rogaliki - 2450 przepisów (strona:56/164)

SMACZNE ROGALIKI TWAROGOWE + FILMIK 102

Rogaliki twarogowe są łatwe w przygotowaniu i smaczne. Ciasto jest trochę klejące ale po upieczeniu rogaliki są smaczne. Ładnie rosną jednak później opadają ale to nie wpływa na ich jakość i smak.  SKŁADNIKI :   250  g tłustego twarogu  250 g margaryny lub masła 250 g mąki tortowej 1 cukier waniliowy  3 łyżki cukru pudru(...)Ciasto jest klejące ale takie ma być. Stolnicę posypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto. Wycinamy koło które dzielimy na trujkąty. Na każdym kawałku ciasta nakładamy porcję powideł i zwijamy, tworząc rogalika.  Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy 30 minut w piekarniku, 180 % termobieg.  Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Rogale marcińskie 133

wałkowaniami przez godzinę. Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu ciasto dobrze zawinąć w folię i włożyć do lodówki na na całą noc. Wyjąć z lodówki na 20 minut przed robieniem rogalików. Nadzienie: Mak i orzechy sparzyć gorącą wodą (każde w osobnym naczyniu). Zostawić na 30 minut, odcedzić i dobrze odsączyć (na drobnym sicie). Mak, orzechy i chipsy kokosowe dwukrotnie przepuścić przez(...)wszystkich bokach trójkąta – na postawie trójkąta zostawić około 1,5 cm. Brzeg trójkąta założyć na masę makową, na środku zrobić nacięcie i delikatnie odgiąć na boki a następnie zwinąć rogaliki zawijając rogi pod spód.Masa makowa ma prawo, a nawet powinna lekko wychodzić i być widoczna. Gotowe rogaliki ułożyć na blaszce zostawiając między nimi spore odstępy, przykryć ściereczką kuchenną

Moje domowe kucharzenie
Mini croissanty z szynką i serem 168

Pachnące w całym domu  chrupiące z ciągnącym serem i szynką w środku croissanty. Pyszne rogaliki z ciasta francuskiego  idealne na weekendowe śniadanie z rodziną. 1 arkusz ciasta francuskiego Kawałek żółtego sera np. mozzarella  Kilka plasterków dowolnej  szynki  użyłam wędzonej 1 żółtko + 1 łyżka oleju 10 SZT NIEWIELKICH ROGALIKÓW CROISSANT Ciasto francuskie rozwinąć i wykroić trójkąty(...)szynki i kawałek sera żółtego Następnie zwijamy w rulon zaczynając od szerszego brzegu Końcówki po bokach delikatnie  zakleić Żółtko wymieszać z olejem i za pomocą pędzelka smarujemy każdy rogalik. Można dodatkowo posypać ulubionymi ziarnami. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 190/200 stopni i pieczemy ok. 10 minut do przyrumienienia. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Smacznego

Andzia Pichci
Drożdżowe rogaliki z jagodami 121

Drożdżowe rogaliki z jagodami – pyszne rogaliki, które mogą być wspaniałym deserem lub sycącym podwieczorkiem. Można powiedzieć, że są to … Przeczytaj cały artykuł Artykuł Drożdżowe <span>rogaliki z jagodami</span> pochodzi z serwisu My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Rogaliki z twarogiem 158

Rogaliki , pycha.U mnie z twarogiem ,ale oczywiście nadzienie może być dowolne. 560 g mąki  300 ml mleka 80 g masła 20 g drożdży świeżych 2 jajka 75 g cukru szczypta soli Nadzienie: 50 dkg twarogu  4-5 łyżek cukru 2 żółtka Do pół szklanki mleka dodać drożdże i 1 łyżkę cukru. Całość wymieszać , aż do rozpuszczenia drożdży(...)okrąg i przekrawać po linii średnicy tworząc trójkąty. Na szeroką część trójkąta kłaść nadzienie.[Twaróg rozetrzeć w naczyniu widelcem, dodać żółtka i cukier i wymieszać].Zwinąć w rogal. Rogaliki układać na blaszce wyłożonej pergaminem, odstawić na kilka minut do wyrośnięcia.Rogaliki piec na złoty kolor w temperaturze 180 stopni. Wyjąć, wystudzić na kratce. Po lekkim przestudzeniu oprószyć cukrem pudrem

