przepis na chleb - 13000 przepisów (strona:87/867)

Chleb pszenny, ziemniaczany... 113

Chleb ziemniaczany, bardzo dobry, pulchny i z chrupiącą skórką :) "jak ze sklepu" :)    ...jak to zrobić? po prostu, po domowemu...a wszystko zobaczycie na zdjęciach poniżej :) Potrzebujemy 1 kg przesianej mąki typ 450, 650...2-3 ziemniaki, pół kostki drożdży,  łyżkę cukru, łyżkę soli, 2 szkl. ciepłej wody, rozbite jajko do posmarowania, nasiona do posypania.   Ziemniaki gotujemy(...)ręki...odstawiamy na minimum 1/2 h w ciepłe miejsce... pod przykryciem niech zacznie rosnąć...  Następnie dzielimy na dwa kawałki i wkładamy do dwóch foremek 30 x 11 Chleb jest długo świeży, więc nie opłaca się piec jednego :) ...w formach rozpłaszczamy ciasto na całości... ...teraz wstawiamy na 20 min. do piekarnika nagrzanego do 50 st.C... ...gdy wyrośnie, wyjmujemy chlebki

chleba naszego
3 x chleb z garnka 464

Internet oszalał na punkcie chleba pieczonego w garnku. I słusznie, bo to absolutny hit i chyba nasze największe odkrycie ostatnich miesięcy! Jego fenomen polega na tym, że nie wymaga wygniatania, praktycznie robi się sam leżąc wygodnie w lodówce. Ważne, aby drożdże, jeśli wybieramy świeże, były naprawdę świeże. Zapewni to ładne rośnięcie i pewność, że nie powstanie zakalec. Jeśli nie mamy(...)świeżych. I wszystko się uda. Wprawdzie suche drożdże wolniej pracują, a co za tym idzie - ciasto nie rośnie tak szybko, jednak w perspektywie całonocnego wyrastania chleba, nie ma to tak wielkiego znaczenia. Co do naczynia, w którym ma rosnąć chleb, musi być ono wysokie. Chleb bardzo dużo urośnie. Raczej nie polecamy metalowych misek, podobnie, zresztą z łyżkami

Kuchnia od dwojga
Chleb żytni na własnym zakwasie 170

moim domu chleb piecze mąż. Z całą swoją wiedzą i doświadczeniem podzielił się z Wami w poście poniżej. Zapraszam na prawdziwy chleb.  Pieczenie chleba na zakwasie bez drożdży składa się z kilku etapów: -zakwas -zaczyn -wyrabianie -wyrastanie i pieczenie Zakwas  Zakwas robimy na 3, 4 dni przed pieczeniem chleba.  Do naczynia (podłużnego w kształcie szklanki)  wsypujemy(...)powierzchni ciasta palcem powinny pokazywać się jakby rozrywane, przypominające gąbkę, struktury.  [Są też inne procesy wielokrotnego dodawania i wyrabiania ciasta już w tym momencie dla uzyskania innych rodzajów chleba, lecz w tym przepisie podaje najprostszą drogę.] Wyrabianie Do zaczynu dodajemy 400 g mąki i ok 350 ml wody. Mieszamy i wyrabiamy ręcznie do momentu, kiedy ciasto chlebowe zacznie

AZgotuj!
Chleb zmieniający życie - bez mąki 143

Britton z bloga  my new roots . Jeżeli jeszcze go nie próbowałeś spróbuj koniecznie, może od razu nie odmieni Twojego życia, ale na pewno zaszczepi nawyk do zdrowej żywności. Chleb nie zawiera grama mąki składa się z samych ziaren. Jest niesamowicie zdrowy, dobry dla naszych jelit i bardzo pożywny. Polecam go szczególnie tym, którzy preferują domowy chleb a nie przepadają(...)zabawą z mąką i związanym z nią bałaganem. Chleb zmieniający Twoje życie jest banalny w przygotowaniu wystarczy wrzucić wszystkie składniki i dobrze wymieszać. Nie zawiera drożdży zatem nie ma co "upaść" I jak to mówi moja mama "co włożysz to dostaniesz" dlatego składniki są szalenie istotne! Za pierwszym razem gdy robiłam ten chleb nie dodałam istotnego składnika mając nadzieję

Wylizany Rondel
Chlebowy wieniec z dynią, fetą i oliwkami (pizza zawijana) 146

wieniec. I sami przyznajcie, że wyszedł mi kawał efektownego bochna! :) Wieniec po odstawieniu do wyrośnięcia nieźle się rozrósł, niemal tracąc swój świadczący o wieńcowym rodowodzie pusty środek :P Takim chlebem zrobicie furorę na imprezie i nikt Wam nie uwierzy, że bazowaliście na cieście na pizzę. A spakowany na drugie śniadanie z pewnością wywoła uśmiech na niejednej twarzy. Choć oczywiście najlepiej(...)zagnieceniu i pozostawieniu do wyrastania przez 2 godziny w temperaturze pokojowej, wstawiłam go do lodówki, a za pieczenie chlebka wzięłam się następnego dnia rano. Oczywiście możesz tez upiec chleb od razu. Jeżeli ciasto było w lodówce, wyjmij je na 1-2 godziny przez planowanym pieczeniem.  Dynię pokrój na niedużą kostkę. Dyni piżmowej nie musisz obierać ze skórki. Na rozgrzaną

