przepis na chleb - 13000 przepisów (strona:90/867)

Chleb pełnoziarnisty na zakwasie 148

Chleb w moim domu jest pieczony raz w tygodniu, receptura jest już wypracowana, eksperymentuję czasami z rodzajami mąki. Ostatnio używam mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850, mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000 i dodatkowo wykorzystuję otręby żytnie. Tajemnica pieczenia chleba polega na wyhodowaniu dobrego zakwasu, dobraniu odpowiednich rodzajów oraz proporcji mąki w stosunku do dodawanej wody i duże pokłady cierpliwości. Zachęcam(...)pieczenia chleba, warto piec dla smaku jak i dla cudownego zapachu. Składniki: Etap I 400 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850 300 g mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000 1 szklanka otrąb żytnich 150 g aktywnego zakwasu (patrz jak przygotować zakwas ) 700 ml letniej wody 2 łyżeczki soli Etap II 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850 200 g mąki żytniej

Kuchcik gotuje
Chleb z dynią na zakwasie żytnim 172

przez krótki czas zawiesiłam wyrób domowego pieczywa. Dość szybko jednak doszłam do wniosku, że długo tak nie wytrzymam, bo nadmuchane powietrzem kajzerki zaczęły mi stawać w gardle, a żytnie chleby w piekarniach przypominały, ile jeszcze receptur jest jeszcze do wypróbowania. Nie pozostało mi nic innego jak ponownie zrobić zakwas (robienie zakwasu tu: klik), co też uczyniłam.Przepis na chleb(...)ryzykować rozlania się ciasta po kamieniu i wstawiłam je po wstępnym wyrastaniu od razu do ceramicznego garnka, w którym ostatecznie wyrosło i się upiekło.Kolejna różnica w moim przygotowaniu chleba to, że nie zostawiałam całego ciasta na kolejne 10 godzin w lodówce. Wyszłam z założenia, że w lodówce drożdże wolniej pracują i nie widziałam sensu przedłużania całego procesu. Wybór pozostawiam

W kuchni wieczorem
Chleb żytni na zakwasie z płatkami jaglanymi i o czytaniu 121

chwil na żadne inne! I wiecie co? Wierzę mocno, a nawet jestem przekonana, że kiedyś pokocha książki tak, jak ja! Jeszcze nie moge uwierzyć, że całkiem niedawno o pieczeniu chleba w domu mówiłam: „Dziekuję, to nie dla mnie!” Zarzekałam się, że chleb mi nie wyjdzie, nie wyrośnie, nie upiecze się… Wyszedł, urósł, upiekł się. A jak pachniał(...)jeden z tych przepisów, z którym eksperymentowałam, dodając ulubione dodatki. W tym przepisie dosypałam do chleba płatków jaglanych, które ostatnio bardzo polubiłam. Przepis jest prosty, choć na chlebek chwilę sie czeka. Przygotowania do jego upieczenia należ rozpocząć ok. 18 godzin wcześniej przed włożeniem go do piekarnika. Ale warto!   Składniki: na 12h przed pieczeniem 1 łyzka zakwasu żytniego pełnoziarnistego 150ml

Raj dla Podniebienia
Prosty chleb z octem 148

Chleb z octem? Co to za dziwoląg?! Dodawanie octu do chleba to wcale nie jest taki głupi pomysł, jak by się mogło wydawać. Ma on bowiem imitować typowy zakwas chlebowy . Przyznaję, że nie do końca ogarniam tajniki tego mechanizmu, ale sprawdziłam osobiście, w praktyce patent ten działa jak marzenie !  Chleb jest pyszny w smaku, o bosko chrupiącej skórce, miękki(...)łyżeczki suchych drożdży - płaskie 40g płatków jaglanych błyskawicznych - można zastąpić płatkami owsianymi 30g otrąb orkiszowych - można zastąpić otrębami pszennymi lub innymi  + łyżka otrąb do obsypania chleba z wierzchu przed pieczeniem 3 łyżki nasion lub pestek - u mnie po łyżce nasion siemienia lnianego, słonecznika i pestek z dyni   2 łyżeczki soli - płaskie   1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka octu

