rogaliki - 2468 przepisów (strona:41/165)

Czeskie rogale w czerwcowej piekarni 167

moja odpowiedź na zaproszenie pieczenia rogalików w Czerwcowej piekarni Amber . Składniki na 16 rogalików: 500 g mąki pszennej typ 550 (można zamienić na orkiszową) 300 ml mleka 25 g masła 10 g soli 6 g drożdży 1 żółtko jaja 1 jajko - posmarowania rogali plus sezam, mak, kminek lub gruboziarnista sól do posypania. Przygotowanie : Doprowadź mleko do wrzenia i pozostaw(...)przez 1,5 godziny i podziel na cztery równe części  Pozostaw kawałki ciasta na kolejne 20 minut. Rozwałkuj kawałki ciasta na prostokąty, podziel na cztery trójkąty i zwiń rogaliki. Pozwól rogalikom rosnąć przez 45 minut. Ubij jajko i posmaruj nim rogaliki, posyp sezamem, makiem, kminkiem lub solą (solą tuż przed pieczeniem)  Piecz w temperaturze 200*C przez

Proste Potrawy
Rogaliki serowe 218

Rogaliki serowe Rogaliki serowe to bardziej ciasteczka niż jak nazwa wskazuje rogaliki. Jednak ze względu a swój kształt zyskały taką nazwę. Powstały one na bazie 3-składnikowego ciasta serowego, który na blogu gościł już między innymi w przepisach na  Szplitry  i  Kruche Półksiężyce . Bardzo szybko się je wykonuje i wielu osobom z pewnością przypadną(...)rozwałkować na okrąg o grubości około 2-3 mm i wycinać trójkąty. Na szerszej części trójkątu łyżeczką nakładać kleks kremu Nutella (marmolady). Ciasto zwijać od szerszej strony formując rogalik. Końcówkę najlepiej zwinąć pod spód, żeby ciasteczka się nie "otworzyły".  Rogaliki zewnętrzną stroną maczać w roztrzepanym białku, a następnie w cukrze (jeśli wolicie mniej słodkie wypieki można z tego kroku

My sweet a life
Kruche rogaliki 186

oknami znowu biało. Nie pozostaje więc nic innego jak zaszyć się w kącie z filiżanką gorącej kawy i zjeść pyszne kruche rogaliki Do tego dobra książka i świat od razu staje się piękniejszy. Oprócz przepisu na cudownie kruche rogaliki mam dla Was propozycję świetnej lektury. „Początek” Dana Brona jest najnowszą i już piątą częścią serii przygód profesora Langdona. Czytając poprzednie(...)wprost nie mogłam sobie odmówić i tej. Obecnie jestem w połowie, ale i tak już mogę polecić ją każdemu Kruche rogaliki Składniki: 3,5 szklanki mąki 3-4 łyżki cukru 250 g margaryny 250 ml śmietany 18% Dodatkowo: marmolada lub nutella do nadziania cukier puder do oprószenia Mąkę przesiewamy. Dodajemy cukier, śmietanę i margarynę. Zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto rozwałkowujemy, lekko

PatiGotuje
Rogaliki serowe 231

Rogaliki serowe Rogaliki serowe to bardziej ciasteczka niż jak nazwa wskazuje rogaliki. Jednak ze względu a swój kształt zyskały taką nazwę. Powstały one na bazie 3-składnikowego ciasta serowego, który na blogu gościł już między innymi w przepisach na  Szplitry  i  Kruche Półksiężyce . Bardzo szybko się je wykonuje i wielu osobom z pewnością przypadną(...)rozwałkować na okrąg o grubości około 2-3 mm i wycinać trójkąty. Na szerszej części trójkątu łyżeczką nakładać kleks kremu Nutella (marmolady). Ciasto zwijać od szerszej strony formując rogalik. Końcówkę najlepiej zwinąć pod spód, żeby ciasteczka się nie "otworzyły".  Rogaliki zewnętrzną stroną maczać w roztrzepanym białku, a następnie w cukrze (jeśli wolicie mniej słodkie wypieki można z tego kroku

My sweet a life
Wegańskie kruche rogaliki z makiem – bez nabiału 256

się cieszyć tradycyjnymi wypiekami. Część osób jest na specyficznych dietach (ach, znak naszych czasów!), a coraz więcej osób zmaga się z przeróżnymi alergiami. Dziś mam ciekawy przepis na kruche rogaliki z makiem dla osób, które są uczulone na laktozę – dodatkowo są one całkowicie wegańskie – czyli nie zawierają produktów pochodzenia zwierzęcego. Nie jestem mistrzynią wegańskich wypieków. Są one dość(...)laktozy. Witamina D w niej zawarta pochodzi z drożdży. Kruche ciasto udaje się na niej niemal jak na maśle, a wypiek może być przy tym wegański i bezmleczny. Kruche rogaliki z makiem znikają błyskawicznie i każdy sięga po kolejny. Wegańskie kruche rogaliki z makiem (40-48 sztuk): 500 g mąki (3 szklanki) 250 g kostki do pieczenia Kasia 100% roślinna

