przepis na chleb - 13000 przepisów (strona:97/867)

chleb razowy z prażona gryką 153

chleb z gryką Zapach palonej gryki w bochenku tego chleba, jest tak intensywny, że jest w stanie przyprawić o lekki zawrót głowy. A dodatkowa, słodka nuta, melasy stanowi pełne dopełnienie, tego smaku. Smaku tak wyjątkowego, że zanim skończyłem pisać poniższy tekst, po bochenku pozostało już tylko miłe wspomnienie. sposób wypieku jednego  bochenka zaczyn 1 szklanki mąki żytniej razowej(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia  na dwanaście, czternaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy ugotowaną wcześniej i przestudzoną gryczaną kaszę, mąkę pszenną razową, łyżkę melasy, oraz sól.  Całość mieszamy, dodając tyle wody, aby powstało dość luźne ciasto, które jednak możemy wyrabiać

Miód i pieprz
razowy chleb z borówką czerwoną 198

chleb z borówką czerwoną W tytule, celowo użyłem mniej znanej nazwy tej rośliny. Uczyniłem ten zabieg, ponieważ chciałem zwrócić uwagę na owoc rośliny, traktowanej przez nas trochę po macoszemu. Suszone owoce żurawiny, możemy spotkać praktycznie w każdym większym sklepie. Mało kto jednak zwraca uwagę na to, że po pierwsze, owoce te pochodzą z upraw odmiany amerykańskiej i zawierają dużo mniej(...)owocowania naszych rodzimych żurawin błotnych, korzystajmy z rodzimych darów natury. Przecież bez problemu, możemy  kupić świeże owoce,  na każdym targu. Dodanie garści  jagód do bochenka razowego chleba, sprawi że ten, wprost zachwyci nas swoim smakiem. sposób wypieku jednego  bochenka zaczyn 1 szklanki mąki żytniej razowej 4 łyżki  zakwasu   1 szklanki letniej wody wypiek

Miód i pieprz
razowiec na zakwasie z żurawiną 144

chleb z żurawiną Dodane do chleba owoce żurawiny, nie tylko wzbogacają jego smak, ale sprawiają również, że zyskuje on bogactwo cennych elementów, zwartych w tym niepozornym owocu sposób wypieku jednego  bochenka zaczyn 1 szklanki mąki żytniej razowej 4 łyżki  zakwasu   1 szklanki letniej wody wypiek 1 szklanka mąki żytniej razowej 2 szklanki mąki pszennej razowej(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia  na dwanaście, czternaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy mąkę żytnią razową, mąkę pszenną razową, owoce żurawiny, oraz sól.  Całość mieszamy, dodając tyle wody, aby powstało dość luźne ciasto, które jednak możemy wyrabiać w rękach

Miód i pieprz
razowy chleb pachnący kminkiem i melasą 156

razowiec z kminkiem i melasą Podczas wypieku tego chleba, stała się w moim domu rzecz niezwyczajna Otóż domownicy, nawykli już do domowego wypieku chleba i traktujący fakt, pojawienia się świeżo upieczonego bochenka, co prawda z zadowoleniem, lecz nie okazując z tego tytułu zbytniego entuzjazmu.Tym razem zachowywali się zgoła inaczej, już od początku wypieku, kręcili się niecierpliwie po kuchni, wciągając(...)nozdrza rozchodzący się w wokół zapach. Tak więc musiałem pospiesznie zrobić zdjęcia, wypieczonego chleba, bowiem pierwszy bochenek zniknął błyskawicznie.  A oglądając miny domowników wiedziałem, że i los drugiego jest przesądzony. sposób wypieku dwóch bochenków zaczyn 2 szklanki mąki żytniej razowej 6-8 łyżek aktywnego  zakwasu   1,5 szklanki letniej wody wypiek 2 szklanki mąki żytniej razowej

Miód i pieprz
Chleb z żurawiną i orzechami włoskimi 127

Kilka razy zabierałam się za różne chleby i z różnym skutkiem. Chleb kukurydziany - zakalec, kamienne bułeczki i chleb z garnka - oklapnięty i twardy. W końcu trafiłam na chleb, który wyszedł i był bardzo dobry! Ja dałam żurawinę i orzechy tak jak wg przepisu Pawła Małeckiego, ale myślę, że możecie dać inne dodatki! Poza tym, chleb nie wymaga dużo pracy(...)długiego wyrabiania. Polecam!   Dla kogo: dla fanów domowych wypieków dla mających ochotę spróbować chleba z niecodziennymi dodatkami dla chcących zrobić chleb bez czasochłonnego wyrabiania Składniki: 250ml zimnej wody 5 kostek lodu 20g drożdży świeżych 20g miodu (u mnie wielokwiatowy) 450g mąki pszennej 100g suszonej żurawiny 50g orzechów włoskich (pokrojonych na kawałki i podprażonych delikatnie na suchej patelni) pół łyżeczki

