ROGALIKI Maślane - ŚNIADANIOWE - DOMOWE! Składniki: 15g drożdży 60g masła 130g gęstej śmietany np. 12% łyżka cukru płaska łyżeczka soli 150ml letniej wody plus kilka dodatkowych łyżek
Dieta Rozdzielna i Zdrowieadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Rogaliki drożdżowe to idealny pomysł na smaczną przekąskę dla wszystkich miłośników drożdżowych wypieków. Najczęściej przygotowywane są oczywiście rogaliki z marmoladą. Tym razem jednak wybrałam budyń. Przygotowałam domowe rogaliki z budyniem , które smakują rewelacyjnie. Rogaliki drożdżowe polecam każdemu, nawet osobom, które nie mają ręki do pieczenia. Wystarczy postępować zgodnie z instrukcją i będziecie mieć pewność, że Wasze rogaliki(...)wyjdą idealne. Zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu na pyszne rogaliki drożdżowe . Idealne na śniadanie, słodką przekąskę, a także posiłek do pracy. Domowe rogaliki możemy także zaserwować w formie deseru, kiedy spodziewamy się gości. Na pewno będą zachwyceni. A tymczasem zostawiam Was z przepisem. PRZEPIS NA ROGALIKI DROŻDŻOWE Z BUDYNIEM (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki CIASTO DROŻDŻOWE 2 jajka 550 g mąki
Przepiski.plktóry chcemy spędzić z rodziną. Warto poświęcić trochę czasu, aby były wyjątkowe i niekoniecznie z przepychem. Ja w tym roku na świąteczny stół proponuję tak trochę nietypowo, bo drożdżowe rogaliki, ale za to z bogatym nadzieniem, orzechowym z miodem prawdziwym i korzennymi przyprawami. Nadzienie rogalików wzbogaciłam o rodzynki, a wierzch posmarowałam białkiem i obficie posypałam cukrem, dzięki temu utworzyła się(...)nich taka pyszna skorupka. Takie rogaliki z powodzeniem mogą zastąpić ciasteczka czy inne ciasto drożdżowe. W większości domów drożdżowe ciasto na świątecznym stole to tradycja, a dlaczego by nie przygotować takich rogalików. Koniecznie zapiszcie przepis i upieczcie. Zachęcam i smacznych inspiracji życzę :) „Espumisan Max to wyrób medyczny CE”. Podczas świątecznej uczty często ulegamy przejedzeniu dlatego w trakcie
IzabelawkuchniKrucho-drożdżowe rogaliki z jabłkami Dziś zapraszam na proste, szybkie i przepyszne rogaliki wypełnione soczystymi jabłkami. Ciasto jest elastyczne, mięciutkie i łatwo się formuje. Rogaliki robi się bardzo szybko, wystarczy zagnieść ciasto, nadziać jabłkami, zawinąć i już można piec, nic nie trzeba odstawiać do wyrośnięcia jak w przypadku klasycznego ciasta drożdżowego. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 40g świeżych(...)trójkątów. Na szerszej części każdego trójkąta układamy łyżkę pokrojonych w kosteczkę jabłek *** *** Ciasto rolujemy zaczynając od szerszego końca z farszem ku węższemu, końcówka ciasta powinna znaleźć się pod rogalikiem. Gotowe rogaliki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Rogalików z wierzchu niczym nie smarujemy *** *** Rogaliki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 10-15 minut
Blog z ApetytemRogaliki dosyć często goszczą na moim blogu tym razem w wersji z śliwkami a dokładnie dżemem śliwkowym. Świetnie sprawdzają się również jako nadzienie powidła śliwkowe. Mam nadzieje, że ktoś skusi się na skorzystanie z przepisu gdyż są bardzo smaczne. Składniki na 25 rogalików 50 g drożdży 550 g mąki 150 g cukru szklanka mleka 1/2 łyżeczki soli 4 jajka słoik
ciastkarnia na kruchym spodzieRogaliki są pyszne , zachowują długo świeżość . Nie czuć drożdży bo czasami niestety zapach drożdży zabija moją przyjemność z jedzenia . Nadziać można powidłami, konfiturą. Radziłabym jednak użyć dość gęstego nadzienia , zapobiegnie to wyciekaniu podczas pieczenia. Składniki: 500 g mąki 40 g świeżych drożdży 200 ml śmietanki 30 % 2 łyżki śmietany 12 % 3 jajka 2 żółtka 100 g cukru(...)trójkąty ( tak jak kroi się tort ) . W szerszej stronie trójkąta kładziemy łyżeczkę nadzienia i zwijamy w stronę wierzchołka. Ułożyć na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Roztrzepanym jajkiem smarujemy każdy rogalik i posypujemy cukrem trzcinowym albo cukrem pudrem. Piec ok. 20 - 25 minut w temp. 180 C aż się zrumienią. Smacznego