Moje domowe kucharzenie
Serowe rogaliki kruche z dżemem 190

Serowe rogaliki kruche z dżemem to pomysł na deser gotowy w mniej niż 30 minut, przygotowany tylko z kilku składników, które na 99% znajdziesz w domu! Klasyczne kruche rogaliki znane są od pokoleń. Można przygotować je naprawdę błyskawicznie i tanio. Podstawowe składniki, z których składa się przepis to: mąka, masło, twaróg i proszek do pieczenia. [...] Artykuł Serowe rogaliki kruche

Pogotujmy.pl
Rogaliki drożdżowe z marmoladą 194

Drożdżowe,   delikatne w smaku rogaliki . Te są z marmoladą ale można przygotować je z nutellą lub zupełnie bez dodatków. Upiekłam je aby zabrać na jutrzejszy wyjazd w góry do podjadania w trakcie podróży. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband(...)czasie ciasto podzielić na 3 części, każdą z nich rozwałkować na okrągły placek, który następnie pociąć na 8 trójkątów. Na każdy trójkąt nałożyć   po łyżeczce marmolady i zwinąć rogalik., następnie odstawić na kolejne 30 minut do napuszenia. Nagrzać piekarnik do 180 stopni, rogaliki posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w nagrzanym piekarniku 15-18 minut na rumiano

W garach u Gosi
Rogaliki dla alergików i nie tylko 180

słabość do drożdżowych wypieków, a największą właśnie do rogalików. Przygotowuję je w różnych wersjach i z różnymi nadzieniami, owocami, dżemem, budyniem, a nawet czekoladą. Tym razem postawiłam na wersję bezmleczną, idealna będzie dla wszystkich którzy mają alergię na białko mleka krowiego lub nie trawią laktozy, gwarantuję, że pozostałym także posmakują.  Składniki: 1 szklanka wody gazowanej 3/4 margaryny(...)ciasto dzielimy na mniejsze części. Każdą rozwałkowujemy na koło i kroimy na  mniej więcej równe trójkąty. Przy podstawie każdego trójkąta kładziemy po łyżeczce nadzienia i zawijamy formując kształt rogalików. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 170 st. C i pieczemy ok 20 minut na złoty kolor

Cynamonowe szczęście
Rogaliki maślane 377

czegoś mi brakowało. Nie przystoi domowej konfiturze zostać zjedzoną ze zwykłym chlebem czy bułką. Dlatego, w ramach wynajdywania sobie dodatkowej roboty w kuchni stwierdziłem, że idealne będą miękkie, lekkosłodkie rogaliki maślane. Ich przygotowanie nie zajmuje wcale, aż tyle czasu. Kwestia wyrobienia, rozwałkowania i uformowania rogali. W piecu też siedzą zaledwie kilka minut, więc możemy je robić pomiędzy jedną potrawą(...)którą rozwałkowujemy na grubość około 4-5mm a następnie kroimy na 6-8 trójkątów. Każdy trójkąt zwijamy w kształt rogala i odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Rogaliki odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut, po czym smarujemy jajkiem rozkłóconym z mlekiem i pieczemy około 10-15 minut (do zbrązowienia) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego

Jacob Tastes
Rogaliki 188

dawna  wiadomo, że najlepsze pieczywo to te zrobione samodzielnie w domu, tak więc oto są rogaliki. 0,5 kg mąki 1 szkl. mleka 50 g drożdży 5 łyżek oleju 2 łyżki cukru szczypta soli 2 jajka [  1 jajko do ciasta +1 do posmarowania] Z drożdży , mleka, cukru i 2-3 łyżek mąki zrobić zaczyn, odstawić do wyrośnięcia(...)mąki dodać wyrośnięty zaczyn i resztę składników.Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia.  Rozwałkować kawałki ciasta, podzielić na trójkąty i zwinąć rogaliki, odstawić do wyrośnięcia przez 45 minut. Ubić jajko i posmarować nim rogaliki. Piec w temperaturze 200 ° C przez około 20 minut

