przepis na chleb - 13000 przepisów (strona:94/867)

CHLEB ORKISZOWO-ŻYTNI NA ZAKWASIE, Z MĄKĄ PEŁNOZIARNISTĄ I MAKIEM 160

wielbicieli tradycyjnego chleba pszenno-żytniego, jego zdrowsza alternatywa. Chleb orkiszowo-żytni w wersji udoskonalonej. Dodałam do niego mąkę pełnoziarnistą (od której jestem wręcz uzależniona), zwiększyłam ilość wody i wyszła doskonalsza wersja już i tak bardzo zdrowego chlebka. Ja choć osobiście bardziej preferuję chleby pełnoziarniste: gryczano- orkiszowy (mój zdecydowany faworyt), owsiano-orkiszowy , żytni razowy , żytni jasny (z dodatkiem mąki pełnoziarnistej), ziarno(...)przy ziarnie , orkiszowy na orkiszowym zakwasie , to na taką kanapeczkę niekiedy również się skuszę. Moja Rodzinka ten chleb wprost uwielbia. Z podanych składników wychodzi jeden duży chleb, pieczony w formie o wymiarach 30x12cm (lub dwa mniejsze). Po upieczeniu taki bochen waży ponad 1,5kg. Ja piekę od razu dwa (jedno pieczenie, a zawsze można kogoś uszczęśliwić...), jeden pozostaje w domu

Smaczne Zdrowe
Na walentynki podaruj zdrowie. Chlebek chia. 179

obdarowywałam lub byłam  obdarowywana wymyślnymi "smakołykami" nafaszerowanymi różnymi dziwnymi składnikami, których na co dzień zazwyczaj nie brałam do ust. Genialnie prostym rozwiązaniem tego problemu okazał się domowy chleb. Nie bez znaczenia były moje wspomnienia z dzieciństwa, chleby na liściach chrzanu wypiekane przez babcię i mamę, magiczny zapach pieczonego chleba wypełniający wszystkie zakamarki domu i rumiane bochenki gromadzące rodzinę przy(...)czarny), 4 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie), 4 łyżki pestek słonecznika do posypania foremek. Przygotowanie:  * Jak przygotować zakwas żytni. Jeśli nie posiadacie zakwasu lub znajomych uzależnionych od wypieku chleba na zakwasie, musicie zacząć od wyhodowania własnego zakwasu co trwa 5-7 dni. Potrzebne będą mąka żytnia 720, mąka żytnia 2000, letnia woda i litrowy słoik (jeśli to wasz pierwszy

SzczyptaSmaQ
Chleb codzienny 900

Polecam domowy wypiek chleba, prosty przepis dla każdego kto ma piekarnik. Przesiewamy 1 kg mąki typ 650, dosypujemy 1 łyżkę soli i dodajemy 2 rozgniecione ziemniaki. W drugim naczyniu robimy zaczyn z 500 ml ciepłej wody, łyżki cukru, 50 g drożdży, 4 łyżki mąki.  Przykrywamy i odstawiamy na 10-15 min. do wyrośnięcia,  potem dolewamy wyrośnięty zaczyn(...)mąki ... ...dokładnie mieszamy łyżką lub mikserem, a po wymieszaniu wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy do czasu gdy podwoi swoją objętość. Następnie lekko zagniatamy i formujemy chleby lub bułki jak kto lubi :)  Można wykorzystać na czas wyrastania koszyczki... ale bez też można uformować . Chlebki znowu przykrywamy żeby zaczęły rosnąć, na minimum 30 min.... ...wykładamy na blachę, smarujemy

