potrzeba wymyślnych składników. Takie, które każdy bez problemu zrobi. Zatem dzisiaj coś naprawdę prostego. Grzanki. Idealne np. do różnych zup-kremów. A przy okazji można zrobić recykling starego chleba, zamiast go wyrzucać. Ale najpierw pewna historia... Długa, ale zdecydowanie warto przeczytać. "Zima idzie, a ja w starych adidasach już miałem dziurę taką, że można było 2 palce wsadzić więc(...)włoskiego lub hiszpańskiego zaopatrujemy się w wysokogatunkową oliwę. Tak było i tym razem. I tę właśnie oliwę przerobiliśmy na tytułowe grzanki. Więc jakby co, to polecamy ;) A teraz przepis: chleb oliwa ulubione zioła (u nas granulowany czosnek, zioła prowansalskie, szczypta soli, papryka ostra i słodka, kurkuma. Kurkumę dodajemy wszędzie. Zawsze. Noo, do kawy i herbaty nie dajemy) Chleb kroimy
Marder&Marder Manufacturechleb spadł na mnie niespodziewanie. Jedna z czytelniczek podsunęła mi link z przepisem Margarytki pod sam nos. Zaiskrzyło od razu. Spodobało mi się w nim to, że jest równie mało wymagający jak Chleb Orkiszowy z ziarnami , a przygotowuje się go identycznie. W chwili czytania już wiedziałam, że i ten chleb będzie długo zachowywał świeżość. Nie myliłam się. Jest to dość(...)jednym razem, ale przez te kilka dni. Raz nawet brakło mi mąki typ 650, miałam tylko 100 g i 350 g dosypałam tortowej i chlebowej, a chleb wyszedł równie pyszny! Byłabym zapomniała, przepis trochę zmodyfikowałam pod siebie i ja ten chleb piekę na mąkach pszennych. Osobiście uwielbiam czarnuszkę, a moje dziecko nie znosi, więc jak piekę dla siebie dodaję
Blondynka GotujeOstatnio chleb z oliwkami piekłam ponad rok temu. Przy okazji ostatnich upałów przypomniał mi się ubiegłoroczny urlop, mijane wtedy gaje oliwne i śródziemnomorski klimat. W ten sposób powstał mi w głowie nowy pomysł na chleb na zakwasie w połączeniu ze smakiem polskiego miodu. Składniki ( na keksówkę o wymiarach (26 x 8 x 7) cm) : 240 g aktywnego zakwasu żytniego ( kliknij(...)razowej mąki orkiszowej 250 g mąki pszennej łyżeczka (8 g) soli łyżka płynnego miodu 330 g + 20 g wody 18 czarnych oliwek Na pół godziny przed wyrabianiem ciasta na chleb namoczyć siemię lniane w 20 g wody. Wymieszać i odstawić do napęcznienia. W dużej misce wymieszać mąki, sól, miód i zakwas. Dolać ok. 200 g wody oraz napęczniałe siemię. Wymieszać
Weekendy w domu i ogrodzieKrokiety z chleba tostowego z szynką i serem to pomysłowe, a zarazem proste danie, które świetnie sprawdzi się jako przekąska na imprezę . Więcej pomysłów na imprezowe dania znajdziecie również tutaj: Przekąski na Sylwestra i tutaj: Sałatki na Sylwestra (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Krokiety z chleba tostowego z szynką i serem – Składniki: 6 kromek chleba tostowego 6 plastrów sera 6 plastrów(...)szynki ketchup 2 małe jajka do opanierowania sól, pieprz, papryka słodka czerwona, bazylia suszona (do smaku) bułka tarta do opanierowania olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Krokiety z chleba tostowego z szynką i serem – Wykonanie: Każdy kawałek chleba tostowego pozbawić skórek, rozwałkować cieniutko wałkiem (by łatwiej zwijało się krokiety). Każdy kawałek chleba posmarować delikatnie ketchupem, nałożyć plaster sera
Kulinarne Przebojejest najlepszy. Wiemy z czego jest zrobiony i dlatego smakuje o dużo lepiej niż kupowany. Dziś idealny chlebek dla ludzi bardzo zabieganych i nie mających czasu na wyrobienie ciasta. Chleb wg. tego przepisu jest bardzo prosty w przygotowaniu, bo wcale nie potrzebuje zagniatania , wystarczy tylko wymieszać składniki łyżką i wstawić do lodówki na długie godziny. Sam etap zrobienia (bez wyrastania(...)zajmuje dosłownie 2 minuty! Taki chleb zawsze zaczynam robić późnym wieczorem ok. 8-10 godz wieczora, następnie z rana po obudzeniu się, chleb jest już wyrośnięty (8 godzina rana) i wtedy formuję z jego bochenek, przykrywam ściereczką i zostawiam do wyrośnięcia, póki jestem w szkole. Po powrocie chlebek wstawiam do piekarnika i już za godzinkę jest gotowy! Na liczbach wygląda
