Rogaliki maślane z makiem – to propozycja na rogale śniadaniowe i nie tylko. Sprawdzą się również na kolację. Idealnie smakują z dżemem domowej roboty. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu na rogaliki maślane z makiem. The post Rogaliki maślane z makiem appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojerogaliki na słodko wypiekane, to pewnie są czymś nadziane, może jednak z samego ciasta są przygotowane, gdzie smaki w sobie ma schowane. Ja do ciasta drożdżowego wiórki kokosowe dodałam, a cukrem migdałowym nutę migdałową uzyskałam. Ciasto ekspresowo wyrobione, trójkąty dzięki formie z tekturki wykrojone, wszystkie równiarko pozwijane i w piekarniku wypiekane. Cukrem pudrem tylko oprószone i ze smakiem(...)trójkątnej tekturki, nożykiem do pizzy, kroimy ciasto. Podstawę trójkątnego ciasta w połowie nacinamy na długości ok 2 cm. Ciasto zwijamy w rulonik zaczynając od najkrótszego boku (naciętej podstawy trójkąta). Rogaliki przekładamy na blachę, końcówką ciasta (szpic trójkąta) od spodu. Piekarnik nastawiamy na 160 °C i pieczemy ok. 12 – 14 min. Rogaliki pozostawiamy do przestygnięcia, przed podaniem oprószamy cukrem
Moniki Smakołykispaniu :P Tak kochani, ale jeszcze kilka obowiązków trzeba dopełnić zanim dam pójdę w objęcia morfeusza :) Jak ostatnio wspominałam, najbardziej cenię sobie ostatnio kuchnię szybką i nieskomplikowaną. A dzisiejsze rogaliki na pewno się do takich zaliczają. Składają się bowiem tylko z 3 składników (nie licząc nadzienia)! Tak, tak :) Są już od dłuższego czasu hitem internetu i trochę żałuję(...)późno je wypróbowałam. W smaku bardzo przypominają kruche rogaliki. Nadziać możecie je czym dusza zapragnie (oprócz dżemu, który wypłynie), choć ja w przypadku jakichkolwiek rogali jestem fanką marmolady :) I jeszcze jedna ważna rzecz - nie zamieniajcie masła na margarynę. W ostateczności margaryna też się nada, ale to dzięki masłu mają one ten cudowny, maślany posmak. Nie wiem jak długo można
My simple kitchenpowinien od 150 – 250 g, a podstawą wypieku jest nadzienie – na bazie białego maku! Moje rogale nie są przygotowane według tradycyjnej wielkopolskiej receptury, ale są jednakowo pyszne. Rogaliki przygotowałam z ciasta drożdżowego z nadzieniem z białego maku i bakalii. Z tych proporcji wyszło 32 sztuki małych rogalików, których nie ważyłam … po prostu nie zdążyłam… Składniki * NADZIENIE(...)stopione masło, szczyptę soli. Wyrabiamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm, kroimy na trójkąty, nakładamy na nie nadzienie, zwijamy rogaliki zaczynając od szerszego boku. Układamy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia, aby podwoiły objętość. Przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy na złoty kolor przez
Tajemnice SmakuPółkruche ciasto drożdżowe należy do moich ulubionych baz do słonych, wytrawnych przekąsek. Kapuśniaczki z tego przepisu piekę od lat w formie ślimaczków lub rogalików. Podaje je na święta do barszczu grzybowego lub jako imprezową przekąskę do piwa. Polecam :) ciasto: 370 g mąki pszennej 3 łyżki maślanki 35 g świeżych drożdży 90 g masła 3 żółtka 1 jajko farsz(...)pomidorowego łyżeczka musztardy dijon 2 liście laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego 0/5 łyżeczki mielonego kminku 0/5 łyżeczki majeranku 0/5 łyżeczki lubczyku 0/5 łyżeczki pieprzu mielonego dodatkowo: białko do posmarowania rogalików Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle w dużym garnku z grubym dnem. Dodajemy odsączoną kapustę (nie płuczemy jej!) i zalewamy wodą. Na małym ogniu gotujemy godzinę, często mieszając