Grunt to przepis!
Chleb gryczany 149

Chleb gryczany, czyli jaki? Czyli taki, który jest zrobiony z mąki gryczanej.  Jest to chleb bardzo zdrowy, doskonale nadaje się dla osób na diecie. Zaletą tego chleba, jest również to, że wykonanie go jest bardzo proste i zajmuje mało czasu. Myślę, że upieczenie tego chleba może być doskonałym początkiem wielkiej "chlebowej przygody" . Wcześniej już "piekłam" chleb na blogu(...)link do posta zapraszam: chleb Składniki:  1 i 3/4 mąki gryczanej,  3/4 puszki mleka kokosowego, 1/4 szklanki oliwy, 1/4 szklanki syropu klonowego, Orzechy, Sól, 1/2 łyżeczki sody,  Puree z 2 marchwi (mogą być 2 banany, albo dynia), Cynamon 5-6 łyżek wody.  Wykonanie: Mąkę, sodę, sól i cynamon wymieszać w misce. W drugiej misce wymieszać oliwę

Smaki Przyprawy i Kolory
Chleb marchewkowy. 161

Doskonały domowy chlebek z marchewką, słonecznikiem, żurawiną, płatkami owsianymi. To taki chlebek rozmaitości gdzie główną rolę odgrywa utarta marchew. Przepis na 1 chleb  25x11 i 10 bułek. Kilogram mąki, paczka proszku, dwie marchewki, łyżka soli, dwie szklanki wody. Opcjonalnie można dodać po garści słonecznika, żurawiny, płatków owsianych. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dosypujemy sól i dodajemy pozostałe składniki(...)Mieszamy dokładnie na sucho, potem dodajemy wodę i wyrabiamy ciasto. Po wyrobieniu formujemy bułki i chleb, smarujemy rozbitym jajkiem i posypujemy nasionami. Potem nacinamy ostrym nożem i pieczemy. Bułki pieczemy 25-30 min./ 200 st.C, a chleb 50-60 min./200 st.C  Po wyjęciu studzimy na kratce minimum 30 min.  Smacznego

chleba naszego
Chleb na zakwasie z dzikich drożdży z wody cytrynowo - czosnkowej z makiem 160

Kolejny pyszny chleb rosnący z lodówce czyli bez naszej ingerencji ale możemy dzięki temu wydobyć jeszcze głębszy smak chleba a dodam jeszcze że ten chleb dużo wolniej się starzeje. On jest mało pracochłonny, ale czasochłonny, jednak jak sobie odpowiednio wyliczymy czas to okaże się upieczenie takiego chleba bajecznie proste. Najpierw robimy wodę zakwasową , potem zakwas na jej bazie(...)końcu zarabiamy pyszny chleb ze swoich ulubionych mąk lub z ulubionymi dodatkami. Ja teraz cieszę się smakiem chleba samego i wyczuwam zapach i smak danej wody zakwasowej. Ten jest wyborny, idealny na kanapki, bruschettę, grzanki. Warto eksperymentować aby potem zajadać pyszny chleb. Chleb na zakwasie z dzikich drożdży z wody cytrynowo - czosnkowej z makiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb żytni razowy 148

Postanowiłam, że zdecydowanie częściej muszę piec chleb. W końcu co swój wypiek to swój – dużo zdrowszy, niż ten ze sklepu. Przepis na chleb żytni razowy znalazłam na opakowaniu mąki. Opis przygotowania pieczywa był co prawda w oparci o taki sprzęt jak Thermomix, którego nie mam. Ale mimo(...)postanowiłam go wypróbować, używając miksera i byłam bardzo mile zaskoczona. Ciasto na chleb robi się bardzo szybko. Dodatkowo ciasto bardzo ładnie i szybko wyrosło przed pieczeniem, jak i w trakcie. W smaku chleb jest bardzo puszysty i smaczny, ale nie suchy. Czas wykonania: 2 h 20 min Ilość porcji: 1 bochenek

