Kolejne wspólne pieczenie ..tym razem piekłyśmy rogaliki półfrancuskie .. przepis na nie dostałam od znajomej..Jestem ciekawa co inne osoby zrobiły..można było wybrać nadzienie ,dekorację i kształt ciastek według własnego gustu..ja zrobiłam mini rogaliki używając rogalomanii ..nadziałam je marmoladą, polałam rozpuszczoną czekoladą..pycha..polecam..Dziękuję za udział we wspólnym pieczeniu..i tradycyjnie spotykamy się znów w kolejny weekend..Może(...)przecinać na połowę, aż wyjdzie 16 równych trójkątów. Każdy trójkąt posmarować nadzieniem i zwijać począwszy od podstawy trójkąta. Tak samo zrobić z resztą ciasta. [ja do robienia rogalików wykorzystałam rogalomanię -ciasto podzieliłam na kilka części, rozwałkować na kształt koła , następnie przełożyłam na rogalomanię , wycięłam trójkąty, nałożyłam farsz i zwinęłam rogaliki]. Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć
Moje domowe kucharzenieusłyszałam od Piotrka: zrób coś słodkiego, mogą być jakieś ciasteczka do kawy, wiedziałam od razu co zrobię. Wg tego przepisu robię moje pyszne kruche rogaliki bez cukru . Czasami jogurt zastępuję serem – serowe rogaliki . Nie chciało mi się bawić w robienie rogalików, więc postanowiłam zrobić kruche serca, czyli kruche ciasteczka z malinami i cukrem, przygotowuje się je w ciągu(...)cukru jest bowiem uniwersalny, bo to mój ulubiony przepis. Nie dodaje się do ciasta ani spulchniaczy, ani jajek, ani cukru. Jego słodycz zależy od dodatków jakie dodamy. Ciasteczka, rogaliki zawsze mi smakowały, bo nie były zbyt słodkie, a przygotowuje je się bardzo szybko i nie wymagają dużo pracy, do tego są tanie w wykonaniu. Składniki do ich przygotowania są zawsze
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsłodkości. Różnią się od polskich i są przez to dla nas ciekawsze. My na Święta Bożego Narodzenia pieczemy pierniczki , Grecy pieką Ciasteczka Kurabiedes, a np. w Austrii pieką Wiedeńskie rogaliki waniliowe. Ostatnio miałam okazje je chrupać na jednej z rad szkoleniowych za sprawą koleżanki Anny. Były tak pyszne, że wybłagałam od niej przepis. Rogaliki te bardzo przypominają smakiem i strukturą(...)greckie ciasteczka Kurabiedes są pyszne, kruche i mocno migdałowe. Po upieczeniu należy je przechowywać w puszce układając je warstwami, trzeba jednak uważać gdyż są bardzo kruche. Rogaliki waniliowe (wiedeńskie rogaliki waniliowe) są godne polecenia. Składniki na ok. 80 sztuk: 50g migdałów, 50 g orzechów włoskich, 300 g mąki, 100 g cukru, szczypta soli, 200 g masła, 2 żółtka, 5 łyżek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKolejne wypiekanie na śniadanie w gronie wspaniałych blogerów........ tym razem tematem wypiekania były rogaliki maślane ...Tradycyjne poznańskie rogale maślane, powinny być długie i świecące.. u mnie niestety takie nie były..ja zawsze mam problem ze zwijaniem rogalików..i nie umiem tak pięknie ich zrobić...ale cóż ...zawsze coś tam się wykręci i potem pysznie zje....a te rogaliki były(...)pyszne...mięciutkie...polecam..a do rogalików kubek mleka...i jakiś dżem ...i nic więcej nie potrzeba.. 50 dkg mąki pszennej 2 łyżki miodu 5 łyżek ciepłej wody 30 g drożdży świeżych 100 ml mleka 50 g masła 1 jajko 1/4 szklanki cukru Na wierzch: 1 jajko mak Kresto Wodę wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i 4 łyżkami
Moje domowe kucharzenieJeszcze jedna propozycja na andrzejkowy wieczór. Drożdżowe rogaliki nadziewane salami. Zachęcam do wypróbowania takich bułeczek. Nie zawsze rogaliki muszą być na słodko. wytrawne zawijańce Składniki : Ciasto : * pół kg mąki pszennej * centymetrowy plaster drożdży * 3 łyżki cukru * 1 łyżeczka soli * szklanka mleka. * 1/4 szklanki ciepłej wody * pół kostki masła Przygotowanie : Drożdże rozkruszyć , połączyć z ciepłą wodą oraz cukrem. Odstawić(...)łyżeczka oliwy z oliwek * łyżeczka ulubionych suszonych ziół Przygotowanie : Każdy trójkąt posmarować sosem przygotowanym z przecieru, oliwy oraz ziół. Ułożyć po 2-3 plasterki salami. Zawijać rogaliki. Każdy rogalik posmarować rozkłóconym jajkiem ze śmietaną. Posypać makiem i czarnuszką. Piec na złoty kolor w 180 stopniach