Mienta blogDzisiaj zapraszam na puszyste rogaliki drożdżowe z marmoladą. Składniki (ok. 50 rodalików) : Rozczyn: 2,5 dag drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżki mąki pszennej 50 ml mleka Ciasto: 60 dag mąki 5 łyżek cukru szczypta soli 200 ml mleka pół kostki margaryny 3 jajka Mleko lekko podgrzewamy. Do ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże, cukier i mąkę. Wszystko mieszamy(...)dzielimy na 3 części. Każdą część rozwałkowujemy na placek w kształcie koła i dzielimy na 16 części w kształcie trójkąta. Na każdy trójkąt kładziemy troszkę marmolady i zwijamy. Rogaliki układamy na blaszce i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 15 minut. Rogaliki smarujemy roztrzepanym białkiem z łyżką mleka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
Pyszności SłodkościRogaliki drożdżowe może i nie są czymś, co zrobisz w pół godziny. Nawet nie w godzinę. Ale pomyśl, że już po dwóch masz kilka blaszek i to z nadzieniem takim, na jakie masz aktualnie ochotę. Wszystko się nadaje: dżemy, owoce, budynie, czekolada... Możesz zrobić niezły miks, a później częstować rodzinę i sąsiadów. Na pewno nie odmówią. Rogaliki z tego(...)każdą wałkujemy na cienki, dość duży okrąg, starając się jak najmniej podsypywać mąką. Każde koło dzielimy na 8 trójkątów. Nakładamy nadzienie, zwijamy ciasno zlepiając troszkę brzegi i tak formując rogalika, by koniec zwijania był zawsze na spodzie. Przekładamy na blaszki wyłożone papierem do pieczenia, pozostawiamy do wyrośnięcia, smarujemy żółtkiem z odrobiną mleka i wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Kuchnia w czekoladzieZapach płatków róż przenosi mnie do rodzinnego domu. Mama w kuchni wypowiada magiczne słowa „rogaliki” a ja biegnę do szuflady,wyciągam radełko i jestem pomocnikiem, mama wyrabia ciasto,wałkuje,a ja wykrawam wzorek,nakładam konfiturę z różą obozując przy tym paluszki,rolujemy i układamy uśmiechnięte rogaliki na pergamin,później do pieca ,międzyczasie mama przygotowuje kakao będzie uczta(...)gorzkie. Płatki wsypujemy do makutry,wsypujemy cukier i zabieramy się za ucieranie. Gotową konfiturę przekładamy do słoika i wkładamy do lodówki. Taka kontraktura jest wspaniałym dodatkiem do różnych wypieków, rogalików,pączków, ja również dodaję do owsianki. Składniki: 100 g płatków dzikiej róży 200 g cukru trzcinowego 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Płatki róży rozsypuję na ściereczkę,pozbywam się białych
Kukuleczkiciasto okazało się strzałem w dziesiątkę. Na pozór nie jest bardzo słodkie! Kakaowy biszkopt, krem śmietankowy i czekoladowe rogaliki idealnie do siebie pasują! Słodycz przełamuje dżem porzeczkowy. Ciasto jest rewelacyjne i zaskakujące w smaku! Biszkopt: 4 jajka (L) 3/4 szklanki cukru 16 g cukru waniliowego 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 1 łyżka ciemnego kakao (z czubkiem) 0,5 łyżeczki proszku(...)łyżki cukru pudru 1,5 łyżki żelatyny 1/3 szklanki gorącej wody Polewa: 100 g mlecznej czekolady 30 g masła 5 łyżek mleka Dodatkowo: 1 słoiczek dżemu porzeczkowego 1 opakowanie rogalików 7 days o smaku czekoladowym Biszkopt: Suche produkty (mąkę tortową, kakao i proszek do pieczenia) przesiewamy przez sitko. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy je na sztywną pianę z dodatkiem szczypty
VioletoweKucharzeniehansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} 2 rogaliki śniadaniowe 2 łyżki margaryny Śniadaniowej o smaku wiejskiego masła 2 ząbki czosnku Szczypta soli Ok 8 sztuk zielonych szparagów Kilka liści sałaty masłowej 4 pieczarki 2 łyżki oleju 2 jajka(...)blaszce. Obok wyłożyć umyte, wymieszane z oliwą i solą szparagi. Całość włożyć do piekarnika nagrzanego do 220⁰C. Bułki wyciągnąć po ok 5 minutach, szparagi zostawić na kolejne 10. Rogaliki równie dobrze możecie włożyć w trakcie pieczenia szparagów, a wyciągnąć na równi z nimi. Będą gorące! W tym czasie pieczarki umyć i pokroić w plastry. Przypiec na patelni bez tłuszczu