KuchniaWeDwoje.pl
chleb z kaszą gryczaną 161

Dobry domowy chleb, pachnący, świeży i pożywny :)  Skład: 1 kg mąki, 2 torebki kaszy, pół kostki drożdży, łyżka cukru, łyżka soli,  dwie szklanki ciepłej wody, pół szklanki tłuszczu. Jak zrobić: zaczyn... z rozkruszonych drożdży, cukru, łyżki mąki i szklanki wody.Kaszę gotujemy na sypko,  do przesianej mąki dodajemy wyrośnięty zaczyn, ostudzona kaszę, sól, tłuszcz i szklankę wody(...)wyrosło po minimum 1/2 h ... dzielimy i wkładamy do blaszek. Odstawiamy do wyrośnięcia, jak nie ma dobrego miejsca to można wstawić po prostu do zimnego piekarnika... Po kolejnym wyrośnięciu chlebów, smarujemy wodą i nacinamy. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na minimum 1 h. Pieczemy najpierw w 220 st. C/ 10 min., następnie 10 min. w 200st.C i potem

chleba naszego
Chleb z nasion, orzechów i kasz 136

różne wersje tego chleba natykałam się w internecie już wielokrotnie – chleb ten jest bez mąki, cały składa się z nasion, orzechów i kasz. Czasem można spotkać go pod nazwą „chleb zmieniający życie”. Bezglutenowy, bez jajek, samo zdrowie. Bardzo prosty do wykonania – składniki trzeba właściwie zmieszać, odstawić i potem upiec. Zbierałam się do niego wielokrotnie(...)pozwolić na dużą dowolność jeżeli chodzi o składniki (różne nasiona, orzechy, suszone owoce), natomiast ważne jest żeby dodać coś co skleja (siemię lniane, nasiona chia). Bałam się trochę, że chleb będzie się kruszył ale na szczęście mimo, że jest delikatny to da się kroić zwarte kromki. Ja zrobiłam do niego pastę z soczewicy i pieczonych marchewek (wrzucę na bloga wkrótce

Cooking for Emily
Chleb gryczany zwany tatarczuchem spod Radomska - lutowa piekarnia 164

lutym w piekarni  Amber  chleb gryczany. Dwie wersje: na drożdżach ( przepis Ani) i zakwasowy ( przepis   Gucia ). Piekłam na zakwasie, chleb wyszedł bardzo smaczny, mimo że w trakcie pieczenia nieco siadł. Jak dla mnie trochę mało słony, ale to kwestia upodobań. Foremkę wysmarowałam olejem i obsypałam otrębami. Pominęłam miód, do ciasta dodałam kminek - kminek w chlebie uwielbiam. Być(...)może mój chleb to nie tatarczuch spod Radomska, ale wart upieczenia i spróbowania. Polecam! Chleb gryczany zwany tatarczuchem spod Radomska - podaję za Amber "(przepis na drożdżach) 2 szklanki mąki gryczanej 1/2 łyżeczki soli 1/2 szklanki cukru + 1 łyżeczka 1 szklanka wrzącej wody 2 łyżki śmietanki 30% 1/2 szklanki letniej wody 1 paczka drożdży(100 g) Mąkę gryczaną zaparzyć szklanką wrzącej