chleba naszego
Chleb z kaszy gryczanej 133

jedliście kiedykolwiek chleb z kaszy gryczanej? Jeśli nie to polecam go wypróbować. Chleb jest bez dodatku mąki i drożdży. Zrobiony jest z kaszy gryczanej niepalonej z dodatkiem słonecznika i sezamu. Oprócz tego do chleba dodałam czarnuszkę, która ma bardzo intensywny aromat, dzięki temu chleb ma ładniejszy zapach i lepszy smak. Na przygotowanie tego chleba potrzebujemy 70 godzin, także warto zaplanować(...)sobie zrobienie tego chleba wcześniej. Długo nie mogłam się zabrać za zrobienie tego chlebka, ale w końcu go wypróbowałam. Czytałam wiele pozytywnych komentarzy, że chlebek jest bardzo smaczny i nareszcie mogłam się sama o tym przekonać. Mówiąc szczerze, jedząc ten chleb bez żadnego dodatku, to nie bardzo mi smakuje, ale jako kanapka z serkiem i na przykład z pomidorem

kulinarne odsłony pati
Chleb bezglutenowy - gryczany 141

jest pyszny:-) Nawet mój mąż, który jak tylko ma okazję to schrupie zwykłą bułkę lub kromkę pszenną nie gardzi bezglutenowcem i zajada kanapki do ostatniego okruszka. Spróbowałam wielu sklepowych chlebów bezglutenowych. W smaku są ok. Jednak, jak to moja babcia mawia, są "głodne" - czyli nie sycą na długo i za chwilę znowu chce się jeść no i praktycznie nie zawierają(...)błonnika... Mój chlebek znakomicie syci, jest miękki i lekki, lekko wilgotny i nie kruszy się. Osobiście uwielbiam wszelkie wypieki jeszcze gorące lub najdalej lekko ciepłe. Ten chleb jest smaczny nawet po kilku dniach. Składniki: 500 g mojej mieszanki mąki bezglutenowej - z przepisu, który wrzuciłam w poprzednim wpisie 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 4 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki pestek dyni

Ze smakiem bez glutenu
Chleb orkiszowo-żytni z sezamem i "Żona plantatora herbaty" 203

Zdałam sobie właśnie sprawę z faktu, że dawno nie publikowałam przepisu na chleb według własnego pomysłu i że ostatnie przepisy na domowe pieczywo były związane z comiesięczną piekarnią u Amber. Spieszę zatem nadrobić ten brak, zwłaszcza że chleby piekę niezmiennie co tydzień. Od kilku miesięcy to chleby na mące orkiszowej z różnymi dodatkami. Składniki (na keksówkę(...)przykryć wilgotną ściereczką. Rano Odłożyć do pojemnika sporą garść ciasta na kolejny wypiek (przechowywać w lodówce). Przełożyć resztę ciasta do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wilgotnymi rękoma wyrównać powierzchnię chleba i ewentualnie posypać ziarnami. Nakryć ciasto wilgotną ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia (zajmie to ok. 2 godzin). Piec chleb 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni

Weekendy w domu i ogrodzie
PELNOZIARNISTY CHLEB ORKISZOWY NA MLEKU 167

PEŁNOZIARNISTY CHLEB ORKISZOWY NA MLEKU Dzisiaj przedstawiam przepis na chleb domowy wypiekany z mąki orkiszowej z dodatkiem mleka. Chlebek ten jest bardzo miękki w środku, puszysty o chrupiącej skórce. Bardzo długo zachowuje swoją świeżość, a to dzięki dodatkowi jakim jest mleko. Pięknie pachnie - już w trakcie wypiekania po domu roznosi się wspaniały aromat domowego pieczywa. Polecam przepis na ten domowy(...)chleb. SKŁADNIKI : na 1 duży bochenek zaczyn: 125 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej 125 g ciepłej wody 125 g ciepłego mleka 8 g drożdży suchych instant 1 łyżeczka cukru 125 g mąki pszennej (zwykłej)        Wszystkie składniki na zaczyn wsypujemy do miski, mieszamy, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na około 30 minut