Kuchnia ŁukaszaPrzepyszny chlebek własnej roboty ,prosty w wykonaniu z dodatkiem siemienia lnianego i płatków owsianych.Z podanych składników wychodzi jeden , duży Bochenek chleba. Danie ma 231 kcal. 1 kromka chleba pszennego z Siemieniem Lnianym 1/2 trójkącika serka topionego light 1 łyżeczka pasztetu drobiowego 1 mała gruszka **************************************** Kromkę chleba posmarować serkiem Topionym i pasztetem.Podawać z gruszką. Chleb Pszenny z Siemieniem Lnianym(...)dag.mąki pszennej 1.5 łyżeczki soli siemię lniane do smaku i do posypania chleba płatki owsiane do obtoczenia letnia woda ok.1 szkl lub więcej ( ile wejdzie w ciasto) 70 g.świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru ********************************* Mąkę posolić ,można dodać po łyżce siemienia i płatków( ja w nich obtoczyłam chleb).Drożdże pokruszyć ,dodać cukier ,wymieszać z wodą,wlać do mąki
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiDawno nie piekłam chleba, ale motywacją do upieczenia chleba jest comiesięczne wspólne pieczenie różnych chlebków.Tym razem pieczemy chleb ziołowy z płatkami owsianymi..przepis pochodzi stąd .Chlebek z dodatkiem różnych ziół..z początku miałam obawy co do tych ziół, ale chlebek wyszedł pyszny... nawet wyrósł poza blaszkę.Ja nie mam zakwasu , więc zrobiłam z większej ilości drożdży i wody(...)obsypać płatkami owsianymi. Przykryć ściereczką i odstawić na ok 1 godzinę, do podwojenia objętości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stC na 55-60 minut. Jesli uznamy, że chleb jest za mało wypieczony, dopiec go przez kolejne 10 minut. Wyjąć z piekarnika, po 5 minutach wyjąć z formy i wyłożyć na kratkę. Kroić po wystudzeniu. Chleb ziołowy na blogach
Moje domowe kucharzenieUpiekłam chleb z nasionami na drożdżach. Dwa pięknie wypieczone bochenki z mnóstwem nasionek. Chleb pszenno żytni, bo taki nam najbardziej smakuje. Uwielbiam domowe pieczywo! Zazwyczaj piekę bułki albo bagietki . Ale od czasu do czasu piekę i bochenki chleba. Chleb z nasionami…muszę zawsze coś dodać do środka. Czy to będzie słonecznik, pestki dyni…wszystko zależy od tego(...)akurat mam pod ręką. Chleb z nasionami Składniki: 2 bochenki 200 g żytniej mąki 750 – 800 g pszennej mąki 50 g drożdży 800 ml zimnej wody 1 łyżka soli i ciut więcej 200 ml nasion słonecznika 100 ml siemienia lnianego 100 ml sezamu, u mnie czarny Rozpuść drożdże w wodzie. Dodaj obie mąki po części i zagnieć ciasto. Jeśli
codojedzeniaKolejna propozycja na chleb z automatu, szybki i bez stresu. Tym razem padło na mąkę orkiszową, którą bardzo lubię. Dodatek pestek dyni wzbogacił całość ,a olej kokosowy ,to świetny zamiennik masła czy innego oleju. Składniki ( dodajemy po kolei ) 350 ml maślanki 450 g mąki orkiszowej SYMBIO 6 łyżek pestek z dyni SYMBIO 1 łyżeczka soli, można dać śmiało(...)trochę więcej łyżeczka cukru torebka suchych drożdży U mnie chleb robił się na programie – RAZOWE Włóż wszystkie składniki do formy na chleb. Ustaw program i zostaw. Chleb gotowy. Warto mieć maszynę do chleba w domu. Zazwyczaj piekę chleb w piekarniku, ale są sytuacje kiedy maszyna do chleba ratuje mnie i pomaga mi zaoszczędzić sporo czasu. Mój chleb podałam z łososiem
Z Kuchni Do KuchniDzisiaj zakwas. Tym razem jednak zakwas nie na chleb, a na jedną z naszych ulubionych zup – barszcz biały lub żurek. Taki domowy barszcz biały, z jajkiem o ostrawym smaku, drapiącym w gardle, z dużą dawką przypraw i czosnku. Taki barszcz właśnie uwielbiamy:) Taki barszcz może być zrobiony tylko na dobrym zakwasie. Zakwas możemy robić na bazie chleba żytniego, pieczonego(...)oczywiście na zakwasie i obowiązkowo chleba domowego. Innym rozwiązaniem jest zastosowanie zakwasu do chleba, jako startera. W tym drugim wypadku, zakwas będzie gotowy w ciągu 1-2 dni. W wypadku użycia chleba, musimy poczekać 3-4 dni. Warto zacząć eksperymentować z zakwasem na zupę już teraz, dzięki czemu na Wielkanocnym stole uzyskamy zupę idealną. Do zakwasu warto dodawać różne przyprawy