Poezja smaku
Rogaliki drożdżowe 208

Przepyszne lekko słodkie rogaliki, które będą wspaniałym pomysłem na śniadanie zarówno dla dorosłych jak i dla dzieci. Można podać je z dżemem, czy konfiturą, ale same również smakują doskonale :) Potrzebujemy: 600 g mąki pszennej 8 g suchych drożdży 250 ml ciepłego mleka + 1 łyżka do posmarowania 125 g nierafinowanego oleju kokosowego Radix - bis 5 łyżek cukru brązowego złocistego Radix(...)solą, dodajemy jajka w temperaturze pokojowej oraz rozpuszczone drożdże. Całość dokładnie wyrabiamy. Ciasto będzie się nieco kleiło, ale nie dosypujcie zbyt dużo mąki, ponieważ im będzie jej więcej - tym rogaliki będą finalnie mniej puszyste. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić objętość. Zajmie to około 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat i rozwałkowujemy na grubość około

MamaOskarka
Rogale marcińskie wg Aleex 197

złożeniu ciasto dobrze owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc. 11. Wyjąć z lodówki na 20 minut przed robieniem rogalików. 12. Przygotować masę makową. Mak i orzechy sparzyć gorącą wodą, po 15 minutach odcedzić i osączyć. 13. Mak i orzechy zemleć dwukrotnie w maszynce razem z migdałami I masa marcepanową(...)Ponownie zemleć (w Thermomiksie 1 minuta/obrót 4-5). 15. Masa nie powinna być zbyt płynna, ani zbyt twarda (reguluje się jej konsystencję dodając stopniowo śmietanę). 16. Ciasto na rogaliki rozwałkować na prostokąt o wymiarach mniej więcej 65 x 34 cm i pokroić na 12 trójkątów (o długich bokach). 17. Rozsmarować nadzienie zostawiając mały margines na wszystkich bokach trójkąta

W mojej kuchni
krucho-drożdżowe rogaliki z morelowym nadzieniem 225

Przywiozłam z Węgier obłędną morelową marmoladę, serio tak dobrą, że lepszej nie jadłam. Jak tylko jej spróbowałam to wiedziałam, że skończy w rogalikach. Nie mogło być inaczej. Dawno nie piekłam ciasteczek więc tymi rogalikami się trochę rozgrzeszyłam. Polecam je nie tylko dlatego, że są prze smaczne ale głównie temu, że ich zrobienie zajmuje mało czasu. Mimo, iż używamy drożdży(...)posiekane masło i jajko. Zagnieść ciasto, podzielić na 4 kule i każdą rozwałkować na kształt koła. Koło podzielić na trójkąty. Na każdy nakładać po łyżce marmolady i zwijać w rogaliki zaczynąjąc od podstawy trójkąta w stronę czubka. Układać na blaszce wyścielonej papierem.  Jajko rozbełtać i smarować nim rogaliki. Piec w 200*C około 12-15 minut, aż się zarumienią

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Camembert z jagodami i rogalikiem 212

Pozwalacie sobie czasem na leniwe śniadanie w łóżku? Kto je u Was przygotowuje?  Proponuję podzielić obowiązki :) Żona piecze dzień wcześniej rogaliki, Mąż rano odpala piekarnik i piecze camembert! Te dwa produkty stworzą Wam pyszne śniadanie, które my dziś zjedliśmy ochoczo, zwłaszcza widząc wietrzny i chłodny poranek za oknem. Domowe pieczywo to jest coś, co oboje uwielbiamy! Obawiałam się połączenia(...)rogalików z płatkami kukurydzianymi Kakao&miód, ale niepotrzebnie. Wystarczyło dodać mniej cukru do ciasta, by nie były zbyt słodkie. Maczane w roztopionym camembercie z pyszną, domową konfiturą i szklanką soku pozwoliły z uśmiechem i energią zacząć ten pochmurny niedzielny poranek.  Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Składniki: Ser camembert- 1 mały na jedną