Moje domowe kucharzenie
Piernikowe rogaliki z makiem. 195

Święta już coraz bliżej... więc i przepis nieco świąteczny. Zapraszam na pyszne piernikowe rogaliki z makiem! Składniki na ciasto; 35 dag mąki pszennej pół szklanki trzcinowego  cukru  Skworcu 10 dag masła lub margaryny 2 dag świeżych drożdży 2 jajka 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżka kakao  Skworcu 1 łyżka przyprawy do piernika  Skworcu   Polewa; pół(...)nich  rozwałkowujemy na koło  lekko podsypując mąką o grubości około 4-5 mm. Dzielimy na trójkąty, na każdy nakładamy porcje farszu makowego i zwijamy rogaliki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170C - 180C na około 15 min.   Do garnuszka wkładamy połamaną czekoladę, śmietankę i masło. Podgrzewamy na bardzo małym płomieniu

Radość kipiąca uśmiechem.
Rogaliki w 10 minut! Croissanty ze śliwkami i czekoladą. 197

cały dzień przygotowywać domowe ciasto francuskie. Teraz kiedy mam ochotę na croissanta, kupuje dobre, sprawdzone ciasto francuskie, sięgam po ulubione sezonowe dodatki i mam croissanty w kilka chwil. Aby rogaliki były takie, jak ze sklepu musisz przestrzegać tylko kilku rzeczy, jakich?  Ciasto francuskie musi być przechowywane w lodówce (to przecież świeże ciasto!), nie może być narażone na ciepło przed(...)pieczeniem. Zawsze gotowe rogaliki wstawiamy do mocno nagrzanego piekarnika, nigdy do zimnego! Pieczemy w wysokich temperaturach około 190 stopni dość szybko 12- 20 minut, w zależności od wielkości croissantów. PRZEPIS NA CROISSANTY SKŁADNIKI: - 2 arkusze ciasta francuskiego - 2-3 śliwki renklody fioletowe - 2-3 łyżki kremu czekoladowego Arkusz ciasta szybkim ruchem noża kroimy na spore trójkąty, na podstawie trójkąta układamy

SMYKWKUCHNI
ROGALIKI PIWNE Z POWIDŁAMI 140

kostkę margaryny ścieramy na tarce na dużych oczkach. Wlewamy pół szklanki piwa i zaczynamy ugniatać ciasto do momentu aż osiągnie odpowiednią "plastyczną" konsystencję. Ciasto można wykorzystać zarówno na ciasteczka, rogaliki w wersji słodkiej jak i wytrawnej. Ja zrobiłam tym razem na słodko w formie rogalików z powidłami śliwkowymi mojej babci :) Pieczemy w temperaturze 180 stopni do momentu aż się zarumienią(...)mojej przyjaciółki i wyrobiłam się na styk :) Zapach unosił się w całym mieszkaniu i wygrywał znajomą nutę na naszych kubkach smakowych. Jak zapewne się domyślacie, świeżo wyciągnięte z piekarnika rogaliki znikały z talerza bardzo szybko! ...taki łasuch z tej mojej przyjaciółki, co by nie wspominać już o mnie samej ;) Tym akcentem życzę Wam smacznego

wege i kropka
Rogaliki z waniliowym serkiem 186

zapach drożdżówek, od razu czuję się głodna, a oczami wyobraźni widzę te jeszcze ciepłe bułeczki... Jeśli tak jak ja macie najlepsze skojarzenia z drożdżówkami, to z pewnością pokochacie te rogaliki. Mięciutkie ciasto z serowym nadzieniem w sam raz do szklanki mleka albo na drugie śniadanie. Zapakować?:) Składniki (na 24 sztuki): ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka mleka 0,5 szklanki(...)Ciasto wyłożyć na stolnicę, podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować na kształt koła o grubości 1cm, pokroić na 8 kawałków. Na każdy wyłożyć łyżkę masy serowej, zwinąć, uformować rogaliki. Rogaliki układać w sporej odległości od siebie na blaszce wyłożonej papierem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować rozmąconym białkiem, posypać cukrem. Wstawić do nagrzanego

Obiad gotowy