Mieszam w Garnkumąki pszennej typ 450 lub 650 -forma długość 30 cm wysokość 8 cm szerokość 10 cm -4 g drożdże suche -50 g żurawiny -50 g mieszanka ziaren do środka chleba (słonecznik,sezam,siemię lniane,siemię złote,pestki dyni -20 g mieszanki ziaren do posypania chleba Wykonanie -wszystkie składniki mieszamy ze sobą -formę wykładamy papierem do pieczenia -napełniamy formę ciastem
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Robiąc kolejne wpisy na temat chleba zastanawiam się jak jest jak to jest że on nam się nigdy nie nudzi, jemy go codziennie, a teraz wyobraźcie sobie że codziennie jecie pomidorową. Mogę się założyć że po tygodniu wychodziła by Wam uszami ;) a chleb ma coś w sobie że się nie nudzi. tak Mam też tak z jego wypikaniem...Uwielbiam(...)podczas wyrabianie staje się miękkie i elastyczne. To jest magia. I nic nie daję mi tyle satysfakcji i radości w gotowaniu, jak wypiekanie pieczywa. Przepis pochodzi z książki "O chlebie" E.Mórawskiej. Składniki: Zaczyn : 20 g zakwasu żytniego 360 g mąki żytnie typ720 300ml wody Połączyć wszystkie składniki zaczynu. Przykryć ręcznikiem bawełnianym i odstawić na 12-16 godzin. Ciasto właściwe
Delicious Titbitsprobiotyczny, na wzmocnienie, szczególnie jesienią i zimą, kiedy to buraki są naszym polskim warzywem sezonowym. Niezastąpiony do świątecznego czerwonego barszczu. Zobaczcie jakie to poste! Ten zakwas szykuję bez dodatku chleba. Ciężko kupić w sklepie ‘prawdziwy’ chleb na razowej mące i razowym zakwasie, bez żadnych dodatków i ulepszaczy, a nie zawsze mam czas za nim biegać po mieście albo czas(...)jego samodzielne upieczenie wtedy, gdy akurat nastawiam buraczany zakwas. Jeśli jednak upiekliście domowy razowy chleb i macie jego piętkę – możecie jej użyć do naszykowania tego zakwasu. Chleb razowy na naturalnym zakwasie jest kwaśny w smaku – procesy kiszenia w zakwasie z dodatkiem chleba zajdą szybciej. Bez chleba zakwas będzie tak samo dobry, potrzebuje tylko odrobinę dłuższego czasu kiszenia. Ten zakwas
Karo in the KitchenDrugi raz biorę udział we wspólnym wypiekaniu pieczywa w piekarni Amber . Tym razem został wybrany chleb na zakwasie, z czego się bardzo cieszę, bo preferuję właśnie takie chleby. Z przepisu wychodzi bardzo sycący chleb, który po ostygnięciu ma się ochotę zjeść w dużej ilości. Źródło oryginalnego przepisu tutaj . Zaczyn żytni Składniki : Zaczyn żytni 230 g mąki żytniej(...)minutach obniżamy temperaturę do 230 °C i tak pieczemy przez kolejne 15 minut. Po upływie tego czasu zmniejszamy temperaturę do 220 °C i tak dopiekamy chleb przez ostatnie 30 minut. Odstawić chleb/chleby do ostygnięcia. ----- Podobne: Chleb orkiszowy z otrębami Chleb żytnio-orkiszowy na zakwasie Chleb pszenny na zakwasie
Weekendy w domu i ogrodzieChleb marchewkowy…dawno nie piekłam. Po przeglądzie przepisów na chleb okazało się nawet, że na codojedzenia nie ma przepisu na chleb z marchewką. Musiałam nadrobić zaległości, przepis poniżej na bułki z marchewką i nasionami. Upiekłam bułki w kształcie trójkątów, typowy odrywany chlebek . Bułki bardzo puszyste, w środku bardzo marchewkowe, na śniadanie, na kanapkę do szkoły. Bułki z marchewką(...)ciasto na blachę, posmaruj rozmąconym jajkiem, posyp nasionami (u mnie sesam biały i czarny, mak, siemie lniane, płatki z jęczmiennej kaszy) podziel na kwadraty, a te na trójkąty. Przykryj chleb i postaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 30 minut. Nagrzej piekarnik na 225ºC na termoobieg i piecz chleb przez około 25 – 30 minut , w zależności od piekarnika. Upieczony
codojedzenia