Magiczne Życie MartySerowe rogaliki kruche z dżemem to pomysł na deser gotowy w mniej niż 30 minut, przygotowany tylko z kilku składników, które na 99% znajdziesz w domu! Klasyczne kruche rogaliki znane są od pokoleń. Można przygotować je naprawdę błyskawicznie i tanio. Podstawowe składniki, z których składa się przepis to: mąka, masło, twaróg i proszek do pieczenia. ... Artykuł Serowe rogaliki kruche
Pogotujmy.plZapraszam na nowy przepis - pyszne i proste rogaliki drożdżowe z marmoladą , które można nadziać czym się chce. Ciasto drożdżowe jest delikatne i bardzo miękkie dzięki dużej ilości masła i śmietany , dlatego rogaliki znikają błyskawicznie. Jednak należy mieć na uwadze, że jak każdy wypiek drożdżowy, na drugi drugi dzień rogaliki będą już nieco twardsze, ale nadal pyszne
Kawa z mlekiemRogaliki z ciasta francuskiego to proste i pyszne wypieki, które z pewnością zadowolą każdego łasucha. Mogą być podawane na śniadanie, do popołudniowej herbaty lub jako słodki dodatek do kawy. W Polsce rogale francuskie znane są od lat i cieszą się niesłabnącą popularnością. Rogaliki francuskie są … The post Rogaliki z ciasta francuskiego appeared first on Smaczne potrawy
Smaczne Potrawykilku dni na instagramie prześladowały mnie zdjęcia puchatych, mięciutkich rogalików. Zerkałam na nie pożądliwie, aż powiedziałam sobie dość tego. Zakasłam rękawy, wsypałam co trzeba do misy robota, który doskonale wyrobił ciasto. Niecierpliwie poczekałam aż wyrośnie, potem z miłością rozwałkowałam ciasto i nadziałam pysznym dżemem brzoskwiniowym, a dalej to już tylko chwil w piekarniku. Cały dom otulony pysznym aromatem drożdżowego ciasta(...)mleka 120g masła 1 jajko 3 żółtka 3 łyżki cukru szczypta soli słoik gęstego dżemu lub marmolady 1 jajko do posmarowania rogalików Zaczynamy od przygotowania rozczynu. Mleko podgrzewamy tak aby było letnie. Drożdże kruszymy do miseczki, posypujemy cukrem i czekamy chwilę, zaczną się rozpuszczać wtedy mieszamy je, wsypujemy łyżkę mąki i wlewamy mleko
Cynamonowe szczęściePachnące, domowe, przywołujące wspomnienia! Takie są nasze ROGALIKI Z BUDYNIEM! Proste w przygotowaniu, pełne głębokiego smaku wanilii. Deser idealny! Artykuł ROGALIKI Z BUDYNIEM pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEPyszne rogaliki, które robię zazwyczaj na tłusty czwartek, ale pojawiają się również czasem bez okazji. Są naprawdę łatwe w przygotowaniu i baardzo smaczne
Prosty przepis naSkładniki: ( porcja na 16 rogalików / 1 blachę z piekarnika) Mąka 250 g Drożdże 20 g Masło 100 g Jajko Śmietana łyżka Cukier łyżka Sól szczypta Nadzienie: czekolada, marmolada, jabłka Przygotowanie: Drożdże zasypujemy cukrem, rozgniatamy widelcem i odstawiamy do momentu rozpuszczenia się drożdży. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy śmietanę, sól, jajko, masło i rozpuszczone drożdże. Całość zagniatamy. Gdy składniki się(...)rozwałkowujemy na kształt koła o grubości 2-3 mm. Rozwałkowane kawałki podzielić na 8 trójkątów. Na każdy trójkąt nałożyć kostkę czekolady, marmoladę lub np. kawałek jabłka. Zawinąć na kształt rogalika. Gotowe odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 10 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Przed włożeniem do piekarnika
Kulinarne przygodyMiękkie rogaliki idealne z filiżanką kawy lub herbaty, świetnie sprawdzą się jako przekąska do pracy, szkoły czy na wycieczkę. W samym cieście nie ma cukru więc doskonale sprawdzi się do wytrawnych wypieków. Ciasto: 450 g ugotowanych ziemniaków 450 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli kilka kropel ekstraktu waniliowego 3 jajka(...)posypać mąką i z każdej części ciasta rozwałkować cienki placek o średnicy ok 26cm. Każdy okrąg pokroić na 8 trójkątów. Z szerszej strony nakładać po łyżeczce farszu i zwijać rogaliki. Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować jajkiem, posypać cukrem i piec ok 15-20 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu można posypać jeszcze cukrem pudrem
Smakołyki Asi