Moja Książka Kucharska
Chleb w garnku pieczony 191

Chleb bez wyrabiania i bez ugniatania. Jakiś czas temu wpadł mi w oko chleb w garnku pieczony.... bez zagniatania bez mieszania. Wypróbowałam i polecam!!!! Wadę ten chleb ma jedną - jest dla mojej rodziny po prostu za mały ...stanowił doskonałą przekąskę dla chłopaków ....  Jedyne czego potrzebujecie to garnek żeliwny i dobre chęci Spróbujcie !!!!!! 450 g mąki pszennej(...)użyłam maki pszennej chlebowej) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 20 g świeżych drożdży lub 1 łyżeczka suchych drożdży 300 g zimnej wody Dzień przed wypiekiem chleba należy przygotować ciasto. Powinno się je pozostawić w temperaturze pokojowej na 12-18 godzin. Mąkę wymieszać z solą i cukrem. Jeśli dodajemy suszone drożdże – należy je wymieszać razem z mąką. Natomiast jeśli dajemy

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Chleb w doniczce pieczony 126

Przedstawiam Wam, ziołowy chleb walijski w doniczce pieczony. Od dłuższego już czasu zamierzałam zabrać się za chleb w doniczce, ale...no właśnie zawsze jest coś do zrobienia "na wczoraj". Dziś właśnie korzystając z okazji, zabrałam się ze znajomym do sklepu, gdzie doniczek multum było, ale były same duże.  Kupiłam więc dużą, rodzinną.  Jarek dziękuje za dzisiejsze zakupy. Chleb(...)drożdżowy.  Taki do zjedzenia na dziś, ew jutro, bo jak to chleby prosty drożdżowe, szybko usychają. Aromatyczny i lekki.  Pieczenie w doniczce nadało mu niesamowicie chrupiącą skórkę. Przepis na prostokątną doniczkę o wymiarach: 29/16/14 (długość/ szerokość/ głębokość) Możecie użyć trzech mniejszych doniczek, na przykład okrągłych. Słów kilka o przygotowaniu doniczki- Kupujemy doniczkę nową, glinianą. Trzeba ją następnie

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Marcowa Piekarnia Amber - chleb żytni z ziarnami 151

Marcowa Piekarnia Amber , tym razem moja propozycja. Dziękuję Anno! Jest nią chleb z mąki żytniej typu 1150 lub 1400, nazywanej dawniej mąką sitkową. Mąka ta ma szary odcień i jest czymś pośrednim pomiędzy jasną mąka żytnią typu 720, a ciemną pełnoziarnistą typu 2000. Nie jest ona obecnie zbyt popularna i czasem trudno ją dostać. Ja użyłem zamiast(...)niej mieszanki jasnej t 720 z pełnoziarnistą t 2000 w stosunku 2:1, co daje bardzo zbliżony rezultat. Chleb pieczony z takiej mąki łączy w sobie zalety zarówno chleba jasnego, jak i razowego.  Aby poprawić strukturę miękiszu i przyspieszyć wyrastanie, stosuje się tu niewielki dodatek mąki pszennej i drożdży. Przepis na jego wykonanie podałem tutaj: Chleb żytni z ziarnami

Przepisy na domowy ser i chleb
Chrupiący chleb z przyprawą kebab-gyros 178

Taka atrakcja kulinarna :) chleb z przyprawą kebab-gyros :) Smaczny, zwykły chleb wg prostego przepisu :) Składniki: 1 kg mąki, 1 opakowanie przyprawy, łyżka soli, opakowanie proszku do pieczenia,  0,6-07 litra wody, łyżka cukru, 4 łyżki octu i dwie łyżeczki sody. Jak zrobić: suche składniki łączymy ze sobą razem  w misce, mieszamy...  potem dodajemy wodę i ocet(...)sodą, wyrabiamy dokładnie i napełniamy formy 30x11 Przed pieczeniem posypujemy jeszcze  przyprawą :)  Pieczemy w 185-200 st. C / 50-60 min, po wyjęciu należy postukać w spód chleba,  żeby sprawdzić czy jest głuchy odgłos, jeżeli nie to dopiekamy jeszcze 5 minut na kratce :) Smacznego

chleba naszego
Chleb pieczony na proszku do pieczenia, bardzo prosty przepis. 289

