bitej śmietany, nie da się tak łatwo wydzielić porcji widelczykiem na jeden kęs.A ponieważ deser bardzo nam smakował,postanowiłam go trochę ujarzmić i dopieścić. Ciasto francuskie podane w pucharku, przełożone musem owocowym i bitą śmietaną, do tego sos czekoladowy, który tak naprawdę jest... najzwyklejszą i najprostszą polewą do ciast. Zastanawiałam się czy mam prawo użyć nazwy "sos czekoladowy
bistro mamazjeść od razu po przygotowaniu. Jeśli cokolwiek nam zostanie możemy zamrozić, a przed kolejnym podaniem wystarczy wyjąć pojemnik z zamrażarki na ok. 10 minut przed nałożeniem lodów do pucharków. Czytaj więcej
bistro mamakrem. Na koniec przekładamy ubitą pianę z białek i delikatnie łączymy z masą mascaropne, aby nie stracić jej puszystości.Ciasteczka kruszymy i zabieramy się do złożenia deseru. Na dnie pucharku układamy pokruszone sasanki, a następnie krem mascarpone. I znów ciasteczka, posiekane orzechy włoskie, a na nim krem. Na końcu polewamy konfiturą truskawkową i posypujemy orzechami włoskimi. Smacznego
kulinarnyJasztywno.Ugotowane jabłka przekładamy do blendera i miksujemy na miazgę - nie dodaję cukru, według mnie, jabłka są wystarczająco słodkie. Odstawiamy do ostygnięcia.Truskawki kroimy na plasterki, wszystko przekładamy do pucharków.Na spód wlewamy mus jabłkowy, następną warstwę tworzymy z waniliowej śmietanki, kolejno układamy pokrojone truskawki. Wszystko dekorujemy kleksem śmietany i biszkoptem.Smacznego
Słodkie Przyjemnościpoczęstujcie się Ananasowo-żurawinowym lekkim deserem z kawałkami słodkiej krówki waniliowej. Szybka propozycja na słodki, owocowy deser. Coraz bardziej zastanawiam się, czy na moim świątecznym stole nie pojawią się pucharki z musami owocowymi. Na szczęście mam jeszcze czas na wybór świątecznego menu. A Wy zaplanowaliście już co przygotujecie? "Składniki na 2 porcje:200 ml śmietanki 30%ew. łyżka cukru
Słodkie Przyjemnościprzepisu. Lekko je podsuszamy i kroimy na małe kwadraciki.Na spód wysokiego szklanego naczynia wlewamy około 4-5 łyżek musu brzoskwiniowego, następnie ostrożnie nakładamy równie dużą warstwę ubitej kremówki. Wierzch pucharków dekorujemy pokrojonymi biszkoptami.Deser podajemy schłodzony.Smacznego
Słodkie Przyjemnościdodajemy na wierzch 3-4 łyżki jogurtu naturalnego. Wyrównujemy - w razie potrzeby wycieramy naczynie do czysta.Kolejnym krokiem jest wlanie na jogurt około 3 łyżek musu z truskawek i udekorowanie pucharka gotową bezą.*Smacznego!*Deser najlepiej przygotować przed samym podaniem. Składniki można przygotować wcześniej i trzymać w lodówce pod przykryciem
Słodkie Przyjemnościkroimy na ćwiartki. Odstawiamy.Do miseczki wrzucamy żółtka, dodajemy cukier i miksujemy do momentu uzyskania gładkiej, jednolitej masy.Serek rozcieramy łyżką, stopniowo dodając ubity kogiel mogiel.Gotowy krem* przekładamy do przygotowanych pucharków do 3/4 wysokości, wierzch dekorujemy pokrojonymi wcześniej truskawkami.Podajemy od razu.Smacznego!*Krem można przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce
Słodkie Przyjemnościubitej śmietanki i lekko mieszamy. Krem odstawiamy na kilka godzin do lodówki.Po tym czasie do przygotowanych naczyń nakładamy 3 łyżki kremu, który przykrywamy umytymi i wydrążonymi czereśniami. Wierzch pucharków posypujemy wiórkami białej czekolady i listkami świeżej mięty.Smacznego
Słodkie Przyjemnościnapęcznieje. Często mieszamy. Odstawiamy, nakrywamy i owijamy ściereczka kuchenną, by kasza ładnie "doszła".Rozmrożone owoce blendujemy z cukrem i jogurtem. Kaszę możemy również zblendować , będzie bardziej delikatna. Nakładamy do pucharków, polewamy sosem owocowym, dekorujemy owocami.Polecam również inny deser z użyciem kaszy jaglanej: Kasza jaglana z bakaliami
W kuchennym oknie EwyŚmietanę ubijamy na puszysto z ziarenkami wanilii, a następnie dodajemy do masy żółtkowej i delikatnie mieszamy.Dodajemy roztopioną, białą czekoladę oraz masę makową i wszystko razem dokładnie mieszamy.Wkładamy do pucharków, posypujemy podprażonymi orzechami i posiekaną czekoladą.Dekorujemy herbatnikami i wkładamy do lodówki.Podajemy mocno schłodzone!Smacznego
Ostra na Słodkorównież kroimy. Owoce wkładamy do blendera, dodajemy maliny, syrop klonowy, obrane pokrojone banany, skropiamy sokiem z cytryny – wszystko miksujemy. Wlewmy mleko kokosowe (trochę zostawiamy), ponownie miksujemy. Na dno pucharków wlewamy kilka łyżeczek (3-4) mleka kokosowego. Na środek delikatnie wlewamy koktajl, w wyniku czego powstanie efekt, jak na zdjęciu.Koktajl „Radość o poranku” dostarczy nam energii na początek dnia
mojewypiekiinietylkopołowy. Do białej dodajemy 1 łyżeczkę startej skórki z wyszorowanej i wyparzonej cytryny. Do drugiej, dodajemy część sosu malinowego (tyle, aby zabarwić masę, ale jej nie rozrzedzić). Na dno pucharków wlewamy po łyżeczce sosu malinowego. Nakładamy naprzemiennie, najlepiej przy użyciu rękawa cukierniczego z tylką, obie masy. Każdą warstwę również polewamy sosem. Gotowy deser ozdabiamy skórką cytrynową i listkami mięty.Niedługo
mojewypiekiinietylkoskrapiamy łyżeczką soku z cytryny. Bezy kruszymy (lub kroimy, jak kto woli). Śmietanę mieszamy z bananami i pokruszoną bezą (trochę jednego i drugiego zostawiamy do dekoracji). Deser układamy w pucharkach, wierzch dekorujemy bezą, bananami, granatami i posypujemy prażonymi wiórkami kokosowymi.Wielką zaletą tego deseru jest to, że nie musimy się trzymać proporcji. Tu nie obowiązują żadne reguły. Mają być trzy
mojewypiekiinietylkotroszkę smaki się przegryzą..ilość składników dowolna..najlepiej układać w przeźroczystym naczyniu, aby były widoczne warstwy..u mnie sałatka była w salaterce i na wigilię specjalnie w pucharkach każdemu z osobna.. filety śledziowe solone lub w olejucebulaziemniaki marchewkaburaczki Develey jajkamajonezsól, pieprzszczypiorekŚledzie osuszyć i pokroić w kostkę.Cebulę pokroić w kosteczkę, sparzyć wrzątkiem, odcedzić i wymieszać
Moje domowe kucharzenie