Słodkości i nie tylkoPogoda nie rozpieszcza w dalszym ciągu ale ma nadzieje, że jak pojedziemy do polski wygrzeje się chociaż trochę w słońcu. Wczoraj wieczorem przygotowałam sobie rogaliki tak abym bym miała świeże na śniadanie. Nie ma innego takiego ciasta, które mogłabym pochłaniać w nieskończoność, drożdżowe zwłaszcza takie maślane jest rewelacyjnie. Na drugim miejscu jest chałka, potem hm.. ciasto drożdżowe(...)serem i kruszonką:d pycha:) pamiętam jak moja babcia takie robiła, pachniała nim cała kuchnia. W środku rogalików nie dałam żadnego nadzienia są tak maślane, że nic im więcej nie trzeba, zapraszam więc do wypróbowania przepisu. Składniki na 18 rogali 50 g drożdży 600 g mąki 150 g masła 150 g cukru szklanka mleka
ciastkarnia na kruchym spodzieKolejna próba przed Tłustym Czwartkiem:) Podawałam Wam ostatnio dwa przepisy na pyszne rogaliki, jednak śmiało mogę powiedzieć, że te są najlepsze!! Nawet mama wzięła ode mnie przepis, więc o czymś to świadczy:) Bardzo lubimy zarówno rogaliki drożdżowe jak i takie z kruchego ciasta. Dlatego postanowiłam te dwie wersje połączyć, co okazało się strzałem w dziesiątkę! Ciasto wyszło idealnie kruche
Z miłości do słodkościRogaliki ziemniaczane z powidłami to sposób na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków, które zostały nam z obiadu. Jeżeli korzystamy z takich wczorajszych (tzn. zimnych) ziemniaków to najlepiej przepuścić je przez maszynkę do mięsa, aby nie było dużych grudek. Natomiast jeżeli mamy ziemniaki świeżo ugotowane, jeszcze ciepłe, to wystarczy je dokładnie podusić widelcem. Przygotowanie ciasta na rogaliki ziemniaczane z powidłami jest bardzo proste(...)ponieważ wszystkie składniki wystarczy umieścić w misce lub na stolnicy, zagnieść i wyrobić gładkie ciasto (nie ma konieczności jego schładzania). Następnie w zależności, jakie duże chcemy mieć rogaliki, ciasto dzielimy na dwie lub trzy części, rozwałkujemy, tniemy na trójkąty, nakładamy powidła, zawijamy, układamy na blaszce, do piekarnika i po kilku minutach rogaliki ziemniaczane z powidłami są gotowe. Ciasto ziemniaczane jest
Danka PichciRogaliki kojarzą nam się głównie jako słodkie wypieki z nadzieniem, ale mogą one też być wytrawne. Na przykład rogaliki z szynką i serem . Do ich przygotowania wykorzystałam gotowe ciasto francuskie, dlatego robi się je bardzo szybko. Dodatkowym plusem zrobienia takiej przekąski jest również to, że nie musimy tu żadnych składników podsmażać ani gotować. Robiąc rogaliki z szynką i serem(...)środka dałam też po kawałku suszonych pomidorów, ale pomysłów może być wiele. Rogaliki z szynką i serem to bardzo smaczna i szybka w przygotowaniu przekąska, która sprawdzi się na każdej imprezie. Można je również przygotować na rodzinną kolację. Wystarczy tylko kilka podstawowych składników i w ciągu 30 minut mamy coś smacznego do zjedzenia. Do zrobienia takich rogalików dobra będzie każda
Danka PichciDomowe rogaliki twarogowe są niezwykle szybkie i proste do zrobienia i wymagają tylko kilku składników, które kupicie w każdym sklepie. Świetnie sprawdzą się jako deser do popołudniowej kawy, można je również wziąć ze sobą do pracy, szkoły czy na wycieczkę. Są puszyste i mięciutkie, a ciasto w swoje strukturze przypomina ciasto francuskie. Do nadziania rogalików użyłam masła czekoladowego, ale równie(...)dobrze może to być twarożek, marmolada czy budyń. Jak przygotować domowe rogaliki twarogowe? Z masła, twarogu, mąki i żółtka zagniatamy ciasto i odkładamy do lodówki. Następnie rozwałkowujemy je, dzielimy na trójkąty i zwijamy rogaliki. Rogaliki wkładamy do piekarnika i pieczemy przez pół godziny. Gotowe! Nawet osoby niezbyt obeznane z pieczeniem powinny sobie poradzić. Składniki na domowe rogaliki twarogowe
