rogaliki - 2436 przepisów (strona:60/163)

PYSZNE KRUCHE ROGALIKI Z POWIDŁAMI 71

Składniki: 4 szklanki mąki pszennej 250 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 1 niepełna szklanka gęstej śmietany 18% cukier puder lub polewa - do ozdobienia rogalików powidła - do środka rogalików Wykonanie: Z wszystkich podanych składników zagniatamy  ciasto. Formujemy kulę,  zawijamy ją  w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Następnie wyjmujemy i dzielimy na 4 części(...)Każdą z części ciasta rozwałkowujemy cienko nadając mu kształt koła i dzielimy na 8 części (powstanie 8 trójkątów). Na podstawie każdego trójkąta nakładamy nasze nadzienie i zwijamy rogaliki. Gotowe  układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 25 minut

Walijskie Pichcenie
SEROWE ROGALIKI Z PRAŻONYMI JABŁKAMI 79

Proste, mięciutkie rogaliki serowe, które często nadziewam prażonymi jabłkami są jednymi z moich ulubionych rogalików. Delikatnie słodkie, puszyste, mniej kłopotliwe niż te tradycyjne na drożdżach, które muszą wyrastać i wymagają jednak od nas zdecydowanie więcej czasu, aby je zrobić. Możemy dodawać do środka dowolne nadzienie: marmoladę, powidła, owoce czy tak jak ja - prażone jabłka. Polecam gorąco!    Składniki(...)cytryny dowolne nadzienie Wykonanie: Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki i dłońmi wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy średniej wielkości rogaliki. Jak wspomniałam nadziewamy w środku dowolnie.  U mnie dziś do środka powędrowały prażone jabłka. Zwinięte układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Walijskie Pichcenie
Orzechowe rogaliki z marmoladą 70

Często robicie rogaliki? ja najczęściej robię zwykłe... ale dziś wyjątkowo z dodatkiem orzechów <3 Wyszły pyszne i bardzo kruchutkie <3 Przepis na około 24 sztuki SKŁADNIKI: 200g mąki 150g masła 50g cukru pudru 50g mielonych orzechów laskowych 2 surowe żółtka 2 ugotowane żółtka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia DODATKOWO: Marmolada WYKONANIE: 1. Ugotowane żółtko ścieramy na tarce(...)około 1 godzinę. 4. Wyciągamy ciasto z lodówki, dzielimy na 3 części, z każdej wałkujemy kółko które dzielimy na 8 trójkątów. 5. Na szerszej stronie nakładamy odrobinę marmolady, zwijamy rogaliki. 6. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy rogaliki. Pieczemy w temperaturze 160* około 20minut

Dziś Ja gotuje
MIĘCIUTKIE ROGALIKI SEROWE 112

Mięciutkie, puszyste i bardzo proste do zrobienia rogaliki 👍 Wystarczy zagnieść wszystkie składniki i formować te pyszne maleństwa. Nadzienie do nich to pełna dowolność! Możemy nadziewać je powidłami, marmoladą, prażonymi jabłkami czy drylowanymi wiśniami ... Zawsze będzie bardzo smacznie, bo przetestowałam już większość opcji 😉 Jak wszystkie wypieki z dodatkiem sera takie rogaliki są najsmaczniejsze przez 1 - góra 2 dni, i nie nadają(...)sparzonej cytryny Wykonanie: Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki i dłońmi wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy średniej wielkości rogaliki. Jak wspomniałam nadziewamy w środku dowolnie. Zwinięte układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st i pieczemy do uzyskania złotego koloru: około 15-17 minut

Walijskie Pichcenie
Rogaliki drożdżowe, bez wyrabiania 73

Puchate, lekkie rogaliki, na dwa kęsy. Szybka, łatwa i sprawdzona procedura wyrabiania ciasta drożdżowego, - mieszanie łyżką. Po godzinnym chłodzeniu w lodówce, gotowe do wałkowania i wycinania. I to tyle. Upieczone rogale znikają błyskawicznie, bo jeden to za mało, by się nacieszyć ich smakiem. Jako nadzienia użyłam dżemu jabłkowego, wiśniowego i oczywiście kilka sztuk wypełnił kremem czekoladowy. Czekoladowe przypadały tym, którym(...)rozwałkowujemy na okrąg o średnicy około 20 cm i tniemy radełkiem jak pizzę - każdy okrąg na 12 trójkącików. Na szerszy brzeg każdego z nich nakładamy wybrane nadzienie i zawijamy rogaliki. Kładziemy je na wyłożonej papierem blaszce, smarujemy z wierzchu mlekiem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni. Powinny być gotowe w 12 - 15 minut, urosną i zezłocą się apetycznie