Kuchnia w czekoladzieDobre i reprezentacyjne w wyglądzie słodkie rogaliki o smaku czekoladowo - kokosowym znalazłem na tej stronie . Nie pozostało nic innego jak się z nimi zmierzyć. Przepis na początku wydaje się skomplikowany, ale bez problemu można sobie poradzić. Proszę się częstować :)) Składniki : - około 1 kg mąki. Na zaczyn : - 250 ml mleka, - 2 łyżeczki cukru, - 7 g drożdży suszonych. Wszystko wymieszać(...)godzinę. Każdą część podzielić na 4 kulki i rozwałkować na koła o grubości około 3 - 4 mm. Na koło ciemne nakładać jasne, jeszcze raz lekko rozwałkować. Wyciąć trójkąty, zwinąć rogaliki i odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut. Piec w nagrzanym piekarniku około 20 minut. Przygotować syrop gotując składniki do lekkiego zgęstnienia : - 300 g cukru, - 300 ml wody
Przepisy Mikołajakażdego, zarówno dla dzieci, na kinderparty - możesz wtedy dać się ponieść fantazji i zrobić np. parówki mumie w cieście francuskim, jak i na imprezę dla dorosłych jako eleganckie rogaliki. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 2-3 parówki ser mozarella (najlepiej starty) ketchup jajko sól, pieprz Przygotowanie: Ciasto francuskie kroimy w trójkąty, wielkość dopasowujemy indywidualnie. Smarujemy każdy trójkąt odrobiną ketchupu, omijając brzegi(...)Nakładamy ser oraz pokrojone parówki Zawijamy ciasto tak jak rogaliki. Jajko rozbijamy w szklance i je roztrzepujemy dodając do smaku sól, pieprz - możemy użyć również ulubionych przypraw i ziół jak np. zioła prowansalskie, oregano czy papryka. Smarujemy nim wierzch rogalików. Tak przygotowane przekąski wkładamy do rozgrzanego piekarnika (ok200st.) na ok 15 minut. (trzeba obserwować ciasto, pieczemy do momentu aż wyroście
Kuchnia Pełna PasjiProste rogaliki z dżemem, które są miękkie i bardzo dobre. Idealne gdy macie ochotę na coś słodkiego a zapasy ze słodyczami świecą pustkami. Składniki (32 rogaliki): 150 ml mleka 7 g suchych drożdży (1 opakowanie) 500g mąki pszennej 150g miękkiego masła 80 g cukru 2 jajka ulubiony dżem cukier puder Mleko delikatnie podgrzewamy, do ciepłego mleka dodajemy drożdże(...)zwijamy w rulon. Każdy kawałek układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i formujemy kształt rogala. Pieczemy 20 minut w 180C . Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. Smacznego! Artykuł Rogaliki, rogale z dżemem pochodzi z serwisu Cook Yourself
CookYourselfPrzygotowałam te rogaliki bo mają ciekawe ciasto i nie są za bardzo słodkie. Nadzienie to namoczone suszone śliwki w rumie, które zmiksowałam na pastę. Wystarczą 2 łyżki takiej pasty. 5 suszonych śliwek zalać 2 -3 łyżkami rumu lub innego alkoholu - moczyć kilka godzin kostka tłustego twarogu kostka masła 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej + trochę do podsypywania łyżeczka miodu + 2 łyżeczki(...)gęsto dolać więcej alkoholu. Ciasto rozwałkować w okrąg. Posmarować pastą cienką warstwą cały placek. Pociąć ciasto na 16 trójkątów za pomocą noża do pizzy lub radełka. Zwijać rogaliki zaczynając od szerszej strony. Ułożyć na blasze. Rozprowadzić miód w wodzie i pędzelkiem posmarować rogaliki. Posypać cukrem trzcinowym z cynamonem. To samo zrobić z drugą częścią ciasta. Upiec
AZgotuj!Rogaliki zero waste. Ciasto z mąki orkiszowej lub innej drożdżowe z ziemniakami ( zostały z obiadu), do nich możecie wykorzystać resztkę masy makowej po przygotowaniu świątecznych makowców. Ja użyłam masę i resztki powideł i konfitur. 500 gram przesianej mąki i ok. 50 gram do podsypywania 100 ml mleka lub roślinnego migdałowego 100 g masła rozpuszczonego i wystudzonego 1 szklanka ziemniaków(...)przez praskę lub tłuczone 3 żółtka do ciasta drożdże instant - 1/2 torebki 100 gram cukru cukier waniliowy kilka łyżeczek masy makowej lub powidła śliwkowe mak do posypania + żółtko Rogalików wyjdzie ok 32 sztuki. Drożdże przesypać do naczynia, rozpuścić w ciepłym mleku z łyżeczką cukru i mąki. Pozostawić do wyrośnięcia. Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć na puch
AZgotuj!