Kuchnia w czekoladzie
Rogaliki drożdżowe 183

Rogaliki drożdżowe to smak mojego dzieciństwa. Pamiętam jak moja mama była niemal zmuszana, żeby piec je co weekend. Były delikatne i mięciutkie Niemal rozpływały się w ustach. Z nadzieniami można było zaszaleć Jednym razem były nadziane różaną konfiturą, innym razem ręcznie robionymi powidłami śliwkowymi. Jako, że obecnie takowych powideł nie posiadam, musiałam wspomóc się innymi konfiturami. Rogaliki drożdżowe to świetna(...)zasmakują każdemu. Składniki: 1 kg mąki pszennej 50 dag masła szklanka mleka  4 łyżki cukru 10 dag drożdży 4 żółtka 1 jajko szczypta soli konfitura do nadziania rogalików Sposób przygotowania: Przygotowujemy rozczyn. Mleko podgrzewamy w małym rondelku. Przelewamy do miski. Wkruszamy i rozpuszczamy w nim drożdże. Dodajemy łyżkę mąki i łyżkę cukru Dokładnie mieszamy. W garnku podgrzewamy niewielką ilość

Pobite gary Barbary
Rogale marcińskie 256

składamy tak jak poprzednio . Czynności te należy powtórzyć jeszcze 3 razy. Gdy wykonamy te powtórzenia , owijamy ciasto w folię i wstawiamy do lodówki na całą noc. Przed robieniem rogalików należy ciasto wyjąć ok. 30 minut wcześniej.  Składniki na nadzienie: 350 g białego maku ( miałam 200 g  Skworcu  ) 100 g masy marcepanowej ( dałam 150 g ) 3/4 szklanki cukru(...)Białka ubijamy na pianę i dodajemy do nadzienia.. Delikatnie mieszamy. Jeśli nadzienie będzie za bardzo zbite dodajemy 1 łyżkę śmietany. Dodatkowo : jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania rogalików 1 szklanka cukru pudru + 1 łyżeczka soku z cytryny + gorąca woda na lukier ( pominęłam ) zmielone orzechy włoskie Sposób wykonania rogalików: Ciasto rozwałkować na duży prostokąt u mnie wyszło

Różne smaki w kuchni
Kruche rogaliki budyniowe 211

Kruche rogaliki budyniowe 2016-12-19 14:56:48 Porcje 60 W oczekiwaniu na ten magiczny dzień piekę ogromną ilość kruchych ciasteczek i pierników. Lubimy pochrupać te małe słodkości, kiedy w koło rozbrzmiewa świąteczne ''Last Christmas''. Obdarowuję tymi małymi słodkościami rodzinę i przyjaciół, aby również umilić im ten przedświąteczny czas przygotowań. Te małe cudeńka są bardzo kruche, mocno waniliowe(...)lodówki, aby ciasto nie nabierało temperatury. Z ciasta przy pomocy dłoni formujemy długie walce grubości około 1 cm. Dzielimy je na 6 cm kawałki. Każdy kawałek formujemy w rogalik. Zaginamy, końce formujemy w czubki, a środek pozostawiamy grubszy. Tak przygotowane rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175'C i pieczemy

Wędrówki po kuchni
Rogale z maślanki 205

Przepis z facebooka. Już dawno miałam zrobić coś co nie jest ciastem, tylko coś co jest czymś do podjadania. I znalazłam na grupie kulinarnej przepis na rogaliki :)  Przepis trochę zmodyfikowałam.  W środku marmolada owocowa. Niektóre mają nadzienie z serka waniliowego, z wiaderka. A co! Jak tłusty czwartek, to tłusty czwartek!  A poza tym mamy karnawał przecież(...)gramów drożdży 2 łyżki stopionego, schłodzonego masła 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1/3 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia marmolada lub kawałki czekolady do nadziania rogalików 1 rozbełtane jajko 1 łyżka mleka Pamiętajcie najpierw o stopieniu masła i wystudzeniu go :) Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem, 1 łyżką cukru i 1 łyżką - taką od serca :)  - mąki. Wszystko

Szczęśliwa kuchnia
Rogaliki 3 składnikowe – wegańskie 278

mojprzepisna.pl | Rogaliki 3 składnikowe – wegańskie Genialne w swojej prostocie, pyszne, kruchutkie, bez dodatkowego cukru, bez jajek, bez laktozy i białek mleka krowiego. Wszystkie składniki są pochodzenia roślinnego. Inspiracja Składniki na 48 malutkich rogalików lub 24 większych. 3 szklanki mąki pszennej u mnie chlebowa 1 szklanka mleka kokosowego, powyżej 20 % tłuszczu * 250 g oleju kokosowego, w postaci stałej(...)papierem do pieczenia. Piec 25-30 min w 180 st. do złotego koloru. Wyjąć lekko przestudzić, posypać cukrem pudrem, opcjonalnie. *można użyć śmietany 18% **można użyć zimnego masła Smacznego! Rogaliki 3 składnikowe – wegańskie Rogaliki 3 składnikowe – wegańskie Rogaliki 3 składnikowe – wegańskie listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='3 szklanki mąki pszennej u mnie chlebowa

moj przepis na