Chilli Czosnek i Oliwa
Chleb marchewkowo-orkiszowy 171

Idealne śniadanie? Świeże pieczywo z chrupiącą skórką, domowa konfitura, biały ser, kubek kawy z mlekiem. Tak! To lubię! I ze wszystkich sił będę Was przekonywać do pieczenia chleba. Bo nie ma lepszego. Kto spróbował, ten wie. Chleb który dziś Wam prezentuję to efekt małego eksperymentu. Ma ciekawy kolor i smak, a to za sprawą tartej marchewki oraz świeżego soku(...)marchwi, którym zastąpiłam część wody dodanej do wyrabiania ciasta na chleb. Eksperyment uważam za udany. Chleb wyszedł pyszny, z delikatnie wyczuwalną słodyczą marchewki. Polecam ten przepis oraz moje pozostałe przepisy na  chleby  na zakwasie i nie tylko. Składniki: 170 g  aktywnego zakwasu żytniego 400 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1 łyżeczka soli garść siemienia lnianego 1 marchewka, starta

Smakowity Blog Kulinarny
Chleb pszenno- żytni na zakwasie 99

Miękki, z chrupiącą skórką. Idealny chleb na zakwasie. Pszenno- żytni, najsmaczniejszy. Sposób wykonania analogiczny do poprzedniego wpisu, różnią się natomiast proporcje, dzięki czemu chleb jest mniej wilgotny, mniej zbity, dużo bardziej miękki niż pszenno- gryczany. Wykonajcie i przekonajcie się sami. Składniki (na 2 bochenki): Zaczyn: 100 gram gotowego zakwasu 10 gram mąki żytniej 80 gram mąki pszennej(...)wody Chleb: cały zaczyn 800 gram mąki pszennej 80 gram mąki żytniej 450 ml wody 1 łyżka soli Składniki na zaczyn mieszam i odstawiam na 10-12 godzin w ciepłe miejsce. Po tym czasie zaczyn mieszam z wodą, solą i mąkami. Wyrabiam gładkie i elastyczne ciasto, które odstawiam na 2,5-3 godziny w ciepłe miejsce. Mniej więcej

Mango Papaja
Chleb na zakwasie ze śmietaną, fasolą i marchewką 122

Chleb z fasolą i marchewką, to chleb po przejściach. Opracowałam sobie przepis i testowałam go kilka razy. Za każdym razem wkładając do piekarnika keksówkę pełną ciasta miałam nadzieję, że tym razem będzie akurat. Ale nie był. Główna wada polegała na rozsypującym się wnętrzu i zbyt twardej skórce. Oczywiście zjedliśmy, bo chleb to rzecz święta i nie wyrzucę chleba choćby(...)płynów i w końcu wyszło na tyle dobrze, że zamieszczę przepis. Fasola i marchew działają tutaj podobnie jak ziemniaki - wpływają na lepszą wilgotność i trwałość gotowego pieczywa. Ostateczna wersja chleba, to miękki, pyszny, sprężysty miąższ o ciekawym kolorze i cienka chrupiąca skórka. To chleb również dla tych, którzy cierpią na nadmiar zakwasu, co domowym piekarzom czasem się zdarza :) Tutaj potrzeba

Posadzone i zjedzone
Chleb mieszany na zakwasie i miodzie z oliwkami w sierpniowej piekarni 181

sierpniowej piekarni Amber wypiekaliśmy chleb według... mojego przepisu! Aniu, dziękuję, że zdałaś się na mnie - to duże wyróżnienie, ale i wielka odpowiedzialność. Mam nadzieję, że smakował wypiekającym oraz ich rodzinom i znajomym. Oryginalny przepis znajduje się tutaj (klik) . Zmieniłam go, by nie mieć przesytu. Muszę przyznać, że zamiana oliwek czarnych na zielone sprawiła, że chleb ma bardziej wyrazisty smak. Składniki(...)oliwkach można ciut więcej) 330 g + 20 g wody 15 zielonych oliwek (dałam mniej niż czarnych zachowawczo, ale spokojnie można dodać więcej) Na pół godziny przed wyrabianiem ciasta na chleb namoczyć siemię lniane i babkę płesznik w 20 g wody. Wymieszać i odstawić do napęcznienia. W dużej misce wymieszać mąki, sól, miód i zakwas. Dolać ok. 200 g wody oraz