Mania Wypiekania
Chleb Orkiszowy Pełnoziarnisty z Ziarnami - łatwy i długo świeży! 140

czytelne określenie typów mąki. Lubię jasność sytuacji, a nie w każdym sklepie mąki mają czytelnie opisany typ. No dobra pochwał na tyle, choć zasługują na więcej, ja polecam! Chleb, dziś zajmę się chlebem orkiszowym. Nie żadną tam mieszanką, ale chleb czysto orkiszowy. Tu poleciałam do Margarytki , która jak co się zdarza coraz częściej poratowała mnie swoim przepisem. Chleb jest zarąbisty(...)wodzie, a tu Asia miesza sobie wodę, ziarna miód, drożdże i wodę. No co, ja nie spróbuję? Spróbowałam i no powiem Wam, że fajnie wyszło. W dodatku ten chleb jest dla takich leniuchów jak ja, no i zapracowanych, nie trzeba go wyrabiać tylko mieszać łyżką. Nie rośnie zbyt długo. W ogóle jest mało wymagający. Tam sobie zamieniłam jeden składnik

Blondynka Gotuje
chleb wiejski na zakwasie 133

wiejski chleb Nie na w nim szlachetnych dodatków, takich jak miód, czy suszone owoce. Ale swoim prostym, wiejskim smakiem ,wprost zachwyca serca i podniebienia. sposób wypieku jednego dużego bochenka zaczyn 1 szklanki mąki żytniej razowej 4 łyżki  zakwasu   1 szklanki letniej wody wypiek 1 szklanki mąki żytniej razowej 2 szklanki mąki 1 szklanka mąki pszennej razowej woda(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia  na dwanaście, czternaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy mąkę żytnią, mąkę pszenną zwykłą, mąkę pszenną razową, oraz sól.  Całość mieszamy, dodając tyle wody, aby powstało dość luźne ciasto, które jednak możemy wyrabiać w rękach

Miód i pieprz
chleb razowy ze śliwkowymi powidłami 122

chleb ze śliwkowymi powidłami Dodanie do chleba powideł, powoduje że wypiek zmienia się, nie do poznania Nie jest to już nasz prosty, poczciwy razowiec, lecz bardziej przypomina w smaku, czarny chleb litewski, czy też białoruski. sposób wypieku jednego bochenka zaczyn 1 szklanki mąki żytniej razowej 4 łyżki  zakwasu   1 szklanki letniej wody wypiek 1 szklanki mąki żytniej razowej(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia  na dwanaście, czternaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy mąkę żytnią, mąkę pszenną, powidła śliwkowe, oraz sól. Całość mieszamy  łyżką, dodając tyle wody, aby powstało dość luźne ( prawie "gliniaste") ciasto.  Ilość wody zależy od mąki

Miód i pieprz
wieloziarnisty chleb na zakwasie 169

chleb wieloziarnisty Pachnący zakwasem, razowy chleb, z dodatkiem ziaren słonecznika, sezamu, siemia lnianego, oraz płatków zbóż. Czy można wymyślić coś lepszego, na poranny posiłek. sposób wypieku jednego bochenka zaczyn 1 szklanki mąki żytniej razowej 4 łyżek  zakwasu   1 szklanki letniej wody wypiek 1 szklanki mąki żytniej razowej 2 szklanki mąki pszennej razowej 2 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia  na dwanaście, czternaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy mąkę żytnią, mąkę pszenną, ziarno słonecznika simię lniane, sezam, płatki owsiane i żytnie, oraz sól. Całość mieszamy  łyżką, dodając tyle wody, aby powstało dość luźne ( prawie "gliniaste

Miód i pieprz
chleb jabłkowy na zakwasie 155

chleb na zakwasie z jabłkami Kiedy piekę ten chleb w całym domu unosi się aromatyczny zapach jabłek. Warto wtedy zobaczyć miny domowników ( zwabionych do kuchni zapachem) kiedy z piekarnika zamiast szarlotki wyjmuję, okrągłe rumiane bochenki jabłkowego chleba.  sposób wypieku dwóch bochenków zaczyn 2 szklanki mąki żytniej razowej 8 łyżek  zakwasu   2 szklanki letniej wody wypiek 3 szklanki(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia  na dwanaście, czternaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy mąkę żytnią, mąkę pszenną, starte na tarce jabłka( razem ze skórką), oraz sól. Całość mieszamy  łyżką, dodając tyle wody, aby powstało dość luźne ( prawie "gliniaste") ciasto

