przepis na chleb - 13000 przepisów (strona:97/867)

Żytni chleb razowy z prażonymi orzechami 139

Smaczny i nieskomplikowany chleb na zakwasie z samej mąki żytniej razowej (pełnoziarnistej) z orzechami włoskimi. Tylko dwa etapy przygotowania ciasta: 24-godzinny zaczyn i ciasto właściwe. Stosuje się tu niewielki dodatek drożdży do ciasta przyspieszający wyrastania chleba w foremce. Można spróbować upiec go bez drożdży, ale chleb będzie wtedy dłużej wyrastał i może być bardziej kwaśny w smaku. Ilość składników

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb z polentą oraz "Dom i dalekie ścieżki" 143

niedawnym pieczeniu szkockiego chleba struan zostało mi trochę polenty i postanowiłam dodać ją do weekendowego chleba na zakwasie. Kasza smaku chleba nie zmienia. Sprawia natomiast, że pajda wygląda inaczej niż zwykle poprzez żółte paciorki polenty. Składniki (na keksówkę 29 x 10 cm): garść (ok. 150 g) zakwasu z poprzedniego wypieku ( kliknij tutaj, jeśli chcesz wykonać pierwszy zakwas ) 250 g razowej(...)przykryć wilgotną ściereczką. Rano Odłożyć do pojemnika sporą garść ciasta na kolejny wypiek (przechowywać w lodówce). Przełożyć resztę ciasta do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wilgotnymi rękoma wyrównać powierzchnię chleba i posypać pestkami dyni. Nakryć ciasto wilgotną ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia (zajmie to ok. 2 godzin). Piec chleb 1,5 godziny w temperaturze 190 stopni

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb jaglany bezglutenowy 185

Chleb bezglutenowy z mąki jaglanej i tapioki. Nie żebym nagle stał się zwolennikiem diety bezglutenowej, tak bardziej z ciekawości upieczony. Przypomina mi trochę jasne pieczywo pszenne, jest lekki, delikatny i raczej neutralny w smaku. Taki w sam raz na kanapki i tosty. Chleb prosty i szybki do zrobienia, a uzyskany efekt całkiem ciekawy. Korzystałem z przepisu znalezionego na stronie(...)ciasto podwoi objętość (1-1,5 godziny). Kiedy ciasto prawie już wyrosło nagrzać piekarnik do temperatury 175-180°C. Piec w  175-180°C około 45 minut. Jeśli chleb zbyt szybko spieka się z wierzchu - nakryć folią aluminiową. Po upieczeniu wyjąć z formy i zdjąć papier do pieczenia. Studzić na kratce ok. 1 godzinę. Smacznego

Przepisy na domowy ser i chleb
IRLANDZKI CHLEB SODOWY 124

smakuje jak domowy chleb. Uwielbiam jego zapach, który unosi się po całym domu podczas pieczenia. Zazwyczaj przygotowanie domowego chleba wymaga dużo czasu, ale z tym chlebem jest inaczej. Wystarczy wymieszać składniki i do pieca...40 minut i chlebek gotowy. Nie musi on wyrastać bo soda w połączeniu z maślanką wchodzi w reakcję, w wyniku której powstaje dwutlenek węgla, który spulchnia(...)ciasto.   Do upieczenia tego chleba zainspirował mnie oglądnięty program w Travel Channel - "Dziwaczne potrawy: Smakowite Miasta: Dublin".  P.S. Miałam zrobić jeszcze zdjęcia w środku chleba po jego wystygnięciu, ale zanim się obejrzałam chleb został zjedzony 😞Jak będę go piekła jeszcze raz to obiecuje, że zdjęcia tu umieszczę! Składniki: 2 szklanki mąki pszennej razowej 1 szklanka mąki pszennej

