pucharki - 500 przepisów (strona:22/34)

BUDYŃ TRUSKAWKOWO-RABARBAROWY 208

cukrem i mąką ziemniaczaną.  Na gorące mleko z owocami wlej mleko z żółtkami oraz dodatkami i zagotuj całość chwilę, aż odpowiednio zgęstnieje (około 1 minuty). Budyń rozlej do pucharków i podawaj np. ze świeżymi truskawkami. Gotowe! Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Deser z musem rabarbarowym i bitą śmietaną 208

rozpadnie. Do gorącego musu wsypuję cukier oraz galaretkę. Dokładnie mieszam. Odstawiam do przestudzenia. 2. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem. 3. Herbatniki kruszę i wsypuję na dno pucharków. Następnie nakładam porcję gęstego musu rabarbarowego. Na to porcję ubitej śmietany. Znów nakładam mus i śmietanę. Wierzch oprószam startą na tarce czekoladą i dekoruję truskawkami oraz listkami melisy

Tradycyjna kuchnia Kasi
Chrupiący deser truskawkowy 136

pudru (lub według własnego smaku) 1 szklanka truskawek Wykonanie: Śmietanę mocno schłodzoną ubić z cukrem pudrem na sztywno. Truskawki pokroić na mniejsze kawałki , dodać do śmietany i zmiksować. W pucharkach wsypać na dno  płatki, a następnie włożyć śmietanę. Udekorować truskawkami. Smacznego! chrupiący deser truskawkowy

O kuchni z uczuciem
deser truskawkowy z mascarpone i Nutellą 194

składniki: 1 galaretka o smaku truskawkowym 500 ml gorącej wody 200 g świeżych truskawek wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Truskawki myjemy, kroimy na cząstki (ćwiartki), i układamy w pucharkach. Zalewamy rozpuszczoną galaretką i odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia. składniki na krem: 500 g serka mascarpone 2 łyżeczki śmietany 18% lub 30% 5 łyżek kremu czekoladowego lub czekoladowo orzechowego

Domowy Smak Jedzenia
Granita z bzu. Jak zjeść zapach? 245

wyciągnąć z zamrażarki i przy pomocy widelca pokruszyć zmrożone kawałki. Wstawić ponownie do zamrażarki i powtarzać tą czynność kilkakrotnie, aż całość zamieni się w puchate kryształki. Serwować w schłodzonych pucharkach. Rozkosz

KUCHARNIA
Mus z białej czekolady 130

śmietany Wykonanie: Żelatynę zalać gorącą wodą, czekoladę rozpuścić w połowie gorącego mleka, ostudzić i dodać rozpuszczoną wcześniej żelatynę. Dodać ubite na pianę jajko, połączyć z ubitą śmietaną, przełożyć do pucharków i wstawić do lodówki. Pozostałe mleko wymieszać z cukrem, mąką ziemniaczaną, kakao , kawą rozpuszczalną i mieszając zagotować. Ostudzić następnie polać biały mus czekoladowy i ozdobić kawałkami czekolady

Tradycyjna Kuchnia
Serowy pucharek pachnący kawą 76

kawy 1 łyżka wódki 1 łyżka kakao Wykonanie: Czekoladę rozpuścić na parze i zmiksować z serem i cukrem pudrem. Wlać alkohol, kawę i dokładnie wymieszać. Krem rozłożyć do pucharków, wstawić do lodówki i przed podaniem oprószyć kakao

Tradycyjna Kuchnia
Tiramisu truskawkowe dla dzieci 126

jogurtu biszkoptowego 1 paczka biszkoptów 1 Kubuś truskawkowy 1 tabliczka czekolady deserowej cukierki ozdobne lub posypka kolorowa Wykonanie: Skok wlać do płaskiego naczynia, moczyć biszkopty i układać w pucharkach. Następnie pomiędzy biszkopty nakładać łyżką jogurt biszkoptowy, a na nim truskawki. Czekoladę połamać, stopić w kąpieli wodnej, polać truskawki i ozdobić cukiereczkami. Gotowe desery włożyć do lodówki na kilka godzin

Tradycyjna Kuchnia
Pudding adwocatowy dla dorosłych 148

pudru, opakowanie herbatników, rurek, lub biszkoptów podłużnych. Wykonanie: Żelatynę zalać odrobiną wrzątku i rozpuścić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, wlać likier, następnie letnią żelatynę i całość zmiksować. Rozlać do pucharków, ozdobić herbatnikami i odstawić w chłodne miejsce

Tradycyjna Kuchnia
Krem rabarbarowy 156

Uwielbiam ten krem zarówno do przekładania ciast, jak i w formie deserów w pucharkach np. z dodatkiem innych owoców.  Składniki: 30 dag rabarbaru 3 jaja 12 dag cukru 15 gram żelatyny 5 dag skórki kandyzowanej pomarańczowej Wykonanie: Żelatynę namoczyć w gorącej wodzie (około ½ szklanki) -dokładnie rozpuścić. Rabarbar pokroić na kawałki, zalać odrobiną wody – zagotować, odparować i przetrzeć przez sito

Tradycyjna Kuchnia
Domowy kisiel truskawkowy 123

posłodzić. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić z małą ilością zimnej, przegotowanej wody i wlać do przecieru truskawkowego. Wymieszać, lecz nie doprowadzić do wrzenia, dodać całe truskawki. Gorący kisiel rozlać do pucharków i ostudzić. Można również udekorować bitą śmietaną

Tradycyjna Kuchnia
Galaretka truskawkowa z migdałami 175

międzyczasie umyć truskawki, obrać z szypułek i posypać dwoma łyżkami cukru. Zagotować jedną szklankę wody z pozostałym cukrem i żelatyną. Truskawki zmiksować i wymieszać z przygotowanym płynem z żelatyną. Pucharki wypłukać zimną wodą, posypać migdałami wymieszanymi z jedną łyżką cukru pudru i wlać przestudzoną galaretkę. Wstawić do lodówki i przed podaniem wyłożyć na półmisek

Tradycyjna Kuchnia
Krem truskawkowy z alkoholem 182

parze i przestudzić. Truskawki umyć i rozbić w blenderze. Wino zagotować i wymieszać z żelatyną. Śmietankę ubić, dodać cukier, wlać tężejące wino, dodać truskawki, wymieszać i przelać do pucharków

Tradycyjna Kuchnia
Deser waniliowy 112

kefirem, dodać cukry waniliowe, kilka kropli aromatu, skórki kandyzowane( zostawić trochę do posypki) i wlać letnią żelatynę. Chwilę ubić z żelatyną, a gdy zacznie tężeć, przelać do ozdobnych pucharków. Posypać resztą skórek i wstawić do lodówki

Tradycyjna Kuchnia
Jabłka faszerowane sałatką śledziową NA SYLWESTRA 134

Przygotowanie: Jabłka opłukać, odciąć górną część od ogonka i wydrążyć miąższ z nasionami. Śledzie pokroić z cebulą, wymieszać z miąższem z jabłek, groszkiem, majonezem i całość przyprawić do smaku. Pucharki jabłkowe napełnić farszem śledziowym i podawać zaraz po przyrządzeniu

Tradycyjna Kuchnia