Miód i pieprz
Zakwas na chleb. 135

Ostatnio nastawiłam zakwas żytni na chleb, ładnie pracował przez cztery dni, więc przyszedł już czas na upieczenie chleba. Właśnie rośnie. Za dwie godziny włożę go do pieca, już nie mogę się doczekać aż się upiecze :) Najpierw jednak należy zrobić zakwas i o tym właśnie będzie poniżej. Pamiętam, że babcia robiła zakwas i piekła chleb, niestety nie pamiętam żadnych proporcji(...)pomocą przyszła mi koleżanka, która poinstruowała mnie co i jak. To co, ma ktoś ochotę zjeść za 4-5 dni kromkę świeżego chleba z masłem? Jeśli tak, to zaczynamy! Składniki na zakwas na chleb: mąka (u mnie żytnia, ale może być również pszenna) letnia woda, u mnie źródlana, przegotowana      Zaczynamy od przygotowania naczynia. Może to być

Rozpustne gotowanie
kukurydziany chleb na maślance - bez glutenu, bez drożdży 184

Witam Was w niedzielny poranek świeżym bochenkiem chleba ;) Zamarzył się Wam taki? Możecie mieć go w godzinę! Wystarczy, że wymieszacie kilka składników i włożycie chleb do piekarnika. Nie trzeba czekać aż wyrośnie, nie trzeba robić rozczynu... Tę godzinę możecie poświęcić porannej toalecie, a po upływie tego czasu wyjąć z piekarnika pyszny, pachnący, świeży bochenek chleba i rozkoszować się tym smakiem(...)Dzięki użyciu mąki kukurydzianej chleb ma piękny, słoneczny kolor, co jest bardzo pocieszające przy obecnej pogodzie za oknem... Nie wiem jak u Was, ale u mnie od kilku jest bardzo pochmurno, a wczoraj nawet padał deszcz... :( Już miałam nadzieję na wiosnę, a tu taka (niemiła) niespodzianka! Ale ale, nie odbiegajmy od głównego tematu, czyli chleba :) Jest bardzo smaczny, wilgotny

chili & sugar
Chleb musztardowo-miodowy 135

dawna mi ten chleb chodził po głowie. To tak w ramach wymyślania różnych ciekawych (czasami dziwnych :)) chlebów razem z Karoliną. Po odrzuceniu kilku żartobliwych propozycji takich jak np. chleb z wódką, chleb ze śledziem, czy np. chleb z ziemniakami, sałatką i kotletem, pozostał na polu boju właśnie chleb musztardowo-miodowy :) Połączenie w sumie całkiem ciekawe. Niestety Karolina unika musztardy(...)dłonie) i ponownie przykrywamy ściereczką, znów na godzinę. Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni i pieczemy 40 minut. Wyjmujemy i studzimy na kratce. A jak mamy automat do chleba (i do tego jeszcze mamy lenia) to wrzucamy wszystko do maszyny, nastawiamy program podstawowy, odpalamy i wychodzimy na taras z piwem w dłoni. Mamy ponad trzy godziny pracy automatu więc warto

Marder&Marder Manufacture
Chleb cebulowy 144

Ostatnio opisywałem jaką fajną formę do pieczenia chleba dostałem z AleDobre.pl , to teraz się pochwalę chlebem, który zrobiłem w tej formie. Taki zwykł prosty chleb cebulowy, ze zwykłej pszennej mąki. W ramach testów chciałem najprostszy chleb zrobić, że w razie jak coś się nie uda to żeby nie żałować za bardzo :) Ale udało się doskonale, chleb wyszedł mięciutki, puszysty, sprężysty(...)piekarni, poważnie! Ta forma nadaje taki genialny kształt, że pewnie już tylko jej będę używał. Zresztą Madzia mówi, że te "kwadraciaki" już się jej znudziły. Znaczy te z keksówek chleby. Mi chyba też zresztą. A dodam jeszcze, że przepis znalazłem na blogu Przepisy Ani . Blog niestety już od prawie dwóch lat nie aktualizowany, a szkoda, bo fajny. 400 g mąki

Marder&Marder Manufacture
Rustykalny chlebek 185

Wiem, że wielu z Was czeka z niecierpliwością na ten przepis, zatem nie będę dłużej zwlekać i szybciutko go zamieszczam!  Powiem tylko, że chleb robi się w zasadzie ... sam. Bez zagniatania ... A "dziury" chlebowe powstają w sposób naturalny! Mam zatem nadzieję, że przepis będzie wspaniałą propozycją dla wszystkich tych, którzy dopiero rozpoczynają swoją przygodę z pieczeniem chleba w domu(...)oraz dla tych, którym (z jakiegoś powodu) chleb nie wychodził do tej pory ...  Zachęcam do wypróbowania - ostrzegam jednak!  Smak domowego, naturalnego chleba jest niepowtarzalny ...  Może się zatem zdarzyć, że uzależnicie się od jego pieczenia, jak stało się to u mnie parę lat temu! :) Z podanych w przepisie składników uzyskamy "chlebek na raz" dla 3 osób. Jeśli chcecie

Garniec Magalie