Kuchnia MagdaLeny
Chleb pszenno-żytni z płatkami owsianymi. 146

mąki żytniej razowej, 250 ml ciepłej przegotowanej wody, 40 g płatków owsianych błyskawicznych, 1 płaska łyżeczka soli, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżka oliwy, odrobina płatków owsianych błyskawicznych do posypania chleba, Przygotowanie: Przygotować zaczyn z drożdży – połączyć miód z drożdżami, dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia się drożdży. Do zaczynu dodać do łyżkę mąki (najlepiej z wcześniej odważonej na tą porcję(...)chleba) dobrze wymieszać i odstawić na chwilę w ciepłe miejsce. W tym czasie drożdże powinny delikatnie zwiększyć swoją objętość. Następnie połączyć ze sobą wszystkie pozostałe składniki; mąkę wymieszać z solą i płatkami, dodać zaczyn, wodę i oliwę. Wyrobić ciasto – powinno być lekko klejące. Oprószyć delikatnie mąką i przełożyć do miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić na ok. 1-2 godzin

rozgotowana
Chleb tostowy z ziarnami i nasionami chia. 132

Jakiś czas temu wypatrzyłam chleb tostowy na blogu  Leśny Zakątek  i zamierzałam go upiec. Szukałam przepisu na zdrowy chleb, z którego będzie można zrobić tosty.  Dlatego z przyjemnością wzięłam udział we wspólnym pieczeniu tego chleba w Piekarni Amber . Rzadko piekę chleb na drożdżach, a z mąki z pszenicy Durum jeszcze nie używałam. Więc było to dla mnie(...)nowe doświadczenie piekarskie. Chleb okazał się bardzo udanym wypiekiem. Ma miękki i lekko wilgotny środek. Pięknie pachnie prażonym sezamem i jest bardzo smaczny. Składniki: 800 g mąki z pszenicy Durum (semolina) 150 g mąki żytniej razowej 5-6 łyżek prażonego sezamu 3 łyżki prażonej dyni 3 łyżki prażonego słonecznika 50 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 650 g ciepłego mleka

Codziennik Kuchenny
Tost zapiekany z jajkiem 330

Pomysł na proste śniadanie – chleb tostowy z serem, wędliną i jajkiem. Składniki na jedną porcję: 2 kawałki chleba tostowego 1 plaster wędliny 1 plaster żółtego sera 1 jajko masło szczypta pieprzu szczypiorek do posypania Oba kawałki chleba posmarować masłem z jednej strony. Na chleb położyć ser i wędlinę i przykryć drugim kawałkiem chleba. Przy pomocy okrągłej, małej foremki docisnąć(...)środek chleba, tak aby powstało zagłębienie na jajko. W powstały dołek wbić jajko. Tosta przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 15-20 minut w temperaturze 180°C. Pod koniec pieczenia na brzegi chleba położyć małe kawałki masła, tak aby się rozpuściło i oblało całość. Po wyjęciu z piekarnika posypać pieprzem i drobno posiekanym szczypiorkiem

Bullio
Przepis: Robimy zakwas do wypieku chleba żytniego 137

chlebie żytnim już był post, jego znaczenie, i rola w odżywianiu. Kliknij i przeczytaj tu:  Rola pieczywa żytniego w odżywianiu człowieka      Dodam od siebie tylko, że osobiście od dawna obserwuje, że wystarczy tylko 4 kromki chleba żytniego w ramach posiłku😄. Kiedy jeszcze jadłem chleb "zwykły" pszenny 4 kromki nie wystarczały, potrzebowałem zjesć 5, a nieraz nawet(...)kromek😥 - i nie ma się co dziwić, że potem człowiek tyje...😆 !      Dopiero niedawno dowiedziałem się,  że chleb pszenny to puste węglowodany, podobnie jak wódka - ani jedno, ani drugie mi nie służy🤔. Składniki na zakwas: 100g mąki żytniej typ 720 100ml wody letniej przegotowanej o temp. 37 stopni Przygotowanie: Dzień 1: Bierzemy szklane naczynie (dość duże), wsypujemy

