uzyskania wszystkich kolorów tęczy należy przygotowaną masę podzielić na 6 równych części i do każdej z nich dodać odrobinę barwnika, kolejno: fioletowego, granatowego, niebieskiego, zielonego, żółtego, pomarańczowego.Do każdego pucharka wlewamy po jednym kolorze, wkładamy do lodówki (pozostałe trzymamy w ciepłym miejscu aby opóźnić proces zastygania). Gdy jedna warstwa zacznie tężeć wlewamy następną
Słodka Stronaproszku do pieczenia i miksować blenderem (koniecznie) przez ok. 5 minut. Schoko Bons pokroić na kawałki i w kąpieli wodnej roztopić wraz z 3 łyżkami mleka. Po pucharków wlewamy na zmianę: kaszkę, rozpuszczone cukierki, kaszkę itd.Górę deseru polewamy czekoladą rozpuszczoną z 3 łyżkami mleka. Przyozdabiamy cukierkami (przeciętymi na pół) i całość posypujemy siekanymi orzechami laskowymi.źródło inspiracji
Słodka Stronakonsystencji. - studzimy. Sos truskawkowy:Truskawki wraz z cukrem pudrem miksujemy do otrzymania konsystencji sosu.Do ostudzonej kaszki manny dodajemy proszek do pieczenia i miksujemy (blenderem) przez ok. 5 minut. Do pucharków nalewamy na przemian: sos truskawkowy, kaszkę manną, sos czekoladowy itd. Kremówkę ubijamy pod koniec dodając cukier puder i fix (opcjonalnie). Śmietanę wykładamy na wierzch każdego deseru. Możemy
Słodka StronaShake Truskawkowy - prawdziwy powiew lata schowany w pucharku. Uwielbiane przez nas shake'i mają spore grono fanów wśród dorosłych, a szczególnie zachwycone są nimi dzieci. Ponadto nie od dziś wiadomo, że truskawki to witaminowa bomba dla zdrowia i urody. Zatem zamiast deseru warto podać zarówno sobie jak i maluchom witaminy ukryte pod postacią smakowitego shake'a. Shake Truskawkowy - Składniki
Słodka Stronaubijać ponieważ może wytrącić się masło). Następnie dodajemy jogurt i delikatnie mieszamy do połączenia składników.Mango obieramy, a następnie kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy blenderem na gładki mus.Do pucharków nakładamy na zmianę: masę jogurtowo-śmietanową, mus z mango. Całość możemy dodatkowo udekorować bitą śmietaną.Moje posty
Słodka StronaMieszamy, by składniki się połączyły i utworzyły jednolitą masę oraz delikatnie się podgrzały. Zdejmujemy miskę z kąpieli wodnej i wtedy wlewamy wodę z rozpuszczoną żelatyną i dokładnie mieszamy.Na dno pucharków wrzucamy po kilka, najlepiej wydrylowanych, wiśni i wlewamy gotową masę. Przed podaniem należy ją trzymać przynajmniej 2 godziny w lodówce, by stężała. Można udekorować wiśniami i miętą.Wskazówki:W moim
upichcicmleka wraz z mąką i mieszając gotować przez chwilę na wolnym ogniu. Na koniec dodać masło i dokładnie połączyć z budyniem.Tak przygotowany budyń wlać do pucharków, a na wierzchu ułożyć po łyżce malin z nalewki.Deser można podawać na zimno lub na gorąco, zaraz po przygotowaniu. Jest bardzo aromatyczny, a słodycz budyniu fantastycznie kontrastuje
Codzienna kuchnia niecodziennawraz z mąką i mieszając gotować przez chwilę na wolnym ogniu. Na koniec dodać masło i dokładnie połączyć z budyniem.Herbatniki pokruszyć i wsypać na dno pucharków. Na herbatniki wylać po 2 łyżki gorącego budyniu - położyć na nim po 2 kostki czekolady. Na czekoladę wylać resztę budyniu. Udekorować kostką czekolady i konfitura agrestową. Podawać
Codzienna kuchnia niecodziennacelebruję. Codziennie. Zawsze. Nie tylko od święta. Prostą sałatkę można podać w wielkiej plastikowej misce ustawionej na środku stołu. Można, ale czy koniecznie trzeba? Nie trzeba. Wystarczy szklanka, pucharek, czy duży kieliszek od wina :) każda oddzielnie, ustawiona z boku, przy nakryciu. Inaczej, piękniej, apetyczniej :)Składniki sałatki podałam przykładowe. Takie, jakie ostatnio miałam pod ręką. Możecie skomponować swoją sałatkę. Może
Codzienna kuchnia niecodziennaciasta, posypujemy mąką po wierzchu,przykrywamy ściereczką i niech rośnie. Przygotowujemy warsztat pracy:-stolnica-blaszki wyłożone papierem do pieczenia-wałek do ciasta-wykrawacz do ciasta (może być pucharek do lodów)-pędzelek-roztrzepane widelcem 2 jajka Ciasto urosło: Posypujemy stolnicę mąką, wykładamy część ciasta, rozwałkowujemy na grubośćok. 0,5 cm i wykrawamy krążki
Maminek kulinarnyananasy.Mandarynki i banany obieramy ze skórki.Wszystkie owoce kroimy na cząstki, dosypujemy rodzynki i mieszamy. Pozostawiamy na ok. godzinę, aby smaki się wymieszały. Przekładamy do pucharków i gotowe.Można podać z bitą śmietaną lub z lodami.Smacznego
Maminek kulinarnydolewamy po szklance wody ( połowę zalecanej ilości ).Pozostawiamy do zastygnięcia.Wszystkie owoce kroimy w kostkę i mieszamy. Zastygnięte galaretki kroimy także w kostkę.Część układamy na dnie pucharków. Na galaretkę kładziemy mieszankę owocową i galaretkę. Deser właściwie jest gotowy, ale całego efektu jak zwykle dodaje dekoracja. Możemy ją zrobić z bitej śmietany, dołożyć kandyzowane owoce
Maminek kulinarnylody do blendera i miksujemy. Wstawiamy na 2 godziny do zamrażalki, miksujemy ponownie, a na koniec zamrażamy jeszcze 4 godziny.Wyjmujemy pojemnik z zamrażalki 20 minut przed podaniem, nakładamy do pucharków i posypujemy pokruszonymi bezami i truskawkami
Smakowity Blog Kulinarnyżelatyną. Krem dzielimy na 2 równe części, do jednej dodajemy sok z cytryny i dokładnie mieszamy. Do drugiej dodajemy kakao rozpuszczone w miodzie pitnym, mieszamy. Obie masy wlewamy do pucharków i chłodzimy kilka godzin w lodówce.Sos wiśniowy: Wiśnie wrzucamy do garnuszka, dodajemy łyżkę miodu i gotujemy około 10 minut. Dodajemy łyżkę mąki, gotujemy jeszcze chwilę, nie przerywamy mieszania
Smakowity Blog Kulinarnyprzecież jako kelner jest świadkiem pieczenia chleba niemal codziennie), jednak to deser sprawił, że oczka mu się zaświeciły. Serio! I ja mu się wcale nie dziwię, bo niemal wylizałam pucharek. Panna cotta ze sprawdzonego już wcześniej przepisu, tym razem wzbogacona dodatkiem niewielkiej ilości kawy, dzięki czemu zyskała cudowny, karmelowy kolor. Ponieważ - moim zdaniem - panna cotta sama w sobie jest
Pożeraczka, czyli raz adobrze