e-PrzepisyKulinarneWitam serdecznie, tym razem propozycja na pyszne i puszyste rogaliki drożdżowe ze świeżymi owocami. Polecam wypróbować przepis bo rogaliki są naprawdę pyszne, szczególnie jak dla mnie te z wiśniami. Do przygotowania rogalików będziemy potrzebowali: Z podanej porcji wyjdzie 16 rogalików na ciasto: 500 g mąki pszennej (typ do 550) – to jest około 3 szklanek i 2 łyżek mąki – szklanka(...)wiśni około 1 łyżki mąki ziemniaczanej około 1 łyżki cukru pudru kruszonka: 4 łyżek mąki pszennej 2 łyżki masła o temperaturze pokojowej 2 łyżki cukru kryształ do pomalowania rogalików przed pieczeniem: 1 żółtko i około 3 łyżek mleka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem: Rogaliki drożdżowe Przygotowanie: Najpierw przygotuję rozczyn: Do miski rozkruszam drożdże, dodaję około łyżeczki
Uwaga Babcia GotujeDzisiaj w kuchni pachnie wyjątkowo ciastem drożdżowym na rogaliki z czekoladą . Zjemyje na ogrodzie, który w kwietniu zaczyna się przygotowywać powoli do wiosennego wybuchu kolorów i zapachów. Rogaliki nadają się na słodkie śniadanie, na przekąskę dla dzieci i na wszelkie eskapady. Długo pozostają kruche, świeże i pachnące. Wyborne rogaliki czekoladowe Znów mamy dla Was zamiennik dla popularnych rogalików ze sklepu(...)wymaga trochę czasu, ale efekt będzie wspaniały. Warto go zresztą poświecić, by zrobić coś dobrego, rezygnując z łatwo dostępnych opychaczy, zapychaczy pełnych wzmacniaczy i innych odstarszczaczy :). Można zrobić także rogaliki gruszkowe . Drożdżowe rogaliki z czekoladą Składniki na 32 rogaliki: 20 g drożdży 1/3 szklanki cukru (75g) 3,5 szklanki mąki pszennej (600 g) 1 i 1/5 szklanki ciepłego mleka
KulinarneImpresje.plRogaliki z marcepanem półfrancuskie drożdżowe bez wyrastania z gotowych arkuszy ciasta francuskiego i drożdżowego Rogaliki z ciasta półfrancuskiego, szybkie w przygotowaniu, w sam raz dla niespodziewanych gości, proste dla każdego beztalencia kulinarnego, który tym przepisem może zabłysnąć wśród znajomych i rodziny! Wystarczą tylko 3 składniki do przygotowania tych rewelacyjnych rogalików: marcepan, oraz blaty gotowego ciasta francuskiego i drożdżowego tej samej(...)wielkości. Z obu tych ciast przygotujemy błyskawiczne ciasto półfrancuskie, które jest rewelacyjne do pasztecików i rogalików na słodko i słono. Tradycyjne ciasto półfrancuskie drożdżowe, nie jest trudne do przygotowania, ale jest bardzo czasochłonne, jest z dodatkiem środków spulchniających, w tym wypadku drożdży i wymaga kilkukrotnego składania z masłem, wałkowania oraz długiego chłodzenia. Ale ja mam dla Was dobrą wiadomość
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPyszne rogaliki...drożdżowe z dodatkiem ziemniaków..polecam..przepis znalazłam tutaj 3 i 1/2 do 3 i 3/4 szkl. mąki pszennej 1 i 1/3 szkl.ciepłego mleka 1 jajko 4 łyżki roztopionego masła 2 i 1/3 łyżeczki suszonych drożdży 1/2 szkl. "utłuczonych" ugotowanych ziemniaków ( bez dodatków) 3/4 szkl. cukru pudru szczypta soli cukier waniliowy + 1 jajko na glazurę Mąkę ( zacząć(...)można pomóc sobie dużym talerzem) i podzielić na 8 trójkątów. [ja posłużyłam się rogalomanią ] Na szerszej części ułożyć płaską łyżeczkę nadzienia ( najlepiej twardą marmoladę) i zwinąć ku węższej części.Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem.Delikatnie przykryć ściereczką i ponownie odstawić do podrośnięcia w ciepłe miejsce na 35 minut.Przed pieczeniem wierzch posmarować rozbełtanym jajkiem.Piec w 180*C przez około 18 minut
Moje domowe kucharzeniemikserem z końcówką haka. Ciasto odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Następnie odrywamy kawałki ciasta, rozwałkowujemy na kształt kółka. Dzielimy ciasto na 8 trójkątów, nakładamy powidła i zwijamy, nadając kształt rogalika. Rogaliki układamy na blaszce i pieczemy ok. 15-20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem
Aga w kuchniRogaliki drożdżowe Chodziło za mną wczoraj coś słodkiego... właściwie to "biegała" za mną tarta z jeżynami, ale jak pomyślałam, że mam robić kruche ciasto kiedy temperatura w mojej kuchni przekracza grubo 30 stopni.... uh... Masakra!!! No to sobie pomyślałam, zrobię ciasto drożdżowe i zrobiłam... Moje pierwsze w życiu rogaliki drożdżowe. Po przepis sięgnęłam do "Łasucha literackiego" Małgorzaty Musierowicz
Miksturownik