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Pieczemy chleb - cześć 2 159

Drożdże, fermentacja, prefermentacja                              - kilka ważnych szczegółów. Wiemy już jaką mąkę wybrać do jakiego chleba, ale nawet z najlepszej mąki chleba nie będzie jeśli nie użyjemy drożdży Drożdże to mikroorganizmy jednokomórkowe należące do rodziny grzybów. Żywią się prostymi cukrami zawartymi w cieście chlebowym, wytwarzając dwutlenek węgla(...)alkohol.  Dwutlenek węgla powoduje że ciasto rośnie. Alkohol wyparuje podczas pierwszych kilku minut pieczenie chleba i stąd właśnie jego szybki wzrost. Można spotkać w sklepie kilka rodzajów drożdży produkowanych komercyjnie (mam na myśli drożdże do wypieków- tylko takimi się teraz zajmujemy) Świeże drożdże prasowane-   Moja babcia używała tylko takich. Były kiedyś bardzo popularne wśród piekarzy, lecz zostały stopniowo

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Test: mieszanka chlebowa z Lidla (bezglutenowa) 192

ciemnej zabrałm się trochę inaczej. OPAKOWANIE Otrzymujemy kartonik z dwoma torebeczkami – w jednej jest mączna mieszanka w drugiej drożdże. Ta ilość pozwala nam na upieczenie jednego bochenka chleba. Na opakowaniu opis wszystkich czynności, które musimy wykonać oraz ewentualnych składników, które musimy dodać. W tym przypadku jest to woda (450 ml) i olej roślinny (50 ml). Instrukcja wykonania pieczywa wydaje się(...)ciecierzycy; środki zagęszczające: guma guar, hydroxypropylmetyloceluloz a; mąka lniana; zakwas (mąka z kosmosy ryżowej oraz ryżowej); cukier; sól; drożdże suszone: drożdże; emulgator: monostearynian sorbitanu   WYKONANIE Przygotowanie i pieczenia chleba jest zasadniczo dość proste. Ja wykorzystałam do tego mojego robota kuchennego. Na pewno mikser też da radę, bo ciasto nie jest jakieś „ciężkie” i lepkie, jak w przypadku normalnego chleba

Szybko Tanio Smacznie
Chleb orkiszowy pełnoziarnisty 383

Mąka, woda, sól i drożdże, to wszystko czego potrzebujemy do upieczenia tego bardzo smacznego chleba. Jest to chleb o dużym uwodnieniu ciasta (hydratacji) - 100%, tzn. na 500 g mąki użyłem 500 g wody.  Przepis, z którego korzystałem podawał uwodnienie 90%, lecz ja zwiększyłem je do 100%, ponieważ zastąpiłem jasną mąkę pszenną - mąką orkiszową pełnoziarnistą (taka mąka z powodu większej(...)Odwracamy szwem do dołu i zostawiamy przykryte na 15-20 minut. Robimy ostateczne formowanie bochenka i zostawiamy do końcowego wyrośnięcia w koszyku na 1,5-2 godzin. Przed wypiekiem chleb posypujemy mąką i nacinamy. Pieczemy 50-60 minut. Pierwsze 15 minut z naparowaniem w temperaturze 250oC, potem obniżamy temperaturę do 200oC. Studzimy na kratce przez co najmniej 1 godzinę. Smacznego

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb "zdrówko" - bez wyrabiania 141

Jeżeli uważacie, że pieczenie chleba jest zbyt trudne to od dziś zmienicie zdanie :) Chleb "zdrówko" to pomysł na drożdżowy wypiek, który przygotujecie z łatwo dostępnych składników, a ponadto ciasta w ogóle nie będziecie musieli wyrabiać. Chleb z poniższego przepisu ma idealnie chrupiącą skórkę, a środek pieczywa jest miękki i lekko wilgotny. Przepis na to pieczywo dostałam od koleżanki z pracy(...)Szczerze polecam wypróbować poniższy przepis! Składniki na 2 chleby*: 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej (500 g) 2 szklanki letniej wody  1/4 kostki świeżych drożdży (25 g) 4 łyżki płatków owsianych (45 g) 4 łyżki ziaren słonecznika (50 g) 5 łyżek siemienia lnianego (50 g) 1 łyżka zwykłego cukru 1 łyżeczka soli *chleby przygotowałam w dwóch podłużnych foremkach