Stare Gary
Chleb bezglutenowy (paleo, bez drożdzy, gryczany) 136

potrafię poradzić sobie bez pieczywa. Pomocy!”. Mnie do pieczywa już tak bardzo nie ciągnie, od czasu do czasu zjadam indyjski chlebek naan lub paleo bułkę. Albo właśnie ten chleb. Jest to idealny przepis dla tych z Was którzy nie wyobrażają sobie dnia bez kromki chleba z szynką. Typowe wypieki paleo nie zawsze nadają się jako substytut chleba. Najczęściej są bardziej(...)słodkie niż typowe pieczywo, wręcz smakiem przypominają ciasto. Ten chleb bezglutenowy jest inny, chrupiąca skórka, mięsisty środek, idealnie pasuje do kanapek. Można z niego także zrobić tosty. Jak wiecie jestem fanem prostych i nieskomplikowanych przepisów, które można przygotować w kilka chwil, a ten chleb bezglutenowy się pod to kwalifikuje. Składniki: 400 g mąki gryczanej 80 g mąki z tapioki

PaleoLife
Zakwas na chleb - krok po kroku 152

długo stał w lodówce bez dokarmiania), więc musiałam wyhodować nowy zakwas albo przygarnąć od kogoś, kto chciałby się nim podzielić. Powiem Wam, że te pawie dwa miesiące bez domowego chleba były ciężkie;) Bardzo tęskniliśmy za tym smakiem i zapachem, wypełniającym kuchnię... W końcu pogoda dopisała, a ja mogłam wziąć się do roboty. Dlaczego piszę o pogodzie? Ponieważ w maju było(...)dość chłodno, kaloryfery już nie grzały, a wiadomo, że zakwas lubi ciepło. I tak oto po kilku dniach mieszania, dokarmiania i czekania znów go mam! Pierwszy chleb na nim już upieczony, mimo moich obaw i braku drożdży wyrósł fenomenalnie. Wczoraj podczas Pikniku Smakosza chleb cieszył się powodzeniem i podbił niejedno podniebienie;) Wiele osób pytało, czy na blogu znajdą przepis

Obiad gotowy
Chleb razowy z jogurtem, bez wyrastania (Pane integrale allo yogurt, senza lievitazione) 119

Uwielbiam zapach pieczonego chleba w domu. Staram si ę  piec chleb jak najczęściej, ale gdy mam niewiele czasu, wtedy sięgam po szybkie przepisy.  Właśnie takim szybkim przepisem chciałam si ę  z Wami podzielić. Chleb razowy z dodatkiem jogurtu naturalnego. Z zewnątrz ma chrupiącą skórkę, w środku jest puszysty i bardzo delikatny w smaku. Chleb nie wymaga wyrastania(...)godzinę mamy przygotowany gorący i pachnący bochenek. Dodatkowym plusem chleba jest jego długo utrzymująca si ę  świeżość. Mam nadziej ę ,  ż e będzie Wam smakował. Smacznego! **** Adoro il profumo del pane appena uscito dal forno. Spesso faccio il pane in casa, ma quando non ho tanto tempo da dedicare alla cucina, uso delle ricette di veloce realizzazione. Oggi

La grande e la piccola cuoca
Pszenny chleb drożdżowy z suszonymi pomidorami 123

Dawno nie było na blogu pieczywa, więc postanowiłam to nadrobić. Moim ulubionym rodzajem pieczywa jest pszenne, więc i moje własnoręcznie upieczone chleby czy bułki, też w większości są pszenne. Dzisiaj zapraszam na pszenny chleb drożdżowy z suszonymi pomidorami z oliwy. Chleb pachnący, dość lekki i smaczny. Jego niezaprzeczalną zaletą jest to, że dość długo utrzymuje świeżość. Przygotowuje się go dość(...)ciepłe miejsce, aby lekko podrosło. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 230 stopni. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze przez około pół godziny. Chleb powinien być lekko rumiany. Jeśli chcemy, aby był ciemniejszy, wtedy trzeba go piec kilka minut dłużej.  Upieczony chleb wystudzić na kratce. (Dobrze wypieczony powinien wydawać głuchy dźwięk, kiedy postuka się

Codzienna kuchnia niecodzienna