Kronika Piekarnika
Keto rogale świętomarcińskie (Paleo, LowCarb) 112

podsypując mąką kokosową. Uformować koło. Podzielić je nożem na 12 trójkątów. Każdy trójkąt rozwałkować jeszcze trochę cieniej i nadziewać 1/12 masy makowej. Zwijać trójkąt od podstawy do czubka formując rogalik. Rogaliki piec przez 15 minut w piekarniku nastawionym na 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu. Ostudzić Nadzienie Rodzynki i skórkę z pomarańczy zalać rumem. Mak zalać wrzątkiem i odstawić(...)wmieszać do masy. Polewa Inulinę wymieszać dokładnie z mlekiem kokosowym, aby nie było grudek. Odstawić na 5 minut do zgęstnienia. Orzechy posiekać na mniejsze kawałki. Gdy polewa zgęstnieje udekorować rogaliki i posypać je orzeszkami. Pozostałe informacje Przybliżona wartość odżywcza 1 sztuki: Wartość energetyczna: 250 kcal Tłuszcz: 19,5 g Węglowodany: 5,5 g Błonnik 3,8 g Białko

Modern Cave Girl
Rogaliki na białkach. 171

Zostały mi dwa białka i chciałam je jakoś wykorzystać. Nie chciałam mrozić,  bo mam już zamrożone :) Ostatnio chodziły mi po głowie, rogaliki drożdżowe.  Dlatego pomyślałam, że może dodam do rogali. Trochę się bałam, że mogą być twarde,  ale gdybym nie spróbowała, to bym nie wiedziała. Pamiętam, że kiedyś Ania  z Jaśminowej kuchni robiła pączki z białek(...)Więc jeśli pączki były smaczne,  to czemu nie rogaliki :) Zrobiłam i zapisuję przepis, bo będę do niego wracać.  Mam nadzieję, że i Wam się przyda.  Składniki: 3/4 szklanki ciepłego mleka 30 g. drożdży 1 łyżka cukru 3 szklanki mąki pszennej tortowej szczypta soli 2 białka 1/2 szklanki oleju Dodatkowo: dowolna marmolada, lub dżem czekolada Wykonanie: Drożdże wkruszyć

Agusiowe smakołyki
FRANCUSKIE ROGALIKI Z PRAŻONYM JABŁKIEM. DLA LENIWYCH. ALBO WYGODNYCH. 174

Rogaliki dla leniwych , a nawet ... bardzo leniwych 😜 Albo zapracowanych. Albo zajętych z jakiegoś tam powodu. Albo początkujących w sztuce kulinarnej ... 😀 Szybkie, proste i bardzo smaczne. Nie mocno słodkie. A mimo to wyjęte prosto z piekarnika są rewelacyjne. I nie wierzcie - wcale nie trzeba ocierać potu z czoła i siedzieć w kuchni po nocach, żeby stworzyć coś smacznego 😉 Od wielu, wielu(...)blacie stołu przez ok. 15 minut. Następnie wycinam niewielkie trójkąty. Na każdy z nich nakładam łyżeczkę prażonego jabłka i zwijam w miarę ściśle rozpoczynając od podstawy trójkąta.  Każdego rogalika smaruję rozkłóconym jajkiem, posypuję odrobiną cukru waniliowego i płatkami migdałów. Blachę wykładam papierem do pieczenia, układam rogaliki. Piekę w temp.180 st do zrumienienia - około 15 minut

Walijskie Pichcenie
Kruche czekoladowe rogaliki 83

Chyba nie ma takich osób. Każdy też wie, że czekolada i kakao to mnóstwo energii i endorfin-to świetna propozycja na rozpoczęcie dnia. Dziś na śniadanie proponuję kruche czekoladowe rogaliki z kremem czekoladowym, z gorącą kawą "niebo w gębie". Za sprawą Śniadaniowej Maślany Smak nabierają pysznego maślanego posmaku. Zróbcie z podwójnej porcji bo znikają błyskawicznie:) Składniki(...)okrągłe placki. Placki podzielić każdy (niczym pizzę) na 8 trójkątów. Na każdy trójkąt nałożyć po pół łyżeczki kremu czekoladowego i zwinąć w ruloniki, zawijając końce do środka aby powstały rogaliki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i za pomocą pędzelka posmarować wierzch białkiem. Piec 10 minut, oprószyć cukrem pudrem jeszcze gorące rogaliki. Smacznego

Krylowa Kuchnia
Kruche rogaliki z domowym dżemem truskawkowym 76

które zawsze mam w domu. Delikatne kruche ciasto i słodko kwaśne wnętrze. Doskonałe do kawki, na słodkie śniadanko lub dla gości. Nawet początkująca kucharka poradzi sobie z wykonaniem tych rogalików. Składniki na 32 szt: 2 i 1/2 szklanki mąki + do podsypywania 100 g masła 1/2 szklanki cukru pudru + do pozypania 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 całe jajko 1 żółtko(...)części ciasta uformować kulkę, którą rozwałkować na placek o śrrdnicy 26/28 cm. Plaski podzielić każdy na 8 części. Na każdej części wyłożyć po 1/2 łyżeczki dżemu, następnie zwinąć w rogalik. Rogaliki piec na wyłożonej papierem blasze przez 12 minut. Jeszcze gorące posypać cukrem pudrem. Smacznego

Krylowa Kuchnia

Proponowane wyszukiwania