Bardzo prosty przepis na chleb, gdy nie ma w domu drożdży, a zakwas "wyszedł" :) ... ...wówczas możemy upiec "chleb na proszku"  :)  Składniki: 1 kg mąki, 30 g proszku tj. opakowanie, łyżka soli, łyżka cukru, łyżeczka sody, 3 łyżki oleju, opcjonalnie nasiona lub zioła, 550ml-700ml ciepłej wody...  Jak zrobić: wszystkie suche składniki wsypać do miski, pomieszać, dolewać wody(...)foremkach ciasto wyrównujemy łyżką i wygładzamy pędzelkiem, możemy posypać nasionami, ziołami... tak przygotowane pieczemy 10 min/ 220 st., 15 min/200 st. i ~30 min/180 st.  Po upieczeniu sprawdzamy chleby stukając czy wydają głuchy dźwięk, jak tak tzn. że się upiekły,  jeżeli nie to dopiekamy już bez foremek na kratce :) Smacznego

chleba naszego
żniwa 147

jednak ciężka praca i żniwa, ... Dla mnie żniwa, to wspomnienia z dzieciństwa... Znalazłem oto  taki wiersz... http://wiersze.kobieta.pl/wiersze/zniwa-413835 Żniwa Dojrzewają owsy, jęczmienie się złocą, w polu zapach chleba, który swoją mocą W Polsce już są żniwa, nie dzwonią już kosy. Na polach kombajny tną i młócą kłosy, zbóż złociste ziarno do worków sypane będzie przemielone na chlebki kochane(...)Dojrzewają owsy, jęczmienie się złocą, w polu zapach chleba który swoją mocą każe rano wstawać i zbierać to zboże, by się nikt nie spóźnił, bo żałować może. Zbierają dar Boży w porę nam zesłany, by potem zajadać nasz chlebek kochany. Być wdzięcznym, że leży na ojcowym stole. codziennie jedzony ze smakiem do woli. Gdy się cofnę myślą do dzieciństwa swego

chleba naszego
Chleb bezglutenowy gryczany z doatkiem amarantusa 182

ostatnim czasie przestawiam się na jedzenie bez glutenu. Największe wyzwanie dla mnie to wypieki słodkie i chleby. Ale i tu z pomocą przychodzą książki i internet. Myślałam, że to bardzo trudne, ale jak się okazało nie taki diabeł straszy jak go malują :) Oczywiście nie obyło się bez porażek, ale najważniejsze nie poddawać się!!! Upiekłam pyszne ciasta robiłam makaron i naprawdę(...)jest to łatwe, wystarczy parę zasad, których warto się trzymać a chleb czy ciasto zapewne się upiecze. Zacznę o tego że chleby bezglutenowe najczęściej się zapadają, kruszą się a następnego dnia są zwyczajnie niesmaczne, ale jak upieczecie ten chleb to się mocno zdziwcie, że ten nie mam nic wspólnego z tym co napisałam wcześniej. Jest mięciutki ma super skórkę

Delicious Titbits
Panzanella czyli toskańska sałatka chlebowa 162

margerity stałą się południowa Campania. Jeśli natomiast chodzi o Toskanię to nie tylko zjemy tam pyszną zupę rybną, ale również najlepszą sałatkę chlebową. Kluczowym składnikiem tej sałatki jest czerstwy chleb. Ten toskański, wypiekany jest bez soli (zwany tam chlebemsciocco lub sciapo. Stosowanie chleba bez soli ma duże znaczenie, gdyż po namoczeniu i odciśnięciu, taki chleb bez soli nie staje się(...)zawiera dodatkowo czerwoną cykorię (radicchio), fenkuł, marchewkę, paprykę, szynkę, ser pecorino, tuńczyka oraz filety anchois, kapary oraz jajka na twardo. Jednak – jak wszyscy zgodnie podkreślają – najważniejszy jest tutaj toskański chleb. Składniki: na 2 porcje Czas przygotowania:20 min 4 kromki czerstwego chleba, najlepsza będzie ciabatta ( przepis ) 125 g mozarelli 4 dojrzałe pomidory 1 łyżka kaparów 3 filety anchois 2 ząbki

Słodki Kompromis