BAŁAGAN W EATON Z BORÓWKAMI 226mnie w domu. Zmieniając owoce zawsze może mieć inny smak. Składniki:szklanka smietany 30 %szklanka borówek amerykańskich15 sztuk małych bezWykonanie:Śmietanę ubijamy dodając cukier puder. Na dno pucharków kruszymy bezy, wykładamy ok 2 łyżek smietany, wrzucamy kilka borówek, następnie znów dajemy bitą smietanę, wrzucamy borówki, kruszymy bezę
Z Majeczką w kuchni
Deser z kremem patissiere, mascarpone i nektarynkami 299budyniu, nie przerywając mieszania (bo zrobią się grudki!). Gotowy krem pâtissière studzimy. Ostudzony miksujemy z serkiem mascarpone i z jedną łyżką cukru pudru. Śmietankę ubijamy z łyżeczką cukru pudru. Pucharki wypełniamy na przemian kremem pâtissière i pokrojonymi w kostkę nektarynkami. Deser dekorujemy bitą śmietaną.Smacznego
Oryginalny smak
DOMOWY BUDYŃ WANILIOWY  Z SOKIEM Z CZARNEGO BZU 195mleku (0.5 szkl) rozprowadź mąkę ziemniaczaną. Wlej zawartość na gotujące się mleko z żółtkami i gotuj na małym ogniu 2-3 minuty stale mieszając. Rozlej do pucharków. Polej ulubionym sokiem lub nałóż konfiturę.U mnie budyń z pysznym, aromatycznym sokiem z czarnego
Walijskie Pichcenie
DESER CHIA Z SOSEM TRUSKAWKOWYM 396nasiona, dodać ksylitol i wymieszać. Odmierzyć mleko, dolać do miski i całość dokładnie zamieszać. Odstawić na kilka minut. Masę jeszcze kilka razy zamieszać. Po ok.20 minutach można nakładać do pucharków. Ja nakładam na przemian nasiona chia, sos truskawkowy, nasiona i sos. Na wierzch wykładam przekrojone na pół truskawki. Najlepiej całość schłodzić ale u mnie rzadko jest okazja, przeważnie znika
Smaczne Zdrowe
Sałatka śledziowa (szuba) 358warzywa obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach.Jajka obrać ze skorupek, oddzielnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach, żółtka jaj i białka .Szczypiorek umyć, osączyć, drobno pokroić. W pucharkach układać kolejno warstwy sałatki 1- śledzie 2- cebula 3 - majonez 4- ziemniaki , oprószyć solą i pieprzem 5-majonez 6-buraki 7-majonez
Kuchnia Danusi
Pudding z tapioki z truskawkami i galaretką 201ogień i gotujemy 10-15 minut, aż tapioka zrobi się przezroczysta i mięciutka. Pamiętajmy, że trzeba ją często mieszać zwłaszcza pod koniec gotowania, żeby się nie przypaliła. Przelewamy do pucharków i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. 3. Truskawki myjemy, kroimy w ćwiartki, szypułki wyrzucamy. Delikatnie układamy na zastygniętym puddingu. 4. 1/2 opakowania galaretki rozpuszczamy w 250 ml wrzącej wody, mieszamy
My Culinary Art
Deser z pijanymi rodzynkami 230dodatkiem rumu) 2 wafelki do dekoracji 2 kostki białej czekolady (potartej do posypania) Przygotowanie: Rodzynki namoczyć w rumie ok godzinę wcześniej. Po tym czasie ubić schłodzoną kremówkę. Na dno pucharków nałożyć po kilka rodzynek i łyżeczkę rumu w którym się moczyły. Przykryć grubą warstwą bitej śmietany, następnie wyłożyć mus owocowy, posypać rodzynkami (zostawić odrobinę do dekoracji). Przykryć cienką warstwą śmietany
Ze smakiem i z pasją
TIRAMISU KASZTANOWE. BEZ MIKSERA, PRZEPIS WŁOSKI. 1586łyżeczki kawy rozpuszczalnej odrobina wrzątku ciemne kakao do posypania krem kasztanowy w tubce Zalewam kawę odrobiną wrzątku, a gdy wystygni, dodaję alkohol. Namaczam biszkopty i układam w pucharkach. Im bardziej nasączone, tym większe prawdopodobieństwo, że nie wypłyną na powierzchnię. Żółtka wrzucam do miski, najlepiej miedzianej i lekko roztrzepuję za pomocą trzepaczki z cukrem. Zagotowuję wodę w garnku
W kuchni Karmel-itki
Eton mess 173trochę soku. Śmietanę ubić, ale nie na sztywno. Wystarczy, aby była gęsta. Bezy pokruszyć i dodać do ubitej śmietany. Wsypać również większość truskawek. Delikatnie wymieszać. Nałożyć deser do pucharków, wierzch udekorować pozostałymi truskawkami
wyzwania kuchenne
Lassi truskawkowe z kiwi 166pięknie rosną sobie w ogródku, więc zrobię "napad" na krzaczki w najbliższym czasie i pewnie pokarzę wam nowy przepis z borówkami w roli głównej. Składniki: ( porcja na 3 pucharki) 2 szklanki mielonych migdałów szczypta cynamonu 2 szklanki mleka 2 szklanki jogurtu naturalnego szklanka zmiksowanych truskawek 2 kiwi Mielone migdały zalewamy mlekiem i jogurtem, dodajemy cynamon do smaku. Na spód
ciastkarnia na kruchym spodzie
Budyń rabarbarowo-wanilowy 162masę, dodając mleko i zagotowałam. Mąkę ziemniaczaną rozrobiłam w odrobinie mleka i wlałam energicznie mieszając do zagotowanej masy rabarbarowo-mlecznej. Gotowałam do zgęstnienia, cały czas mieszając. Budyń przełożyłam do pucharków (wyszły 2 porcje) i udekorowałam karmelizowanym rabarbarem (na patelni podsmażyłam kilka plasterków z cukrem i wodą - do zbrązowienia
Kulinarny Pamiętnik
Xmas... and a Happy 2014 229kaszą gryczaną i grzybami, a dla siebie zapiekankę z ziemniakami, kurczakiem i grzybami. Szampana będziemy spijać z tartą straciatellą i pijanymi galaretkami. Makrela faszerowana kaszą gryczaną i grzybami Pijane pucharki Wesołych Świąt
bastalena
Owocowa sałatka z galaretką truskawkową! 302umyte truskawki tak aby były całe w galaretce. Wstaw do lodówki, aż galaretka stężeje. Owoce umyj i przygotuj do sałatki. Pokrój na kawałeczki. Sałatkę podaj w wysokich kieliszkach lub pucharkach! Serdecznie polecam
SMYKWKUCHNI
Zapowiadany tort 254przygotowywać z białej, gorzkiej lub mlecznej czekolady, a także z różnymi dodatkami smakowymi. Ganache może być także samodzielnym deserem. Przygotowane z nieco większą ilością śmietanki i podane w pucharkach w towarzystwie owoców stanowi doskonałe zwieńczenie posiłku. Przygotowujemy je podgrzewając śmietankę, ale nie doprowadzając jej do wrzenia i zalewając nią posiekaną drobno czekoladę. Całość na chwilę odstawiamy i pozwalamy by czekolada
Ratunku obiad