Ugotować
Chleb orkiszowy z oliwkami na kapryśne choróbsko 191

względu na pogodę sama do sklepu się nie udam, żeby zachciewajkom żywieniowym osobiście ulżyć. Ostatnio jednak dojrzałam światełko w tym rozgrymaszonym, spożywczym tunelu i zamarzył mi się domowy chleb ! Ale nie taki zwykły - ma być rarytasowy na tyle, aby zaspokoić kaprysy jedzeniowe mojej grypy. Mój wzrok padł na słój zielonych oliwek stojący samotnie w opustoszałej lodówce. Nada się! Dodatkowo pomacałam(...)odstawiłam do wyrośnięcia. Potem trochę niecierpliwego oczekiwania, gdy pieczywko dopiekało się w piekarniku, a ja wygrzewałam zagrypione kości pod kołdrą w pokoju obok. I oto objawił się On! Chleb orkiszowy z oliwkami i przyprawami !  "Pychota!" - mruczy zaspokojone gastronomicznie choróbsko, po wciśnięciu we mnie gorącej jeszcze, pierwszej pajdy. Wyjątkowo się z nim w tej chwili zgadzam :) Efekty mojego piekarzenia dodaję

Grunt to przepis!
Chleb pszenny starodubski (Rosja) 202

Rosyjski chleb pszenny z zaparzaną mąką, na zakwasie i drożdżach. Bardzo smaczny, lekko słodkawy. Ma puszysty miękisz i chrupiącą skórkę. Oryginalny przepis podaje dodatek rodzynek, ja zastąpiłem je suszonymi śliwkami, zmniejszyłem też o połowę ilość miodu. Ja wolę taki mniej słodki, ale oczywiście można dodać tak jak podaje przepis oryginalny. Źródło przepisu: blog Siergieja ХЛЕБ & ХЛЕБ  Sposób przygotowywania(...)chleba można zobaczyć tu: film z YouTube w jęz. rosyjskim Składniki (na jeden bochenek z 500 g mąki): 500 g. - mąka pszenna typ 1050 15 g - słód żytni jasny 7,5 g - drożdże prasowane 7,5 g sól 25 g - syrop cukrowy (dałem 12 g miodu) 50 g - rodzynki; 275-285 g - woda (hydratacja 57%) Kolejne etapy wykonania chleba rozłożyłem

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb na zakwasie z zielonym jęczmieniem i "Błękitne okulary" 161

Dawno nie publikowałam przepisu na chleb według mojego pomysłu, więc dziś podsuwam pomysł na zielonkawy chleb z mielonym zielonym jęczmieniem. Oprócz koloru jęczmień nadaje też temu wypiekowi charakterystyczny zapach, który zanika po dwóch dniach. Jeśli dysponujecie większą ilością jęczmienia, wymieszajcie go z jogurtem naturalnym - zachowa wtedy swoje właściwości, które traci po obróbce termicznej. Składniki ( na keksówkę o wymiarach(...)pieczenia. Jeśli ciasto zarabiamy wieczorem, lepiej trzymać je przez noc do wyrośnięcia w misce, a rano przełożyć do keksówki i piec po ok. 2 godzinach, bo tyle wystarczy, by chleb ponownie wyrós ł. Wilgotnymi rękoma wyrównać powierzchnię chleba i ewentualnie posypać ziarnami. Odstawić ciasto do wyrośnięcia, nakrywając je wilgotną ściereczką. Wieczorem Piec chleb 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni

Weekendy w domu i ogrodzie

Proponowane wyszukiwania