Weekendy w domu i ogrodzie
Tartine bread Ch. Robertsona w majowej piekarni 184

Warunki na tyle pozwoliły, że znów dołączyłam do wspólnego wypiekania w piekarni Amber :) Tym razem wybór padł na chleb pszenny Chada Robertsona. Jeśli dobrze zaplanuje się wypiek, ma się dobry zakwas chleby (mój ma dobrych kilka lat) i nie jest się śpiochem, to wystarczy doba, by go upiec. A warto! Jest pięknie wyrośnięty (strukturą trochę przypomina ciabatę), a w domu(...)unosi się niesamowity zapach. Składniki (na 1 bochenek o masie ok. 0,95 kg): Zaczyn (leaven) 1 łyżka aktywnego zakwasu pszennego (chleb będzie delikatniejszy, mniej kwaśny) lub żytniego 100 g letniej wody 50 g mąki pszennej jasnej, np. typ 650, 750 50 g mąki pszennej razowej, typ 2000 Ciasto 350+25 g letniej wody (moim zdaniem tej wody jest

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb sędziszowski żytni z piekarni Iza 189

Macierzą, mieści się Zakład Cukierniczo- Piekarniczy IZA . Już na schodkach, prowadzących do przyzakładowego sklepu, dopada nas obezwładniający cudowny aromat słodyczy. Po przekroczeniu progu dołącza do niego zapach świeżego chleba. Zakład prowadzony jest przez rodzinę Szczęch od początku lat osiemdziesiątych. Przedtem, jeszcze pod koniec lat siedemdziesiątych produkowali słynne lody na Baranówce. No, ale to wiemy już tylko z historycznych przekazów(...)produkują teraz można kupić, spróbować i ocenić. A asortyment jest naprawdę duży. Kilka gatunków chleba, z chlebem sędziszowskim żytnim oraz wiejskim na czele. Poza tym chałki, strucle, keksy, ciasta krojone, ciasteczka, torty, drożdżówki, pączki i wiele, wiele innych Najpierw szybka degustacja, a potem ruszyliśmy na zwiedzanie. Po zakładzie oprowadzał nas Pan Henryk Szczęch. W piekarni IZA panuje przywiązanie do tradycji

królestwo garów
Chleb piwny z suszonymi jabłkami i "Zapach miłości" 153

świątecznym objadaniu się ciastami naszła mnie ochota na chleb bez dodatku cukru, ale jednak ze słodkimi akcentami. W szafce znalazłam zapas suszonych latem jabłek. Zamiast wody, użyłam piwa i wyszedł słodko-goryczkowy chleb na codzienne kanapki. Składniki : 550 g mąki pszennej chlebowej saszetka (7g) suchych drożdży łyżeczka soli ok. 400 ml jasnego piwa duża garść suszonych jabłek Mąkę wymieszać(...)ciasto. Odstawić ciasto na ok. 30 minut. Przełożyć ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Uformować bochenek mokrymi rękoma. Przykryć ciasto i odstawić na godzinę-dwie do wyrośnięcia. Piec chleb ok. godziny. Będzie dobrze wypieczony, gdy po uderzeniu od dołu słychać będzie głuchy dźwięk. Zaraz po wyjęciu chleba z piekarnika, posmarować go pędzelkiem kilkakrotnie moczonym w przegotowanej wodzie. Odstawić chleb

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb superfood na zakwasie i miodzie 202

Chleb, który dziś proponuję, powstał niejako "nawinie" (co się nawinie, to w chlebie) i dzięki temu zużyłam różne resztki, które w chlebie idealnie się spisują. Dodatek płatków powoduje, że chleb długo pozostaje świeży i pulchny, choć jest bez chemicznych spulchniaczy. Pamiętajcie, że dodatek siemienia lnianego i nasion szałwii hiszpańskiej (chia) wymaga dostarczenia do organizmu dużej ilości wody. Są to nasiona(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę. Piec 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni C do tzw. suchego patyczka. Usunąć papier do pieczenia i odłożyć chleb do ostudzenia. Kroić po ostudzeniu. I uzupełniać systematycznie płyny - dodatek siemienia lnianego i chia do tego zobowiązuje ;)   Szeroki wybór superfood można znaleźć w sklepie internetowym: www.sklepagnex.pl ----- Podobne: Chleb amarantusowo

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb ze świeżą bazylią 147

Któż z nas nie lubi zapachu świeżego chleba? U mnie dziś chleb z ziarnami oraz świeżą bazylią. Dodatek ostatniej sprawia ,że chlebek ma śródziemnomorski aromat. Chleb pieczemy w automacie do chleba na programie NORMALNE. Zachowujemy kolejność dodawania składników. Składniki 300 ml letniego mleka 1 łyżka oleju kokosowego extra virgin  Skworcu 540 g mąki pszennej 6 łyżek ziaren słonecznika(...)pół torebki suchych drożdży garść liści bazylii posiekanych na paski lub poszarpanych na kawałki Wszystkie składniki wkładamy po kolei do formy i wybieramy program podstawowy. Podejrzewam, że ten sam chleb można zrobić również metodą tradycyjną, w piekarniku. Piekarze i piekareczki powinni sobie z tym poradzić. Chleb z automatu robię wtedy ,kiedy mam mnóstwo innych zajęć ,a zależy mi na świeżym

Z Kuchni Do Kuchni

Proponowane wyszukiwania